ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
59ος νεκρός οικοδόμος

Ακόμα δύο ναυτεργάτες σακατεμένοι

Στον πάτο του ακάλυπτου χώρου οικοδομής, βρέθηκε χτες ο 30χρονος Αλβανός εργαζόμενος Πουλάτζι Λορένο, πέφτοντας από τον έβδομο όροφο μαζί με το μαδέρι της σκαλωσιάς, στην οποία ήταν κυριολεκτικά κρεμασμένος. Επιβεβαίωσε και αυτός ο εργαζόμενος με την ίδια του τη ζωή την αδιαφορία των εργοδοτών για μέτρα προστασίας, ανεβάζοντας στους 59 τους νεκρούς εργαζόμενους στις κατασκευές της Αττικής από τα τέλη του 2002 μέχρι σήμερα. Το ατύχημα έγινε χτες στις 9.30 το πρωί στο παλιό κτίριο του Κλαουδάτου στην οδό Σοφοκλέους 48 στην Αθήνα, στο οποίο γίνονται εργασίες ανακατασκευής από την κατασκευαστική εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ - ΑΚΤΩΡ (Μπόμπολας). Ο εργαζόμενος τοποθετούσε γυψοσανίδες στον ακάλυπτο του κτιρίου στον έβδομο όροφο, κρεμασμένος πάνω σε ένα μόνο μαδέρι που ήταν ακουμπισμένο στην κουπαστή σκαλωσιάς. Η ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας είχε αποτέλεσμα να πέσει και να βρει ακαριαίο θάνατο.

  • Δυο ακόμα ναυτεργάτες σακατεμένοι, αυτή τη φορά στο σαπιοκάραβο «ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ», ήταν τα τελευταία θύματα της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της ναυτιλίας και της εφοπλιστικής ασυδοσίας, που στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν ναυτεργάτες, προκειμένου να φυσήξει «ούριος» άνεμος για τα σαπάκια τους. Κατά τον ελλιμενισμό του «ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ» στη Ραφήνα, ο κάβος της πλώρης έσπασε, με αποτέλεσμα να κόψει στα δύο το πόδι του ναύτη Μουμίν Τούμπα Χουσεΐν και να τραυματίσει στο χέρι τον Αθανάσιο Χαλά, επίσης ναύτη του πλοίου.

Πρόκειται για το καράβι που έχει πάμπολλες φορές απασχολήσει το τελευταίο διάστημα τα ναυτεργατικά σωματεία, αφού παρά την ελλιπή του σύνθεση στο πλήρωμα ταξιδεύει με την άδεια του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με ειδική σύνθεση. Μετά από τον εγκληματικό τραυματισμό των δυο ναυτεργατών, επιβεβαιώνονται με τον τραγικότερο τρόπο οι καταγγελίες των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ότι η τακτική υπουργείου - εφοπλιστών, να δρομολογούν τα πλοία με ελλείψεις στο πλήρωμα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για ναυτεργάτες και επιβάτες, αφού υπερεντατικοποιείται η εργασία και γίνεται πλημμελής συντήρηση των, ούτως ή άλλως, γερασμένων πλοίων. Το «ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ», όπως και δεκάδες άλλα σαπάκια σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ταξίδευε με το μισό από το προβλεπόμενο πλήρωμα, παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που είχαν επανειλημμένα ζητήσει την απαγόρευση του απόπλου του μέχρι να αποκατασταθεί η οργανική σύνθεση του πλοίου.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Επικίνδυνα υποβαθμισμένη η ναυτική εκπαίδευση

Την απαράδεκτη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο θέμα της εκπαίδευσης των ναυτικών, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, παρεμβαίνοντας σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:

Η πρόταση της Επιτροπής προωθεί τη νομιμοποίηση της απαράδεκτα και επικίνδυνα υποβαθμισμένης ναυτικής εκπαίδευσης, ικανοποιώντας τις επιλογές του εφοπλιστικού κεφαλαίου, για αύξηση των κερδών του σε βάρος της ασφάλειας της ίδιας της ζωής των ναυτικών, της ναυσιπλοΐας και του περιβάλλοντος.

Την υποβάθμιση αυτή διαπιστώνουν και εξειδικευμένοι Διεθνείς Οργανισμοί που θεωρούν ως βασική αιτία συμφωνίες που έχουν καταρτιστεί με βάση τις επιταγές των εφοπλιστών, στις οποίες στηρίζεται η προτεινόμενη οδηγία.

Η αποσύνδεση του πτυχίου από την άδεια άσκησης επαγγέλματος, με στόχο την εκμετάλλευση φτηνού και ουσιαστικά ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού, είναι ένα μόνο από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ηθελημένη υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης σε απλή κατάρτιση.

Θεωρούμε απαραίτητο να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση των ναυτικών, ώστε οι γνώσεις τους να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες. Γι' αυτό όμως χρειάζεται συνολική ρήξη με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ρήξη την οποία δεν μπορεί και δε θέλει η ΕΕ.

Χρειάζεται αγώνας των ίδιων των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων για μια άλλη πολιτική ριζικών αλλαγών όχι μόνο στο σύστημα και την εξασφάλιση δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, αλλά και για διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις που θα καθορίζουν τα ελάχιστα επίπεδα εκπαίδευσης, θέσπιση αυστηρών διατάξεων για τον καθορισμό των πληρωμάτων των πλοίων και πλήρη εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πλοίων και πλήρη εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτικών. Ετσι, σε συνδυασμό με την ανανέωση των πλοίων, θα έχουμε ασφαλή ναυσιπλοΐα.


ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Προσωρινό πάγωμα της έξωσης

Την αναβολή της έξωσής τους από τον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών πέτυχαν οι ένοικοι ναυτεργάτες και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ύστερα από τη δυναμική τους παρέμβαση χτες το πρωί στην ΠΝΟ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο υπουργός, κάτω από την πίεση των ναυτεργατών αναγκάστηκε να σταματήσει τη διαδικασία έξωσης που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, χωρίς ωστόσο να εγγυηθεί ότι το κτίριο του ξενώνα θα επισκευαστεί τμηματικά, όπως ζητούσαν οι ναυτεργάτες, ώστε να μη χρειαστεί να πεταχτούν οι ένοικοι στο δρόμο και να διασφαλιστεί ότι ο ξενώνας θα παραμείνει ιδιοκτησία της Εστίας. Ετσι, παρά την προσωρινή αναβολή της έξωσης, άφησε ανοιχτό το μέτωπο για τη διάλυση της Εστίας Ναυτικών, στα πλαίσια της αντιναυτεργατικής πολιτικής που προωθείται από το ΥΕΝ και με το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΝ.

Νωρίς χτες το πρωί, το συντονιστικό των ενοίκων του ξενώνα μαζί με αντιπροσωπεία από τα νευτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, συναντήθηκαν με τον γραμματέα της ΠΝΟ και πρόεδρο του ΔΣ της Εστίας Ναυτικών, Γ. Χαλά, ο οποίος προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και του ΔΣ της Εστίας, που λίγες μέρες πριν είχε βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του κάτω από την απόφαση για εκκένωση του ξενώνα. Οπως αποκαλύφθηκε, η Εστία Ναυτικών είχε από καιρό χαρακτηρίσει με έγγραφό της προς το ΥΕΝ τους εργαζόμενους του ξενώνα «πλεονάζον προσωπικό», στοιχείο που αποδεικνύει την πλήρη σύμπνοια του διοικητικού συμβουλίου με τα κυβερνητικά σχέδια για οριστική διάλυση της Εστίας Ναυτικών. Ο γραμματέας της ΠΝΟ κατηγόρησε την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων για το ξεσπίτωμα των ναυτικών, αφού -όπως είπε- «καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τις επισκευές και τώρα πρέπει να αδειάσει το κτίριο για να προλάβουν». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το Ταμείο Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ), από το οποίο η Εστία νοικιάζει το κτίριο του ξενώνα, ζητάει μετά τη μετασκευή του 120 εκατομμύρια δραχμές για ενοίκιο, ενώ τώρα η Εστία καταβάλλει μόλις 22 εκατομμύρια δραχμές. Επαλήθευσε έτσι τις καταγγελίες των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ότι ο ξενώνας οδεύει προς το οριστικό του κλείσιμο, αφού μετά τα έργα επισκευής θα αποτελεί ένα καλό «φιλέτο» για το ιδιωτικό κεφάλαιο, στο οποίο και θα καταλήξει.

Ο γραμματέας της ΠΝΟ προσπάθησε για μια ακόμη φορά να ρίξει στάχτη στα μάτια των ναυτεργατών, τάζοντας 120 κρεβάτια σε ξενοδοχείο του Πειραιά για όσο καιρό μείνει κλειστός ο ξενώνας, ενώ δήλωσε... άγνοια για το γεγονός ότι από την προηγούμενη Κυριακή δε γίνονται δεκτοί νέοι ένοικοι στην Εστία.

Ανάλογη ήταν και η στάση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος επικαλούμενος φόρτο εργασίας, παρέπεμψε την αντιπροσωπεία στη διευθύντρια του γραφείου του, για να ενημερώσει λίγες ώρες αργότερα τηλεφωνικά τους συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ότι «παγώνει» προσωρινά την έξωση. Αφησε όμως ανοιχτό το θέμα για να συζητηθεί από την ερχόμενη βδομάδα, φοβούμενος πως μια ενδεχόμενη κόντρα με τους ναυτεργάτες θα μπορούσε να χαλάσει την καλοστημένη προεκλογική φιέστα της ΔΕΘ και να αποκαλύψει την κοροϊδία των πρόσφατων κυβερνητικών παροχών.

Από την πλευρά τους οι ναυτεργάτες και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να μη χάσουν οι ναυτικοί το μοναδικό κτίριο από την αμύθητη περιουσία της Εστίας Ναυτικών που αξιοποιείται για την ανακούφιση των άνεργων συναδέλφων τους και των σπουδαστών στο ΚΕΣΕΝ από την επαρχία. Τη Δευτέρα, η συντονιστική επιτροπή των ενοίκων και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ θα δώσουν συνέντευξη τύπου στο κτίριο του ξενώνα (Ομ. Σκυλίτση 64 στον Πειραιά), στις 11 το πρωί.

ΑΝΕΡΓΙΑ
Την Πέμπτη, 11 Σεπτέμβρη, έξω από τον ΟΑΕΔ

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή των ανέργων και των εργαζομένων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Τοπική Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι στις 11 Σεπτέμβρη, ενάντια στην ανακοίνωση - βόμβα της κυβέρνησης να προσφέρει τσάμπα εργατικά χέρια στην εργοδοσία! Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, απευθύνει με ανακοίνωσή της και η γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων - Επιτροπών και Συνδικαλιστών Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αθήνας.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, «είναι το προεκλογικό δώρο προς τους βιομήχανους και τα μονοπώλια. Ο άνεργος θα δουλεύει χωρίς να πληρώνεται από τον εργοδότη παρά μόνο θα παίρνει το άθλιο και απαράδεκτο επίδομα του ΟΑΕΔ και ο εργοδότης θα πληρώνει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές».

Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας: «βιώνουμε μια πολιτική που αντί να διαθέσει τα κονδύλια του ΟΑΕΔ και άλλα κονδύλια για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, τα δίνει στους εργοδότες και πριμοδοτεί τα κέρδη τους. Εναν ΟΑΕΔ που οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση ιδιωτικοποιώντας τον είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση, υπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για λογαριασμό του οποίου επιδιώκουν να κάνουν τον οργανισμό ακόμα πιο αποτελεσματικό».

Η εκμετάλλευση της αγωνίας των ανέργων συνεχίζεται και στους ΟΤΑ, σημειώνει στη σχετική της ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή των ΟΤΑ.

«Πέρα - σημειώνει - των χρόνια συμβασιούχων - ομήρων, έρχονται να προστεθούν 35.000 θέσεις μερικώς απασχολούμενων με μισό μισθό, ωράριο - λάστιχο και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπονομεύοντας και στο χώρο μας τη μόνιμη σταθερή δουλιά».

Στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων, τονίζει, και της λειτουργίας του κράτους, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (επιδοτούμενα προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ ελαστικών μορφών και όχι μόνο μερικής απασχόλησης) ως δούρειος ίππος για το πέρασμα της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής φορτώνοντας η ίδια συνάμα νέα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους με τη λογική της ανταποδοτικότητας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ