ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
Την Τρίτη τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους

Στις 7 μ.μ.μ στην Ομόνοια το ραντεβού της Αθήνας, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Βόλο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Βόλο
Να μπουν φραγμός στο νέο σχολείο της αγοράς και στους νέους ταξικούς φραγμούς που υψώνονται στη μόρφωση καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, μέρα που ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

«Με τις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου γίνονται ακόμα περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση του σχολείου της αγοράς, μπαίνουν ακόμα περισσότεροι ταξικοί φραγμοί στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί στις κινητοποιήσεις την Τρίτη:

-- Στην Αθήνα στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια. Σε συμμετοχή καλεί και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

-- Στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

-- Στην Αλεξανδρούπολη, στις 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο. Διοργανώνεται από τη Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ και τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης, Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου.

-- Στη Λάρισα, στις 7.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ.

-- Στο Βόλο, στην πλατεία Πανεπιστημίου, στις 7 το απόγευμα, διοργανώνεται συλλαλητήριο από τη Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

-- Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Κινητοποίηση στο Βόλο

Συμβολική κατάληψη στο κτίριο που στεγάζεται η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας πραγματοποίησαν χτες στις 12.30 το μεσημέρι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, των Λαϊκών Επιτροπών Χιλιαδούς, Καραγάτς, Νέας Δημητριάδας, εργατικών σωματείων, καθώς και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο», τις διαθεσιμότητες και τις σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία της περιοχής.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με το θεματικό αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Γιώργο Καλτσογιάννη και έθεσε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το «νέο Λύκειο», καθώς και για τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων στο πολεοδομικό συγκρότημα απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Για τα καλλιτεχνικά μαθήματα

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας από κοινού με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και άλλους φορείς διοργανώνει επίσης συγκέντρωση σήμερα, στις 6 μ.μ., έξω από το Ωδείο Αθηνών (Ριζάρη) και πορεία προς την Ακρόπολη. Το επιμελητήριο σημειώνει ότι το πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου που περιγράφεται στο νομοσχέδιο, σηματοδοτεί ένα ακόμα χτύπημα στις Τέχνες και τον Πολιτισμό που δεν υπάρχουν ούτε ως αναφορά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Στηρίζουμε τον τιτάνιο αγώνα των γονιών και των παιδιών»

Στην ετήσια συναυλία του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ενας «θεσμός» που στο επίκεντρό του βρίσκεται ο τεράστιος αγώνας που δίνουν οι οικογένειες των εξαρτημένων ατόμων, η ετήσια συναυλία του Συλλόγου Οικογένειας Εναλλακτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ. Πολλοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα σε μια γιορτή αφιερωμένη στη ζωή, στη μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στην προσπάθεια αυτή που στέλνει το μήνυμα της ελπίδας ότι υπάρχει διέξοδος, η οποία όμως πέρα από θέληση απαιτεί τη στήριξη της πολιτείας.

Στη συναυλία, παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος δήλωσε: «Το ΚΚΕ στηρίζει τα στεγνά προγράμματα. Στηρίζουμε τον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι γονείς και τα παιδιά τους για την απεξάρτηση μέσα από τις δομές του ΚΕΘΕΑ». Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνομίλησε με μέλη του Συλλόγου και με όσους βρίσκονταν στα περίπτερα της θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ - «Παρέμβαση» και παρακολούθησε τη συναυλία. Με ένα ζεστό χειροκρότημα απάντησαν οι παραβρισκόμενοι στην αναγγελία της παρουσίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και της Λούλας Καρατζά, υπεύθυνης του Τμήματος κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, δείγμα αναγνώρισης της συνεπούς στάσης του Κόμματος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, της έμπρακτης στήριξής του στα στεγνά προγράμματα.

Καλωσορίζοντας στην εκδήλωση η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας Κωνσταντίνα Αραπάκη σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σκοπός της αποψινής μας μουσικής εκδήλωσης είναι να στείλουμε το μήνυμα σε όλους ότι με υπομονή, επιμονή, θέληση, θάρρος και πολλή αγάπη, όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον εφιάλτη των ναρκωτικών. Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε σήμερα όλοι, εμείς από το ΚΕΘΕΑ "Παρέμβαση", στέλνουμε το μήνυμα: "Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη"».

Το συγκρότημα Encardia στη μουσικοχορευτική παράσταση «Φωνές στη Μεσόγειο», μαζί με το μουσικό σύνολο «Πλειάδες» και την ομάδα κρουστών του ΚΕΘΕΑ χάρισαν στους θεατές μια όμορφη καλλιτεχνική βραδιά.

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Βύρωνα - Καισαριανής και Δάφνης - Υμηττού, η Αντιπεριφερειάχης και πλήθος κόσμου.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Σήμερα η κινητοποίηση για δωρεάν φοιτητική εστία

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια κι από 'κει στο Δημαρχείο της Αθήνας

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών προχωράει σε κινητοποίηση στην Πρυτανία του Πανεπιστημίου Αθήνας στα Προπύλαια κι αμέσως μετά στο Δημαρχείο της Αθήνας, με κύριο αίτημα να γίνει άμεσα το ξενοδοχείο «La Mirage» δωρεάν φοιτητική Εστία. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο χρόνια οι κυβερνήσεις υπόσχονται τη μετατροπή του ξενοδοχείου σε φοιτητική εστία χωρίς όμως να προχωρήσουν στην υλοποίησή της. Οι ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα είναι τεράστιες και το ΜΑΣ καταθέτει ένα ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο με βάση τις ανάγκες.

Καμιά απόλυση εργαζομένου σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ
  • Απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων την ερχόμενη βδομάδα
  • Πλατύ κάλεσμα στους φοιτητές να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, απευθύνει το ΜΑΣ

Σε απεργία προχωρά την επόμενη βδομάδα το διοικητικό προσωπικό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις. Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) αποφάσισε τη Δευτέρα δύο 48ωρες διαδοχικές απεργίες στις 10, 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη και συνέχεια πενθήμερη απεργία από τις 16 Σεπτέμβρη.

Τη συμμετοχή τους στις παραπάνω κινητοποιήσεις αποφάσισαν στη χτεσινή Γενική Συνέλευση οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Επίσης, σε 48ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΜΑΣ

Με αφορμή τις εξαγγελίες για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζομένων, επισημαίνοντας τις τραγικές συνέπειες που θα έχουν οι απολύσεις και στις σπουδές τους. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ σημειώνει σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων ότι:

«Οπως και να ονομάσουν τις απολύσεις ("διαθεσιμότητα", "κινητικότητα") το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: εκτίναξη της ανεργίας, φτώχεια και ανασφάλεια για τους απολυμένους και τις οικογένειές τους. Η μείωση του προσωπικού θα πλήξει βίαια τις σπουδές μας καθώς τα εργαστήρια, η φοιτητική μέριμνα, η έρευνα, οι υπηρεσίες των ιδρυμάτων, οι γραμματείες, οι βιβλιοθήκες, ολόκληρος ο διοικητικός μηχανισμός θα ξεχαρβαλωθεί. Πολλά ιδρύματα θα φτάσουν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας.

Οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν έχουν συμφέρον από τις απολύσεις και άλλων υπαλλήλων. Δε θα αυξηθούν οι μισθοί τους, δε θα σωθούν από τα βάρη της κρίσης, δε θα βρούνε δουλειά. Δε θα έχουν καλύτερα σχολεία για τα παιδιά τους χωρίς δασκάλους, καλύτερα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, καλύτερα πανεπιστήμια χωρίς προσωπικό. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τα κενά και τις τρύπες που θα δημιουργηθούν από τις απολύσεις του προσωπικού θα έρθουν να καλύψουν τα γνωστά αρπακτικά, οι εργολάβοι και οι εταιρείες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ