ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Συνεχίζουν με όπλο την ταξική αλληλεγγύη

Μαχητικά συνεχίζουν την απεργία διαρκείας οι εργαζόμενοι στα «Λιπάσματα Καβάλας», διεκδικώντας ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα. Στις 9 Αυγούστου, οργανώνεται συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Καβάλας, όπου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τις 13 πρώτες απολύσεις και τις διαθεσιμότητες που επέβαλε η εργοδοσία.

Συνολικά, μέχρι και χτες, η επιχείρηση απέλυσε 109 εργαζόμενους που ήταν σε διαθεσιμότητα, αφού προηγουμένως τους μήνυσε με στημένες κατηγορίες, για να μην υποχρεωθεί να πληρώσει αποζημίωση. Μάλιστα, προχτές, κατέθεσε δεκάδες ακόμη μηνύσεις σε βάρος εργαζομένων προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες μαζικές απολύσεις.

Στο μεταξύ, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των εργατικών Σωματείων και Ομοσπονδιών που, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, εκφράζουν με ψηφίσματα την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα «Λιπάσματα». Επίσης, καταδικάζουν την κυβέρνηση που αξιοποιεί τις αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή του αγώνα των εργαζομένων, βάζοντας πλάτη ουσιαστικά στα σχέδια της εργοδοσίας να τους μετατρέψει σε σύγχρονους δούλους.

Στο μακρύ κατάλογο των δεκάδων εργατικών σωματείων, που στηρίζουν τον αγώνα των απεργών, προστέθηκαν χτες: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συν. Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). Τα Σωματεία: Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Αττικής - Πειραιά και Νήσων, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανικής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών.

Κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς

Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, μέχρι και αύριο Κυριακή, οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Τοξότης ΑΕ» στα έργα ΔΕΔΔΗΕ σε Αττική και Κόρινθο, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Κάτω από την πίεση των πολυήμερων κινητοποιήσεων η εργοδοσία δεσμεύτηκε να καταβάλει μέρος των οφειλόμενων δεδουλευμένων, που να αντιστοιχούν σε αποδοχές δύο μηνιαίων μισθών. Χτες το πρωί, έγιναν νέες συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις και στα τρία εργοτάξια της εταιρείας (Βοτανικού, Αχαρνών και Κορίνθου), με τους εργαζόμενους να συνεχίζουν να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να γίνει πράξη η καταβολή των δύο μισθών που υποσχέθηκε η εργοδοσία.

Παρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», συνεχίζοντας τις πολύμορφες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους καθώς και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου για την επίσπευση της διαδικασίας ποινικών κυρώσεων στην εργοδοσία του «Athens Ledra».

Σε Γενική Συνέλευση στο χώρο του εργοστασίου θα προχωρήσουν τη Δευτέρα, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Λεβεντέρης» στο Βόλο. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποφασίσει αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο και να απολύσει 18 άτομα. Αμέσως μετά τη συνέλευση θα γίνουν εξορμήσεις σε εργοστάσια του κλάδου, με την κοινή ανακοίνωση του επιχειρησιακού σωματείου και του Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Ακόμα, προγραμματίζονται εξορμήσεις στην αγορά του Βόλου με στόχο την πλατιά ενημέρωση του κόσμου, κινητοποίηση από κοινού με σωματεία της περιοχής, καθώς και παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ΔΕΗ, εφορία κ.α., για να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Απειλή απολύσεων για έλλειψη «τυπικού προσόντος»

Να γίνουν άμεσα πράξη οι απαραίτητες ρυθμίσεις από τη μεριά του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να μην προχωρήσουν οι δήμοι στις καταγγελίες Συμβάσεων, εφαρμόζοντας γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (79/2016) περί «τυπικού προσόντος», ζήτησε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο. Την απειλή της καταγγελίας των Συμβάσεών τους αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που δεν διαθέτουν το «τυπικό προσόν». Οπως εξηγεί το Συνδικάτο, στους δήμους και συγκεκριμένα στις υπηρεσίες καθαριότητας και στις τεχνικές υπηρεσίες, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που δεν διαθέτουν απολυτήριο γυμνασίου ή άλλης σχολής. Οι εργαζόμενοι αυτοί κινδυνεύουν, αν ο υπουργός αποδεχτεί τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, να απολυθούν. Στο αίτημα του Συνδικάτου, ο υπουργός απάντησε πως το ζήτημα θα διευθετηθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση. Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους και τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, υπενθυμίζοντας πως πολλές από τις «δεσμεύσεις» της σημερινής κυβέρνησης έχουν καταλήξει σε αντίθετα αποτελέσματα.


ΚΩΣ
Διήμερες εκδηλώσεις για παιδιά

Διήμερο δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά οργάνωσε ο Σύλλογος της ΟΓΕ στην Κω, συνεχίζοντας με επιτυχία μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε προηγούμενες χρονιές. Το διήμερο του Συλλόγου γίνεται κάθε χρόνο, στα τέλη Ιούλη, και πλέον αποτελεί το «καθιερωμένο ραντεβού» με τα παιδιά και τους γονείς τους, δίνοντας μια μικρή «ανάσα» ξεκούρασης και ψυχαγωγίας.

Φέτος, η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στη ζωγραφική και τη χειροτεχνία, ενώ τη δεύτερη η θεατρική ομάδα του Συλλόγου παρουσίασε τη θεατρική παράσταση «Η Λιχουδοχώρα», με τη βοήθεια των παιδιών που κλήθηκαν να αναλάβουν κι αυτά ρόλο στην παράσταση.

Σύσκεψη για τις ΣΣΕ

Σε σύσκεψη, με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καλεί η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ όλα τα σωματεία του νησιού. Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. «Η πάλη του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των απωλειών και την επαναφορά του καθεστώτος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας»: Γύρω από αυτόν τον άξονα καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τα συνδικάτα των εργαζομένων να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τη δράση τους. Στο κάλεσμά τους προς τα σωματεία αναφέρουν: «Η ΕΓΣΣΕ και οι κλαδικές ΣΣΕ είναι καίριο ζήτημα για τη ζωή των εργαζομένων. Αποτελούν μια μεγάλη κατάκτηση, που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την αντεργατική νομοθεσία των τελευταίων χρόνων». Στην επίθεση αυτή καλούν εργαζόμενους και σωματεία να απαντήσουν με οργάνωση της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την κατάργηση επιστροφής ΦΠA και τον αποκλεισμό πολλών αγροτών από το ειδικό καθεστώς ΦΠA

Σε ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει τα παρακάτω:

«Με νόμο που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, καταργείται η ισχύουσα επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 3%, που δικαιούνταν αγρότες που παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος - μέλος της EE, ενώ με τον νέο τρόπο υπολογισμού της αξίας των πωλήσεων που πραγματοποιούν, πολλοί αγρότες αποκλείονται από την ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να προστεθεί στα μέτρα εναντίον των αγροτών (Φορολογικό, Ασφαλιστικό) που κυβέρνηση και ΕΕ προώθησαν το προηγούμενο διάστημα και πλήττει κυρίως τους φτωχούς αγρότες που διαθέτουν προϊόντα στις λαϊκές αγορές κι αυτούς με χαμηλά εισοδήματα, μεγαλώνοντας τη φοροληστεία της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η κατάργηση αυτή «....κρίνεται απαραίτητη, καθώς έχει ξεκινήσει διαδικασία έρευνας παράβασης σε βάρος της χώρας μας», γιατί η σχετική διάταξη του Κώδικα ΦΠΑ. «αντίκειται στις διατάξεις της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ».

Ερωτάται η Ευρ. Επιτροπή: Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι:

-- η διαδικασία παράβασης που έχει ξεκινήσει στρέφεται ενάντια στους φτωχομεσαίους αγρότες, επιβάλλοντας σε βάρος τους νέα φορολογικά βάρη;

-- η ΚΑΠ και τα αντιαγροτικά μέτρα που εφαρμόζουν ελληνική κυβέρνηση και ΕΕ ξεκληρίζουν τους φτωχομεσαίους αγρότες με στόχο τη συγκέντρωση της αγροτικής γης και παραγωγής στις μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις;».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org