ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Οι ανατιμήσεις έφεραν ... φτήνια!

Συνεχίστηκαν και τον προηγούμενο μήνα οι ανατιμήσεις σε μια σειρά είδη πρώτης ανάγκης. Στο 2,1% παρέμεινε ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση

Χαμένος μήνας αποδείχτηκε για την κυβέρνηση ο Ιούλης σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού και το στόχο της μείωσής του στα όρια των κριτηρίων για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, αφού ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, σε δωδεκάμηνη βάση, παρέμεινε στο 2,1%, όπως και τον Ιούνη. Βέβαια, ενώ οι κυβερνώντες ασχολούνται αποκλειστικά με τη στατιστική απεικόνιση των τιμών, η ακρίβεια εξακολουθεί να ροκανίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και των υπηρεσιών αυξήθηκαν από τον περσινό Ιούλη πολύ περισσότερο από τα επίπεδα του 2,1%. Ενδεικτικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο των τιμών της αγοράς είναι και τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα για την εξέλιξη των τιμών σε μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες. Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται στο σχετικό πίνακα, αποδεικνύουν σε μικρό μάλιστα βαθμό το μέγεθος της κυβερνητικής κοροϊδίας, σε σχέση με τις περιβόητες "συμφωνίες κυρίων". Συμφωνίες κυβέρνησης - επιχειρηματιών, που με τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκαν πέρσι το καλοκαίρι και σύμφωνα με τις οποίες θα "πάγωναν" δήθεν οι τιμές στο σύνολο της αγοράς για έναν ολόκληρο χρόνο.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή:

  • Το δωδεκάμηνο από τον περσινό μέχρι το φετινό Ιούλη, ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 5,1% που είχε εμφανίσει το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο. Στις επιμέρους πάντως ομάδες ειδών και υπηρεσιών, η αύξηση ήταν αρκετά μεγαλύτερη. Ετσι στην κατηγορία των δαπανών για έξοδα διασκέδασης το ποσοστό είναι 6,5%, οι επίσημες δαπάνες για ιατρικές και νοσοκομειακές ανάγκες αυξήθηκαν 4,5%, η μεταβολή των τιμών στα είδη ρουχισμού και τα παπούτσια ήταν 4,3%, ενώ το ίδιο ποσοστό παρατηρήθηκε και στα ποτά και τα τσιγάρα. Μείωση 1,9% παρουσιάστηκε μόνο στην ομάδα "Μεταφορές", λόγω της μείωσης των τιμών στα ΙΧ αυτοκίνητα.
  • Σε μέσα επίπεδα (δηλαδή αν υπολογίσει κανείς την αύξηση του ΔΤΚ την περίοδο Αύγουστο '98 - Ιούλη '99 σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο Αύγουστο '97 - Ιούλη '98), η αύξηση του δείκτη είναι 3,6%, ποσοστόαρκετά απόμακρο από τους στόχους της "σύγκλισης" και της ένταξης στην ΟΝΕ.
  • Τον Ιούλη, ο δείκτης παρουσίασε πτώση 1,9% κι αυτό παρά το γεγονός ότι, εκτός από τις τιμές στα ρούχα και τα παπούτσια που μειώθηκαν λόγω των καλοκαιρινών εκπτώσεων, σημειώθηκαν ανατιμήσεις στα περισσότερα εμπορεύματα και υπηρεσίες της αγοράς.

Τα στοιχεία αυτά δε θεωρούνται ενθαρρυντικά για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με δεδομένο μάλιστα ότι μετά τη ρύθμιση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα από προχτές, λίγα είναι πλέον τα περιθώρια που υπάρχουν για τεχνητή συγκράτηση των τιμών. Το σοβαρότερο πάντως όλων δεν είναι ό,τι κάνουν οι κυβερνώντες για να δείξουν στους... προϊσταμένους της ΕΕ πως η πολιτική τους έχει αποτελέσματα στον τομέα του πληθωρισμού, αλλά το κύμα ακρίβειας το οποίο παρά τη γενική αποσιώπηση μαστίζει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας.

ΟΜΙΛΟΣ ΠΙΣΤΕΩΣ
Χρυσές δουλιές με την Ιονική

Αφού πρώτα κυβέρνηση και ο ελεγχόμενος από αυτή Τύπος κατασυκοφάντησαν την Ιονική, με στόχο να ξεπουληθεί όσο - όσο, σήμερα, διά στόματος Κωστόπουλου, ομολογούν πόσο καλή Τράπεζα είναι

Η προκλητική αύξηση της κερδοφορίας και η σταθεροποίηση της Τράπεζας στη δεύτερη θέση της αγοράς, μετά το δώρο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να της παραδώσει την Ιονική, συγκροτούν τη γενική εικόνα του ομίλου της Πίστεως κατά το α εξάμηνο του 1999.

Με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η διοίκηση της Τράπεζας Πίστεως έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του ομίλου Δ. Κωστόπουλος, δεν έβρισκε λόγια για να εκφράσει τη χαρά του για την απόκτηση της Ιονικής Τράπεζας. "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που την πήραμε. Είναι ακόμη καλύτερη απ' ό,τι αρχικά υπολογίζαμε" είναι ορισμένες από τις φράσεις τις οποίες διατύπωσε αναφερόμενος στην Ιονική. Μια δηλαδή Τράπεζα, η οποία, πριν ιδιωτικοποιηθεί, είχε κατασυκοφαντηθεί και αμαυρωθεί από την ίδια την κυβέρνηση η οποία και την παρέδωσε στον όμιλο Κωστόπουλου, από τη μεγάλη μερίδα του Τύπου, αλλά και από τις διάφορες εταιρίες που είχαν προσληφθεί για να την αξιολογήσουν - υποτίθεται - αλλά επί της ουσίας να προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε να ξεπουληθεί όσο - όσο, όπως και πραγματικά έγινε. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε ο κ. Κωστόπουλος να διατυπώσει την άποψή του, πώς μία Τράπεζα, όπως η Εργασίας, πωλείται σήμερα σε διπλάσια τιμή από την Ιονική, ομολόγησε ανοιχτά ότι "την πήραμε φθηνά ως προς τα μερίδια αγοράς, και ακριβά ως προς την κερδοφορία". Μόνο που "ξέχασε" να αναφέρει ότι σκόπιμα η κυβέρνηση διατηρούσε χαμηλή την κερδοφορία της Ιονικής, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά την προώθηση του προγράμματος ανάπτυξης της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πίστεως, ως προς τα μερίδια αγοράς με βάση το ενεργητικό, ο όμιλος της Alpha Τράπεζας Πίστεως βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση (μαζί με την Ιονική) με 17,9% της συνολικής αγοράς (στοιχεία τέλος 1998), ενώ εντυπωσιακή είναι η μείωση των ποσοστών της Εθνικής Τράπεζας από 41,9% το 1995 σε 35,5% το 1998. Μειωμένα μερίδια αγοράς παρουσιάζει και η Εμπορική από 11,5% το 1995 σε 9,7% το 1998, ενώ όλες σχεδόν οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα μερίδιά τους, εξέλιξη η οποία οφείλεται και στην προκλητική στήριξη που παρέχει με διάφορες μορφές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις ιδιωτικές τράπεζες.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Το Σεπτέμβρη το "πωλητήριο"

Το φθινόπωρο αναμένεται η ΕΤΒΑ να ξεκινήσει τις ενέργειες για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού σύμφωνα με το διοικητή της ΕΤΒΑ, τότε θα μελετηθεί σοβαρά το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει τρεις εταιρίες από την Ευρώπη και την Αμερική. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αυτές εταιρίες που εδρεύουν στο Λονδίνο, στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη έχουν εκδηλώσει αναγνωριστικές προσφορές για την εξαγορά του 100% του Ναυπηγείου, ευελπιστώντας ότι θα αποσπάσουν και τμήμα από το 49% που κατέχουν οι εργαζόμενοι.

Ωστόσο, με βάση τη θέση της ΕΤΒΑ, που έχει δηλώσει ότι πάση θυσία θα ξεπουλήσει το ποσοστό της, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι σε σύντομο χρόνο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων. Εντούτοις όμως πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εξεύρεση ομάδας 9 ατόμων, που υπό τον έλεγχο της "Broun & Root", θα ασκεί κατά τα άλλα τη διοίκηση στα Ναυπηγεία. Οπως σημειώνεται στην πρόσκληση, η ομάδα αυτή θα πρέπει να αποτελείται κατά κύριο λόγο από Ελληνες και αυτό για να μπορούν να... συνεννοούνται με τους εργαζόμενους. Λες και το πρόβλημα με την "Βroun & Root" είναι ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους εργαζόμενους.

Πάντως τα στελέχη της ΕΤΒΑ εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πώληση των Ναυπηγείων, αφού όπως επισημαίνουν συγκεντρώνουν τρία σοβαρά πλεονεκτήματα: α) ότι ο Σκαραμαγκάς πάει καλά, β) ότι στηρίζεται από τις προμήθειες του Πολεμικού Ναυτικού και τρίτον η προοπτική της ένταξης της δραχμή στη ζώνη του ΕΥΡΩ.

Προκειμένου να διευκολυνθεί το ξεπούλημα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα τροποποιηθεί ο νόμος που διέπει το σχήμα 51% ΕΤΒΑ και 49% εργαζόμενοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ