ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2017
Σελ. /28
Δεν είναι για τη «μαρίδα»...

Μετά «βαΐων και κλάδων» παρουσίασε η κυβερνητική προπαγάνδα την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του «εξωδικαστικού μηχανισμού» για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων, ούτε λίγο ούτε πολύ υπονοώντας πως θα δώσει «ανάσα» στους χιλιάδες υπερχρεωμένους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Βέβαια η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη: Ο μηχανισμός όχι μόνο δεν αφορά τη «μαρίδα», η οποία θα συνεχίσει να είναι «πνιγμένη» στα χρέη, αλλά αντίθετα, βάζοντας «πλάτη» στο σταθερό στόχο του κεφαλαίου για «ξεκαθάρισμα» των υπερχρεωμένων μεγάλων επιχειρήσεων, την απελευθέρωση κεφαλαίων από όσες επιχειρήσεις χαρακτηριστούν «μη βιώσιμες» προς άλλες, «υγιείς», με σταθερή την κατεύθυνση συγκέντρωσης της επιχειρηματικής «πίτας» και των κερδών, έρχεται να διευκολύνει την «εφόρμηση» στα νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εφόρμηση που, όπως δείχνει και σειρά άλλων μέτρων που προωθεί παράλληλα η κυβέρνηση, προϋποθέτει και το τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων στους αντίστοιχους κλάδους. Καμία λοιπόν αυταπάτη δεν πρέπει να έχουν αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, αντίθετα πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα τους, σε συμμαχία με την εργατική τάξη, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το πολιτικό συμπέρασμα

Το δεύτερο σκέλος της τροπολογίας του ΚΚΕ, που απέρριψε η κυβέρνηση, διεύρυνε τον αριθμό όσων ευθύνονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, περιλαμβάνοντας επιπλέον τα μέλη του ΔΣ ή τον βασικό/κύριο μέτοχο ανώνυμης εταιρείας.

Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης, είπε: «Λέμε ότι αυτό το κομμάτι χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας, διότι καταρχήν νομικά δεν υπάρχει πρωτογενώς, αυτή τη στιγμή, σε όλους τους μετόχους ή σε όλα τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων η υποχρέωση καταβολής μισθού. Αρα, εφόσον δεν έχει ιδρυθεί η πρωτογενής ευθύνη της καταβολής, πώς μπορούμε να ιδρύσουμε την ποινική ευθύνη; Χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία νομική. Τίποτα άλλο δε συντρέχει και ούτε από αυτό πρέπει να συνάγετε συμπεράσματα πολιτικά, ότι εμείς καλλιεργούμε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Αφήνουμε στην άκρη ότι η υπουργός ξεχωρίζει τους νόμους από την πολιτική, σαν να είναι εντελώς ουδέτεροι. Θέτουμε μόνο το ερώτημα: Είναι ή δεν είναι σαφής ταξική πολιτική επιλογή υπέρ του κεφαλαίου ότι σχεδόν 100 χρόνια μετά τον πρώτο νόμο για το ζήτημα της «βλαπτικής μεταβολής», καμία από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του κεφαλαίου δεν έχει ιδρύσει την «πρωτογενή ευθύνη» για τους βασικούς μετόχους και τα μέλη των ΔΣ των ανώνυμων εταιρειών;

Επομένως, όχι μόνο δικαιούμαστε αλλά και πρέπει να βγάζουμε πολιτικά συμπεράσματα, ότι οι κυβερνήσεις στον καπιταλισμό, ίσως με διαφορετικούς ρυθμούς ή τρόπους, στηρίζουν και θρέφουν την εργοδοτική ασυδοσία. Και αν κάπου-κάπου τη φρενάρουν, είναι για να προστατέψουν το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, όταν κρίνουν ότι κινδυνεύει από τις αντιδράσεις που γεννά.

Περισσότερη φτώχεια

Η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της υποδεικνύει στην κυβέρνηση να συνεχίσει με αποφασιστικότητα, χωρίς καθυστερήσεις, την υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη η καπιταλιστική οικονομία για να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι κατά την τράπεζα απαραίτητη, καθώς «θα διευκολύνει σημαντικά τη θέση της χώρας στις συζητήσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους (...) από το ύψος και τη φύση της ελάφρυνσης αυτής θα εξαρτηθεί κατά πόσο η χώρα θα είναι εις θέση να προσαρμόσει σε χαμηλότερα και πιο εφικτά επίπεδα το μέγεθος των στόχων που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια».

Εξηγεί ότι το «χαμήλωμα» των πρωτογενών πλεονασμάτων και η συνακόλουθη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου μέσω της προσαρμογής τους «είναι απαραίτητη για τη χώρα» γιατί «έχει υψηλά επίπεδα ανεργίας και αύξηση του ποσοστού φτώχειας, και άρα ανάγκη για υψηλές κοινωνικές μεταβιβάσεις και επιδόματα ανεργίας. Επιπλέον, η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε μείωση του αριθμού των φορολογουμένων ως ποσοστό στο συνολικό πληθυσμό, ενώ παράλληλα οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες Υγείας και περίθαλψης. Οι εξελίξεις αυτές αποδυναμώνουν τη δυνατότητά της να δημιουργεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δίχως να βλάπτει ουσιαστικά την οικονομική μεγέθυνση».

Τι λέει δηλαδή; Οτι «παράχθηκε» πολλή ανεργία και φτώχεια και ότι η αντιμετώπισή τους στερεί πολύτιμους για την ανάκαμψη του κεφαλαίου πόρους, που πρέπει να αντικατασταθούν. Πώς; Κλιμακώνοντας την πολιτική που παράγει φτώχεια και ανεργία, ώστε να ενισχυθεί η θέση της χώρας στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους και να αποσπάσει κάποια ευνοϊκή ρύθμιση! Οι αντιφάσεις και ο κυνισμός του συστήματος σε όλο τους το «μεγαλείο»...

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), που συνεδρίασε την Παρασκευή υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, ενέκρινε ομόφωνα την ένταξη στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων μίας άμεσης ξένης επένδυσης ύψους 408 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του Τουρισμού! Η είδηση έρχεται να υπενθυμίσει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι οι επενδύσεις και δη η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η ανάκαμψη γενικότερα, θα αποδώσουν καρπούς για το λαό, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και γενικά «νέος αέρας» θα πνεύσει και η σελίδα θα αλλάξει για τους εργαζόμενους, που δεινοπαθούν τόσα χρόνια. Η πραγματικότητα φυσικά απέχει από το κυβερνητικό αφήγημα. Και τα όσα έγιναν γνωστά απ' τη συνεδρίαση της Διυπουργικής το επιβεβαιώνουν. Ετσι λοιπόν, η δημιουργία και λειτουργία σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα, συνεδριακό κέντρο, μαρίνα, spa, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, καθώς και τη δημιουργία παραθεριστικής κατοικίας στον δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, με συνολικό κόστος επένδυσης στα 408,49 εκατομμύρια ευρώ, θα δημιουργήσει «763 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης απασχόλησης». Οσο για τους όρους της απασχόλησης; Ε, είναι πια γνωστό ότι μακράν απέχουν απ' το να χαρακτηριστούν αξιοπρεπείς οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο του Τουρισμού, όπου μαζί με τα κέρδη δεν «αναπτύσσεται» τίποτα άλλο, ούτε οι μισθοί, ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1765 Γεννιέται ο Μανιάτης κοτζάμπασης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1823 - 1824.

1865 Πεθαίνει ο Φαναριώτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1822 - 1823 και τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1881 Γεννιέται ο Βρετανός (Σκοτσέζος) βιολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που, μαζί με τη γυναίκα του Αμαλία, ανακάλυψαν την πενικιλίνη (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, 1945).

1944 Τμήματα του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ ανατινάζουν στο Μουχαρέμ Χάνι γερμανική αμαξοστοιχία, που συνοδευόταν από ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 190 και αιχμαλωτίστηκαν 60 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες.

1945 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη ατομική βόμβα στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα. Σε 90.000 έως 166.000 εκτιμώνται οι άνθρωποι - άμαχος πληθυσμός - που πέθαναν, είτε άμεσα, είτε ως αποτέλεσμα των φρικτών εγκαυμάτων, της δηλητηρίασης από τη ραδιενέργεια κ.λπ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που δεν υπαγορευόταν από καμιά πολεμική ανάγκη. Τρεις μέρες αργότερα θα ακολουθήσει και νέα ρίψη ατομικής βόμβας στην πόλη Ναγκασάκι.

1949 Δολοφονείται στη Μακρόνησο με άγρια βασανιστήρια ο κομμουνιστής Γιώργος Σαμπατάκος, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ.

1951 Ιδρύεται το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού υπό τον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, που στις εκλογές της 9ης του Σεπτέμβρη του ίδιου έτους ήρθε πρώτο με 36,53%.

1976 Το βράδυ της 6ης Αυγούστου 1976 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρωί της 7ης Αυγούστου γίνεται η δεύτερη παραβίαση. Η κυβέρνηση Καραμανλή καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το «Χόρα» επέστρεψε στη Σμύρνη στις 17 Αυγούστου. Οι προσφυγές της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς έμειναν χωρίς αποτέλεσμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ