ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Αμεση η ανάγκη ανέγερσης νέου νοσοκομείου

Λαϊκή απαίτηση είναι η ανέγερση νέου νοσοκομείου στο Αγρίνιο, αφού το υπάρχον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες

Το νοσοκομείο του Αγρινίου, δύναμης εκατό κλινών, εξυπηρετεί ένα νομό διακοσίων τριάντα χιλιάδων κατοίκων, καθώς και το διπλανό νομό της Ευρυτανίας και ένα μέρος των κατοίκων της Φωκίδας, που αντικειμενικά πηγαίνουν στο Αγρίνιο. Οι κάτοικοι της πόλης εδώ και χρόνια εκφράζουν την ανάγκη για ανέγερση νέου νοσοκομείου στην περιοχή, δυναμικότητας τριακοσίων πενήντα κρεβατιών, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, με πλήρη κάλυψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και με εύκολη πρόσβαση σ' αυτό.

Το αίτημα αυτό των κατοίκων εδώ και μια εικοσαετία προβάλλεται ως προεκλογική δέσμευση όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Το υπάρχον παλιό νοσοκομείο που έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, είναι μικρής δυναμικότητας και η πρόσβαση σε αυτό, εξαιτίας του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, είναι δυσχερέστατη.

Μια απλή επίσκεψη στο νοσοκομείο πείθει τον οποιονδήποτε για το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη ανέγερσης νέου νοσοκομείου στο Αγρίνιο. Η κτιριακή υποδομή του είναι παμπάλαια, οι χώροι του ελάχιστοι, τεράστιες ουρές σχηματίζονται καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, ενώ πολλοί ασθενείς, μεταφέρονται αναγκαστικά στις δύο ιδιωτικές κλινικές - που οι λίστες τους με τα ραντεβού για κάποια εξέταση είναι μακροσκελής - που λειτουργούν στην πόλη, αφού το νοσοκομείο είναι σχεδόν πάντα υπερπλήρες. Πρόσφατα ξηλώθηκε η βιβλιοθήκη για να γίνει θάλαμος ασθενών.

Ταυτόχρονα, σημαντικές κλινικές για ένα νοσοκομείο δε λειτουργούν, όπως η Παιδιατρική και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η Παιδιατρική κλινική είναι έτοιμη από άποψη χώρου εγκατάστασής της, εξοπλισμού και ιατρικού προσωπικού, όμως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί, επειδή δε γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι επίσης έτοιμη από άποψη εξοπλισμού και χώρου εγκατάστασης, όμως οι απαραίτητες προσλήψεις τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχουν γίνει ακόμη.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αγρινίου επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τη μη ορθή λειτουργία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο νομό, αφού είναι αναγκασμένο να εξυπηρετεί ακόμα και τη συνταγογραφία.

Μιλώντας στο "Ρ" ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Κώστας Παπαθανασίου τόνισε: "Πρέπει να γίνουν κινήσεις σε δύο σκέλη, για να βελτιωθεί ως ένα βαθμό το επίπεδο της περίθαλψης στο νομό μας. Από τη μία πλευρά να αρχίσουν τα Κέντρα Υγείας της περιοχής να παρέχουν ικανές υπηρεσίες στον πληθυσμό που έχει ανάγκη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να αναβαθμιστεί το υπάρχον νοσοκομείο από θέμα κτιριακής υποδομής, εξοπλισμού και επαρκούς προσωπικού και βέβαια να προχωρήσει η ανέγερση του νέου νοσοκομείου".

Η εικόνα του νοσοκομείου είναι τριτοκοσμική. Ο νεκροθάλαμος βρίσκεται δίπλα από τα εξωτερικά ιατρεία, οι απαρχαιωμένες αποχετεύσεις περνούν κάτω από τα μαγειρεία. Οι εργαζόμενοι εκεί, έχουν να λένε για τις φορές εκείνες που μαγείρευαν το φαγητό των ασθενών και άρχισαν να πλημμυρίζουν τα μαγειρεία από τα λύματα των αποχετεύσεων. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι βιώνουν από πρώτο χέρι τις περικοπές της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας. Το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου έχει να πληρωθεί τις υπερωρίες του από το Γενάρη, ενώ δεν πληρώθηκαν ούτε οι βάρδιες Μάη και Ιούνη.

Τα τελευταία λόγια του Κ. Παπαθανασίου ίσως δίνουν μια απάντηση για τους λόγους που δεν προχωράει η ανέγερση του νέου νοσοκομείο στην πόλη: "Η πολιτεία πρέπει να πάρει επιτέλους την απόφαση να φτιάξει νέο νοσοκομείο στο Αγρίνιο. Εκτός και αν την εμποδίζουν συμφέροντα τρίτων που δεν έχουν να κάνουν με το επίπεδο της περίθαλψης του λαού και ίσως αν αναβαθμιζόταν η παρεχόμενη περίθαλψη στην περιοχή μας να έχαναν μέρος του εισοδήματός τους".

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΞΟΙ
Ενας γιατρός για 8.000 ανθρώπους!

Μία μόλις μέρα μετά το ακριτικό νησί της Κάσου, που έμεινε χωρίς φαρμακοποιό, ένα ακόμη περιστατικό αποδεικνύει την ανυπαρξία της υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων των ελληνικών νησιών, καθώς και τον πραγματικό ένοχο αυτής της κατάστασης. Αυτή τη φορά στο Ιόνιο και όχι στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Παξών, το οποίο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, εδώ και δύο μήνες έχει μείνει μόνο με ένα γιατρό ο οποίος καλείται να καλύψει ανάγκες 8.000 ανθρώπων!

Το Κέντρο Υγείας Παξών είχε μέχρι τις 6 Ιούνη δύο γιατρούς. Ο ένας από τους δύο όμως έφυγε με μετάθεση. Αποτέλεσμα, ο ένας γιατρός που παρέμεινε στο νησί να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των 2.500 κατοίκων του νησιού που αυτούς τους μήνες ξεπερνάνε τους 8.000 με τους τουρίστες αλλά και τους εκδρομείς που φτάνουν καθημερινά στο νησί.

Οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού από τη μέρα της αποχώρησης του δεύτερου γιατρού έχουν ειδοποιήσει τόσο την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας όσο και το νοσοκομείο της Κέρκυρας για το πρόβλημα που υπάρχει. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν πάρει ούτε καν μια απάντηση για το τι πρόκειται να γίνει και, βέβαια, στο Κέντρο Υγείας Παξών δεν έχει πάει ο δεύτερος γιατρός.

Απ' τη σκοπιά στο... φαρμακείο

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει το πρόβλημα του φαρμακείου της Κάσου με προσωρινή στρατιωτική υποστήριξη...

Ετσι, πρόκειται να μεταφερθεί στρατιωτικός φαρμακοποιός στο Περιφερειακό Ιατρείο Κάσου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειτουργίας φαρμακείου, όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης.

Παράλληλα, ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας και τη διάθεση οπλίτη γιατρού, προκειμένου να καλυφτεί η δεύτερη οργανική θέση που προβλέπεται για το νησί, σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον μέχρι σήμερα που λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των αγροτικών γιατρών.

Να σημειώσουμε ότι η Κάσος είναι ενταγμένη στις άγονες περιοχές και στις περιπτώσεις αυτές, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, οι αγροτικοί γιατροί λαμβάνουν επίδομα προσαύξησης 75% του μισθού τους.

Χαριστική βολή τα ευρωπρόστιμα

Πρόστιμο 250 εκατομμυρίων δραχμών επιβλήθηκε στους αγελαδοτρόφους του Νομού Σερρών, γιατί υπερέβησαν κατά 8.200 τόνους την καθορισμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος τον προηγούμενο χρόνο.

"Τα υπέρογκα πρόστιμα αποτελούν τη χαριστική βολή, κυρίως σ' εκείνους που ασχολούνται αποκλειστικά με την αγελαδοτροφία και την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος", τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για το θέμα αυτό.

"Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ανύποπτο χρόνο - πριν την κατανομή της ποσόστωσης - οι αγελαδοτρόφοι του Νομού Σερρών πήραν δάνεια προκειμένου να οργανώσουν σύγχρονες αγελαδοτροφικές και γαλακτοπαραγωγικές μονάδες. Η ποσόστωση, όμως, που τους κατανεμήθηκε ήταν με βάση τα 3.200 κιλά ανά αγελάδα. Σήμερα, ύστερα από την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου με βελτιωμένες φυλές, παράγουν υπερδιπλάσια ποσότητα γάλακτος και αναπόφευκτα οδηγούνται στην υπέρβαση της ποσόστωσης. Οι αγελαδοτρόφοι εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους γιατί, αντί να αμείβονται για τις προσπάθειές τους να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους και να ανεβάσουν την παραγωγικότητα της εργασίας, τιμωρούνται!", υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αν δεν αυξηθεί η ποσόστωσή τους, οι παραγωγοί είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την Τράπεζα. Εκτός, όμως, από το ότι η ίδια η επιβολή προστίμων για την υπέρβαση της ποσόστωσης οδηγεί στην εξόντωση τους παραγωγούς, οι ίδιοι θεωρούν άδικο το γεγονός ότι ενώ πληρώνουν ΕΛΓΑ, ΦΠΑ και φορολογούνται για το σύνολο της παραγωγής τους, τα ποσά αυτά δεν αφαιρούνται από το πρόστιμο.Ομως, ούτως ή άλλως, "η αύξηση της ποσόστωσης της χώρας από 629.000 τόνους σε 699.000 τόνους για τα επόμενα τρία χρόνια, υπολείπεται κατά πολύ από τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, οι οποίες ανέρχονται σε 1.100.000 τόνους" επισημαίνεται στην Ερώτηση. Οι 70.000 επιπλέον τόνοι δεν καλύπτουν ούτε και αυτήν την υπέρβαση που κατά το γαλακτοκομικό έτος 1998 - 1999 ήταν 90.305 τόνοι και για την οποία οι γαλακτοπαραγωγοί της χώρας μας καλούνται να πληρώσουν 2.610 εκατομμύρια δραχμές πρόστιμο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να καταργηθούν ή να μειωθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους αγελαδοτρόφους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος.
  • Να αυξηθεί η ποσόστωση σύμφωνα με τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς.
  • Να κατανεμηθούν με διαφάνεια και αντικειμενικότητα οι επιπλέον 70.000 τόνοι.
ΛΗΜΝΟΣ
Καθυστερεί δρόμος ζωτικής σημασίας

Να διατεθούν άμεσα οι αναγκαίες πιστώσεις, ώστε να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου από τον Κάσπακα μέχρι τον παραλιακό οικισμό του Αϊ - Γιάννη, στη Λήμνο, έργο αναγκαίο για την τουριστική ανάπτυξη και οικονομία της περιοχής, ζητούν, με Ερώτησή τους στους υπουργούς Εσωτερικών, ΥΠΕΧΩΔΕ και Αιγαίου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Στ. Παναγιώτου.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι κάτοικοι του Κάσπακα του Δήμου Μύρινας είναι ανάστατοι, καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, συνοδευόμενο από τις απαραίτητες ενέργειες από το Δήμο Μύρινας αλλά και τη θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου, η διάνοιξη δεν ξεκινά. Ετσι φοβούνται καθυστέρηση μέχρι και ματαίωση της χρηματοδότησης του έργου από την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.

Επισημαίνοντας τη σημαντικότητα του έργου αυτού, οι βουλευτές τονίζουν στην Ερώτησή τους: "Ο οικισμός του Αϊ - Γιάννη Κάσπακα είναι ο μοναδικός επίσημα αναγνωρισμένος οικισμός της Λήμνου και η διάνοιξη του περιφερειακού δρόμου είναι έργο ζωής για τους κατοίκους της περιοχής, αφού θα συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη και οικονομία, αλλά και γενικότερα στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων του οικισμού". Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν, τέλος, την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να χρηματοδοτηθεί άμεσα το έργο.

Το σημερινό Νοσοκομείο Αγρινίου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Η μη ανέγερση νέου νοσοκομείου στην πόλη αποφέρει τεράστια χρηματικά ποσά στις ιδιωτικές κλινικές



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ