ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2017
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Παραγωγές εμπνευσμένες από τα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης

Τρεις παραγωγές, εμπνευσμένες από την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, ετοιμάζονται από την Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και θα παρουσιαστούν στο κεντρικό τριήμερο του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και αρχιτέκτονες, δουλεύουν με κέφι, μεράκι και ενθουσιασμό ώστε να είναι όλα έτοιμα όταν ανοίξει τις πύλες του το Φεστιβάλ στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση, στην Αθήνα. Ηδη, από τις αρχές του 2017 έχουν ξεκινήσει να ενορχηστρώνουν, να φτιάχνουν παρτιτούρες, να ηχογραφούν κομμάτια, να σχεδιάζουν μακέτες, να γράφουν σενάρια και να κάνουν πρόβες. Η έρευνα και η συλλογή στοιχείων για όσα ετοιμάζονται έχει ξεκινήσει σε πολλές περιπτώσεις αμέσως μετά το 42ο Φεστιβάλ.

Τραγούδια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Η πρώτη παραγωγή αφορά την ενορχήστρωση τραγουδιών της Οκτωβριανής Επανάστασης που για πρώτη φορά θα ακουστούν με στίχους στα ελληνικά, στην χώρα μας. Τα τραγούδια αυτά, που αναφέρονται στην περίοδο πριν ή τα πρώτα χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, φυλάσσονταν στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με πολλά ακόμα που αφορούσαν όλη την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ. Από όλα αυτά τα τραγούδια, περίπου 40 μεταφράστηκαν στα ελληνικά και αφού έγινε η τελική επιλογή, αποδόθηκαν ποιητικά οι στίχοι και ξεκίνησε η ενορχήστρωση και η ηχογράφηση τους.

Αποψη της μακέτας του Πύργου του Τάτλιν. Μια όμοια σε κλίμακα 1:200 θα κοσμεί το χώρο του πολιτισμού
Αποψη της μακέτας του Πύργου του Τάτλιν. Μια όμοια σε κλίμακα 1:200 θα κοσμεί το χώρο του πολιτισμού
Από όλα τα τραγούδια προβάλλεται το αισιόδοξο μήνυμα για την ανάγκη της επαναστατικής αλλαγής του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικοί οι στίχοι από το τραγούδι «Εμπρός για την Αυγή»:

«...Εμπρός λοιπόν βήμα ταχύ

Με τη σημαία μας ψηλά

Εμείς στης νιότης την αυγή

Θα είμαστ' η φρουρά

Εμείς βαθιά το ξέρουμε

Που χτίσαμ' όλ' αυτά

πως θα τα καταφέρουμε

Ν' αλλάξει η γη φορά...»

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το τραγούδι για το θρυλικό θωρηκτό «Αβρόρα», που όπως λένε οι στίχοι του:

«...η Αβρόρα αιώνια θα στέκει

Του Λένιγκραντ μέγας φρουρός

...σαν άνοιξε πυρ στο παλάτι

σαν έτρεξε ο χρόνος εμπρός

τη γη σαν υπέρλαμπρος ήλιος

τη γέμισε όλη με φως...».

Αλλα αναφέρονται στην 3η Διεθνή, στον πρωτοπόρο ρόλο των Μπολσεβίκων στον πόλεμο ενάντια στους λευκοφρουρούς, ενώ ορισμένα είναι επαναστατικά τραγούδια της Ρωσίας που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ενα τέτοιο τραγούδι είναι το «Βασανισμένοι από την έλλειψη ελευθερίας», που αναφέρεται στο θάνατο ενός επαναστάτη που αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την αλλαγή του κόσμου. Τη μελωδία αυτού του τραγουδιού, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στο λαό της ΕΣΣΔ, χρησιμοποίησε ο Σοστακόβιτς σε αρκετά έργα του, θέλοντας να παραπέμψει ακριβώς στο επαναστατικό του περιεχόμενο. Δυστυχώς ούτε αυτό το τραγούδι ξέφυγε από την αντικομμουνιστική διαστρέβλωση του έργου του Σοστακόβιτς.

«Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο»

Μία άλλη παραγωγή ετοιμάζεται από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ και είναι ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο πασίγνωστο έργο του Τζον Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Από το θεατρικό «Θεσσαλονίκη 9 - 11 του Μάη 1936» που παρουσίαστηκε στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Από το θεατρικό «Θεσσαλονίκη 9 - 11 του Μάη 1936» που παρουσίαστηκε στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Μέσα από τη θεατρική απόδοση του βιβλίου του Ριντ, η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ θα μας «μεταφέρει» στις μέρες της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Πετρούπολη. Θα παρακολουθήσουμε τα γεγονότα της Επανάστασης, θα πάρουμε μια μικρή γεύση από το κλίμα που επικρατούσε τότε. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του χαρακτήρα ενός μπολσεβίκου στο θεατρικό έργο:

«Εμείς κινηθήκαμε. Συλλάβαμε ήδη δύο υπουργούς. Ενα σύνταγμα στάλθηκε να καταλάβει το τηλεφωνείο, ένα άλλο τραβάει για το τηλεγραφείο κι ένα τρίτο για την κρατική τράπεζα. Η Κόκκινη Φρουρά κατέβηκε στους δρόμους. Οι ευέλπιδες προσπάθησαν να αποσυνδέσουν τις γέφυρες του Νέβα για να αποκόψουν τις δυνάμεις μας, αλλά οι ναύτες τις ξανακατέλαβαν».

Εργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Στο χώρο του πολιτισμού, δίπλα στο θεατράκι, και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα φιλοξενείται έκθεση με έργα - ψηφιακής ανατύπωσης - της Ρωσικής Πρωτοπορίας που βρίσκονται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και ανήκουν στη συλλογή Κωστάκη (αναλυτικά θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο).

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι κατασκευές που φτιάχνει ομάδα αρχιτεκτόνων και βασίζονται σε έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας που έχουν άμεση σχέση με την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Από την περσινή έκθεση ζωγραφικής με έργα μαχητών του ΔΣΕ στο χώρο του Πολιτισμού
Από την περσινή έκθεση ζωγραφικής με έργα μαχητών του ΔΣΕ στο χώρο του Πολιτισμού
Σε κλίμακα 1:200, σε μακέτα θα κατασκευαστεί ο περίφημος Πύργος του Τάτλιν, που προοριζόταν να στεγάσει την έδρα της 3ης Διεθνούς. Το αρχιτεκτονικό του σχέδιο αναπαριστά τη σπειροειδή εξέλιξη της κοινωνίας και την κίνησή της προς τα μπρος, ανεξάρτητα από τα προσωρινά πισωγύρισματα που μπορεί να υπάρξουν.

Μία ακόμη από τις κατασκευές που θα φιλοξενεί η έκθεση της Ρωσικής Πρωτοπορίας είναι μια προπαγανδιστική σύνθεση του Γκούσταβ Κλούτσις. Πρόκειται για μια πτυσσόμενη κατασκευή με οθόνη και ραδιοφωνικό μεγάφωνο αναγγελιών. Ο Γκούσταβ Κλούτσις είχε σχεδιάσει αρκετές τέτοιες κατασκευές, συνδυάζοντας τα συνθήματα της εποχής με απλά γεωμετρικά σχέδια και απλές κατασκευές. Τα αποτελέσματα της δουλειάς του είχαν γνωρίσει ευρεία αποδοχή στην εποχή τους και ήταν ευρηματικά και πρωτοπόρα.

Μια άλλη κατασκευή θα είναι η αναπαράσταση του σκηνικού της Λιουμπόβ Πόποβα για την παραγωγή «Ο Μεγαλόψυχος Κερατάς» του Κρόμελινκ, σε σκηνοθεσία Βσέβολοντ Μέγερχολντ. Το σκηνικό για την συγκεκριμένη παράσταση, κατασκευασμένο το 1922, αποτελείται από ξύλινα πλαίσια και περιστρεφόμενους τροχούς που υποδεικνύουν τις μηχανές. Για τον σχεδιασμό του πάρθηκε υπόψη η διευκόλυνση των ηθοποιών και το να μπορεί το σκηνικό να παρουσιαστεί και σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό οδήγησε σε μια σύνθεση με εύκολη αποδόμηση και ανασυγκρότηση του συνόλου. Δουλεύοντας σε αυτές τις παραγωγές, η Πόποβα δημιούργησε ορισμένα από πιο πρωτοποριακά σκηνικά.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζεται το καλοκαιρινό «ταξίδι» του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει κεντρικό σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)». Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

Αύριο, Δευτέρα

Στην Τήνο, στο παλιό λιμάνι, στις 7.30 μ.μ. με ομιλητή τον Θάνο Μπίμπα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι για τους μικρούς φίλους, προβολή βίντεο με τίτλο «100 χρόνια από τον κόκκινο Οκτώβρη», γλέντι με ντόπιους καλλιτέχνες.

Την Τρίτη 8 Αυγούστου

Στο Βροντάδο Χίου, στην πλατεία Αφανή Ναύτη, με ομιλήτρια την Χριστίνα Παληού, Γραμματέα του ΤΣ Χίου της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου

Στο Αλιβέρι, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβολή βίντεο για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και λαϊκό γλέντι.

Στην Ικαρία, στο Μονοκάμπι, με ομιλητή τον Νίκο Λάππα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 13 Αυγούστου

Στη Λήμνο, στο λιμάνι της Μύρινας, στις 8 μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρο Τάσσο, προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, αγωνιστικά και προοδευτικά τραγούδια από τοπικά μουσικά σχήματα, έκθεση πολιτικού, λογοτεχνικού και παιδικού βιβλίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ