ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κριτήριο ψήφου η ίδια η ζωή σας

Στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Πειραιά μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»! Το σύνθημα αυτό είναι η βασική αρχή, ο μπούσουλας του ΚΚΕ. Γι' αυτό το ΚΚΕ ως κόμμα της εργατικής τάξης είναι αυτό που μπορεί να υπερασπίζεται σταθερά, αταλάντευτα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αλλά και ακριβώς επειδή είναι κόμμα της εργατικής τάξης, είναι σε θέση να υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου.

Αυτά ξεκαθάρισε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στους εργαζόμενους της καθαριότητας του Δήμου Πειραιά, μιλώντας σε συγκέντρωση που έγινε μέσα στο γκαράζ των απορριμματοφόρων οχημάτων. Τους κάλεσε, να έχουν ως κριτήριο ψήφου την ίδια τους τη ζωή, τα όσα έχουν βιώσει τουλάχιστον την τελευταία 20ετία. «Πραγματικά - τόνισε - για να νιώσει κανείς ασφαλής σε ένα βαθμό, από τη νέα επίθεση που έρχεται, αξίζει να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ. Κυρίως για να αναζωογονηθεί η ελπίδα και να υπάρχει κίνημα πιο αποτελεσματικό από όσο ήταν μέχρι τώρα» και να αρχίσει να διαφαίνεται ο άλλος δρόμος που έχει να ακολουθήσει η εργατική τάξη. «Ο δρόμος της συγκρότησης του μετώπου, ο δρόμος και η πάλη για τη λαϊκή εξουσία».

Αν οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι ας τους ψηφίσουν

Η Αλ. Παπαρήγα στη διάρκεια της ομιλίας της τόνισε: «Κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι όλη αυτή η 20ετία, αλλιώς αν οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι από την πλευρά της σταθερότητας στη δουλιά και της μονιμότητας, από την πλευρά του μισθού, των κοινωνικών παροχών της Υγείας, της Παιδείας, από τη ζωή της οικογένειάς τους, τότε βεβαίως καλά θα κάνουν να ψηφίσουν ένα από τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αλλά εμείς δε βλέπουμε ευχαριστημένους. Είναι αγανακτισμένοι οι εργαζόμενοι. Και για να μιλήσουμε για το δικό σας χώρο. Οσοι δουλεύουν στους δήμους, είτε ακόμα και στις δημοτικές επιχειρήσεις, έχουν γίνει αντικείμενο της πιο προκλητικής κοροϊδίας στις προηγούμενες εκλογές. Ολοι το θυμόμαστε. Και τα δύο κόμματα μιλούσαν για "250 χιλιάδες έκτακτους, ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν και εργαζόμενοι στους δήμους, που θα μονιμοποιηθούν".

Το ΚΚΕ όχι μόνο για τους εργάτες δήμου, για τους εργαζόμενους στους διάφορους τομείς των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά για όλους, είπε τη θέση - και το ξεκαθαρίζω, τη θέση μας αυτή την είπαμε και μετεκλογικά, δεν ήταν μία θέση προεκλογική για να πάρουμε ψήφους - ότι όλοι πρέπει να μονιμοποιηθούν, ανεξαρτήτως αν έγινε ρουσφετολογία ή όχι. Βεβαίως, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, ότι γίνονται όμηροι των κομμάτων εξουσίας όμως έχουν δικαίωμα να βρουν δουλιά. Ξεκινάμε από την αρχή ότι ο τομέας των υπηρεσιών είτε είναι καθαριότητα, είτε άλλοι τομείς κοινωνικών υπηρεσιών, πρέπει να αναβαθμιστεί, να προσφέρει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες. Παίρνουμε και σαν βάση ότι θέλουμε να μειωθούν οι ώρες δουλιάς, ότι θέλουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Επομένως, μια πολιτική, αυτό που λέμε, κοινωνική, υπέρ του λαού μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Με αγώνες κατακτάμε το δικαίωμα στη δουλιά

«Και βέβαια - συνέχισε - απαιτούμε από τον καθένα και την καθεμιά, το δικαίωμα στη δουλιά να το διεκδικεί ακριβώς ως δικαίωμα και όχι ως φιλανθρωπία και χάρη. Για σταθερή και μόνιμη δουλιά, με καλούς μισθούς με προοπτική καλών συντάξεων. Διεκδικήστε το δικαίωμά σας. Εμείς επαναλαμβάνουμε ένα σύνθημα. Παλιό το θεωρούν, αναχρονιστικό, δε μας νοιάζει, ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Από αυτή τη βασική θέση ξεκινάμε και διατυπώνουμε: Δουλιά σε όλους, μόνιμη, σταθερή, μείωση του χρόνου εργασίας. Εμείς μιλάμε για βδομάδα 35 ωρών, πέντε μέρες, 7 ώρες την ημέρα. Μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης. Αυτή η θέση ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη μάς έχει προφυλάξει χρόνια τώρα και θα μας προφυλάσσει και στο μέλλον από τις παγίδες που στήνουν στους εργαζόμενους σε αυτά τα ζητήματα.

Τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα

Δεν υποτιμούμε αυτό που λέμε, άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας. Αλλά παραγωγικότητα της εργασίας - πρόσθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αλλα παραγογικότητα της εργασίας ακριβώς για να πέσει η τιμή των προϊόντων, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος του εργαζόμενου, για να πάρει ο εργαζόμενος μισθό και παροχές ανάλογα με την παραγωγικότητα της εργασίας. Γι' αυτό ξεκαθαρίζουμε το εξής: Μαζεύτηκαν πια εμπειρίες. Διαβάστε τα προγράμματα και των δύο. Το 80% αυτών που γράφουν είναι αληθινά, είναι ειλικρινή. Αλλο ότι χρησιμοποιούν τίτλους όπως η "ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας" και κάτι τέτοια. Χρησιμοποιούν κάποιους τίτλους που μπορεί ίσως να μην είναι πλήρως κατανοητοί, όμως τα λένε. Μιλάνε για ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη, όταν λένε ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει ακόμα πιο στυγνή εκμετάλλευση. Αλλωστε το λένε οι επιχειρηματίες. Αν θα δείτε, ένας από τους ουσιαστικούς παράγοντες που βάζουν για να ανέβει η ανταγωνιστικότητα, είναι η πλήρης αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Εχετε δει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να λένε όχι κύριοι δε θα το κάνουμε; Μα το 'χουν κάνει ήδη.

Είναι επίσης ειλικρινείς στο ποια θα είναι η κοινωνική τους πολιτική. Λένε ότι εμείς θα εξασφαλίσουμε ταμεία αλληλεγγύης για τους φτωχούς. Επομένως, αναγνωρίζουν ότι η φτώχεια θα μεγαλώσει. Δε λένε ότι θα εξαλείψουν τη φτώχεια. Με τον πλούτο, να πάρουμε και την επιστήμη που έχει αναπτυχθεί σήμερα, μπορούμε να εξασφαλίσουμε να δουλεύουμε λιγότερο, να κερδίζουμε περισσότερα, να ζούμε περισσότερα χρόνια με καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη υγεία. Εμείς έτσι τα μετράμε τα πράγματα. Τα δύο κόμματα τσακώνονται για τα ταμεία αλληλεγγύης και φτώχειας.

Μόνο εμείς λέμε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

Ξέρουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς σε ό,τι αφορά το ρόλο των δύο κομμάτων κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα. Ενδεχομένως δεν έχουμε κερδίσει ακόμα εργάτες και εργάτριες στο σύνολο της πολιτικής μας. Στην κάλπη όμως μετράει το εξής πράγμα: Πρώτον πρέπει να μην τους δώσετε τη δυνατότητα να πουν ορίστε, οριακές οι αλλαγές σε βάρος μας, τη δύναμή μας την κρατάμε. Γιατί θα "ξεσαλώσουν", όποια και αν είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση. Ανάμεσα στα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο σας, το λέμε καθαρά και μιλάμε με το θάρρος απέναντι στον εργάτη: Ενα κόμμα είναι που λέει είμαι κόμμα της εργατικής τάξης και σαν κόμμα της εργατικής τάξης εκφράζω και τα συμφέροντα των άλλων καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων. Είμαστε το μόνο κόμμα που με λόγια και πράξη λέμε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Είμαστε ένα κόμμα που πάνω από όλα δίνουμε σημασία όχι στην πολιτική των εντυπώσεων, αλλά στην οργάνωση της πάλης του λαού. Πραγματικά για να νιώσει κανείς ασφαλής σε ένα βαθμό, από τη νέα επίθεση που έρχεται, αξίζει να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ. Κυρίως για να αναζωογονηθεί η ελπίδα και να υπάρχει κίνημα πιο αποτελεσματικό απ' όσο ήταν μέχρι τώρα. Και τέλος, να ανοίξουμε μια συζήτηση εν δράσει. Υπάρχει και άλλος δρόμος για την εργατική τάξη. Δεν μπορεί να παγιδεύεστε ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και αν δεν υπήρχε άλλος δρόμος, θα έπρεπε να τον σκεφτείτε, εδώ που τα λέμε. Υπάρχει ο δρόμος που προτείνουμε εμείς. Ο δρόμος της συγκρότησης του μετώπου, ο δρόμος και η πάλη για τη λαϊκή εξουσία. Διαφωνείτε; Ελάτε μαζί μας να αντιμετωπίσουμε ό,τι έρχεται τώρα και δοκιμάστε να συζητήσουμε για το αύριο. Τι έχετε να χάσετε; Υπάρχει άλλος δρόμος πραγματικά εναλλακτικός. Τη ζωή σας πάρτε υπόψη, την πείρα σας, τα παιδιά σας και όχι τα μεγάλα λόγια».

  • Στη συνέχεια, η Αλέκα Παπαρήγα έδωσε συνέντευξη Τύπου στο ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά «Κανάλι 1».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ