ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΕΔΥΕΘ
Την Τρίτη 9 Αυγούστου οι συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (στάση ΗΣΑΠ Θησείο) και στις 7.30 μ.μ. στον Λευκό Πύργο | Συγκέντρωση και στα Χανιά

Συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (στάση ΗΣΑΠ Θησείο) και πορεία στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ για τα 77 χρόνια από τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στη μνήμη των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό από την Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ομιλία από τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ. Επίσης, μουσικό πρόγραμμα από το πειραϊκό σύνολο «Libro Coro», με τραγούδια ελληνικά και ξένα με κέντρο τον άνθρωπο και το δικαίωμά του να ζει σε έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο. Παίρνουν μέρος τα μέλη του: Μικαέλα Δανά (τραγούδι), Νίκος Παχάκης (κιθάρα), Ανδρέας Βιδάλης (τσέλο). Στο πιάνο και στη μουσική επιμέλεια η Ανθή Γουρουντή.

Ακόμα, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει πορεία στο προξενείο των ΗΠΑ.

Ετοιμότητα και δυνάμωμα του αγώνα

Με το σύνθημα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πυρηνικές απειλές, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της: «Σήμερα, 77 χρόνια μετά, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα στους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τις Ρωσία και Κίνα στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με υπαρκτό το ενδεχόμενο γενίκευσής του».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε «ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Αποτελεί μονόδρομο το δυνάμωμα της πάλης του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων. Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας, να διεκδικήσει έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα - να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής
  • Να ματαιωθούν οι αποστολές ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων
  • Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ την Τρίτη 9 Αυγούστου καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση - εκδήλωση στο Ενετικό λιμάνι, στην πλατεία πίσω από το Γυαλί Τζαμί, την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 77 χρόνια από το πυρηνικό έγκλημα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα 77 χρόνια από το πυρηνικό έγκλημα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι:

«Ηταν πρωινό της 6ης Αυγούστου του 1945 όταν η πυρηνική βόμβα ουρανίου με την επωνυμία "Little Boy" ("Μικρό Αγόρι") σκόρπισε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία τον πυρηνικό όλεθρο, σκοτώνοντας ακαριαία στη Χιροσίμα 110.000 ανθρώπους. Τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός χτύπησε το Ναγκασάκι με μία ατομική βόμβα πλουτωνίου, με το όνομα "Fat Man" ("Χοντρός Αντρας"), σκοτώνοντας ακαριαία 70.000 ανθρώπους. Ανυπολόγιστος ο συνολικός αριθμός των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών και από τα δύο χτυπήματα, που ακολούθησαν εξαιτίας της ραδιενέργειας.

Αυτά τα δύο πυρηνικά χτυπήματα δεν υπαγορεύτηκαν από στρατιωτικούς λόγους, μιας και από τις 9 Μάη 1945 η Κόκκινη Σημαία ανέμιζε στο Ράιχσταγκ και η Ιαπωνία είχε ουσιαστικά ηττηθεί στρατιωτικά και βρισκόταν ήδη πολύ κοντά στην παράδοση. Ηταν μια επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ, για να επηρεάσει την προοπτική διαμόρφωσης του μεταπολεμικού κόσμου, με ιδιαίτερο αποδέκτη τη Σοβιετική Ενωση και το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Απέδειξε πως κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν έκαναν μόνο οι φασιστικές καπιταλιστικές δυνάμεις αλλά και οι λεγόμενες "δημοκρατικές", που συμμετείχαν στην αντιχιτλερική συμμαχία.

Σήμερα, 77 χρόνια μετά, τα "βαλιτσάκια" με τους κωδικούς χρήσης των πυρηνικών όπλων περιφέρονται μπροστά στις οθόνες των τηλεοράσεών μας, υπογραμμίζοντας πως ο πυρηνικός όλεθρος είναι υπαρκτός όσο ποτέ πριν.


Το γεγονός πως οι βασικές πυρηνικές δυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσία έχουν αποσυρθεί από τη δέσμευση πως δεν θα χτυπήσουν πρώτες με πυρηνικά όπλα, το γεγονός πως και άλλες ισχυρές δυνάμεις του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, όπως η Κίνα, αυξάνουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγονται με την υποθετική χρήση και τέτοιων όπλων, οι εκατέρωθεν υπενθυμίσεις για την πιθανότητα χρήσης "μικρών" πυρηνικών ή γενικότερου ολοκαυτώματος είναι χαρακτηριστικές των κινδύνων για τους λαούς.

Ηδη εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, στον οποίο εμπλέκονται οι πυρηνικές δυνάμεις, από τη μια οι ΗΠΑ και η ΝΑΤΟική "σφηκοφωλιά" στο πλευρό της αντιδραστικής ουκρανικής κυβέρνησης, κι από την άλλη η καπιταλιστική Ρωσία, που αποτελεί ισχυρή πυρηνική δύναμη και είναι "προϊόν" της αντεπανάστασης και της ανατροπής του σοσιαλισμού.

Οι πρόσφατες επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, που στοχεύουν τις ανταγωνιστικές πυρηνικές δυνάμεις του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, προσθέτουν νέο "λάδι στη φωτιά" στην κούρσα των κάθε είδους εξοπλισμών, με τα πυρηνικά όπλα να κρατούν τα "σκήπτρα".

Είναι έκθετη η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεπικουρούμενη από τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Ελληνική Λύση, το ΜέΡΑ25, προτάσσει την ενσωμάτωση της χώρας στους θανατηφόρους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με το πρόσχημα της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων.

Η πάλη ενάντια στον πυρηνικό όλεθρο και για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και όπλων, για να μη γίνει καμία χώρα "πεδίο βολής" πυρηνικών, ώστε να δείξουν οι καπιταλιστές την ισχύ τους, όπως έγινε σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, είναι αναπόσπαστα δεμένη:

- Με την πάλη για να κλείσουν οι βάσεις, τόσο αυτές στις οποίες ήδη φυλάσσονται, ή υπάρχει υποδομή για να φυλαχθούν πυρηνικά όπλα, όπως στον Αραξο, αλλά και των άλλων, όπως είναι αυτές στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη κ.α., που αξιοποιούνται ως "προγεφύρωμα" των πολεμικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ.

- Με την πάλη για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, για την αποδέσμευση από τους σχεδιασμούς και τις ενώσεις του κεφαλαίου, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

- Με την πάλη για την ειρήνη, τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της ακρίβειας, των οικονομικών κρίσεων και των πολέμων, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με την εξουσία στα χέρια των λαών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ