ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΓΙΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΦΩΤΟ 8

Στη μνήμη των αγωνιστών από τη Σαϊδόνα: ΗΛΙΑ ΝΟΕΑ, έφεδρου ανθυπολοχαγού στον πόλεμο της Αλβανίας, μέλους του ΚΚΕ, αρχηγού της ανταρτοομάδας της Σαϊδόνας, που χτύπησε τους Ιταλούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους τον Μάρτη του 1942, καταδικάστηκε από έκτακτο ιταλικό στρατοδικείο και εκτελέστηκε στην Καλαμάτα τον Μάη του 1942, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ, τελειόφοιτου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κομμουνιστή Ακροναυπλιώτη, ενός από τους 200 εκτελεσθέντες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, ΛΕΩΝΙΔΑ (ΛΟΥΗ) ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑ, που δολοφονήθηκε από Χίτες, στα 19 του χρόνια, τον Αύγουστο του 1947, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΒΑΣΟΥ) ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑ, έφεδρου ΕΛΑΣίτη, υπεύθυνου Κέντρου Πληροφοριών των ανταρτών του ΔΣΕ στο Συγκρότημα Ταϋγέτου, που πέθανε το 1976, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ (ΛΟΥΛΑΣ) ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑ, υπεύθυνης Επιμελητείας των μαχητών του ΔΣΕ στο Συγκρότημα Ταϋγέτου, που πέθανε το 1988, ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ (ΝΩΝΤΑ) ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑ, μαχητή του ΔΣΕ στο Συγκρότημα Ταϋγέτου, τραυματία στη μάχη της Βαμβακούς Λακωνίας, που πέθανε το 1996, ΓΕΩΡΓΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΙΤΣΑΣ) ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑ, μαχήτριας του ΔΣΕ στο Συγκρότημα Ταϋγέτου, που πέθανε το 2016, ΚΩΣΤΑ ΞΥΔΕΑ, Ταγματάρχη του ΔΣΕ στο Συγκρότημα Ταϋγέτου, που έπεσε ηρωικά στα Πηγάδια Ταϋγέτου το 1949, ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑ, που πέθανε στις 26/4/2022, ο Αριστοτέλης Καστριτσέας προσφέρει το ποσό των 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Λόφου Αξιωματικών Περιστερίου.

***

ΦΩΤΟ

Ο Παναγής Η. Λυκούδης προσφέρει στο τιμημένο ΚΚΕ 40 ευρώ στη μνήμη του συντρόφου ΔΙΟΝΥΣΗ ΘΕΟΔΟΣΗ, που τον αποχαιρετήσαμε στην πολιτική του κηδεία στον Βύρωνα στις 26/6/2022. Ο Διονύσης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα στο διάβα της ζωής του. Εξαίρετος άνθρωπος, σωστός ιδεολόγος και αγωνιστής για τα δίκαια αιτήματα του λαού.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑΣ
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑΣ
***

ΦΩΤΟ

Πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή η πολυαγαπημένη μας αδελφούλα και θεία, αγωνίστρια μέχρι το τέλος από τις γραμμές του ΚΚΕ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΤΡΑΚΗ - ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗ. Σε όλη της τη ζωή στάθηκε πιστή στα κομμουνιστικά ιδεώδη και οραματίστρια της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Πάλεψε ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των γυναικών. Η φωνή της θα αντηχεί στα αυτιά μας μέσα από τις απαράμιλλες ερμηνείες της στα τραγούδια του αγώνα. Ηταν δίπλα σε όλους με έναν γλυκό λόγο και μια πολύτιμη συμβουλή. Καλό ταξίδι. Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ 80 ευρώ.

Καλή Βρεττού - Κατσικογιάννη, Γιάννης Βρεττός

  • Στη μνήμη της συντρόφισσας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΥΤΡΑΚΗ, που «έφυγε» νωρίς, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ. Θα τη θυμάμαι με αγάπη για τη βαθιά της πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του Κόμματός μας, την αγωνιστικότητά της, την ευγένεια, τη φιλοξενία και την καλοσύνη της. Θα θυμάμαι μια δραστήρια και σεμνή συντρόφισσα, όπως τη γνώρισα μέσα από τις εκδηλώσεις της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου και της Κομματικής Οργάνωσης, αλλά και μέσα από τις συζητήσεις μας για την Κεφαλονιά και το Θιάκι.

Αιμιλία Αγκαβανάκη

***

ΦΩΤΟ

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων απουσίας της συζύγου μου ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, από το Κεντρικό Κιλκίς, προσφέρω στο κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ, 30 ευρώ.

ΕΛΕΑΝΑ ΡΑΝΤΑ
ΕΛΕΑΝΑ ΡΑΝΤΑ
Πετρονικόλας

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου - πατέρα αντιστασιακού ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΛΗ, που αγωνίστηκε για μια καλύτερη κοινωνία, πιστού στα ιδανικά του σοσιαλισμού και κοντά στο τιμημένο ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε στο Κόμμα 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Αγίου Κων/νου Ηλιούπολης.

Η γυναίκα του Λαμπρινή και τα παιδιά του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΤΟΥΛΑΣ ΒΑΠΟΡΙΔΗ, αγαπημένης μας συντρόφισσας και μητέρας μας, που πριν από έναν χρόνο «έφυγε» από κοντά μας, τα παιδιά της προσφέρουν στο κόμμα της, το ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστή μέχρι το τέλος, το ποσό των 200 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Φάρου Ν. Σμύρνης.

Αριάδνη - Κυριάκος - Σωτήρης - Γεωργία και τα εγγόνια

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μου ΚΟΜΠΛΙΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ του Ιωάννη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του Κόμματος, που «έφυγε» από κοντά μας την Παρασκευή 8/7/2022 σε ηλικία 100 ετών, προσφέρω 100 ευρώ στην ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη». Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Ο γιος του Κομπλίτσης Χριστόφορος

***

Στη μνήμη της ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΥΚΟΘΕΑΣ, για το 40ήμερο μνημόσυνό της, ο γιος της Πανόπουλος Γιώργος πρόσφερε υλικοτεχνική υποδομή στην ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη της μητέρας μας ΚΟΥΝΕ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ και του πατέρα μας ΚΟΥΝΕ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ τα παιδιά και τα εγγόνια προσφέρουν στον «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 24 Ιούλη συμπληρώθηκαν 12 χρόνια χωρίς την ΕΛΕΑΝΑ ΡΑΝΤΑ, που «έφυγε» από κοντά μας τόσο απροσδόκητα στα 20 της χρόνια, αφού χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε από έναν ασυνείδητο οδηγό ταξί.

Οργανώθηκε από μικρή ηλικία στην ΚΝΕ στην Ικαρία και συνέχισε τη δράση της μέσα από το σπουδαστικό κίνημα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας κόρης, αδερφής και θείας, η οικογένειά της προσφέρει στην ΚΝΕ, μέσω της Οργάνωσης Ικαρίας, το ποσό των 50 ευρώ.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
***

ΦΩΤΟ

Στις 12 Μάη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια χωρίς την αγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα και γιαγιά, ΑΡΓΥΡΩ ΡΑΝΤΑ. Σταθερή οπαδός του Κόμματος σε όλη της τη ζωή, συνέβαλε στον αγώνα του μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ικαρία καθώς και μέσα από τις Επιτροπές Γυναικών, την ΟΓΕ και πολιτιστικούς οργανισμούς. Στη μνήμη της η οικογένειά της προσφέρει στην Κομματική Οργάνωση Ικαρίας το ποσό των 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Η οικογένεια του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΥΔΑ προσφέρει στο Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ το ποσό των 300 ευρώ, στη μνήμη του. Ηταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που το αστικό κράτος τον κυνήγησε και τον ανάγκασε σε επαγγελματική μετανάστευση λόγω των ιδεολογικοπολιτικών πεποιθήσεών του. Δεν παρεξέκκλινε ποτέ από αυτές και μέχρι το τέλος της ζωής του στεκόταν δίπλα και συνέδραμε, όσο μπορούσε, στους ταξικούς αγώνες για τα δικαιώματα των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων.

***

Στη μνήμη του φίλου οφθαλμίατρου ΧΡ. ΤΣΑΠΑΡΟΓΛΟΥ, συνδρομητή του «Ριζοσπάστη», προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Π. Κ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 31/7/2014 χάσαμε τον ΑΛΚΗ ΣΑΚΑΛΗ. Αγωνιστής του δίκαιου, πάλεψε σε όλη του τη ζωή για τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Μας έδωσε πολλά. Στη μνήμη του αδελφού μου προσφέρω στην ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ, για τον αγώνα του και για τα μνημεία που φτιάχνει σε όλους τους τόπους που μαρτύρησαν οι σύντροφοί μας, 50 ευρώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΦΤΗΣ
Ο αδελφός του Δημήτρης Σακαλής

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που χάσαμε τον σύντροφο ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΠΑ, σε ηλικία μόλις 28 ετών. Ο σύντροφος Λουκάς γεννήθηκε στη Δεσφίνα Φωκίδας. Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, εντάχθηκε στην ΚΝΕ στα μαθητικά του χρόνια και ως φοιτητής στο ΤΕΙ Καβάλας πρωτοστάτησε στη μαζικοποίηση των γραμμών της, στην ολόπλευρη ισχυροποίησή της. Μέλος του Συμβουλίου και του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της ΚΝΕ, με διάφορες χρεώσεις και καθήκοντα, μέλος του Κόμματος και μετέπειτα δραστήριο στέλεχός του ως εργαζόμενος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα, ο σύντροφος Λουκάς διακρινόταν για την οξυδέρκεια, τη διαρκή επαγρύπνηση, την προσπάθεια για ιδεολογική θωράκιση. Ξεχώριζε για την ικανότητά του να «δένεται» με τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, με τους εργάτες, τους ανθρώπους του μόχθου. Πριν ακόμα γεννηθεί ως σύνθημα το «Αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή» έβρισκε στο πρόσωπό του μια πρώιμη έκφραση.

Ο σύντροφος Λουκάς λείπει σε εμάς, λείπει στο Κόμμα. Μας λείπει το μεγάλο του χαμόγελο, η μεγάλη του καρδιά. Στη μνήμη του σύντροφοί του που ζήσαμε και δράσαμε μαζί στην Καβάλα, προσφέρουμε στο Κόμμα μας και στις Οργανώσεις μας σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Θήβα, Φθιώτιδα και Λευκάδα, το ποσό των 400 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΦΤΗ η οικογένειά του προσφέρει 500 ευρώ στο ΚΚΕ για τα γενέθλιά του.

***

ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 31 Ιούλη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από τη ζωή και από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύντροφος, πατέρας και παππούς ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Παιδί αγροτικής οικογένειας, μπήκε από μικρός στη βιοπάλη σε δύσκολα χρόνια. Στη συνέχεια έγινε ναυτεργάτης με ειδικότητα ηλεκτρολόγου και τον τράβηξε η θάλασσα. Από νέος ένιωσε την κοινωνική και ταξική αδικία κι εντάχτηκε στον αγώνα για την κατάργησή της μέσα από το λαϊκό κίνημα ακολουθώντας την παράδοση των συγγενών του, όπως του Αλέκου Παπαγεωργίου που ήταν επιτελάρχης του ΔΣΕ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του στάθηκε ανυποχώρητα και αταλάντευτα στο πλάι του Κόμματος, πάντα συνεπής με την πρωτοπόρα ιδεολογία και την επαναστατική του θεωρία, ανταποκρινόμενος σε κάθε κάλεσμά του.

Ανεκτίμητη είναι η στάση του στα δύσκολα χρόνια της αντεπαναστατικής ανατροπής του σοσιαλισμού και της προσπάθειας διάλυσης και μετάλλαξης του ΚΚΕ από τον οπορτουνισμό και όλους όσοι αποχώρησαν από το Κόμμα, υπερασπίζοντας αταλάντευτα τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία και τον επαναστατικό χαρακτήρα του.

Θα τον θυμόμαστε πάντα ακούραστο και χαμογελαστό, να παλεύει με δύναμη και αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της ζωής, όπως πάλεψε και το σοβαρό πρόβλημα υγείας, που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Στη μνήμη του η οικογένειά του, οι σύντροφοι της Κομματικής του Οργάνωσης και φίλοι του προσφέρουν ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ το ποσό των 150 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κιάτου.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΝΟΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΝΟΕΑΣ

ΞΥΔΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΞΥΔΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΟΥΝΕ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΚΟΥΝΕ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΒΑΣΟΣ)
ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΒΑΣΟΣ)

ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (ΛΟΥΛΑ)
ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (ΛΟΥΛΑ)

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑ

ΣΑΚΑΛΗΣ ΑΛΚΗΣ
ΣΑΚΑΛΗΣ ΑΛΚΗΣ

ΑΡΓΥΡΩ ΡΑΝΤΑ
ΑΡΓΥΡΩ ΡΑΝΤΑ

ΤΟΥΛΑ ΒΑΠΟΡΙΔΗ
ΤΟΥΛΑ ΒΑΠΟΡΙΔΗ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΕΑΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΜΠΛΙΤΣΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΜΠΛΙΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΕΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΕΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΤΡΑΚΗ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΤΡΑΚΗ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ