ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Υλοποιούνται τα σχέδια τσιμεντοποίησης!

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκρίνει τα νέα σχέδια της εταιρίας «Μπ. Βωβός - Διεθνής Τεχνική» για την κατασκευή και δεύτερου γυάλινου μεγαθηρίου στο κτήμα ΘΩΝ. Η εταιρία δε φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αναφέρει στο ενημερωτικό της δελτίο για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών νέων μετοχών της

Αλλο ένα γυάλινο μεγαθήριο θα «πνίξει» το κτήμα ΘΩΝ και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου
Αλλο ένα γυάλινο μεγαθήριο θα «πνίξει» το κτήμα ΘΩΝ και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου
Τη δυνατότητα να χτίσει ακόμα ένα γυάλινο μεγαθήριο στο κτήμα ΘΩΝ, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Αλεξάνδρας, δίνει η κυβέρνηση στην εταιρία «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική»! Για την ακρίβεια και επειδή η εταιρία του Μπ. Βωβού είναι ήδη η νέα ιδιοκτήτρια του οικοπέδου, συνολικής έκτασης 8 στρεμμάτων, το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τη νέα πρόταση της εταιρίας, που αφορά την οικοδομική αξιοποίηση και του υπολοίπου κτήματος. Ετσι, ο ναός του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται μέσα στο κτήμα και που είναι χαρακτηρισμένος ως «διατηρητέο έργο τέχνης», θα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο γυάλινα μεγαθήρια.

Ακόμα και η ύπαρξη της απόφασης για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για το κτήμα ΘΩΝ, φαίνεται πως δεν απασχολεί ιδιαίτερα την εταιρία του Μπ. Βωβού, αφού όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας (συντάχθηκε με αφορμή την προσφορά νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο), «από την επικοινωνία της εταιρίας με τις αρχές και λόγω της σοβαρότητας και πρωτοτυπίας του έργου, εκτιμάται από την εταιρία ότι η πρότασή της θα γίνει τελικώς αποδεκτή»!

Η αρχική πρόταση της εταιρίας του Βωβού προέβλεπε την πλήρη τσιμεντοποίηση του κτήματος με την κατασκευή τριών διαφορετικών κτιριακών συγκροτημάτων. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τα αρμόδια υπουργεία, κάτω από τις έντονες πιέσεις των κατοίκων της περιοχής και φορέων. Ομως, στην ουσία της, η πρόταση δεν απορρίφθηκε. Απλά τροποποιήθηκε, έγιναν αρκετοί συμβιβασμοί με τους αρμόδιους και τελικά φαίνεται πως θα υλοποιηθεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Αλλωστε, με την ανοχή της πολιτείας (δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου και το χαρακτηρισμό του ως χώρου πρασίνου), η εταιρία αγόρασε ολόκληρο το κτήμα και τώρα παρουσιάζεται ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης.

Τα νέα ...σχέδια

Σχεδόν βέβαιη ότι θα μπορέσει να χτίσει και άλλο κτίριο, είναι η εταιρία Βωβού, παρά την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών Δεξιά, στη φωτογραφία, φαίνεται η πολυκατοικία (δίπλα από το «γυάλινο» κτίριο), που θα κατεδαφιστεί από τον Βωβό
Σχεδόν βέβαιη ότι θα μπορέσει να χτίσει και άλλο κτίριο, είναι η εταιρία Βωβού, παρά την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών Δεξιά, στη φωτογραφία, φαίνεται η πολυκατοικία (δίπλα από το «γυάλινο» κτίριο), που θα κατεδαφιστεί από τον Βωβό
Το νέο σχέδιο, λοιπόν, προβλέπει την κατασκευή δύο διαφορετικών συγκροτημάτων. Το ένα από αυτά είναι ήδη έτοιμο και σε αυτό στεγάζεται πολυκατάστημα γαλλικής πολυεθνικής εταιρίας στο ισόγειο, καθώς και η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Το ποσό των ενοικίων που έχει δεσμευτεί να πληρώσει η «Αθήνα 2004» στην εταιρία μέχρι το 2004 ξεπερνά τα 5 δισ. δρχ.( Η ίδια η εταιρία του Μπ. Βωβού εκτιμά ότι το κόστος των δύο συγκροτημάτων θα φτάσει τα 6 δισ. δρχ.!!!)

Ως αντάλλαγμα, η εταιρία θα αναλάβει την υποχρέωση να αγοράσει και να κατεδαφίσει την επταώροφη πολυκατοικία που βρίσκεται στη λεωφόρο Κηφισίας αρ. 5, καθώς (μπροστά από το ναό) και να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.

Μάλιστα, η εταιρία του Μπ. Βωβού έβαλε ως απαραίτητη προϋπόθεση, για να αναλάβει το κόστος κατεδάφισης και την αποζημίωση των ιδιοκτητών, να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Πολιτισμού η πρόταση τσιμεντοποίησης που θα υποβάλει η ίδια! Αίτημα που ικανοποιήθηκε.

Συγκεκριμένα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να εξετάσει τη νέα πρόταση της εταιρίας του Βωβού και γνωμοδότησε ομόφωνα «υπέρ της εγκρίσεως ανεγέρσεως συγκροτήματος γραφείων, καταστημάτων, καθώς και σταθμού αυτοκινήτων, πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Θων στη Λεωφόρο Κηφισίας από τη Διεθνή Τεχνική ΑΕ - Μπάμπης Α. Βωβός ΟΕ, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία έχει υποβληθεί και με τον όρο ότι: Ο κατασκευαστής, με μονομερή συμβολαιογραφική πράξη, θα αναλάβει τη δέσμευση εξαγοράς και κατεδαφίσεως της πολυκατοικίας, η οποία είναι πλησίον του ναού, προκειμένου ο ελεύθερος χώρος να ενταχθεί στο περιβάλλον του μνημείου».

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη, με απόφασή της, επικύρωσε τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση των σχεδίων της εταιρίας.

Η συνηθισμένη δωρεά

Και επειδή από τις δουλιές του Βωβού δεν μπορεί να λείπει μια «δωρεά», η πρόταση της εταιρίας προβλέπει «την κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου με αμφιθέατρο 250 θέσεων και Βιβλιοθήκης, ως δωρεά στην πόλη των Αθηνών»! Η «γενναιοδωρία», όμως, της εταιρίας δεν εξαντλείται μόνο σ' αυτήν τη δωρεά. Ο ελεύθερος χώρος - όσος βέβαια μείνει και αν μείνει - γύρω από το ναό θα αποδοθεί στους κατοίκους, αναφέρει στη σχετική πρόταση προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο χώρος που βρίσκεται σήμερα η πολυκατοικία θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, απλά και μόνο για να διατηρηθούν κάποια προσχήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και να συγκαλύψουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους κατοίκους της περιοχής.

Ωστόσο, παρά τις διευκολύνσεις προς την εταιρία, υπάρχει η αναστολή εκδόσεως οικοδομικών αδειών του ΥΠΕΧΩΔΕ για το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο (40) από το Μάη του 1999. Αναστολή που ανανεώθηκε στις 6 Ιούλη 2000 και ισχύει μέχρι τον Ιούλη του 2001. Σε αυτό το «πρόβλημα», την απάντηση δίνει η ίδια η εταιρία στο ενημερωτικό της δελτίο για την προσφορά νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, που συντάχθηκε το Φλεβάρη του 2000! Λέει, λοιπόν, για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στο κτήμα ΘΩΝ:

«Αν και η χορήγηση της οικοδομικής αδείας έχει ανασταλεί με την από 5 Μαΐου 1999 απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μέχρι τον Μάιο του 2000, από τη μέχρι τούδε επικοινωνία της εταιρίας με τις αρχές και λόγω της σοβαρότητας και πρωτοτυπίας του έργου, εκτιμάται από την εταιρία ότι η πρότασή της θα γίνει τελικώς αποδεκτή». Προφανώς, ο Βωβός θα γνωρίζει κάτι παραπάνω...

Αγορά και αξιοποίηση

Ας δούμε, όμως, και ορισμένα ακόμα στοιχεία που περιγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας για το κτήμα ΘΩΝ. Το σχετικό απόσπασμα είναι ενδεικτικό του τι έχει γίνει μέχρι τώρα και, βεβαίως, του τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον στο εν λόγω κτήμα:

«Στο ως άνω οικόπεδο (σ.σ. ένα κομμάτι του κτήματος ΘΩΝ εκτάσεως 3.847 τ.μ. που ανήκει στο Ασυλο Ανιάτων) βρίσκεται ο ναός του Αγ. Νικολάου ΘΩΝ, που, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο έργο τέχνης. Με την από 12/3/1999 αίτησή της προς το υπουργείο Πολιτισμού, η Εταιρία προσέφερε ως δωρεά το ισόποσο της αξίας των ιδιοκτησιών της υφισταμένης επί Λ. Κηφισίας αρ. 5 πολυκατοικίας, η οποία παρεμβάλλεται μεταξύ του ανεγειρομένου Κτιρίου της Εταιρίας και του οικοπέδου επί Λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας στην αξία που θα προσδιορίσει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.

Η Εταιρία επίσης πρότεινε να κατεδαφίσει με δικά της έξοδα την πολυκατοικία, της οποίας η αρχιτεκτονική της δεκαετίας του '60 δε συνάδει με εκείνη του μνημείου, προκειμένου το οικόπεδό της να αποτελέσει χώρο πρασίνου, χωρίς οποιοδήποτε δικαίωμά της Εταιρίας επ' αυτού ή επί του συντελεστή δόμησης αυτού. Με αυτόν τον τρόπο, το κατασκευαζόμενο κτίριο της Εταιρίας και το υπό κατασκευή επί του ως άνω οικοπέδου επί Λ. Κηφισίας και Αλεξάνδρας θα εναρμονιστούν με το αρχιτεκτονικό ύφος του Ναού και έτσι, πέραν της κερδοφορίας που θα επιτύχει η Εταιρία, θα κατασκευάσει άλλο ένα Κτιριακό Συγκρότημα στο κομβικό αυτό σημείο της πρωτευούσης, εξαιρετικού ενδιαφέροντος σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ανωτέρω υποβληθείσα πρόταση της Εταιρίας στο υπουργείο Πολιτισμού για απαλλοτρίωση με δαπάνες της, της πολυκατοικίας για δημόσια ωφέλεια, συνοδευομένη από την αρχιτεκτονική προμελέτη του συνολικού έργου, έγινε ομόφωνα δεκτή από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), όπως διατυπώθηκε την υπ' αριθμ.17/20-4-1999 συνεδρία του.

Το εν λόγω προσύμφωνο μεταξύ της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) και του Ασύλου Ανιάτων, δυνάμει της υπ' αριθμόν 2269/29.l2.99 συμβολαιογραφικής πράξης, τροποποιήθηκε και παρατάθηκε μέχρι την 26.4.2000 κατά τους όρους που δε θα έχουν εκτελεστεί μέχρι την 31.12.99. Στη συνέχεια, με το υπ' αριθμόν 2270/29.12.99 συμβόλαιο ανταλλαγής, το Ασυλο Ανιάτων μεταβίβασε ποσοστό 43% του εν λόγω οικοπέδου εξ αδιαιρέτου στη ΜΒΔΤ Ο.Ε.

Παράλληλα, η INTERNATIONAL PALACE ΗΟΤΕL Α.Ε. (σ.σ. θυγατρική της Διεθνούς Τεχνικής) και η ΜΒΔΤ Ο.Ε. μεταβίβασαν από κοινού στο Ασυλο Ανιάτων από το ανεγειρόμενο Κτίριο επί της Λεωφ. Κηφισίας 7 και Αιτωλίας την υπ' αρ. 1 οριζόντια ιδιοκτησία του τμήματος ιι του Α ' ορόφου, συνολικής επιφάνειας 1.964 τ.μ. και 50 θέσεις σταθμεύσεως του Δ ' υπογείου η κάθε μία κατά τα αναλογούντα σε αυτήν δικαιώματα. Σημειώνεται ότι η ΜΒΔΤ Ο.Ε. έχει λάβει τη μεταβιβασθείσα ιδιοκτησία ως εργολαβικό αντάλλαγμα από την INTERNATIONAL PALACE ΗΟΤΕL ΑΕ. Η αντικειμενική αξία των ανταλλαχθεισών οριζοντίων ιδιοκτησιών ανέρχεται στο ποσό των 529.662.984 δρχ. και 636.886.592 δρχ., αντίστοιχα.

Τα υπόλοιπα ποσοστά του οικοπέδου εξ αδιαιρέτου ανήκουν στα ιδρύματα "Θεραπευτήριο Η ΣΩΤΗΡΙΑ" και "Γηροκομείο Αθηνών" κατ' ισομοιρίαν (25% σε καθένα), με τα οποία η Εταιρία διεξάγει διαπραγματεύσεις για την απόκτησή τους. Στις 18/1/2000 η Εταιρία υπέγραψε συμβόλαιο με το Θεραπευτήριο "Η ΣΩΤΗΡΙΑ" για την αγορά του 25% εξ αδιαιρέτου του εν λόγω ακινήτου, αντί συνολικού τιμήματος δρχ. 1,15 δισ. δρχ. (σ. σ. πρόκειται για το ρεπορτάζ του «Ρ» την προηγούμενη Κυριακή, που αποκάλυψε ότι η εταιρία προχώρησε σε δωρεά ύψους 100 εκατομμυρίων προς το νοσοκομείο για να πάρει το οικόπεδο και ενώ ο διαγωνισμός για την εκποίηση του ακινήτου βρισκόταν σε εξέλιξη).

Αν και η χορήγηση της οικοδομικής αδείας έχει ανασταλεί με την από 5 Μαΐου 1999 απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μέχρι τον Μάιο του 2000, από τη μέχρι τούδε επικοινωνία της εταιρίας με τις αρχές και λόγω της σοβαρότητας και πρωτοτυπίας του έργου, εκτιμάται από την εταιρία ότι η πρότασή της θα γίνει τελικώς αποδεκτή. Το προβλεπόμενο κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται περίπου σε 6 δισ. δρχ.».

Περαιτέρω σχόλια μάλλον περιττεύουν ...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ