ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΒΑΘΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Πετσοκόβει αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα Πρόνοιας

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των αναπηρικών συντάξεων στο μέσο κοινοτικό όριο 7-8% από 10-16,5% που είναι σήμερα σε ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ

Σε πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων Πρόνοιας οδηγεί η σύνταξη του νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), ο οποίος θα αποτελέσει και τον κανονισμό του Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που ήδη άρχισε να λειτουργεί απ' την 1.9.2011.

Χτες, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, έδωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα την έναρξη του ΚΕΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η λειτουργία του «είναι εξαιρετικής σημασίας στην προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και των διαφόρων επιδομάτων». Παρεμβαίνοντας η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, είπε ότι ο νέος ΚΕΒΑ θα είναι έτοιμος στα τέλη Σεπτέμβρη. Ανάμεσα σε άλλα, η Αθ. Δρέττα ανέφερε και το εξής: Παλιότερα, ένας καρδιοπαθής στον οποίο τοποθετήθηκε ένα στεντς εθεωρείτο ανάπηρος. Σήμερα, ένας καρδιοπαθής με στεντς δε θεωρείται ανάπηρος και μπορεί και να εργαστεί.

Με άλλα λόγια, θα ισχύσει η λεγόμενη λειτουργικότητα για τους αναπήρους. Δηλαδή, αν κάποιος ανάπηρος μπορεί να περπατήσει ή έχει κάποια εισοδήματα, τότε μπορεί να αποκλειστεί απ' τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων ή άλλων επιδομάτων. Αποκαλυπτικός ήταν άλλωστε ο υπουργός Εργασίας: «Εχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τους πραγματικά ανάπηρους. Να ενισχύσουμε τις παροχές αλλά και να αναπτύξουμε πολιτικές ένταξής τους στην αγορά εργασίας, για όσους από αυτούς δεν είναι συνταξιούχοι, να διευκολύνουμε για όλους την πρόσβαση σε κάθε κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική δραστηριότητα».

Το ΚΕΠΑ, είπε ο υπουργός Εργασίας, είναι το ενιαίο κέντρο που υποστηρίζεται από τις μονάδες του ΙΚΑ και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ) και έρχεται, όπως υποστήριξε, να αντιμετωπίσει στην πιστοποίηση της αναπηρίας «τον πολυκερματισμό, τις ανισότητες και τις αδικίες, την αδιαφάνεια και τη διευκόλυνση των πελατειακών σχέσεων, την αδυναμία ελέγχου και την απουσία ενιαίου μητρώου (κανένας δε γνωρίζει σήμερα τον αριθμό των αναπήρων), τη μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών». Τα φαινόμενα των πελατειακών σχέσεων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σήμερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ο συνολικός αριθμός των αναπήρων υπολογίζεται σε 600-700.000 αναπήρους. «Το μόνο, πρόσθεσε, που γνωρίζουμε είναι ο αριθμός συνταξιούχων αναπηρίας και αυτό γιατί συνδέεται με συγκεκριμένη μηνιαία παροχή (324.835). Από εκεί και μετά όμως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηροι που λαμβάνουν άλλες παροχές από διάφορους φορείς αρμοδιότητας όχι μόνο του υπουργείου Εργασίας αλλά και άλλων υπουργείων. Οι παροχές αυτές είναι επιδόματα ή διάφορες οικονομικές ενισχύσεις, αλλά και διάφορες παροχές και διευκολύνσεις που αφορούν ειδικά τα άτομα με αναπηρία. Εχουμε καταγράψει 38 διαφορετικά επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπηρίας...».

Οι αναπηρικές συντάξεις είναι 135.702 (ή 11,7% επί του συνόλου) στο ΙΚΑ, 126.152 (ή 16,8% επί του συνόλου) στον ΟΓΑ και 32.595 (ή 10,06% επί του συνόλου) στον ΟΑΕΕ. Στόχος, κατά τον υπουργό Εργασίας, είναι μέσα και απ' τη λειτουργία του ΚΕΠΑ μέχρι το 2015 οι αναπηρικές συντάξεις να μειωθούν σε 9% στο ΙΚΑ, 12% στον ΟΓΑ και 8% στον ΟΑΕΕ, ενώ ο στόχος για το 2012 είναι οι αναπηρικές συντάξεις συνολικά να περιοριστούν στο ευρωπαϊκό μέσο όριο. Δηλαδή 7-8% επί του συνόλου των συντάξεων.

ΔΗΠΑΚ - ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό» την Πέμπτη

Στο πλαίσιο της διήμερης πανιατρικής απεργίας στις 8 και 9 Σεπτέμβρη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού» την Πέμπτη 8.9.2011, και ώρα 9 π.μ., οργανώνουν η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία.

Η συγκέντρωση των δυνάμεων της ΔΗΠΑΚ και του ΠΑΜΕ στην Υγεία ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της διήμερης πανιατρικής απεργίας (8 και 9 Σεπτέμβρη) που αποφάσισαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών. Σε ανακοίνωση συμμετοχής στην κινητοποίηση, η ΔΗΠΑΚ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία μεταξύ των άλλων, τονίζουν:

«Με την πολιτική της επιχειρηματικότητας, του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας στην Υγεία, τα προβλήματά μας θα οξύνονται, οι μισθοί μας θα μειώνονται, θα αυξάνεται η ανεργία των νέων γιατρών, θα επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβάσεις έργου. Ολο και πιο δύσκολα θα επιβιώνουν οι πιο πολλοί αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, θα προστίθενται νέα αδιέξοδα στους νέους γιατρούς».

  • Στη Γενική Συνέλευση που Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας που έγινε το περασμένο Σάββατο αποφασίστηκε - και με θέσεις που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα στην Υγεία - συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, την ερχόμενη Πέμπτη, ώρα 11 π.μ. Απόφαση για τη συμμετοχή στη διήμερη απεργία και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πήρε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.
Προσαγωγή επειδή υπερασπίστηκε μετανάστη

Στο Αστυνομικό Τμήμα Πειραιά οδηγήθηκε την περασμένη Κυριακή το πρωί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και επικεφαλής της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πειραιά Νίκος Ξουράφης, επειδή ο ίδιος και άλλοι συνδικαλιστές από σωματεία του Πειραιά, διαμαρτυρήθηκε για την αναίτια και βίαιη σύλληψη από αστυνομικούς, μετανάστη από το Μπαγκλαντές.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές οι οποίοι μόλις είχαν βγει από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου, έγιναν μάρτυρες βίαιης σύλληψης μετανάστη από αστυνομικούς. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να ενημερωθούν για την αιτία της σύλληψης. Από τους αστυνομικούς ειπώθηκε ότι θέλουν να διερευνήσουν αν έχει χαρτιά. Ο Ν. Ξουράφης, αφού είπε την ιδιότητά του ανάφερε στους αστυνομικούς ότι αυτός δεν είναι λόγος για σύλληψη, αλλά υπάρχει άλλη διαδικασία, για να πάρει την απάντηση ότι πρέπει να τους ακολουθήσει στο αστυνομικό τμήμα «για αντίσταση και απείθεια κατά της αρχής», «προσπάθεια απελευθέρωσης κρατουμένου» κ.ά.

Τελικά, ο συνδικαλιστής αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγη ώρα, ωστόσο αυτό που παραμένει, όπως αναφέρει και σε καταγγελία της η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά, είναι η αντιμεταναστευτική βάρβαρη στάση των διωκτικών και αστυνομικών αρχών. «Το ΠΑΜΕ, τονίζεται, υπερασπίζεται το δικαίωμα της εργατικής τάξης να εργάζεται, να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της ανεξάρτητα από το χρώμα, τη χώρα, τη θρησκεία που μπορεί να έχει. Είναι μονόδρομος η ενιαία πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

«ΚΟΝΤΙ» - ΒΟΛΟΣ
Προς οριστικό λουκέτο

Τριμερής σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στην επιχείρηση της πολυεθνικής Μετάλλου «ΚΟΝΤΙ», στη Β' ΒΙΠΕ Βόλου, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους των τοπικών φορέων, βουλευτές, το Σωματείο Εργαζομένων και εκπροσώπους της εργοδοσίας. Η εταιρεία έχει πάρει το δρόμο για οριστικό λουκέτο, με την εργοδοσία να έχει ανακοινώσει - με εξώδικο που απέστειλε στον πρόεδρο του Σωματείου - πως στα τέλη του Οκτώβρη το εργοστάσιο θα κλείσει. Μέχρι τότε, οι συνολικά 85 εργαζόμενοι της εταιρείας τίθενται σε διαθεσιμότητα. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Απ. Νάνος.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ
Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Ν. Ιωνία

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα και σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη, 8 Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι του γραφείου Διανομής Ταχυδρόμων Νέας Ιωνίας απαντώντας στην εντατικοποίηση της δουλειάς τους και τη μείωση του προσωπικού. Χτες το ΔΣ του σωματείου Ταχυδρόμων Αθήνας αποφάσισε να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις ...μόνο στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, παρότι ανάλογες εργασιακές σχέσεις επικρατούν σε όλα τα υποκαταστήματα. Ολες οι παρατάξεις, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΔΑΚ, απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων (Αγωνιστική Ενότητα Ταχυδρόμων) οι κινητοποιήσεις να προκηρυχθούν για όλο το Λεκανοπέδιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ