ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Σε διαθεσιμότητα 12.500 εργαζόμενοι μέχρι τέλος Σεπτέμβρη

Τους ισχυρισμούς περί «αξιοκρατίας» επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να δικαιολογήσει το μέτρο της διαθεσιμότητας, η οποία άλλους εργαζόμενους τους αναγκάζει να αλλάξουν ειδικότητα, κλάδο, ακόμα και τόπο εργασίας και σε άλλους δείχνει την πόρτα της απόλυσης. Δεν διστάζει, δε, να επαναλαμβάνει ότι οι 15.000 εργαζόμενοι που θα απολυθούν είναι λίγοι...

Χτες, ο υπουργός σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι «Mega» είπε μεταξύ άλλων: «Το 4% του Δημοσίου θα μπει στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και λιγότερο από 2% θα απολυθεί, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι άνθρωποι που δεν έπρεπε ποτέ να είναι στο Δημόσιο (...) Μέσα στις απολύσεις θα είναι πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι, θα είναι υπάλληλοι των οποίων η σχέση εργασίας με το Δημόσιο θα διακοπεί επειδή δεν θα μπορούν άλλο να αξιοποιούν το εργαλείο της προσωρινής διαταγής, θα είναι και κάποιοι οι οποίοι ενδεχομένως θα βγουν από την διαθεσιμότητα». Ακόμα είπε πως ο κεντρικός στόχος είναι «να έχουμε θέσει σε διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλους συνολικά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου (...) Ηδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 4.200 υπάλληλοι από τα τέλη Ιουλίου, έχει ήδη παρθεί απόφαση για άλλους 3.000 περίπου δημοτικούς αστυνομικούς οπότε απομένει ένα νούμερο γύρω στις 6.000 για να φθάσουμε στον τελικό στόχο των 12.500 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που αποτελούν το πρώτο μέρος του μνημονιακού στόχου που έχουμε συμφωνήσει». Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος είναι να μπουν σε διαθεσιμότητα 25.000 εργαζόμενοι μέχρι τα τέλη του 2013. Πρόσθεσε ακόμα: «Πλέον είμαστε ώριμοι ως κοινωνία να ξεφύγουμε από τη σκληρή μονιμότητα και να πάμε σε μια έννοια αξιολόγησης και αξιοκρατίας».

Πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς ο υπουργός κρύβει ότι το χτύπημα της μονιμότητας στόχο έχει ένα εργατικό δυναμικό φθηνότερο και χωρίς δικαιώματα. Οτι η διαθεσιμότητα, η κινητικότητα και οι απολύσεις είναι μέρος των γενικότερων σχεδιασμών για μια μικρότερη και πιο ευέλικτη κρατική μηχανή που πιο αποτελεσματικά θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Τέλος, αξίζει να σχολιαστεί ότι όσοι παραμένουν με προσωρινή διαταγή στη δουλειά δε σημαίνει ότι δεν το αξίζουν αλλά ότι είναι αντικείμενο χρόνιας εργασιακής και πολιτικής ομηρίας και ότι με την αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου κινδυνεύουν να απολυθούν και όσοι έχουν πέσει στο «παράπτωμα» της αγωνιστικής δράσης...

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

«

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απαίτησή μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για να μην προχωρήσουν οι απολύσεις» υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλώντας τους εργαζόμενους να απομονώσουν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και να οργανώσουν και να συντονίσουν την αγωνιστική δράση τους όχι μόνο ενάντια στην κυβέρνηση και τα μνημόνια αλλά και ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση: «σφυροκοπεί αδιάκοπα το δικαίωμα των εργαζομένων στη σταθερή δουλειά, υποβαθμίζει και διαλύει υπηρεσίες και δομές, που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να πληρώνουν πιο ακριβά γι' αυτές τις υπηρεσίες. (...) Οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα μέτρα αυτά αφορούν όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από χώρο δουλειάς και υπηρεσία, από κλάδο και ειδικότητα, από τρόπο πρόσληψης και προσόντα.

(...) Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απάντησε με μια απεργία, χωρίς κανένα περιθώριο οργάνωσης. Αντικειμενικά υπονόμευσε το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας. Οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ) συμβιβάστηκαν και πάλι με τον εύκολο δρόμο της προκήρυξης μιας απεργίας, ίσα-ίσα για να φαίνεται ότι κάτι κάνουν... Ταυτόχρονα οι τοποθετήσεις μιας σειράς στελεχών τους που ζητούν την "εξαίρεση" της υπηρεσίας τους ή του κλάδου τους από τις διαθεσιμότητες, και άλλων που δηλώνουν ότι δεν "τους πιάνει" το μέτρο...,αποδυναμώνουν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις υπάρχουν».

Σε αυτή την επίθεση, σημειώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουν με ενιαίο μέτωπο. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την απαίτησή μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για να μην προχωρήσουν οι απολύσεις. Δεν την εκχωρούμε στα δικηγορικά γραφεία, ούτε σε ψεύτικους προστάτες και σωτήρες των εργαζομένων.

Οργανώνουμε τη δράση μας μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις κατά χώρο δουλειάς και υπηρεσία. (...) Απομονώνουμε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που αποδεικνύεται ο πιο πολύτιμος σύμμαχος του κεφαλαίου και στην κρίση. Προχωράμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, ψηφίσματα, κινητοποιήσεις. Συντονίζουμε τη δράση μας με άλλους εργαζόμενους που χτυπιούνται, με άλλα λαϊκά στρώματα που στενάζουν, αλλά έχουν τη διάθεση να αντισταθούν στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. (...) Συνεχίζουμε με πυξίδα τον αγώνα όχι μόνο ενάντια στον κυβερνητικό διαχειριστή και τα μνημόνια αλλά και ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, που τα γεννούν».

ΕΟΠΥΥ
Σύσκεψη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Εντολή για επιτάχυνση διαδικασιών ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν καταβληθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους Υγείας έδωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια ευρείας διυπουργικής σύσκεψης, χτες το μεσημέρι, στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού στον ΕΟΠΥΥ δεν είχε να κάνει ούτε με τις παροχές του Οργανισμού προς τους ασφαλισμένους, ούτε με τις οφειλές προς αυτούς, ούτε με την κρατική υποχρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ.

Αντίθετα, ανέδειξε τη στρατηγική σημασία του τομέα Υγείας στην ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση, λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι σαν την έρημο που περιμένει μια στάλα βροχής. Και τα ληξιπρόθεσμα είναι αυτή η στάλα. Μην τα καθυστερείτε». Ουσιαστικά εκθείασε την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, την αγορά υπηρεσιών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που «βουλιάζει» τον ΕΟΠΥΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1,9 δισ. ευρώ, που είναι το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, έχουν καταβληθεί τα 500 εκατ., ενώ το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να εκτιναχθεί στα 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013. Αν δεν υπάρξει γενναία κρατική χρηματοδότηση, το έλλειμμα προμηνύει νέες περικοπές στις παροχές των ασφαλισμένων.

Τη σύσκεψη είχε συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, και συμμετείχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Υγείας, Αντ. Μπέζας, και οι διοικητές των εμπλεκόμενων Ταμείων από κοινού με τους διευθυντές των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τα ληξιπρόθεσμα. Αποφασίστηκε επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και να καταβληθούν οι οφειλές:

-- Τίθενται στο σύνολό τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού στη διάθεση των εμπλεκόμενων με τα ληξιπρόθεσμα Ταμείων.

-- Προωθείται η άμεση απόσπαση προς τα Ταμεία όλου του απαιτούμενου προσωπικού για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκκαθάρισης.

-- Θα ζητηθεί η συνδρομή ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών.

-- Εως το τέλος Αυγούστου θα έχει προωθηθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στόχος να μην απομείνει ίχνος σταθερότητας στην εργασία

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο σημειώνει σχετικά με τα κριτήρια για τις διαθεσιμότητες:

«Η πραγματική στόχευση της κυβέρνησης είναι να μην απομείνει ίχνος σταθερότητας στην εργασία και αυτό αφορά και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή υποβαθμίζει και συρρικνώνει κι άλλο κρίσιμες για το λαό δημόσιες υπηρεσίες, στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, δημιουργώντας χώρο στους επιχειρηματίες να αναπτύξουν παραπέρα τα κέρδη τους σε τομείς που το κράτος θα έπρεπε να έχει την αποκλειστική ευθύνη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ