ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟΚ
Πρόκριση άνευ επαναληπτικού;

MotionTeam

Ακόμα και αν αποκλειστεί αύριο στο Χάρκοβο - μετά την ολοκλήρωση της επαναληπτικής αναμέτρησης - ο ΠΑΟΚ είναι πιθανό να βρεθεί κατ' ευθείαν στα play offs του Champions League. Η UEFA επιβεβαίωσε χτες ότι εξετάζει τον αποκλεισμό της Μέταλιστ - μετά την τιμωρία της από το CAS - λόγω εμπλοκής σε χειραγωγημένο αγώνα.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας «η Πειθαρχική Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα της συμμετοχής της Μέταλιστ στο Champions League βάσει των κανονισμών της διοργάνωσης». Να σημειώσουμε πως - από το 2007 - στο καταστατικό προβλέπεται ρητή απαγόρευση συμμετοχής ομάδων στις διοργανώσεις, όταν εκείνες εμπλέκονται σε «στημένους» αγώνες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής ομάδας, Κονσταντίν Πιβοβάροφ, «...η UEFA θα μας ενημερώσει επισήμως τη Δευτέρα». Ως την ώρα πάντως που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ετυμηγορία δεν είχε εκδοθεί. Ακόμα, ο Ουκρανός παράγοντας δήλωσε πως «είμαστε λίγο απογοητευμένοι γιατί η απόφαση της UEFA θα παρθεί τώρα που η Μέταλιστ αγωνίζεται στο Champions League. Δεν μπορούμε να κάνουμε έφεση και ό,τι απόφαση έρθει πρέπει να τη δεχθούμε».

Από την πλευρά του ο αθλητικός δικηγόρος, Μίχαλ Πρόκοπετς, υποστήριξε (στην ιστοσελίδα «ua.tribuna») πως «ο αγώνας παιζόταν στο Εθνικό πρωτάθλημα και οι κυρώσεις πρέπει να είναι μόνο εντός συνόρων. Δεν βλέπω τι σχέση μπορεί να έχει UEFA και FIFA με αυτήν την υπόθεση. Αν ο αγώνας ήταν για ευρωπαϊκή διοργάνωση, τότε θα ήταν κάτι διαφορετικό». Το καταστατικό, η πολιτική της UEFA, το δεδικασμένο (π.χ. Ολυμπιακός Βόλου, Σιόν) και οι πληροφορίες (εισήγηση αποκλεισμού από την Πειθαρχική) πάντως, το αντίθετο δείχνουν.

Διαιτητές

Τους διαιτητές οι οποίοι ορίστηκαν να διευθύνουν τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις των ελληνικών ΠΑΕ, γνωστοποίησε η UEFA. Στον επαναληπτικό του ΠΑΟΚ με τη Μέταλιστ (στην Ουκρανία), για τον Γ' προκριματικό γύρο του Champions League, θα σφυρίξει ο Γερμανός Φλόριαν Μέγιερ. Βοηθούς του θα έχει τους συμπατριώτες του Χόγκερ Χένσελ και Κριστόφ Μπόρνχορστ, ενώ τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Πέτερ Σίπελ.

Τον επαναληπτικό της Ξάνθης με τη Σταντάρ (στη Λιέγη), για τον Γ' προκριματικό γύρο του Europa League, θα διευθύνει ο Δανός Γιάκομπ Κέχλετ. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Φίλιπ Τόμας, Γκάρεθ Γουίν Τζόουνς και τέταρτος ο Μπράιαν Τζέιμς.

Τη δεύτερη αναμέτρηση του Αστέρα Τρίπολης με τη Ραπίντ (στη Βιέννη), για την ίδια διοργάνωση, θα διευθύνει ο Ουαλός, Σάιμον Λι Εβανς. Με βοηθούς τους συμπατριώτες του Λαρς Ριξ, Γιάκομπ Μπίλε και τέταρτο τον Μίκαελ Τίκγκααρντ.

VOLLEY LEAGUE
Εκτός ΑΕΚ και ΠΑΟ;

Με το... ενάμισι πόδι εκτός της Α1 κατηγορίας βρίσκεται η ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» αδυνατούν να καλύψουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία, όπως (και επίσημα) αποφάνθηκε το ΔΣ της ΕΣΑΠ.

Στη σχετική συνεδρίαση «ο εκπρόσωπος της ΑΕΚ, Αλ. Αλεξίου, ενημέρωσε το ΔΣ πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η νέα διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και η διοίκηση του υπό επανίδρυση ΤΑΑ ΑΕΚ δε στάθηκε δυνατό να βρεθεί λύση με τους πιστωτές που διατηρούν τελεσίδικες αποφάσεις από προηγούμενες χρήσεις».

Ετσι η διοργανώτρια ανακοίνωσε πως «η ΑΕΚ δεν πληροί τους όρους συμμετοχής στο πρωτάθλημα Volley League 2013-14». Πάντως η ΕΣΑΠ τέθηκε στη διάθεση των «κιτρινόμαυρων» παραγόντων «προκειμένου να βρεθούν λύσεις ώστε ο σύλλογος να λάβει μέρος στο επαγγελματικό πρωτάθλημα». Αφήνοντας ένα... παραθυράκι ν' αλλάξει η απόφαση, αν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα «μετά και την τελευταία προσπάθεια που θα γίνει από το σύλλογο προς τους πιστωτές τις προσεχείς ημέρες».

Αν οριστικοποιηθεί η αδυναμία της ΑΕΚ, η ενδεχόμενη αντικαταστάτριά της θα προκύψει με τη διαδικασία της «Wild Card». Η ΕΣΑΠ θα ζητήσει από την ΕΟΠΕ να κάνει πρόσκληση ενδιαφέροντος στα σωματεία μέλη της. Εάν υπάρξουν περισσότερες από μία υποψηφιότητες θα κριθούν από το ΔΣ της ΕΣΑΠ. Εάν δεν υπάρξει υποψηφιότητα ή καμιά από τις υποβληθείσες δεν πληρεί τις προϋποθέσεις, το πρωτάθλημα 2013-14 θα διεξαχθεί με 11 ομάδες. Οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 17/8.

Αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή στο πρωτάθλημα και του Παναθηναϊκού, αφού αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Ο πρόεδρος του ΤΑΑ, Ηλ. Μιχαλαριάς, ενημέρωσε σχετικά το ΔΣ της ΕΣΑΠ, επιφυλάχθηκε για τη συμμετοχή ή μη του Παναθηναϊκού «και ζήτησε χρονικό περιθώριο μερικών ημερών προκειμένου να γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ποινές για ντοπάρισμα

Νέες ποινές, για χρήση απαγορευμένων ουσιών, επέβαλε η τουρκική ομοσπονδία στίβου. Λίγες μέρες μετά την «καμπάνα» (για αναβολικά στεροειδή) σε 9 αθλητές γνωστοποιήθηκε η επιβολή (της ανώτατης ποινής) δίχρονου αποκλεισμού σε 31 αθλητές και αθλήτριες. Τα δείγματά τους αποδείχτηκαν θετικά, σε - κατά παραγγελία της IAAF - έκτακτους ελέγχους ντόπινγκ που έγιναν πριν από τους Μεσογειακούς Αγώνες.

Ανάμεσα στους 31 βρίσκονται και αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όπως ο Εσρέφ Απάκ (αργυρό μετάλλιο στη σφύρα το 2004 στην Αθήνα). Υπό έρευνα, για παραβίαση των νόμων περί ντόπινγκ, βρίσκονται η Ασλί Τσακίρ Αλπτεκίν (χρυσό στο Λονδίνο στα 1.500μ.) και η Νεβίν Γιανίτ (2 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 100μ. μετ' εμποδίων).

Να θυμίσουμε πως την περασμένη βδομάδα, λόγω των κρουσμάτων φαρμακοδιέγερσης, είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας στίβου, Μεχμέν Τερζί. Οι υποθέσεις χρήσης απαγορευμένων ουσιών δημιουργούν εμπόδια και στην προσπάθεια της γειτονικής χώρας να αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 (εκτός της Κωνσταντινούπολης, τη συνδιεκδικούν Τόκιο και Μαδρίτη).

«Δεν μπορούν να διεκδικούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εάν δεν μπορούν να ελέγξουν τους αθλητές τους. Δεν λέμε να ξεφορτωθούμε την ομοσπονδία, αλλά πρέπει να καθαρίσουν το σπίτι τους», έχει δηλώσει ο πρόεδρος της IAAF και μέλος της ΔΟΕ, Λαμίν Ντιακ.

ΕΣΑΚΕ
Εξώδικο από Ολυμπιακό

Με εξώδικη πρόσκληση προς τον ΕΣΑΚΕ, η ΚΑΕ Ολυμπιακός ζήτησε να της δοθούν αντίγραφα των συμβολαίων παικτών και προπονητών στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τις περιόδους 2008-2009, 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η «κόκκινη» ΚΑΕ «αναγκάστηκε να προβεί στην ενέργεια αυτή μετά από συνεχείς αδικαιολόγητες αρνήσεις του προέδρου του ΕΣΑΚΕ να ικανοποιήσει το παραπάνω αίτημα και επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της αν δεν έχει τα αιτηθέντα αντίγραφα μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες».

Από την πλευρά του ο ΕΣΑΚΕ απάντησε πως «είναι καθ' όλα νόμιμος και δε δικαιούται να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα του Ολυμπιακού, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας». Κατά τη διοργανώτρια, η δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων αντιτίθεται στην αρχή των προσωπικών δεδομένων.

  • Στην πρεμιέρα του β' γύρου για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Α' Κατηγορίας), το οποίο γίνεται στη Βουλγαρία (Αλμπένα), η Εθνική κορασίδων ηττήθηκε από τη Ρωσία με 63-45. Σήμερα (16.00) οι «γαλανόλευκες» αντιμετωπίζουν, στη Βάρνα, την Τουρκία.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ - ΠΟΛΟ
Εκτη θέση για άνδρες και γυναίκες

Την έκτη θέση κατέλαβαν στο πόλο οι Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Οι άνδρες (για τις θέσεις 5-6) ηττήθηκαν από την οικοδέσποινα Ισπανία με 10-8. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ουγγαρία που κέρδισε στον τελικό το Μαυροβούνιο με 8-7. Την 3η θέση πήρε η Κροατία που επικράτησε, στο «μικρό» τελικό, με 10-8 της Ιταλίας.

Η Εθνική γυναικών έμεινε επίσης στην 6η θέση αφού ηττήθηκε από τις ΗΠΑ με 4-1 στα πέναλτι (κ.α. 10-10, παρατ. 11-11). Την πρωτιά πανηγύρισαν οι φιλοξενούσες Ισπανίδες, κερδίζοντας - στον τελικό - την Αυστραλία με 8-6. Στον «μικρό» τελικό, η Ουγγαρία νίκησε τη Ρωσία με 10-8 και κατέκτησε την 3η θέση.

Πάντως οι νέες επιτυχίες δεν μπορούν να κρύψουν τα προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζει και η υδατοσφαίριση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Αλ. Ασημάκη (φουνταριστή): «Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά προβλήματα. Τα περισσότερα κολυμβητήρια είναι κλειστά ή υπό διάλυση, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε πισίνα για να κάνουμε προπόνηση. Είναι αδιανόητο η Εθνική ομάδα να ψάχνει πισίνα»...

Τεχνική Κολύμβηση

Την 4η θέση, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης - το οποίο διεξάγεται στο Καζάν - πήρε η ομάδα στα 4Χ200 μ. επιφάνειας ανδρών. Οι Ουίλιαμ Μπάλντουιν, Αντώνης Τσουρουνάκης, Αργύρης Βασιλόπουλος και Λουκάς Καρετζόπουλος τερμάτισαν σε 5.32.82, χρόνο που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Από την πλευρά της η Σοφία Κτενά ήταν 7η στα 50μ. άπνοη με 16.58, που επίσης αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ