ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τη Δευτέρα το φιλειρηνικό ραντεβού

Συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο στις 7.30 μ.μ. και πικετοφορία στο αμερικάνικο Προξενείο

Το φιλειρηνικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, που έχει μετατραπεί σε ορμητήριο του ιμπεριαλισμού και των δολοφόνων του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια - με την πλήρη συναίνεση και συνέργεια της σημερινής κυβέρνησης - δίνεται τη Δευτέρα 9 Αυγούστου,για να τιμηθούν τα θύματα του ιμπεριαλισμού σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και να καταδικαστούν τα σύγχρονα εγκλήματά του.

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ),που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα σε όλη τη διάρκεια της βάρβαρης επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας, καλεί τον υπερήφανο θεσσαλονικιό λαό και τη νεολαία σε συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο και πικετοφορία διαμαρτυρίας προς το αμερικάνικο Προξενείο στις 7.30 μ.μ. με την ευκαιρία της επετείου των 54 χρόνων από τον ατομικό βομβαρδισμό από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Στη σχετική της ανακοίνωση, η ΕΔΥΕΘ τονίζει χαρακτηριστικά: "Να θυμόμαστε και να τιμούμε τα αθώα θύματα. Να ξεσκεπάζουμε και να αντιπαλεύουμε του δολοφόνους ιμπεριαλιστές. Να επαγρυπνούμε και να προετοιμάζουμε την αντεπίθεσή μας, γιατί η "Νέα Τάξη" δεν είναι εντελώς νέα, αφού πάνω από 50 χρόνια ως τις μέρες μας έχει διαπράξει ατέλειωτη αλυσίδα εγκλημάτων σε βάρος των λαών, χωρών, κινημάτων και έχει βάλει ποδάρι για τα καλά στα Βαλκάνια, που τα εγκλήματα σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας είναι μόνο η αρχή.

Να απαιτήσουμε ασταμάτητα την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, τη διάλυσή του και την καταστροφή των πυρηνικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στον Αραξο.

Να σταματήσει η επίσημη ηγεσία να χρησιμοποιείται και να επικροτεί το δολοφονικό έργο και τα διχαστικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, που στρέφονται, εκτός των άλλων, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων άμεσα και μακροπρόθεσμα και υπονομεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό, την ειρήνη".

54 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός

Υπόσχεση συνέχισης του αγώνα έδωσαν χτες το απόγευμα από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης οι Αθηναίοι και οι Πειραιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ και της Ν. Δ. Ε.

Τι τον κάνατε τον πατέρα μου. Τον άντρα μου. Το παιδί μου. Αναστήθηκαν οι νεκροί. Ας σηκωθούν και οι ζωντανοί τραγουδώντας. Πες τους όλους να ξεσηκωθούν. ΠΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ.Είναι πολλοί αυτοί που ακούν τις κραυγές ακόμα, έστω και αν έχουν περάσει 54 χρόνια. Και όλοι ήταν πιστοί στο ραντεβού χτες το βράδυ. Στην πρόσκληση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Δυο γενιές που στάθηκαν περήφανα κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, η μια με τις μνήμες ζωγραφισμένες στο πρόσωπο, η άλλη με την οργή να πλημμυρίζει τα μάτια. Γιατί, αν και 54 χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται με την ίδια θηριωδία. Λίγο πιο κοντά αυτή τη φορά. Στη Γιουγκοσλαβία, όπου με βόμβες ουρανίου δολοφονήθηκαν πάνω από 5.000 άνθρωποι.

Το σύνθημα, ναι, παραμένει πάντα ίδιο, πάντα επίκαιρο. Μόνο που κάθε φορά ξεστομίζεται με περισσότερη δύναμη, τινάζεται στα πέρατα της Γης, μέχρι τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, με τη μορφή κατάρας. "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός".

"54 χρόνια μετά και άλλος ένας λαός χτυπήθηκε από αμερικανικά όπλα. Αυτή τη φορά στη Γιουγκοσλαβία. Αυτή η φορά πρέπει να είναι και η τελευταία. Η ειρήνη είναι κυρίως υπόθεση των νέων. Εμείς οι ΕΠΟΝίτες θα συνεχίσουμε τον αγώνα, θα μοιραστούμε την εμπειρία μας. Η σκυτάλη, όμως, είναι δική σας", λέει ένας από τους δεκάδες αντιστασιακούς που βρίσκονται στη συγκέντρωση, ο Γιάννης Παπαδήμας.

"Μείναμε ένα χειμώνα στους δρόμους, παλεύοντας για μια καλύτερη παιδεία, για ένα καλύτερο αύριο. Είναι τόσα πολλά αυτά που μας πληγώνουν. Ομως δεν τα παρατάμε. Θα επιβάλουμε την ειρήνη με αγώνες. Πρέπει να τα καταφέρουμε", λέει μια δεκαεφτάχρονη, η Μαρία Παπαδοπούλου.

Μια ιδέα, μια αξία, ένα ιδανικό που πρέπει να επιβληθεί, όσο οι στίχοι του ποιητή ταξιδεύουν τριγύρω, πάνω στη φωνή της ηθοποιού Αλέκας Παϊζη και τριβελίζουν τα αυτιά. Οσο "τις νύχτες βγαίνουν από το χώμα οι σκοτωμένοι, τα παιδιά με τα δεκανίκια και τους επιδέσμους. Βγαίνουν από το χώμα. Ρωτάνε. Επιμένουν. Σας σημαδεύουν με το δάχτυλο. Τι θα απαντήσετε;".

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
Οι λαοί μπορούν να νικήσουν

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγελος Μαχαίρας,ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα, 6 Αυγούστου, "ως την πιο μαύρη επέτειο του 20ού αιώνα", ενώ σημείωσε ότι στο εγκληματικό μητρώο αυτού του αιώνα "κορυφαία θέση έχουν καταλάβει ο Χίτλερ με το εγκληματικό ναζιστικό επιτελείο του και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ". Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, με έμφαση στην πρόσφατη βαρβαρότητα στη Γιουγκοσλαβία και απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουν οι λαοί, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: "Οι λαοί μπορούν να νικήσουν! Παράδειγμα το Βιετνάμ, όπου με πρωτόγονα όπλα νίκησαν τους Αμερικάνους που πολεμούσαν με τα όπλα της πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του λαού της Γιουγκοσλαβίας, που άντεξε τους φοβερούς βομβαρδισμούς των 78 ημερών και θα νικούσε αν δεν ήταν τόσο επονείδιστη, τόσο χυδαία η στάση της ΕΕ, δηλαδή των δυτικοευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών κρατών, που είναι ουραγοί του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, των θλιβερών σοσιαλπροδοτών που βρίσκονται στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ".

"Μπορούμε, λοιπόν, κατέληξε ο Ε. Μαχαίρας, να αντισταθούμε στη "νέα τάξη", αποτελεσματικά, με επικεφαλής το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα, και στο προσεχές μέλλον οι λαοί θα ανατρέψουν την ιμπεριαλιστική "νέα τάξη"".

Στο χαιρετισμό του ο Δ. Βογιατζής,μέλος της Γραμματείας της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" (ΝΔΕ), απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης της νεολαίας με το μαχόμενο κίνημα ειρήνης, που βρέθηκε μπροστά και αντιπάλεψε το βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών στη Γιουγκοσλαβία, γιατί, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, "συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και μάλιστα για αυτή την ειρήνη όπου οι εργαζόμενοι δε θα βρίσκονται στη γωνία αλλά στο προσκήνιο. Οπου θα μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε ίσες ευκαιρίες για μόρφωση, δουλιά, υγεία". Και κατέληξε: "Η ΝΔΕ ανανεώνει το ραντεβού της στους δρόμους του αγώνα".

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Στο ψψήφισμα που εγκρίθηκε στο τέλος της συγκέντρωσης υπογραμμίζονται τα εξής:

"Σήμερα 54 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα οι ιμπεριαλιστές εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία αποκάλυψε πιο καθαρά το φρικαλέο πρόσωπο του ευρωαντλαντικού φασισμού. Οι σκηνές της φρίκης και της καταστροφής από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αναβίωσαν στη Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο.

Χρησιμοποίησαν και πάλι βόμβες ουρανίου, δολοφονώντας πάνω από 5000 αμάχους. Το περιβάλλον, το έδαφος, το νερό, οι σοδειές μολύνθηκαν ανεπανόρθωτα. Σήμερα, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, οι ΗΠΑ διατηρούν πάνω από 300 πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη ΝΑΤΟική βάση στον Αραξο.

Η ελληνική κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, θέλοντας να δώσει πιστοποιητικά ΝΑΤΟφροσύνης τηρεί σιγή ιχθύος για την ύπαρξη αυτών των βομβών και αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό, ενώ ετοιμάζεται πίσω από την πλάτη του κατά παράβαση του Συντάγματος και των Νόμων να υπογράψει με το ΝΑΤΟ νέα συμφωνία παραμονής των Βάσεων που υποθηκεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία.

Τρισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται για παραγωγή συμβατικών και πυρηνικών όπλων, όπως και νέων χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών που απειλούν την ανθρωπότητα, με αφανισμό την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο από την πείνα και τις αρρώστιες, ιδιαίτερα στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Οι πυρηνικές δοκιμές συνεχίζονται σε μια σειρά χώρες κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών".

Και αγωνιστές της ειρήνης στο ψήφισμα τους καταλήγουν:

"Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και με δεδομένο ότι οι κίνδυνοι απειλούν και τη χώρα μας, οι αντιιμπεριαλιστικοί και αντιπολεμικοί αγώνες των λαών και του δικού μας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Οι ιμπεριαλιστές συγκροτούν το δικό τους μέτωπο. Εμείς, ο λαός, οι λαοί των Βαλκανίων, της Ευρώπης, του κόσμου ας συγκροτήσουμε το δικό μας. Το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Αυτό θα βάλει φρένο σήμερα. Αυτό θα τσακίσει αύριο τη νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη.

54 χρόνια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι η ΕΕΔΥΕ τιμά τα θύματα των βομβαρδισμών με τον αγώνα κατά της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης.

Απ' αυτή τη φιλειρηνική συγκέντρωση καλούμε το λαό και τη νεολαία σε ένα αγωνιστικό προσκλητήριο για:

- Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

- Να αποκρουστούν τα ΝΑΤΟικά σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου και του Αιγαίου.

- Να αποσυρθούν τώρα οι ελληνικές δυνάμεις από Αλβανία, Βοσνία, Σερβία.

- Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.

- Να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Εκδήλωση για την ειρήνη

Εκδήλωση για την ειρήνη διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας,σήμερα Παρασκευή 6/8 στις 9.00 μ.μ. στο πάρκο Ειρήνης στο Λουτράκι. Στην εκδήλωση, θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,Ευάγγελος Μαχαίρας,ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Παραβρέθηκαν

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεόδ. Τζιατζή,μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, εκπρόσωποι δημοτικών και νομαρχιακών κινήσεων, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, αντιστασιακών οργανώσεων, πολλών σωματείων εργαζομένων, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, ο Νίκος Καραντηνός,αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κ.ά.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org