ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΛΑΡΙΣΑ
Ψήφος εντολής στο ΚΚΕ για συνεπή υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων

Μαζική και μαχητική η συγκέντρωση του Κόμματος στη θεσσαλική πρωτεύουσα

Η μεγάλη σε όγκο και δυναμική σε παλμό προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, χτες βράδυ, στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την επίτευξη του εκλογικού στόχου του Κόμματος, που είναι η αποδυνάμωση του δικομματισμού και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Κομμουνιστές, αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι έδωσαν μαχητικό «παρών» - ιδιαίτερα μαζική και δυναμική ήταν η παρουσία της νεολαίας - διαμηνύοντας πως είναι η ώρα οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, η νεολαία, όλα τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, να κάνουν το μεγάλο βήμα της πολιτικής απαγκίστρωσης από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, ν' ανοίξουν νέους δρόμους για το λαό και τη χώρα μας.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γ. Κορίτσας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ. Στην ομιλία του, ο Α. Σκυλλάκος, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, επισήμανε ότι 33 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι πολλά, υπεραρκετά για να βγουν συμπεράσματα. Υπάρχει τεράστια πείρα συσσωρευμένη - είπε - και θά 'ναι λάθος οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μην αλλάξουν στάση, στηριζόμενοι σ' αυτή την πείρα. Οι διαχρονικές ευθύνες για την καταστροφή των δασών και του περιβάλλοντος, η εμπορευματοποίηση στην υγεία, στην παιδεία, η κατεδάφιση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς - συνέχισε - δείχνουν την ανάγκη, όχι απλώς να καταψηφιστούν τα δύο κόμματα εξουσίας, και να μην διασκορπιστεί η ψήφος στα μικρότερα κόμματα, αλλά να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Μέσα σε χειροκροτήματα και σε συνθήματα και με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν, στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σ' αυτές τις εκλογές - είπε - πρέπει και μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βήμα: Να φύγουν μαζικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εργαζόμενοι ψηφοφόροι τους. Καλούμε αυτούς που ψήφισαν ΝΔ να φύγουν από αυτό το κόμμα και να ψηφίσουν ΚΚΕ. Να μην πάνε ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε να χαραμίσουν την ψήφο τους στο ΛΑ.Ο.Σ., ή αλλού. Καλούμε όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ να το εγκαταλείψουν και να ψηφίσουν ΚΚΕ. Να μην πάνε στη ΝΔ, ούτε να σκορπιστούν στο ΣΥΝ, ή σε άλλο κόμμα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενισχύουν συνεχώς το ΚΚΕ. Από κει μπορεί να πιει ο λαός το νερό της ελπίδας, της αναζωογόνησης του κινήματος, της αλλαγής των συσχετισμών σε όφελος των συμφερόντων του, της επιτυχίας, της νίκης και της προοπτικής μιας λαϊκής οικονομίας με λαϊκή εξουσία.

Το να ψηφίσει κάποιος, σήμερα, ΚΚΕ - συνέχισε - δε σημαίνει ούτε προϋποθέτει συμφωνία εφ' όλης της ύλης μαζί μας. Ομως, αυτή η ψήφος, είτε υπάρχει συνολική συμφωνία με την πολιτική του, ή σε κάποια μόνο σημεία, έτσι κι αλλιώς θα είναι ψήφος εντολής στο ΚΚΕ για συνεπή αντίσταση, για συνεπή και χωρίς καμιά υποχώρηση υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων.


Η δικομματική εναλλαγή να υποστεί ρήγματα

Από τη συνέντευξη Τύπου του Δ. Κουτσούμπα στα τοπικά ΜΜΕ

Η αρνητική πείρα που έχει συγκεντρωθεί από τη δικομματική εναλλαγή, στην οποία έχει προστεθεί, βεβαίως, και η τελευταία τριετία, πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη. Αυτά τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, στη συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, χτες, στη Λάρισα, ο Δ. Κουτσούμπας. Και υπογράμμισε πως κριτήριο ψήφου ν' αποτελέσει το γεγονός ότι τα καθημερινά προβλήματα του λαού απορρέουν από τη στρατηγική των δυο κομμάτων εξουσίας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και δεν καθορίζονται από το είδος και το ύφος της διαχείρισης.

Αν δεν καταδικαστεί η γενική γραμμή πλεύσης, αν δεν υποστεί ρήγματα η δικομματική εναλλαγή - συνέχισε - χάνεται πολύτιμος χρόνος για να αποκτήσει το κίνημα ικανότητα να παρεμβάλει εμπόδια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που πρόκειται να δρομολογηθούν, αλλά και να αποσπάσει κατακτήσεις, έστω προσωρινές, ή και μονιμότερες.

«Ψευτοδίλημμα»

Απαντώντας σε ερώτηση για το δίλημμα «αυτοδυναμία, ή ακυβερνησία», ο Δ. Κουτσούμπας το χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα, που δεν πρέπει ν' απασχολεί το λαό, και επισήμανε:

Ο λαός δεν τρομοκρατείται, πλέον, από τα συνθήματα περί ακυβερνησίας και μη αυτοδυναμίας. Δυστυχώς, μάλλον κάποιος θα έχει αυτοδυναμία με βάση τον εκλογικό νόμο. Αλλά κι αν δεν έχει, η άρχουσα τάξη θα βρει μια λύση. Υπάρχει, βλέπετε, πλούσια εμπειρία στην ευρωπαϊκή πλουτοκρατία. Φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα συνεργάζονται και σε κυβερνητικό επίπεδο πλέον. Μπορεί ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ να θελήσει να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Είδατε στη Γαλλία τι έγινε; Ο δεξιός Σαρκοζί πήρε υπουργούς του κάμποσους «σοσιαλιστές». Θα βρούνε λύση. Αλλωστε, ο ΣΥΝ που έχει και ως πρότυπό του την κεντροαριστερά στην Ευρώπη, κλείνει το ματάκι στο κατεστημένο εδώ και καιρό, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε ότι είναι διαθέσιμο και για τους δύο.

Το ΚΚΕ - συνέχισε - απέναντι σε όλα αυτά απαντάει κατηγορηματικά ότι για το λαό υπάρχει διέξοδος. Η διέξοδος μπορεί να ανατείλει και από τώρα. Πραγματική διέξοδο δίνει η πολιτική πρόταση που παίρνει υπόψη τα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων της πόλης και της υπαίθρου και η συνεργασία ανάμεσα στο ΚΚΕ και εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν διαχωριστεί οριζοντίως και καθέτως από τη στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από τη στρατηγική των μονοπωλίων και του κεφαλαίου γενικότερα. Το ΚΚΕ έχει εναλλακτική λύση εξουσίας, που μπορεί να ενώσει το λαό, όλους εκείνους που θέλουν να φύγουν από τη μέγκενη των κομμάτων εξουσίας, που θέλουν λαϊκή εξουσία, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ.

Η λαϊκή συμμαχία

Αναφερόμενος στο ζήτημα των συνεργασιών, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δε βάζει στο προεκλογικό παζάρι την υπόθεση της λαϊκής συμμαχίας και συνεργασίας. Δεν πρόκειται - είπε - να κάνουμε ποτέ αυτό που κάνουν άλλοι, όπως ο ΣΥΝ, ο οποίος προβάλλει το θέμα της συνεργασίας με όρους προεκλογικού παζαριού, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο γενικής πολιτικής συνεργασίας, όχι μόνο εξαιτίας των ιδεολογικών και προγραμματικών διαφορών, αλλά και καθημερινών ζητημάτων.

Συνεργασία του ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ - είπε - ούτε εμείς τη θέλουμε, ούτε ο ΣΥΝ τη θέλει. Και σ' αυτό πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Μπορεί να μην είναι ειλικρινείς οι κύριοι του ΣΥΝ. Εμείς είμαστε ειλικρινείς. Λέμε και δεν τη θέλουμε και δεν είναι ρεαλιστικό να γίνει. Και οι ίδιοι, όμως, αυτό θεωρούν. Και αυτό δεν το λέμε μόνο επειδή έχουμε προγραμματικές, ή ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες και διαφορές στα προγράμματά μας. Αυτό υπάρχει, είναι γνωστό, το έχουμε δει επανειλημμένα και το έχουν δει κι εκείνοι.

Αναφέρομαι - εξήγησε - σε διαφωνίες και σε διαφορετικές προσεγγίσεις και για καθημερινά προβλήματα. Δηλαδή, φαντάζεστε να είχαμε συνεργασία και, 15 μέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Αλαβάνος να 'λεγε ότι η κύρια αιτία των πυρκαγιών ήταν η αμέλεια, η ΔΕΗ, οι βοσκοί κλπ. κι εμείς να λέγαμε ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο που έχει τη βάση του στους καταπατητές της γης, στους οικοπεδοφάγους κλπ.; Δε συμφωνούμε σ' αυτό το ζήτημα. Φαντάζεστε να ερχόμαστε, εδώ στη Θεσσαλία, και μεις να λέγαμε ότι είναι ώριμο το ζήτημα, έπρεπε να γίνει χρόνια πριν η εκτροπή του Αχελώου και ο κ. Αλαβάνος και ο ΣΥΝ να έλεγε εντελώς το αντίθετο; Πού συμφωνούμε; Κι αυτά δεν είναι ιδεολογικά - πολιτικά ζητήματα, θέματα εξουσίας, κάποιας μακρινής και άπιαστης προοπτικής. Είναι θέματα καθημερινά.

Εκτός των άλλων - συνέχισε - η συνεργασία απαιτεί, πρώτα απ' όλα, ειλικρίνεια, σεβασμό, απαιτεί φερεγγυότητα και όχι τυχοδιωκτισμούς, δημαγωγία, ανευθυνότητα. Καμιά εμπιστοσύνη δεν έχουμε σε αυτούς που λένε άλλα στα λόγια κι άλλα κάνουν στην πράξη, άλλα λένε το πρωί κι άλλα το βράδυ, δηλαδή σε κάθε είδους καιροσκόπους.

Το ΚΚΕ, τόνισε, αντιμετωπίζει το θέμα των συνεργασιών με μεγάλη υπευθυνότητα, έχοντας ως κριτήριο το συμφέρον του λαϊκού κινήματος, της προοπτικής, δεν το παζαρεύει για κάποια πρόσκαιρα πιθανά οφέλη. Σωστά έχει επισημανθεί ότι η συμμαχία δεν μπορεί να είναι ανεμομαζώματα - ανεμοσκορπίσματα. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε να προωθηθεί η κοινωνικοπολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, η μόνη συμμαχία που δίνει προοπτική, απεγκλωβίζει σταθερά δυνάμεις από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, είναι η δύναμη που δε φοβάται και δεν κουράζεται, που δεν υποκύπτει στις πιέσεις, στις δυσκολίες και στις ανηφόρες του αγώνα. Δυνατή και αποτελεσματική ψήφος κατά του δικομματισμού θα είναι η ψήφος που δε θα πάει γενικά κι αφηρημένα σε κάποιο από τα μικρά κόμματα, αλλά θα κατευθυνθεί μόνο στο ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ