ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Βαρυχειμωνιά για τους λαούς, κραδασμοί στην ΕΕ

Στο επίκεντρο η γερμανική οικονομία, η πιο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο

Από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Ιούλη

Copyright 2022 The Associated

Από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Ιούλη
Βαρυχειμωνιά προμηνύεται για τους λαούς της Ευρώπης από την κλιμάκωση των ανταγωνισμών για την Ενέργεια, στη σκιά της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, την ώρα που οι κραδασμοί στην ευρωενωσιακή ιμπεριαλιστική συμμαχία γίνονται ολοένα και πιο αισθητοί.

Το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή και ειδικά η γερμανική οικονομία το φάσμα της κρίσης, αν δεν συγκεντρωθούν ικανά ενεργειακά αποθέματα για τον ερχόμενο χειμώνα, γίνεται ακόμα πιο ισχυρό όσο μειώνονται οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία και δεν αποκαθίσταται η ροή από τον «Nord Stream 1», ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Γερμανίας - Ρωσίας το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με το «Politico», «οι ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης είναι ήδη εμφανείς» στην ΕΕ και «η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια παραπαίουσας».

Θυμίζουμε ότι η ΕΕ εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρυσι, περίπου το 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο αποτελεί το 1/4 του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ και είναι κυρίαρχο στη θέρμανση των σπιτιών.

Μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει διακόψει την τροφοδοσία με φυσικό αέριο σε 12 χώρες της ΕΕ, υποχρεώνοντας τα κράτη - μέλη της Ευρωένωσης να αναζητήσουν άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, αλλά και τρόπους εξοικονόμησης, όπως με τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιούλη για περικοπή κατά 15% τουλάχιστον της κατανάλωσης.

Το Γερμανικό Πρακτορείο, βασιζόμενο σε δεδομένα της Κομισιόν, μετέδωσε ότι η Γερμανία, περισσότερο από τις άλλες χώρες της ΕΕ, θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, ενώ θα πρέπει να βρει και άλλα μέσα για να εξοικονομήσει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έως τον Μάρτη του 2023.

Η κυβέρνηση Σολτς έχει ήδη ψηφίσει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης και οι συνέπειες γίνονται ορατές στην καθημερινότητα του γερμανικού λαού.

Στην Κολωνία οι πελάτες ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους Ενέργειας θα κληθούν από την 1η Οκτώβρη να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε διπλάσια έως τριπλάσια τιμή. Η εταιρεία «Rhein Energie» ανακοίνωσε το νέο τιμολόγιο, με την κιλοβατώρα να κοστίζει πλέον 18,30 σεντς, έναντι 7,87 που κόστιζε πέρυσι. Σύμφωνα με υπολογισμό της «Bild», ένα μέσο νοικοκυριό που πλήρωσε πέρυσι 960 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 2.002 ευρώ.

Η ανησυχία των λαϊκών στρωμάτων για τον επερχόμενο χειμώνα συναντιέται με τη δυσαρέσκεια για τη μεγάλη ακρίβεια και ειδικά τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 60% των πολιτών της ΕΕ δεν είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν άλλες αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων ή της Ενέργειας.

Αυτό φανερώνει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαχειριστούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ανησυχίες για τη συνοχή της ΕΕ

Παρουσιάζοντας στα τέλη Ιούλη το σχέδιο περικοπών στην κατανάλωση, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι «εκβιάζει» και ότι «χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως όπλο». Αλλά και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε με την ίδια αφορμή ότι «ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως όπλο και θα προσπαθήσει να μας διχάσει».

Συναφής είναι και η διαπίστωση της «δεξαμενής σκέψης» «Carnegie» πως «η ελπίδα (της Ρωσίας) είναι ότι θα υπάρξουν περισσότερες πολιτικές διαμαρτυρίες και τότε η ενότητα γύρω από την υποστήριξη για την Ουκρανία θα διαλυθεί».

Στην πραγματικότητα, οι «αντικυρώσεις» της Ρωσίας με το «υπερόπλο» της Ενέργειας αξιοποιούν τις ήδη υπάρχουσες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ανάμεσα σε οικονομίες με ανταγωνιστικά συμφέροντα, τις οποίες επιχειρεί να οξύνει, για να δημιουργήσει ζήτημα συνοχής και ενιαίας έκφρασης τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και μέσα στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Ετσι, δεν είναι μόνο η Ουγγαρία που τάσσεται υπέρ του να σταματήσουν οι κυρώσεις σε βάρος της, αλλά και μεγάλα τμήματα της αστικής τάξης στις οικονομικά ισχυρότερες χώρες, που βλέπουν ότι οι συνέπειες των «αντικυρώσεων» και της συνέχισης του πολέμου στις οικονομίες τους και στη συνοχή της ΕΕ είναι δυσανάλογες με τη ζημιά που προκαλούν στη ρωσική οικονομία.

Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, το CNBC παρατηρεί ότι «η δυτική ενότητα για τον πόλεμο στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο ευάλωτη καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται (...) Οι εκλεγμένοι σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης είναι "βαμμένοι" λόγω της υψηλής ανεργίας, της εκτίναξης του κόστους των τροφίμων και της Ενέργειας. Τα εκατομμύρια των οικογενειών που ξεπερνούν τα όρια, μπορούν εν δυνάμει να υπονομεύσουν την υποστήριξη για κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη δυτική αλληλεγγύη προς την Ουκρανία».

Το δίκτυο παρατηρεί ότι «οι διογκούμενες τιμές της Ενέργειας τροφοδοτούν ήδη πληθωρισμό ρεκόρ - επί του παρόντος κοντά στο 9 % και αυξάνεται στην ΕΕ - συμπιέζοντας την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων, βυθίζοντας χιλιάδες στη φτώχεια και επιβαρύνοντας σημαντικά τη βιομηχανία», την ίδια ώρα που στη Γερμανία, «το 16% των βιομηχανικών εταιρειών έχουν μειώσει την παραγωγή ή έχουν σταματήσει εν μέρει τις δραστηριότητές τους λόγω των αυξανόμενων τιμών της Ενέργειας»...


Πατριδογνωμόνιο
Οι μάγισσες της πείνας

Δεν υπάρχει παραμύθι, ούτε του παλιού ούτε του σύγχρονου καιρού, χωρίς κακές μάγισσες. Το παραμύθι του Ζελένσκι Βογκ έχει τις δικές του. Μόνον έτσι εξηγείται η προσπάθεια, η παγκόσμια μάλιστα, να παρουσιαστεί ως ο πρίγκηπας της φιλελεύθερης δημοκρατίας της αγοράς. Οι τρεις μάγισσες είναι οι θηριώδεις και διαβόητες MONSANTO, DUPONT και GARGILL!!! Με βοηθούς τις επενδυτικές εξίσου θηριώδεις τράπεζες BLACKROCK, BLACKSTONE, VANGUARD. Οι πρώτες τρεις έχουν μπήξει βαθιά τα νύχια τους στην ουκρανική γη, που είναι η πιο γόνιμη καλλιεργήσιμη αγροτικά περιοχή του κόσμου, από το 2013. Εστησαν πραξικοπήματα, ανέβασαν και κατέβασαν κυβερνήσεις, εκμεταλλεύτηκαν την ιδιωτικοποίηση της γης που προχωρούσε με μικρές τιμαριοποιήσεις μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το '90, και ο αγώνας τους δικαιώθηκε με το νόμο του Ζελένσκι για τη δημιουργία Αγοράς Γης, που ψηφίστηκε το 2020 το Μάρτη κι άρχισε να υλοποιείται την πρώτη Ιουλίου του 2021. Το ξεπούλημα γιγαντιαίων εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης πήρε εφιαλτικές διαστάσεις. Πώς ν' αντισταθούν εκατομμύρια μικροαγρότες σ' αυτές τις μάγισσες που πήραν από δίπλα και σαουδαραβικά, κινέζικα, μέχρι και αυστραλιανά funds, για να μη φαίνεται το χοντρό αμερικάνικο παιχνίδι. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε ότι η Μονσάντο είναι γερμανική αλλά τα κεφάλαια ΗΠΑτζίδικα.

Με τούτα και με εκείνα τώρα που ανοίξαμε τη συζήτηση για το μοντέλο ουκρανικής πείνας που θα πλακώσει στον κόσμο, εμείς εδώ δεν μπορούμε παρά να ψάξουμε βαθιά το κερδοσκοπικό παιχνίδι της πείνας (έλεος!) δαχτυλοδείχνοντας την αποτρόπαιη φύση του καπιταλισμού. Με το πέρασμά του στην ιμπεριαλιστική του εκδοχή ο πρίγκηπας Ζελένσκι, φυτευτός ξεφυτευτός από ολιγάρχες, ήξερε πολύ καλά ότι ως την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι τρεις πολυεθνικές με έδρα στις ΗΠΑ είχαν αγοράσει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής ουκρανικής γης! (170 χιλιάδες από τις 600 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα). Ε, δε θα τους στείλουν και όπλα για να υπερασπιστούν τη γη και την επένδυσή τους οι μάγισσες και οι παρατρεχάμενες χαρτορίχτρες;

Οι πανηγυρισμοί, τούρκικοι και μη, για τα πρώτα καράβια με σιτηρά της περσινής σοδειάς που απέπλευσαν από τη ναρκοθετημένη Μαύρη Θάλασσα, είναι τρικάκι των μαγισσών. Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής έχουν αποπλεύσει τρεις καραβιές με στάρι και καλαμπόκι του '21, ενώ για να αδειάσουν οι αποθήκες απαιτούνται 350 φορτία - δρομολόγια από την εμπόλεμη ζώνη στην υπόλοιπη υπόδουλη στις μάγισσες αγορά. Για να είμαστε δίκαιοι, πολλοί Ουκρανοί αγρότες αντέδρασαν. Πέρυσι έγιναν και μεγάλες διαδηλώσεις απ' αυτούς που νόμισαν ότι ήταν ιδιοκτήτες γης της μετακομμουνιστικής εποχής, κι ύστερα χρεώθηκαν καλλιεργώντας την, την υπενοικίασαν, και στο τέλος την ξεπούλησαν στις ...μάγισσες. Ο πρίγκηπας κατέπνιξε τις διαδηλώσεις, τα μήντια τις κατάπιαν και στον αγγελικό καπιταλιστικό κόσμο υπερφωτίστηκε ο κακός δαίμονας τσάρος Πούτιν, με τις μετοχές των πολυεθνικών να καλοπερνάνε στα χρηματιστηριακά ύψη.

Δεν είναι παραμύθι, είναι εφιάλτης, παλιός κι ανέσωστος της κερδοσκοπικής κόλασης. Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι πούλησε σχεδόν το σύνολο της κρατικής καλλιεργήσιμης γης στους ολιγάρχες που τον στήριξαν κι έστησαν εταιρείες εμπορίου γης με έδρες το Λουξεμβούργο και αλλού, ίσως σε κάποιους, που πιστεύουν τάχα μου δήθεν τις δημοσκοπήσεις, να θυμίσει τα μνημόνια και το δικό μας ξεπούλημα γης. Τον Απρίλιο του 2021 οι Ουκρανοί σε δημοσκόπηση τάχθηκαν κατά 64% εναντίον της εμπορευματοποίησης της γης (νόμος 552-ΙΧ). Η αντιπολίτευση που τους στήριξε, φυλακίστηκε, απαγορεύτηκε και τώρα ήρθε η πείνα να ανοίξει τα βουλωμένα στόματα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Νέα δήλωση των τριών πρέσβεων για την ειρήνη στην Ευρώπη και τον κόσμο

Την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που κλιμακώνεται, ενώ προστίθενται και νέες εστίες σε άλλα σημεία του πλανήτη, εκφράζουν εκ νέου ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, πρέσβης ε.τ., ο Νικόλαος Κανέλλος, τ. πρέσβης, και ο Αλέξανδρος Κατράνης, τ. πρέσβης, με νέα δήλωσή τους, με την οποία επαναλαμβάνουν τη θέση τους «υπέρ της διπλωματίας και της προσέγγισης των λαών».

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνουν ότι «ο πόλεμος (στην Ουκρανία) κλιμακώνεται και λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις - το κυρίαρχο έδαφος ενός κράτους έχει ήδη συρρικνωθεί», ενώ παράλληλα, «νέες εστίες κρίσεων εμφανίζονται που ξεπερνούν τη γηραιά μας ήπειρο».

«Το διεθνές σύστημα δεν διαθέτει την αναγκαία ευλυγισία και λειτουργικότητα, ώστε να εξασφαλίσει ή να διευκολύνει την επίλυση των διεθνών προβλημάτων», αναφέρουν στη συνέχεια και επισημαίνουν ότι «μεγαλώνει ο κίνδυνος ενός "θερμού χειμώνα" και όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι τίποτε πια δεν θα είναι όπως το ξέραμε».

«Οι κυρώσεις ουδένα συνετίζουν, αντίθετα οδηγούν την Ευρώπη σε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή και οικονομική κρίση, την οποία θα πληρώσουν μόνο οι πολίτες. Φοβόμαστε ότι η ανθρωπότητα θα σταθεί και πάλι μπροστά στο αίμα, την πείνα, την ανέχεια, ενώ, παράλληλα, μεγαλώνει ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος», σημειώνουν οι τρεις πρέσβεις, και η δήλωση καταλήγει:

«Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας υπέρ της διπλωματίας και της προσέγγισης των λαών. Μόνο μέσω μιας έξυπνης πολυμερούς διαπραγμάτευσης είναι δυνατόν να λύσουμε τα προβλήματά μας. Η βία και ο δογματισμός δεν έχουν θέση στον σύγχρονο μετα-ηγεμονικό κόσμο».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org