ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
To Brexit ιδωμένο από την πλευρά της ελληνικής αστικής τάξης...

Μετρούν συνέπειες και κόστη, από τις μπίζνες του κεφαλαίου μέχρι τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ

Τη θέση της απέναντι στο Brexit, την προετοιμασία της ενόψει των ενδοαστικών παζαριών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και τις επιπτώσεις της καθορίζει η ελληνική κυβέρνηση, η ντόπια αστική τάξη γενικότερα, αναλύοντας αίτια και πιθανές συνέπειες σε μια σειρά τομείς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «H Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον τεράστιων και πρωτόγνωρων προκλήσεων. Η οικονομική κρίση, το Προσφυγικό, η έξαρση της τρομοκρατίας, οι πολλαπλές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της απειλούν, για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, την ευημερία, συνοχή και της EΕ».

Εξηγούν: «Ακροδεξιά κινήματα και κόμματα σημειώνουν ανησυχητική άνοδο σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επηρεάζοντας την άσκηση της εθνικής πολιτικής των χωρών σε εξαιρετικά κρίσιμες περιόδους, όπως κατά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Παράλληλα, η τρομοκρατία και οι εξτρεμιστικές συμπεριφορές ενισχύουν το λαϊκισμό και την ξενοφοβία, πιέζοντας προς την κατεύθυνση διχασμού και διάσπασης της Ευρώπης».

Παρακάμπτοντας τον ανισόμετρο χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, παλεύοντας ταυτόχρονα ένα πιο χαλαρό μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να περισσέψουν πρόσθετα κονδύλια προς ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων αναφέρουν: «Η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να αμβλύνει τις οικονομικές ανισότητες και τις δημοσιονομικές ασυμμετρίες μεταξύ Βορρά - Νότου. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου η έμφαση δίνεται στις επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη, η ΕΕ είναι εγκλωβισμένη σε πολιτικές λιτότητας που εντείνουν τις αντιθέσεις μεταξύ ενός πυρήνα χωρών του Βορρά και των υπόλοιπων κρατών του Νότου που έχουν υποστεί πλήγματα από την εφαρμογή των πολιτικών αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής».

Γενικευμένη αστάθεια

Οι ίδιες πηγές βάζουν ζητήματα και ευρύτερης γεωπολιτικής αστάθειας, συνδεόμενα με την εξέλιξη του Brexit:

«Η περιφερειακή συγκυρία κάθε άλλο παρά εμπνέει αισιοδοξία. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο τρίγωνο της αστάθειας - Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Μεσόγειος, Λιβύη - στο μέσο του οποίου είναι η Ελλάδα. Παράλληλα, η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι έκρυθμη και η ευρωπαϊκή προοπτική των περισσότερων χωρών των Βαλκανίων είναι σε στασιμότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχει μία μαύρη τρύπα στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης (πολιτική κρίση στα Σκόπια, στην Αλβανία, ανεργία και εσωτερικές αντιθέσεις σε Βοσνία και Ερζεγοβίνη και Κόσσοβο). H κατάσταση αυτή προφανώς περιπλέκεται από τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, όπου η απόπειρα πραξικοπήματος, η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η επιδείνωση των ευρω-τουρκικών σχέσεων κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος και εν τέλει στην περιφερειακή σταθερότητα».

«Διχασμός και διαίρεση»

Συνεχίζουν: «Το βρετανικό δημοψήφισμα ανέδειξε το διχασμό της βρετανικής κοινωνίας όσον αφορά τη σχέση της χώρας με την ΕΕ και ανέσυρε παλαιότερες δημογραφικές και γεωγραφικές διαιρέσεις καθώς το Λονδίνο, η Σκοτία, η Βόρεια Ιρλανδία τάχθηκαν υπέρ της παραμονής, ενώ η Βόρεια Αγγλία και η Ουαλία υποστήριξαν την αποχώρηση. Επίσης, το μη αναμενόμενο του εκλογικού αποτελέσματος και η έλλειψη προετοιμασίας πυροδότησαν ραγδαίες εξελίξεις στη βρετανική πολιτική σκηνή, με την παραίτηση του τέως Πρωθυπουργού David Cameron και την ταχεία αναρρίχηση στην εξουσία της Theresa May».

Τονίζουν: «Ακόμα και μπροστά σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, η Ευρώπη είναι διαιρεμένη. Κύριο αντικείμενο διχασμού είναι η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ). Εντός ΕΕ αναπτύχθηκαν δύο κυρίαρχες τάσεις. Η πρώτη είναι εκείνη ορισμένων ιδρυτικών μελών, τα οποία τάχθηκαν υπέρ της άμεσης διαπραγμάτευσης και της άμεσης ενεργοποίησης, από πλευράς του ΗΒ, του άρθρου 50 της ΣΕΕ».

Θυμίζουμε εδώ ότι βάσει του εν λόγω άρθρου της Συνθήκης της ΕΕ, η ΕΕ προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ενωση.

«Να δοθεί χρόνος»

«Η δεύτερη τάση», συνεχίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναλύοντας τα τεκταινόμενα εντός ΕΕ, «υποστήριξε την ανάγκηνα δοθεί χρόνος στο ΗΒ,ώστε η διαπραγμάτευση να γίνει συντεταγμένα και να οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή και αμοιβαία επωφελή λύση. Φαίνεται ότι επικρατεί η δεύτερη άποψη, την οποία άλλωστε προκρίνει και η βρετανική ηγεσία, η οποία κρατά στάσης αναμονής, δεν έχει διαμορφώσει ακόμα τις θέσεις της και έχει τοποθετηθεί ρητά υπέρ της εκκίνησης της διαδικασίας όχι πριν το 2017».

Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα εκτιμούν: «Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος συνιστά μια αποτυχία για την Ευρώπη, η οποία δεν κατάφερε να πείσει το πιο δύσπιστο κράτος - μέλος της ως προς τη σημασία της συμμετοχής του σε αυτή. Από την άλλη, η παρούσα συγκυρία πρέπει να ιδωθεί ίσως και ως ευκαιρία αλλά και πρόκληση για την ΕΕ που οφείλει να επιδείξει προσαρμοστικότητα στις νέες διεθνείς εξελίξεις».

«Τεράστιες επιπτώσεις»

Ο ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας «θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλες τις λειτουργίες της ΕΕ αλλά και σε καθεμία χώρα ξεχωριστά, τόσο ως προς τις χώρες που η Βρετανία έχει άμεση διασύνδεση, όπως Μάλτα, Κύπρος, Ιρλανδία όσο και ως προς τις γειτονικές της χώρες καθώς και με κάθε μέλος ξεχωριστά.

Είναι βέβαιο, επίσης, ότι από την αποχώρηση της Βρετανίας θα επηρεαστούν οι εσωτερικοί συσχετισμοί (γαλλογερμανικός άξονας, ανατολικό μπλοκ, χώρες Βορρά - Νότου, ατλαντικό μπλοκ, ομάδα φιλελεύθερων χωρών) που επηρεάζουν την πορεία και πολιτική της ΕΕ σε σειρά θεμάτων».

Αναλύοντας επιμέρους ζητούμενα και επιπτώσεις, στην Αθήνα αναφέρουν: «Ζητούμενο ως κοινή διαπραγματευτική βάση των 27 κρατών - μελών της ΕΕ είναι η διατήρηση του αδιαιρέτου των 4 θεμελιωδών ελευθεριών της ενιαίας αγοράς (ελευθερία κυκλοφορίας προϊόντων, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων).

Επί σειράς άλλων θεμάτων που θα επηρεάσουν π.χ. την οικονομική, ενεργειακή, εμπορική πολιτική της ΕΕ και του ΗΒ αλλά και την κατάσταση λ.χ. του χρηματοπιστωτικού συστήματος του City του Λονδίνου οι θέσεις των 27 μένουν να διαμορφωθούν. Αυτό θα γίνει, βέβαια,αφού το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκαθαρίσει τη θέση του ως προς το τι ζητάει από τους 27».

Ακόμα: «Ανησυχίες υπάρχουν, μεταξύ άλλων, για τις επιπτώσεις της αποχώρησης του ΗΒ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς η Βρετανία, που συνεισφέρει καθαρά στον προϋπολογισμό, καταβάλλει περίπου 11,5 δισ. ευρώ (2014) και είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν ζητήματα ως προς τα κοινοτικά προγράμματα και κονδύλια.

Προφανώς, θα επηρεαστεί και το σύστημα λήψης αποφάσεων καθώς θα πρέπει να εξευρεθεί μια νέα ισορροπία/συμφωνία ως προς τη νέα στάθμιση ψήφων μετά την έξοδο της Βρετανίας.

Τέλος, αναμένεται να επηρεαστούν τομείς, όπως η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και η Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) και οι σχέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και τομείς όπως η Διεύρυνση, δεδομένου ότι αποχωρεί μια δύναμη, η οποία τηρούσε μια συγκεκριμένη στάση στα θέματα διεύρυνσης τόσο ως προς τα Βαλκάνια όσο και ως προς την Τουρκία».

Η ελληνική κυβέρνηση

Ως προς τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στη σύσταση Ομάδας Εργασίας στο ΥΠΕΞ, με αντικείμενο τη μελέτη των ευρωπαϊκών εξελίξεων και των επιπτώσεων του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Εξηγούν: «Η Ομάδα Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες της, δίνοντας προτεραιότητα στην εκτενή καταγραφή των θέσεων των υπολοίπων 27 κρατών μελών για τις επιπτώσεις της βρετανικής αποχώρησης σε κάθε τομέα ξεχωριστά. Επιπλέον, διατυπώνονται και ερευνώνται όλα τα δυνατά σενάρια και διερευνώνται τρόποι κατάλληλης θωράκισης και προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων», της ντόπιας αστικής τάξης.

Παράλληλα, δρομολογήθηκε σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία θα ασχοληθεί «με τη προετοιμασία της ελληνικής πολιτείας για τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις της αποχώρησης της Βρετανίας σε κάθε τομέα της ελληνικής οικονομίας ξεχωριστά».

Οι ίδιοι παράγοντες διαβεβαιώνουν, κατά βάση τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι «Το αντικείμενο της Διυπουργικής αυτής Επιτροπής δεν θα είναι καθόλου θεωρητικό καθώς η Επιτροπή θα εστιάσει σε νευραλγικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία. Για παράδειγμα,ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του Brexit στον τομέα του τουρισμού λόγω της διολίσθησης της αξίας της βρετανικής λίρας, καθώς και στη ζωή των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στο ΗΒ»...

Σε αυτήν τη λογική, στο περιθώριο του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, είχε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το νέο Βρετανό ομόλογό του, Boris Johnson, καθώς - όπως διαχέεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ - «η Βρετανία ήταν, είναι και θα είναι ένας παραδοσιακός εταίρος και σύμμαχος και θα παραμείνει κομμάτι του ευρωπαϊκού θεσμικού οικοδομήματος, της οικονομικής συνεργασίας και της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ευρώπης».

Για το ίδιο θέμα, τη Δευτέρα, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, που συνεδρίασε στη Σόφια, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν «σειρά πρωτοβουλιών» εντός ΕΕ για κοινή εξέταση των επιπτώσεων του βρετανικού δημοψηφίσματος, σε μια προσπάθεια και γεωστρατηγικής αναβάθμισής τους, εν μέσω κλιμακούμενων ενδοαστικών ανταγωνισμών και αναταράξεων, μέσα από την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ