ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2017
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βλαπτική μεταβολή η καθυστέρηση των δεδουλευμένων

Υπερψηφίστηκε το πρώτο μέρος της τροπολογίας

Υπερψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή το ένα από τα δύο μέρη της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους και με το οποίο χαρακτηρίζεται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών. «Ναι» ψήφισαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, «όχι» ψήφισε η Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» ψήφισαν η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

Το πρώτο μέρος της τροπολογίας αναφέρει συγκεκριμένα: «Επίσης, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, επισήμανε στη συζήτησή της ότι «το πρώτο μέρος, που έγινε αποδεκτό, είναι πολύ σημαντικό γιατί θα θεωρείται βλαπτική μεταβολή η καθυστέρηση των δεδουλευμένων, ανεξαρτήτως της αιτίας καθυστέρησης. Οταν μιλάμε για αξιόλογο χρόνο, για άλλη μια φορά, επισημαίνουμε ότι εννοούμε από τη μέρα παρέλευσης της δήλης μέρας, δηλαδή της καθορισμένης μέρας (τέλος του μήνα) έως και ένα μήνα...». Ενώ σε τοποθέτησή του μια μέρα πριν είχε σημειώσει ότι πέρα από αυτό το χρονικό διάστημα «κανείς δεν μπορεί να αξιώνει από έναν μισθωτό να τα βγάζει πέρα, ιδιαίτερα με τις μειωμένες αποδοχές που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρείτε και εσείς». Επιπλέον, αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, που είναι και χωρίς ΣΣΕ, τις οποίες διατηρείτε καταργημένες και αμείβονται με 586 μεικτά, γύρω στα 490 καθαρά, να μπορούν να είναι απλήρωτοι πάνω από κάποιες μέρες; Τι θα κάνει η ΔΕΗ αν δεν πληρώσουν το λογαριασμό; Τι θα κάνετε εσείς αν δεν πληρώσουν τη δόση του φόρου; Δεν θα τους βάλετε πρόστιμο; Τι θα γίνει αν δεν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ; Θα του αναγνωρίσετε ότι δεν καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα του;».

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα που έφερε στην τελευταία τοποθέτησή του λέγοντας: «Χτες ακόμα το υπουργείο Εργασίας έκανε Τριμερή με τον "Ζούρα" και συμφώνησαν τον Αύγουστο να πληρωθεί ο Γενάρης! Μα μπορεί, είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να αντέξουν τόσους μήνες απλήρωτοι;».

Πριν από την ψήφιση της τροπολογίας η νομοθεσία αρχικά προέβλεπε ότι κάθε μονομερής μεταβολή των όρων της σύμβασης που βλάπτει τον εργαζόμενο θεωρείται ως καταγγελία της σύμβασης. Αργότερα προστέθηκε ότι βλαπτική μεταβολή θεωρείται η μετάθεση του εργαζόμενου στο εξωτερικό χωρίς τη συναίνεσή του. Με την τροπολογία του ΚΚΕ θεωρείται πλέον βλαπτική μεταβολή και η καθυστέρηση των δεδουλευμένων.

Ως προς το στόχο της τροπολογίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε: «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της καθυστέρησης των δεδουλευμένων. Αλλά τουλάχιστον έστω μια μεγαλύτερη προστασία στους εργαζόμενους. Γιατί ακριβώς μέσα από αυτήν την τροπολογία και αυστηροποιούσαμε και συγκεκριμενοποιούσαμε ακόμα περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο για να μην υπάρχουν αυτοί οι δίοδοι διαφυγής για τις αποφάσεις των δικαστικών οργάνων».

Γενικότερα, η τροπολογία αποτελεί μιαν απάντηση στην πάγια τακτική της εργοδοσίας να αφήνει απλήρωτους χιλιάδες πλέον εργαζόμενους, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που χειροτέρευσε περαιτέρω τα τελευταία χρόνια από τις αστικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και διατήρησε και ενίσχυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και αποφάσεις της αστικής Δικαιοσύνης, που δίνουν όπλα στην εργοδοσία ενάντια στους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι ο Αρειος Πάγος με αποφάσεις του θεωρεί ότι ακόμα και η μακροχρόνια καθυστέρηση στη μη απόδοση μισθών από την εργοδοσία δεν αποτελεί «βλαπτική μεταβολή» για τον εργαζόμενο, χαρακτηρίζει «καταχρηστικές» τις επισχέσεις εργασίας όταν η εργοδοσία επικαλείται «οικονομική δυσπραγία», σημειώνει ότι η επίσχεση μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και «σιωπηρή» παραίτηση.

Ως προς το δεύτερο σκέλος της τροπολογίας, βάσει του οποίου διευρύνεται ο αριθμός όσων έχουν ευθύνη για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Νέα Δημοκρατία την απέρριψαν. Ο Χρ. Κατσώτης για το δεύτερο μέρος σημείωσε: «Εμείς με την τροπολογία διευρύναμε την ευθύνη στα μέλη του ΔΣ και στον βασικό μέτοχο». Και για να αναδείξει τη σημασία της διεύρυνσης έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Οι εργαζόμενοι του "Athens Ledra" περιμένουν ακόμα να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις τους εδώ και ενάμιση χρόνο. Εκεί λοιπόν ο βασικός μέτοχος και τα μέλη του ΔΣ την έχουν γλιτώσει. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν το μάρμαρο. Εάν λοιπόν δεν δεχθείτε να αυστηροποιηθεί αυτό το πλαίσιο και να έχει την ευθύνη ο βασικός μέτοχος, τα μέλη του ΔΣ, τότε τα προβλήματα που υπάρχουν δεν θα αντιμετωπιστούν».

Η τροπολογία

Ακολουθεί το κείμενο με τα δύο μέρη της τροπολογίας όπως είχε κατατεθεί στο σύνολό της από το ΚΚΕ. Με τα έντονα γράμματα είναι το μέρος που υπερψηφίστηκε.

«1. Στο άρθρο 7 του Ν. 21Ι2/1920, όπως αυτό ισχύει μετά την προσθήκη του δεύτερου εδαφίου αυτού, δυνάμει του άρθρου 5 του Ν. 4558/1930, προστίθεται τρίτο εδάφιο που έχει ως εξής:

"Επίσης θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης".

2. Η παρ. 1 του άρθρου μόνου του Α.Ν. 690/1945, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2336/1995, αντικαθίσταται ως εξής:

"1. Κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, καθώς και τα μέλη του ΔΣ ή ο βασικός/κύριος μέτοχος ανώνυμης εταιρείας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολουμένους σε αυτόν τις οφειλόμενες συνεπεία της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας πάσης φύσεως αποδοχές, που καθορίζονται είτε από τη σύμβαση εργασίας είτε από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είτε από αποφάσεις διαιτησίας είτε από το νόμο ή έθιμο είτε σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3198/1955, συνεπεία της θέσεως των εργαζομένων σε κατάσταση διαθεσιμότητας, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας ή των οργάνων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που είναι εντεταλμένα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού, για την εξεύρεση του οποίου οι τυχόν σε είδος οφειλόμενες αποδοχές πρέπει να αποτιμώνται, με τη σχετική απόφαση, σε χρήμα. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του Κ.Ποιν.Δ."».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ