ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Η δημόσια εκπαίδευση είναι κρατική υπόθεση

Ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζεται η μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων στις νομαρχίες και τους δήμους

Είναι ανεπίτρεπτη η διά νόμου ή με κανονιστική πράξη της διοίκησης αναγνώριση υπέρ των ΟΤΑ αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, "η οποία ουδέποτε μπορεί να θεωρηθεί ως τοπική υπόθεση".

Τη σημαντικότατη αυτή εκτίμηση έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 2592/99 απόφαση του Ε Τμήματός του που έγινε γνωστή χτες. Το ΣτΕ κρίνει επί της ουσίας αντισυνταγματική κάθε μεταφορά αρμοδιότητας που το Σύνταγμα αναθέτει αποκλειστικά στο κράτος. Κι εμμέσως πλην σαφώς θέτει εμπόδια στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να περάσει μέσα από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σ' αυτό τον τομέα.

Αφορμή για την απόφαση του ΣτΕ έδωσε προσφυγή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που ζήτησε την ακύρωση των άρθρων 15 και 16 του Οργανισμού Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, με τις οποίες ιδρύεται στη Νομαρχία τμήμα Παιδείας και Θρησκευμάτων που περιλαμβάνει "όλες τις αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί στους νομάρχες για την προσχολική, μέση, επαγγελματική και ανώτερη εκπαίδευση".

Ουσιαστικά με τα άρθρα αυτά του οργανισμού της η Νομαρχία Βοιωτίας καταργεί τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη θέση τους ιδρύει μία υπηρεσία της Νομαρχίας με αυτές τις αρμοδιότητες, "πατώντας" πάνω στη λεγόμενη αποκέντρωση, από την οποία, παρά το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν εξαιρέθηκε η παιδεία.

Το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ' αριθμόν 2592/99 απόφασή του, έκρινε ότι από το άρθρο 16 του Συντάγματος προκύπτει πως ο συνταγματικός νομοθέτης αναθέτει την αποστολή της παιδείας ευθέως στο κράτος και αποκλείει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σχετικών με αυτή στους ΟΤΑ οποιουδήποτε βαθμού.

Ως προς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση το ΣτΕ έκρινε ότι το ισχύον Σύνταγμα ακολουθεί την παράδοση των Συνταγμάτων 1911, 1927 και 1952 και αναγνωρίζει την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του κράτους για τη διοίκηση των δημοσίων εκπαιδευτηρίων. Συνεπώς, επισημαίνει το ΣτΕ, υπό το ισχύον Σύνταγμα είναι ανεπίτρεπτη η διά νόμου ή με κανονιστική πράξη της διοίκησης αναγνώριση υπέρ των ΟΤΑ αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης, "η οποία ουδέποτε μπορεί να θεωρηθεί ως τοπική υπόθεση". Ετσι οι προσβαλλόμενες διατάξεις των άρθρων 15 και 16 του Οργανισμού Υπηρεσιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι ανίσχυρες ως αντισυνταγματικές.

Σχολιάζοντας την απόφαση, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών δήλωναν ικανοποιημένοι καθώς τουλάχιστον προσωρινά τους δικαιώνει, η μη εξαίρεση όμως της παιδείας από τις αρμοδιότητες του κράτους που μεταβιβάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αφήνει πάντα ανοιχτά "παραθυράκια" για ανάλογες "πρωτοβουλίες" από νομάρχες.

Υπενθυμίζεται ότι από το Γενάρη του 1998 το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ με το κείμενο θέσεων "για Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική, διεκδικητική, με το λαό, για το λαό" εντόπιζε πως με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση έφτανε πιο κοντά στην υλοποίηση της Οδηγίας 92/50 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δίνει τη δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες των υπηρεσιών, των αρμοδιοτήτων και των έργων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Καθυστερούν διορισμοί και αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Ενα μήνα πριν ανοίξουν τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τους διορισμούς εκπαιδευτικών και επιπλέον έχουν καθυστερήσει οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από περιοχή σε περιοχή και οι αποσπάσεις στα ΑΕΙ. Παρά το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών γίνονται και πάλι στο παραπέντε, με αποτέλεσμα η γνώριμη πια εικόνα των σχολείων, χωρίς εκπαιδευτικούς τις πρώτες βδομάδες λειτουργίας των σχολείων, να επαναληφθεί και φέτος. Ειδικότερα για τις αποσπάσεις, εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι ακόμα κι αν ανακοινωθούν οι διορισμοί, αν δεν προηγηθεί η ανακοίνωση των αποσπάσεων, οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί δε θα ξέρουν πού τοποθετούνται.

Πριν ένα μήνα περίπου, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε μεγαλόστομα "μαζικούς" διορισμούς εκπαιδευτικών, παίζοντας, όπως αποδείχτηκε γρήγορα, ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Κι αυτό γιατί στον αριθμό των 6.127 εκπαιδευτικών που εξήγγειλε, συμπεριλαμβάνονται και επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από ειδικότητες όπου δεν υπάρχουν επιτυχόντες! Υπενθυμίζεται ότι φέτος προβλέπεται το 40% των διορισμών κατά κλάδο να καλυφθεί από τη λίστα επιτυχόντων του γνωστού "διαγωνισμού της ντροπής". Ετσι, όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, από τον αριθμό που ανακοινώθηκε, μόλις 4.000 εκπαιδευτικοί θα φτάσουν τελικά στα σχολεία καθώς οι υπόλοιποι... δεν υπάρχουν. Επιπλέον, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, δε θα γίνουν διορισμοί εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων, επικαλούμενο μάλιστα σχετικό αίτημά τους. Αυτό το διαψεύδουν τόσο οι ίδιοι όσο και η ΟΛΜΕ. Ετσι, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, οι διορισμοί φέτος θα είναι μειωμένοι κατά 3.000 περίπου. Η μείωση βέβαια των διορισμών σχετίζεται άμεσα με το στόχο της μείωσης του αριθμού των μαθητών που φοιτούν στο λύκειο και τα αποτελέσματά της έγιναν ήδη φανερά τόσο στην Α όσο και στη Β λυκείου.

Παράλληλα με τους διορισμούς, το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι θα προσληφθούν και 10.000 αναπληρωτές, επιμένοντας και επεκτείνοντας το θεσμό αυτό αντί για κανονικούς διορισμούς. Από αυτούς, 6.000 θα τοποθετηθούν στην αρχή της χρονιάς και 2.000 το Νοέμβρη. Οι υπόλοιποι 2.000 θα προσληφθούν το Γενάρη, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι ανάγκες για διορισμούς φέτος είναι 15.000, ακόμα και με την αναλογία 35 μαθητών ανά εκπαιδευτικό. Οι εκπαιδευτικοί έχουν επανειλημμένα καταγγείλει την καθυστέρηση των διορισμών, ζητώντας μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά, διορισμούς σε όλες τις ειδικότητες - και σε αυτές που δεν υπάρχουν επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ - διορισμούς εκπαιδευτικών τεχνικών ειδικοτήτων και να προωθηθεί άμεσα ρύθμιση που θα προβλέπει ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα δεν υπερβαίνει τους 25.

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Το ταξίδι συνεχίζεται σ' όλη τη χώρα

Το ταξίδι του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ συνεχίζεται σε πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας, μεταφέροντας παντού σ' όλο το λαό το μήνυμα της λαϊκής αντεπίθεσης. Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν με το κεντρικό τετραήμερο στις 16, 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων. Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί γι' αυτή τη βδομάδα, είναι οι εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

Στην Ελάτεια Φθιώτιδας,στην Ποταμιά Θάσου,στις Καλύβες Κρήτης και στην παραλία του Βόλου, με θέμα: "Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό" και ομιλητή τον Ρίζο Μαρούδα,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Αύριο, Σάββατο:

Στο Πέραμα Ιωαννίνων,στους Γιαννάδες Κέρκυρας,στην Αριδαία Πέλλας,στη Σκάλα Καλλιράχης στη Θάσο,στο Νυδρί Λευκάδας.Επίσης, στοΠλαγιάρι Θεσσαλονίκης,με θέμα: "Νεολαία και πολιτική". Επίσης στην Ερμούπολη της Σύρου,στις 8.30 μ.μ. με θέμα "Ειρήνη" και ομιλήτρια την Τατιάνα Ευαγγελοπούλου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στη Χίο διήμερο εκδηλώσεων, με ομιλητή τον Κώστα Μυτιληνιού,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Την Κυριακή:

Στο Ληξούρι Κεφαλλονιάς,με ομιλητή τον Αντρέα Φραγκέα,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης, στο Κιάτο,στη Γαστούνη,στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας,στο Πέτα Αρτας,στα Λιμενάρια Θάσου,στην Καλλονή Μυτιλήνης και στις Αχαρνές Κρήτης.

Επίσης, την Κυριακή εκδηλώσεις θα γίνουν στο πάρκο Ανδρωνίου στη Μύρινα Λήμνου,στις 8.30 μ.μ. με θέμα "Ειρήνη", στην πλατεία Πηγών στη Σκάλα Λακωνίας στις 8 μ.μ. και στην κεντρική πλατεία στη Ζαχάρω,στις 8.30 μ.μ.

Ανησυχούν

Δε φτάνει η προπαγάνδα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αναζητεί ενόχους για την αποτυχία του συστήματος της "μεταρρύθμισης", που καταδικάζει χιλιάδες νέους στην αμορφωσιά, στην προσπάθεια αυτή σιγοντάρουν με διάφορους τρόπους και δημοσιεύματα εφημερίδων που είτε επιθετικά (και μάλιστα το ίδιο "προωθημένα" με το υπουργείο) είτε με πιο ήπιο τρόπο, επιχειρούν να συμβάλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να "κατευνάσει τα πνεύματα" καθώς οι συνέπειες της "μεταρρύθμισης" έχουν αγανακτήσει γονείς και μαθητές.

Ενδεικτικά ήταν τα προχτεσινά δημοσιεύματα. Τα "Νέα" αναφέρονταν στις διαφορές που υπήρχαν στα ποσοστά μετεξεταστέων ανάμεσα σε σχολεία της ίδιας περιοχής προκειμένου να πείσουν ότι... δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις. Συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για "διαφορές απίθανες που εμφανίζονταισχεδόν σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα μεταξύ γειτονικών σχολείων και για τις οποίες σίγουρα δεν ευθύνονται ούτε η διαφορά πρόσβασης σε φροντιστήρια ούτε κάποια "κοινωνική διαφοροποίηση" των μαθητών ούτε η διαφορά περιφέρειας - κέντρου ούτε διαφορές σε βιβλία, ύλη και εξετάσεις, αφού όλα ήταν ίδια".

Το προχτεσινό "Βήμα", από την άλλη, προδίκαζε συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιτροπή "αξιολόγησης", ενώ το "Εθνος" της ίδιας μέρας έκανε λόγο για διορθωτικές κινήσεις για τους μετεξεταστέους και επικαλείται πηγές του υπουργείου που παρουσιάζουν τους μαθητές που θα απορριφθούν το Σεπτέμβρη σε 20.000 από 27.000 μετεξεταστέους συνολικά.

Δε θέλει πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια να αποτραπούν αντιδράσεις με τη νέα χρονιά, με όλα τα μέσα. Αλλωστε, το ότι αυτό ανησυχεί την κυβέρνηση έγινε φανερό νωρίτερα, με τη σύσκεψη "καταστολής", όπως χαρακτηρίστηκε από εκπαιδευτικούς, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας και του πρωθυπουργού που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου πριν ένα μήνα περίπου.

ΔΑΣΟΚΟΜΑΝΤΟΣ
Μετατρέπουν το θρήνο σε καταγγελία

Σε μομφή κατά των αρμοδίων μετατρέπουν το θρήνο τους για τον πρόσφατο χαμό δύο συναδέλφων τους, στην πυρκαγιά της Χίου, οι δασοπυροσβέστες. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή τους, ο Δασοπονικός Σύλλογος Ελλάδας "ΔΑSΟ. S" και οι "Ειδικές Δυνάμεις Δασοπροστασίας "Δασοκομάντος"", με αφορμή το χαμό της Γ. Τασσοπούλου και του Στ. Καρβουνιάρη, καταγγέλλουν την "εγκληματική αμέλεια και αναρμοδιότητα των υπευθύνων, καθώς και την ειρωνική στάση τους, που θέλει να μας ονομάζει ήρωες μόνο μετά θάνατον".

Δίνοντας μια εικόνα της συγκεκριμένης αδιαφορίας, οι δασοπυροσβέστες υπογραμμίζουν ότι από το 1994 και το πολύνεκρο ατύχημα της Καβάλας, που στοίχισε τη ζωή σε δέκα συναδέλφους, "γίναμε αποδέκτες πλήθους υποσχέσεων και λογυδρίων που μας καθιστούν αξιέπαινους. Κάτι, όμως, που για μας έγινε τόσο συνηθισμένο όσο και η ετήσια απόλυσή μας". Και καταλήγουν: "Για μας, ο Σταύρος, η Γιάννα και βέβαια οι δέκα νεκροί Καβαλιώτες θα είναι πάντα μαζί μας να μας θυμίζουν ότι αξίζουμε τουλάχιστον μια κηδεία με τιμές".

Η κηδεία του Στ. Καρβουνιάρη γίνεται σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στον Αγιο Αντώνη Αγιάς, στη Λάρισα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ