ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Βιβλία τώρα για όλα τα παιδιά!

Σε οργάνωση της πάλης καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Οι συγγνώμες της υπουργού Παιδείας δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από την ευθύνη για το ότι δε θα υπάρχουν τα απαραίτητα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Eurokinissi

Οι συγγνώμες της υπουργού Παιδείας δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από την ευθύνη για το ότι δε θα υπάρχουν τα απαραίτητα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία
Η ομολογία της κυβέρνησης ότι φέτος τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς... βιβλία, έχει προκαλέσει αναστάτωση και αγανάκτηση σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαματνοπούλου, σε χτεσινή συνέντευξή της (στο ραδιοσταθμό «Βήμα fm») ζήτησε «συγγνώμη, από τους γονείς και τους μαθητές για την ταλαιπωρία αυτών των ημερών, μέχρις ότου έρθουν όλα τα βιβλία», παραδέχτηκε ότι κάθε χρόνο υπάρχουν προβλήματα τόσο με ελλείψεις βιβλίων όσο και εκπαιδευτικών από τα σχολεία, ωστόσο επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης, ρίχνοντας το μπαλάκι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει: «Οι εκπαιδευτικοί έχουν μεγάλη εμπειρία, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει καθυστέρηση» και έδωσε κατεύθυνση να αξιοποιηθεί το διαδίκτυο, τα σχετικά dvd που θα μοιραστούν αντί για βιβλία στους μαθητές και ως έσχατη λύση... οι φωτοτυπίες.

Για τις δε ελλείψεις εκπαιδευτικών, άφησε να εννοηθεί ότι έχουν ευθύνες και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Είπε χαρακτηριστικά: «Από τους 600 διορισμούς που ανέφερα οι 120 διορίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο - όπου έχουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα. Διορίστηκαν την Τρίτη και την Πέμπτη το 30% ζήτησε άδεια είτε λόγω επαπειλούμενης κύησης, είτε λόγω ανατροφής παιδιών. Δεν το αμφισβητώ (...) όμως το αποτέλεσμα αυτού είναι να διορίζουμε 120 και πηγαίνουν οι 80 (...) ανακοινώνουμε τους αναπληρωτές και ενώ πρέπει να παρουσιαστούν για να καλύψουν τα κενά δημιουργούνται πάλι αντίστοιχα προβλήματα»...

Η βαρβαρότητα δεν έχει όρια

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει, πλευρές του προβλήματος με τα βιβλία θέτοντας το ερώτημα «πώς μπορεί στ' αλήθεια να διαβάσει ένας μαθητής από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ακόμα και από φωτοτυπία;».

Και τονίζει: «Η βαρβαρότητα δεν έχει όρια. Στερούν ακόμα και τα αυτονόητα, τον καθηγητή από την τάξη, το βιβλίο, τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο. Σπρώχνουν τις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την προμήθεια των βιβλίων και ...όποιος προλάβει!

Επισημαίνει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατάργησης απαραίτητων δημόσιων οργανισμών, όπως ο ΟΕΔΒ και ο ΟΣΚ και ότι το «νέο, ψηφιακό σχολείο» που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι «το σχολείο χωρίς βιβλία, όπου τα παιδιά θα "κολλάνε" με τις ώρες μπροστά στον υπολογιστή, συλλέγοντας άσχετες πληροφορίες, χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση. Παιδιά που θα απεχθάνονται το βιβλίο και τελικά το διάβασμα, την ίδια τη γνώση. Παιδιά αμόρφωτα, έρμαια στις ορέξεις του καθένα»!

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ καλούν: «Τώρα να οργανωθεί η πάλη, χωρίς άλλη καθυστέρηση από εργατικά συνδικάτα, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές. Να απαιτήσουμε:

  • Να έρθουν όλα τα βιβλία στα σχολεία.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, με μόνιμους διορισμούς
  • Να μεταφερθούν δωρεάν και με ασφάλεια οι μαθητές στα σχολεία από την πρώτη μέρα».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί: Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, βιβλία για όλα τα παιδιά!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καλυφθούν τώρα από το κράτος όλες οι ανάγκες των σχολείων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με αφορμή την έλλειψη των σχολικών βιβλίων και γενικότερα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Σε μία εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Οπως προκλητικά ανακοινώνει το υπουργείο οι μαθητές θα πάρουν τα βιβλία στα χέρια τους, μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων. Μέχρι στιγμής έχουν τυπωθεί 37 από τους 1.200 τίτλους ενώ υπάρχουν 20 χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών. Μέχρι τότε οι καθηγητές θα παραδίδουν μαθήματα από dvd και φωτοτυπίες. Η υποχρηματοδότηση εμποδίζει τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων. Ταυτόχρονα, το υπουργείο παρακινεί τους διευθυντές και τους καθηγητές των σχολείων να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν "βρίσκοντας την προσφορότερη λύση"... Είναι ξεκάθαρο ότι οι γονείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν πάλι για την δήθεν δωρεάν παιδεία των παιδιών τους, ενώ αρκετοί πρόθυμοι χορηγοί θα εμφανιστούν να καλύψουν τα έξοδα με αντάλλαγμα την ωμή παρέμβαση για δικό τους όφελος στη λειτουργία του σχολείου.

"Πρώτα ο μαθητής" σημαίνει για την κυβέρνηση ο μαθητής που δεν θα έχει βιβλία, που θα στοιβάζεται σε τμήματα 30-35 ατόμων, που δεν θα έχει καθηγητές, που θα πληρώνει για τη μετακίνησή του και τη θέρμανση του σχολείου, που θα βάζει η οικογένειά του πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα τον κατηγοριοποιεί ανάλογα με αυτή.

Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται μέσα στα σχολεία είναι στοιχείο της συνολικής επίθεσης που εξαπολύει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας και των υπόλοιπων κομμάτων της για να πληρώσει την κρίση ο λαός. Κανένας μαθητής, γονιός, εκπαιδευτικός να μη συμβιβαστεί με αυτήν την άθλια κατάσταση, να μην παραιτηθεί από το δικαίωμα στη δωρεάν μόρφωση, τη δουλειά για όλους, τη ζωή με δικαιώματα.

Η οργάνωση στον τόπο δουλειάς, εκπαίδευσης και γειτονιάς, η ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, για λαϊκή εξουσία είναι η μόνη διέξοδος.

Καμία μέρα χαμένη. Οι μαθητές να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα στα σχολεία από την πρώτη στιγμή. Να καλυφθούν τώρα από το κράτος όλες οι ανάγκες των σχολείων. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, όχι ο λαός».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιπολίες στα σχολεία ανακοίνωσε η αστυνομία

Στοχεύουν στην τρομοκράτηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Επιτήρηση των σχολικών συγκροτημάτων και των χώρων συγκέντρωσης ανηλίκων (χώροι άθλησης κ.α.) με πεζές και εποχούμενες περιπολίες ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, με πρόσχημα την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των σχολείων. Στο έργο θα συνδράμουν και οι «αστυνομικοί της γειτονιάς».

Στο πλαίσιο αυτό, οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Τροχαίας και Ασφαλείας θα βρίσκονται σε συνεργασία και στη διάθεση των Διευθυντών Σχολείων και των εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων - Κηδεμόνων, για την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων που τυχόν ανακύπτουν.

Σε όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου θα διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων, σε παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα σχολικά λεωφορεία.

Στοχεύουν στην τρομοκράτηση

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, με πρόσχημα την "προστασία των μαθητών, εκπαιδευτικών και εγκαταστάσεων" στοχεύουν στην τρομοκράτηση τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων. Προετοιμάζονται για να σταματήσουν τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν μπροστά στην πλήρη υποβάθμιση των σχολείων (ελλείψεις βιβλίων, εκπαιδευτικών, υποδομών, αναλώσιμα, μετακινήσεις μαθητών...)», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να μην τρομοκρατηθούν. «Αντίθετα, με το άνοιγμα των σχολείων, να απαντήσουν τόσο στην υποβάθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και στην αστυνομοκρατία. Να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν:

  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται ως ωρομίσθιοι, αναπληρωτές ή με οποιαδήποτε άλλη σχέση ελαστικής εργασίας.
  • Να έρθουν άμεσα όλα τα βιβλία στα σχολεία.
  • Μέχρι 20 μαθητές στην τάξη.
  • Ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία.
  • Καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικού από νομό σε νομό, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση.
  • ­­­Εδώ και τώρα έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων. Δωρεάν πετρέλαιο και ρεύμα στα σχολεία. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία του σχολείου».
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Περιοδείες του ΚΚΕ σε σχολεία

Περιοδείες σε σχολεία του Πειραιά ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα των περιοδειών έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη
  • Στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωνιδείου, στις 9 π.μ., η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο 1ο και 2ο Λύκειο Κορυδαλλού, στις 9 π.μ., η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού και στο 4ο και 5ο Γυμνάσια Κορυδαλλού, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, γραμματέας της ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ.
  • Στο Λύκειο και στα Γυμνάσια του Ρέντη, στις 9 π.μ., η Κάτια Κρόκου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Πειραιά του ΚΚΕ.
Αύριο Τετάρτη
  • Στο 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας και στα 10ο, 22ο, 8ο και 27ο Δημοτικά Σχολεία Νίκαιας, στις 9 π.μ., η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ.
  • Στο 10ο και 11ο Λύκειο Πειραιά, στις 9 π.μ., η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ