ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Κινητοποίηση για την άμεση λειτουργία μηχανημάτων για καρκινοπαθείς

Eurokinissi

Σε διαμαρτυρία στη διοίκηση προχωρούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Μεταξάς» μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ΠΑΜΕ του νοσοκομείου. Καταγγέλλουν την επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Φάρμακο που κρατά δέσμιους ασθενείς και νοσοκομεία και απαιτούν να γίνει άμεση και γρήγορη αποκατάσταση του γραμμικού επιταχυντή και την εξασφάλιση της αδιάκοπης λειτουργίας του και πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσει το υπάρχον στις αποθήκες μηχάνημα της βραχυθεραπείας που θα δώσει ζωή σε ασθενείς.

Να θυμίσουμε πως στο «Μεταξά» εδώ και δέκα μέρες περίπου «έχει βλάβη ο γραμμικός επιταχυντής, δηλαδή το μηχάνημα που με ακτινοβολία καταπολεμά τον όγκο και αποτελεί το κυριότερο μηχάνημα, την "καρδιά" του αντικαρκινικού νοσοκομείου. Εχουν αναβληθεί όλες οι θεραπείες καρκινοπαθών από το Λεκανοπέδιο, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα που αναγκάζονται να έρχονται στο νοσοκομείο μας. Κι ενώ ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου είναι υπαρκτός η πολυεθνική εταιρεία "ΕΛΕΚΤΑ" που κατασκευάζει το μηχάνημα, απαιτεί 22.000 ευρώ για την επισκευή του. Tο μηχάνημα δεν προβλέπεται να λειτουργήσει άμεσα, καθώς μετά την τοποθέτηση των ανταλλακτικών απαιτείται έλεγχος από φυσικούς επιστήμονες, δοκιμές και πάει λέγοντας.

Η διακοπή έστω και για μία μέρα της ακτινοθεραπείας για έναν καρκινοπαθή έχει επιπτώσεις στην υγεία του, πόσο μάλλον ολόκληρες βδομάδες. Η δραστική κρατική υποχρηματοδότηση σε βάρος του νοσοκομείου "Μεταξά" και όχι μόνο αυτού του νοσοκομείου, του στερεί τη δυνατότητα να έχει στις αποθήκες του ανταλλακτικά του συγκεκριμένου μηχανήματος, ώστε να εξασφαλίζεται η αδιάκοπη λειτουργία του.

Ταυτόχρονα, στις κούτες παραμένει ένα πολύ καλό μηχάνημα βραχυθεραπείας που έχει αγοραστεί πριν από χρόνια και θα μπορούσε να σώσει ζωές. Κι αυτό επειδή δεν έχει προσληφθεί ακόμα το ειδικευμένο προσωπικό να το λειτουργήσει!».

ΠΕΣ - ΝΑΤ
Καταγγέλλει την κατάργηση της έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Την Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας που ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας η ΠΕΣ - ΝΑΤ σημειώνει τα παρακάτω:

«Λάβαμε γνώση της με αριθμό 3324.1/01/13 Υπουργικής Απόφασης με δική σας υπογραφή (ΦΕΚ 1728, 15 Ιούλη 2013), για καθορισμό υποχρεώσεων υπηρεσίας στα Ε/Γ και Ε/Γ - Ο/Γ συμβατικά και ταχύπλοα πλοία. Στον πίνακα 1, όπου αναφέρονται οι κατηγορίες προσώπων που δικαιούνται έκπτωση στους ναύλους, παραλείπονται ολοκληρωτικά οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ.

Σε μια περίοδο που οι συντάξεις μας έχουν υποστεί μείωση έως και 50%, που η ιατροφαρμακευτική κάλυψή μας συνεχώς μειώνεται, που νοσοκομεία και άλλες υποδομές Υγείας καταργούνται και τόσα άλλα βάρη που φορτώνετε στις λαϊκές οικογένειες, σκεφτήκατε άραγε, κ. Υπουργέ, πόσες μετακινήσεις χρειάζονται κυρίως από τα νησιά προς το κέντρο αλλά και μεταξύ των νησιών να γίνουν από συνταξιούχους για λόγους υγείας;

Αντί, λοιπόν, να δείτε με συμπάθεια τα προβλήματα αυτών που συνέβαλαν στη γιγάντωση της 1ης ναυτιλίας του κόσμου, εσείς καταργείτε και αυτό το ελάχιστο 50% της έκπτωσης που είχαμε στα πανάκριβα ναύλα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που προ ολίγων ημερών φροντίσατε να τα αυξήσετε ακόμα περισσότερο!

Θεωρούμε ότι η εξαίρεσή μας είναι άδικη και σας καλούμε να αναθεωρήσετε τη σχετική απόφασή σας, επανεντάσσοντας τους συνταξιούχους του ΝΑΤ στις κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται μειωμένα εισιτήρια».

Ερώτηση για τους εργαζόμενους στο «Μακεδονία Παλλάς»

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, με θέμα τη διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσε το ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, τονίζεται:

«Στον αέρα βρίσκονται, για ακόμα μια φορά, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς" στη Θεσσαλονίκη, μιας και στο διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η διοίκηση του ΙΚΑ (είναι περιουσία του από το 2008) για τη μακροχρόνια μίσθωσή του (30+10 έτη), έχει πλέον παραλειφθεί από την προκήρυξη οποιαδήποτε δεσμευτική αναφορά για επαναπρόσληψη των ήδη εργαζομένων στο εν λόγω ξενοδοχείο.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2011, όταν έληξε η 15ετής σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και του ομίλου Δασκαλαντωνάκη που εκμεταλλευόταν τότε το ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" στη Θεσσαλονίκη, το ΙΚΑ προχώρησε σε μια συμφωνία - σκάνδαλο ξανά με τον όμιλο, που του παραχωρήθηκε για ένα χρόνο με μηνιαίο ενοίκιο μόνο 5.000 ευρώ, όταν έως το 2011 το ενοίκιο ήταν 300.000 ευρώ. Απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ που καταψηφίστηκε μόνο από τον Δ. Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στη συνέχεια, το Φλεβάρη του 2013, μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία του ΙΚΑ, ενόψει της προκήρυξης για μακρόχρονη μίσθωση του ακινήτου, πέρασε για άλλους δώδεκα μήνες στα χέρια της "White & Black", συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.

Στη διάρκεια όλων αυτών των διαδοχικών αλλαγών στους "επενδυτές" - εκμισθωτές, οι εργαζόμενοι έχαναν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ακόμα και την ίδια τους την εργασία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην τελευταία ετήσια μίσθωση του ξενοδοχείου υπήρξε πρόβλεψη ο πλειοδότης "επενδυτής" να μπορεί να απασχολήσει 20% λιγότερο προσωπικό από τους 120 τότε εργαζόμενους.

Ομως, εκτός από τους εργαζόμενους, σε κίνδυνο μπαίνει και η περιουσία και η αξιοποίησή της του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, που ήδη έχει δεχθεί καταστρεπτικά πλήγματα από την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με το "κούρεμα" της περιουσίας του, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις συντάξεις, την πρόνοια και την περίθαλψη πολλών εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Είναι ανάγκη οι αποφάσεις για την τύχη της αξιοποίησης αυτής της περιουσίας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ να είναι άμεσες και να μη θέσουν στον παραμικρό κίνδυνο τους εργαζόμενους και την περιουσία του ΙΚΑ.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

-- Να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας όλων ανεξαιρέτως των σημερινών εργαζομένων και από τον νέο εκμισθωτή, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατοχυρωμένα από την κλαδική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων που είχαν οι εργαζόμενοι πριν την εφαρμογή των διαδοχικών αλλαγών στις συνθήκες εργασίας.

-- Να προστατευθεί η περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου με τη διασφάλιση ικανοποιητικού μισθώματος για το ΙΚΑ δεδομένης της κυρίαρχης θέσης του συγκεκριμένου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη».

ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ»

Την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις συνεχόμενες απολύσεις στη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» περιγράφουν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης, ζητώντας να παρθούν μέτρα ενάντια στις απολύσεις και για την προστασία των μισθών των εργαζομένων.

Αναλυτικά, στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη μαζικές απολύσεις στη γαλακτοβιομηχανία Λάρισας ΟΛΥΜΠΟΣ. Ηδη έχουν απολυθεί πάνω από 20 εργαζόμενοι με διάφορα προσχήματα (οι 7 πριν από 1 μήνα), ενώ στις τελευταίες 4 απολύσεις που έγιναν την 1/7/2013, η εταιρεία δήλωσε καθαρά στους εργαζόμενους ότι μοναδικός λόγος που απολύονται είναι ότι κοστίζουν ακριβά!

Το ίδιο διάστημα έχουν προσληφθεί πάνω από 30 νέοι εργαζόμενοι με μισθούς των 429 και 511 ευρώ. Μάλιστα, η εργοδοσία απροκάλυπτα διαδίδει πως θα απολύσει όλους τους παλιούς εργαζόμενους που "κοστίζουν" πολλά στην εταιρεία, αντικαθιστώντας τους με νέο πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. Υπάρχει δε μόνιμη αγγελία στις τοπικές εφημερίδες για προσλήψεις νέου προσωπικού.

Η εργοδοσία της επιχείρησης αμείβει τους νεοπροσλαμβανόμενους, κατά παράβαση της επιχειρησιακής σύμβασης που υπογράφηκε το 2011 και είναι σε ισχύ ως σήμερα, με 429 και 511 ευρώ αντί των 751 ευρώ που είναι ο κατώτερος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ορίζεται από αυτήν. Μάλιστα, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν από πλευράς Συνδικάτου και της Επιθεώρησης Εργασίας, η εργοδοσία συνεχίζει να μην την εφαρμόζει.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω βιομηχανία και εν μέσω κρίσης έχει αύξηση τζίρου και των κερδών της με επενδύσεις στα Βαλκάνια και αλλού. Ενώ προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της αξιοποιεί όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις και τα προνόμια που έχει παραχωρήσει η κυβέρνηση υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, τσαλαπατώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός,

-- Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να αποτραπούν οι προγραμματισμένες απολύσεις και να επιστρέψουν όσοι απολυμένοι το επιθυμούν.

-- Ποια μέτρα θα ληφθούν, ώστε να εφαρμοστεί και στους νέους εργαζόμενους το μισθολογικό καθεστώς που ισχύει για τους παλιούς για να μην παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων».

Νεκρός εργάτης από ηλεκτροπληξία

Την τελευταία του πνοή άφησε χτες ένας 37χρονος εργάτης που εργαζόταν σε συνεργείο που τοποθετούσε κυβόλιθους στο πλαίσιο έργων ανάπλασης πεζοδρομίων στην οδό Αριστοτέλους στα Κουνουπιδιανά Χανίων. Το τραγικό περιστατικό συνέβη όταν, κατά τη διάρκεια εργασιών πλακόστρωσης, ένας εργαζόμενος κατά τη διαδικασία ανύψωσης της πρέσας, χτύπησε καλώδιο μέσης τάσης της ΔΕΗ, το οποίο κόπηκε, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον άτυχο εργάτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο Χανίων, όπου και κατέληξε. Την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει το αστυνομικό τμήμα Σούδας όπου και οδηγήθηκε ο οδηγός του μηχανήματος έργων.

Περιοδεία σε Κέντρο Υγείας

Το Κέντρο Υγείας Γόννων θα επισκεφτεί αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ και ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ