ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Σήμερα η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη

Εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ και σε άλλες πόλεις

Η αφίσα της σημερινής εκδήλωσης στα Χανιά
Η αφίσα της σημερινής εκδήλωσης στα Χανιά
Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση, σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο Βράχο της Ακρόπολης, για τα 70 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945).

Στο κάλεσμά της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα «70 χρόνια μετά, η πυρηνική απειλή εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τους λαούς. Τα πυρηνικά όπλα έχουν εκσυγχρονιστεί και είναι στη φαρέτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται για την κυριαρχία και το μοίρασμα των αγορών».

Καταγγέλλει, επίσης, την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη σχεδιαζόμενη δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στο Αιγαίο και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «μπορεί οι κυβερνήσεις να εναλλάσσονται, παραμένει όμως το βασικό: Ο καπιταλισμός, οι συμμαχίες για τη διατήρηση της αστικής εξουσίας και την καθυπόταξη του ελληνικού λαού κάτω από τη σημαία των επιχειρηματικών ομίλων».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, απαιτώντας:

-- Την καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων.

-- Την απομάκρυνση των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων από την Ελλάδα.

-- Την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟ - ΕΕ.

-- Αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

  • Στη συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στο Βράχο της Ακρόπολης καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).
Σε άλλες πόλεις

Εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ προγραμματίζονται για σήμερα Πέμπτη και σε άλλες πόλεις:

-- Στη Θεσσαλονίκη: Στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης και η Παλαιστινιακή Παροικία πραγματοποιούν συγκέντρωση τιμής στα αμέτρητα θύματα του ιμπεριαλισμού, διαμαρτυρίας, αλληλεγγύης και αγώνα.

-- Στην Καβάλα: Στις 8.30 μ.μ., στο λιμάνι (στο ύψος του ΚΤΕΛ). Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία, μοίρασμα υλικού, προβολή διαφανειών με φωτογραφίες αντιπολεμικού περιεχόμενου, συναυλία από συγκρότημα φιλειρηνιστών της πόλης.

-- Στην Ξάνθη: Στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

-- Στην Κομοτηνή: Στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει ομιλία από τον Θ. Καδρούδη, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης, θα προβληθεί βίντεο και θα παρουσιασθεί Θεατρικό αναλόγιο με τίτλο «Το σκήπτρο της εξουσίας».

-- Στα Χανιά: Στις 8.30 μ.μ. στο Γιαλί Τζαμισί. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, Μ. Παπαδομανωλάκης, ενώ θα υπάρχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με το μουσικό σχήμα «ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΛΑΪΚΟΙ» του Γ. Βαβουλέ, το κρητικό παραδοσιακό συγκρότημα του Γ. Βογιατζή και τη χορευτική ομάδα του Αθλητικού και Χορευτικού Συλλόγου «ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ».

Το Σάββατο 8/8, εξάλλου, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τα 70 χρόνια από το έγκλημα της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι, στις 8 μ.μ. στο πάρκο Μικράς Ασίας (δίπλα από τη Β' ΔΟΥ Ηρακλείου, λεωφόρος Κνωσσού).


Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης στις εκδηλώσεις στην Ιαπωνία

Στις κεντρικές εκδηλώσεις της ετήσιας παγκόσμιας διάσκεψης κατά των πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα (2 - 6 Αυγούστου), βρίσκεται αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) μαζί με δεκάδες κινήματα ειρήνης, δημάρχους και άλλους φορείς από όλο τον κόσμο. Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, αποτελούμενη από εκπροσώπους από τα κινήματα από Ινδία, Βιετνάμ, Νεπάλ, Σουηδία, ΗΠΑ και με επικεφαλής τον εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ, Ηρακλή Τσαβδαρίδη, παίρνουν μέρος στις πολύμορφες εκδηλώσεις και συζητήσεις. Στη μαρτυρική πόλη της Χιροσίμα, φέτος, με τη συμπλήρωση των 70 χρόνων του εγκλήματος των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, της στυγερής δολοφονίας εκατοντάδων χιλιάδων άμαχου πληθυσμού, διεξάγονται θεματικές εκδηλώσεις, τραπέζια συζήτησης, εκδηλώσεις μνήμης, επισκέψεις σε τόπους που αφανίστηκαν εντελώς, καθώς και σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη γύρω περιοχή.

Ξεχωρίζουν οι συναντήσεις με τους «επιζήσαντες» (Hibakusha) ηλικίας 72 έως 94 χρόνων, που διηγούνται τον ξαφνικό όλεθρο και την κόλαση που βίωσαν στις 6 Αυγούστου στις 8 το πρωί, όταν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έριχναν την ατομική βόμβα πάνω από το σημείο που είναι σήμερα γνωστό ως το «επίκεντρο» του ραδιενεργού μανιταριού που έπληξε την πόλη της Χιροσίμα, και συμβολίζεται από τον κατεστραμμένο καθεδρικό ναό της πόλης. Εκτός από την απαίτηση για κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, φέτος στην Ιαπωνία διεξάγεται έντονη συζήτηση γύρω από την προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή της νομοθεσίας από τη Βουλή, με στόχο, καταστρατηγώντας το άρθρο 9 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό, να παίξει πιο ενεργό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ασία και τον Ειρηνικό, σε ευθεία και αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ, κι όλα αυτά με πρόσχημα τις «ασύμμετρες απειλές» και τη «διεθνή τρομοκρατία». Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ενώ στην Ιαπωνία «φιλοξενούνται» ήδη πάνω από 110 αμερικανικές βάσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να παραχωρήσει στις ΗΠΑ νέο έδαφος στη χερσόνησο της Οκινάβα, για τη δημιουργία μιας ακόμη βάσης στην τοποθεσία Henoko.

Στην παρέμβασή του ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ στη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης κατά των πυρηνικών, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των θυμάτων και στα χιλιάδες θύματα που επιβίωσαν με σοβαρές βλάβες στην υγεία τους, αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που οι Αμερικανοί προχώρησαν σε αυτό το έγκλημα της χρήσης των ατομικών βομβών, που ήταν η τρομοκράτηση των λαών και κύρια της ΕΣΣΔ, ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει και η Ιαπωνία είχε ουσιαστικά συνθηκολογήσει.

Οι εκδηλώσεις στη Χιροσίμα κορυφώνονται σήμερα, 6 Αυγούστου, το πρωί, με την τελετή μνήμης στο Πάρκο Ειρήνης και ομιλίες της κυβέρνησης, του δημάρχου της πόλης και του ΟΗΕ, πριν μεταβούν όλοι οι καλεσμένοι και εκατοντάδες αντιπρόσωποι από τις Επιτροπές Ειρήνης της χώρας στη δεύτερη μαρτυρική πόλη του Ναγκασάκι, που χτυπήθηκε στις 9 Αυγούστου από τις ΗΠΑ.

Στις φετινές εκδηλώσεις στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ξεχωρίζει επίσης η παρουσία του Φερνάντο Γκονζάλες, σήμερα αντιπροέδρου του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), και ενός εκ των πέντε Κουβανών Ηρώων, που έμεινε φυλακισμένος για 16 χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ.


ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ
Αυτό το έγκλημα δεν παραγράφεται

Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1945, οκτώ και τέταρτο το πρωί: Η πρώτη ατομική βόμβα σκάει πάνω από την πόλη. Στις 9 Αυγούστου το ίδιο συμβαίνει στο Ναγκασάκι.

Το πρόγραμμα «Μανχάταν» ύψους 2 δισ. δολαρίων που είχε αρχίσει στις 9 Οκτώβρη του 1941 είχε φτάσει στην κορύφωσή του. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι εξαερώθηκαν σε μια επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ μέσα από την οποία επεδίωκαν να υπαγορεύσουν τους ιμπεριαλιστικούς όρους στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης. Τυπικά στόχος ήταν η Ιαπωνία. Ουσιαστικά αντίπαλος προς τον οποίο στρεφόταν η απειλή ήταν η ΕΣΣΔ.

Η απόφαση για τη χρήση της ατομικής βόμβας πάρθηκε την 1η Ιούνη 1945. Στις 16 Ιούλη έγινε η γενική δομική της ατομικής βόμβας στο Αλαμογκόρντο του Νέου Μεξικού. Ο L. Szilard, επικεφαλής ομάδας επιστημόνων που μετείχαν στο πρόγραμμα έγραψε αργότερα ότι ο Byrnes (μέλος της Προσωρινής Επιτροπής και μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) «ανησυχούσε για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει καταλάβει την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία (...) πίστευε ότι η κατοχή της βόμβας από τις ΗΠΑ θα καθιστούσε τους Ρώσους περισσότερο χειραγωγήσιμους στην Ευρώπη...».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έριξαν τις βόμβες για να συντομεύσουν τον πόλεμο. Τα δεδομένα μαρτυρούν άλλες επιδιώξεις. Η Γερμανία είχε συνθηκολογήσει από τις 9 Μάη 1945 και για την Ιαπωνία ήταν ζήτημα ημερών η συνθηκολόγηση και η παράδοσή της. Η Σοβιετική Ενωση από το Μάη του 1945 είχε αρχίσει να μεταφέρει με τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Απω Ανατολή, για να συμμετάσχει στην τελική επίθεση. Την παρουσία της Σοβιετικής Ενωσης σ' αυτό το μέτωπο ήθελαν να αποφύγουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Εγραψε αργότερα ο Τσόρτσιλ: «Η σοβιετική απειλή αντικατέστησε στα μάτια μας τον ναζιστή εχθρό (...) Σε λίγο θα είναι εύκολο στους Ρώσους εάν θέλουν να προχωρήσουν ως τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας και Ατλαντικού».

Ετσι έριξαν την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, στέλνοντας και μια προειδοποίηση στη Σοβιετική Ενωση ότι πρέπει να περιορίσει τις απαιτήσεις της για τους όρους της Συνθήκης Ειρήνης. Ο ίδιος ο Τσόρτσιλ στα απομνημονεύματά του αναφέρει: «Θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι η τύχη της Ιαπωνίας ρυθμίστηκε από την ατομική βόμβα. Η ήττα της ήταν βεβαία πριν ριφθεί η πρώτη βόμβα».

Η πορεία διαμόρφωσης του μεταπολεμικού κόσμου ήταν αντικείμενο οξύτατης διαπάλης ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό. Η διαμόρφωση του αντιχιτλερικού συνασπισμού (ΕΣΣΔ, ΗΠΑ, Αγγλία), μετά την επίθεση της Γερμανίας στην ΕΣΣΔ, ήταν ένας προσωρινός συμβιβασμός των ιμπεριαλιστικών αυτών κρατών με το σοσιαλισμό.

Η ΕΣΣΔ, σηκώνοντας το κύριο βάρος του πολέμου, γίνεται για τους λαούς «σύμβολο» που οδηγεί την πάλη τους, αλλά και δύναμη που τους ωθεί σε αυτό που η ίδια οικοδομεί, το σοσιαλισμό. Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν να φράξουν το δρόμο που μπορεί να οδηγήσει το ιμπεριαλιστικό σύστημα στο θάνατο. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, μιλώντας στις 31 Μάρτη 1949 στη Βοστόνη, ανέφερε τα εξής: «Είναι βέβαιον, ότι η Ευρώπη θα είχε κομμουνιστικοποιηθεί... εάν δεν ευρίσκετο η ατομική βόμβα εις τας χείρας των Ηνωμένων Πολιτειών» («Καθημερινή» 1/4/1949).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ