ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
68 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Η αστική εξουσία γεννάει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη σημερινή μαύρη επέτειο

Για τη μαύρη επέτειο των 68 χρόνων από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6/8/1945), το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εξήντα οκτώ χρόνια, συμπληρώνονται φέτος, από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η καπιταλιστική, ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και βαρβαρότητα είτε αυτή εκφράζεται με τη ρίψη ατομικών βομβών σε περίοδο πολέμου, είτε σε περίοδο ιμπεριαλιστικής ειρήνης, πάει χέρι χέρι με την αντεργατική πολιτική των αστικών τάξεων για την υπεράσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, για να πληρώσουν οι εργάτες την κρίση.

Σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις μεταξύ των αστικών κρατών για το μοίρασμα των αγορών, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Σ' αυτή την περιοχή παραμένουν άλυτα ιδιαίτερα πολύπλοκα ζητήματα, όπως είναι το Παλαιστινιακό ζήτημα, ή το ζήτημα της κατοχής από το Ισραήλ εδαφών της Συρίας και του Λιβάνου, αλλά και της κατοχής από την Τουρκία εδαφών της Κύπρου. Επικίνδυνες προμηνύονται οι εξελίξεις στη Συρία, με την εγκατάσταση των νατοϊκών συστημάτων "Πάτριοτ" στην Τουρκία, το ρόλο της βάσης της Σούδας, την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να άρουν το εμπάργκο όπλων.

Ολες αυτές οι εξελίξεις, δεμένες με το ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, την ένταση των ανταγωνισμών της ελληνικής άρχουσας τάξης με την αστική τάξη της Τουρκίας, της Αλβανίας, άλλων χωρών σε όλη την περιοχή, δυναμώνουν τους κινδύνους εμπλοκής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι πλέον έχει συσσωρευτεί στο λαό μεγάλη πείρα που δεν επιτρέπει αυταπάτες. Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, ανατρέπεται. Δεν μπορεί να δώσει λύση στα βασικά λαϊκά προβλήματα, ούτε να εξασφαλίσει την ειρήνη. Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών.

Η πάλη για έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού, η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου με τους λαούς κυρίαρχους και τη δική τους εξουσία».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Προτεραιότητα σε απολύσεις, κατασχέσεις και χαράτσια

Τους αντιλαϊκούς στόχους για το επόμενο διάστημα παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο

Απολύσεις εργαζομένων από το Δημόσιο, κατασχέσεις για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών στην Εφορία και στις τράπεζες, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου συγκαταλέγονται στα μέτρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής ενόψει και της νέας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα, τον ερχόμενο μήνα.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, είναι συνυφασμένα με την εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ). Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο («Bloomberg»):

  • Στόχος της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες είναι η «βελτίωση της συλλογής των φόρων και η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αυτών δηλαδή που προδιαγράφονται και στις πρόσφατες εκθέσεις αξιολόγησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
  • Επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» από τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Η πολιτική αυτή συνεπάγεται την απογείωση της φοροεπιδρομής απέναντι στο λαό, ειδικά για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» που συνεχίζουν να στοιβάζονται στα κιτάπια της Εφορίας. Οι οφειλές αυτές το α' εξάμηνο του 2013 διογκώθηκαν πάνω από 3 δισ. ευρώ. Είναι φανερό πως η διαδικασία διόγκωσης των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων «οφειλών» θα ενταθεί τους επόμενους μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων και της αποστολής των λογαριασμών της ΔΕΗ με τα νέα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία.
  • Διαπιστώνει «καθυστερήσεις» στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, διαβεβαιώνοντας τους «επενδυτές» για την επίτευξη του αναθεωρημένου στόχου (1,5 δισ. ευρώ για το 2013 και 3,5 δισ. για το 2014).
  • Επιβεβαίωσε και τις εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση «χρηματοδοτικού κενού», δηλαδή το ενδεχόμενο χορήγησης νέων δανείων από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σημειώνοντας πως «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι πλήρως καλυμμένες μέχρι τον Αύγουστο του 2014». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εταίρους της (ΕΕ - ΔΝΤ) για το «τυχόν χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει στη συνέχεια», το οποίο εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ.
ΕΕΔΥΕ - ΕΔΥΕΘ
Σήμερα οι εκδηλώσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Στην Ακρόπολη στις 7 μ.μ. και στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 8 μ.μ.

Από παλιότερη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Από παλιότερη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συμπλήρωση 68 χρόνων από τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ. στην Ακρόπολη. Ανάλογη συγκέντρωση διοργανώνει την ίδια μέρα και η ΕΔΥΕΘ, στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να υψώσει τη φωνή του, να πυκνώσει τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας και να εντείνει τη δράση του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και απειλές, ενάντια στο φασισμό και στην «ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο». Να παλέψει, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας από πολεμικές προετοιμασίες, να κλείσουν όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες ένστολοι που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση στην Ακρόπολη απευθύνει και η ΟΓΕ.

Αντίστοιχα, η Γραμματεία Λάρισας της ΕΕΔΥΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη περιοδεία ενημέρωσης, με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία, στις 11 το πρωί. Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στη βδομάδα δράσης (5-12 Αυγούστου 2013) και αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης με τους λαούς της Συρίας και του Ιράν, που οργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

ΚΚΕ
Ο λαός δεν πρέπει να μείνει θεατής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, σημειώνεται: «Ο λαός δεν πρέπει να μείνει θεατής, αλλά να δώσει τη δική του απάντηση απέναντι στα νέα σκληρά μέτρα που προαναγγέλλονται με κάθε ευκαιρία από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ και που περιλαμβάνουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, φοροληστεία που φτάνει μέχρι τις κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας, νέες ανατροπές στην υγεία και την πρόνοια. Οσο δεν απαλλάσσεται ο λαός από το καπιταλιστικό σύστημα και την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο, οι συνθήκες ζωής του θα χειροτερεύουν. Το σημερινό σύστημα ούτε αλλάζει ούτε εξανθρωπίζεται, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις θεωρίες περί "ανθρώπινου και υγιούς" καπιταλισμού. Η λαϊκή απάντηση βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας για να απαλλαγεί ο λαός από την κυριαρχία των μονοπωλίων και την ΕΕ, να κατακτήσει τη δική του εξουσία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ