ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Μόνο το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει το σχετικό άρθρο

Απ' αφορμή το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας "ΑΥΓΗ"

Το ΚΚΕ, είναι το μόνο κόμμα που στη Βουλή κατήγγειλε και καταψήφισε το άρθρο του νόμου 2732/99 του υπουργείου Γεωργίας που προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης των εταιριών τροφίμων να αναγράφουν στη συσκευασία των προϊόντων τα συστατικά και τα στοιχεία του κατασκευαστή και του εισαγωγέα, θέμα που ανέδειξε στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα "Αυγή". Ενα ζήτημα με ιδιαίτερη σημασία αφού αφορά την ενημέρωση του καταναλωτή και η εφημερίδα κάνει λόγο για τροποποίηση νόμου στα "κρυφά".

Οπως με σαφήνεια προκύπτει για όποιον ανατρέξει στα πρακτικά στις 29 και 30 Ιούνη του Τμήματος Διακοπών της Βουλής, όπου συζητήθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο, μόνο το ΚΚΕ, αντέδρασε στην προαναφερόμενη διάταξη και μάλιστα είναι το μόνο κόμμα που δήλωσε ρητώς ότι καταψηφίζει το εν λόγω άρθρο.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της παρέμβασης του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα,που επισήμανε στις 30 Ιούνη, ότι "με την παράγραφο 17 τροποποιείται σχετικό άρθρο του Ν. 2538/97 με το οποίο προβλέπονταν ορισμένες υποχρεώσεις των παραγωγών μεταποιητών τροφίμων και καταργεί την υποχρεωτική στη συσκευασία αναγραφή της προστασίας, σύνθεσης των συστατικών τους και το κράτος προέλευσής τους, με αποτέλεσμα τη μικρότερη ενημέρωση του καταναλωτή για το περιεχόμενο".

"Επειδή διατυπώθηκε έντονα η άποψη, με το πρόβλημα των διοξινών", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, "ότι θα πρέπει η συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού να είναι τέτοια που να προστατεύει τον εαυτό του, εδώ υπάρχει μια διάταξη του προηγούμενου νόμου, που έδινε τη δυνατότητα κάποιας ενημέρωσης του κοινού, και καταργείται. Στην επιτροπή ο κύριος υπουργός είχε πει ότι είναι κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και δεν μπορεί να ισχύσει αυτό το πράγμα. Θεωρούμε ότι έστω και κόντρα στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και εν πάση περιπτώσει δεν απολογούμαστε στις πολυεθνικές και δεν πρέπει ως κυβέρνηση να απολογείστε στις πολυεθνικές τροφίμων, που δημιούργησαν και δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά στον ελληνικό λαό - πρέπει να υπάρξουν οι προϋποθέσεις και οι νόμοι για να μπορέσει να προστατευτεί".

Παράλληλα, στην προηγούμενη ακριβώς συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε επισημάνει ότι "αντί να θεσπίσουμε ελέγχους, τους καταργούμε".

Στις ίδιες όμως συνεδριάσεις ο βουλευτής και ειδικός αγορητής του Συνασπισμού Ευάγγελος Αποστόλου,παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκε επί του συγκεκριμένου άρθρου 2 του επίμαχου νομοσχεδίου, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στο θέμα της κατάργησης της υποχρέωσης αναφοράς των συστατικών των τροφίμων. Οσον αφορά, τέλος, στη διεξαχθείσα ψηφοφορία, όπως με σαφήνεια προκύπτει από τα πρακτικά, το μόνο κόμμα που κατά δήλωση του ειδικού αγορητή του, Βαγγέλη Μπούτα, καταψηφίζει το άρθρο, είναι το ΚΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικαιολογία που χρησιμοποίησε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν ότι πρόκειται για εναρμονισμό της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία γεγονός που πιθανά συνέβαλε ώστε ο Συνασπισμός να μην προβάλει αντίρρηση.

"Εστρωσαν" το δρόμο για "διοξινωμένες" εισαγωγές

Το τεράστιο πρόβλημα των διοξινών, με το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από μερικούς μήνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, έρχεται να αναδείξει και ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα: Την ολοένα και αυξανόμενη εξάρτηση της Ελλάδας, για την κάλυψη των αναγκών της σε τρόφιμα από τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες της Κοινότητας. Από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ, το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθεί δραστικά η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και αντίστοιχα να αυξηθούν θεαματικά οι εισαγωγές.

Η αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών, στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων, έφερε τον ελληνικό λαό σε τέτοιο σημείο που για να τρέφεται πλέον πρέπει να καταναλώνει σε μεγάλο βαθμό προϊόντα που δεν παράγονται στην Ελλάδα. Η μεγάλη αγορά των 300.000.000 καταναλωτών της ΕΟΚ αποδείχτηκε επικίνδυνη απάτη, αφού η ελληνική παραγωγή εξαφανίζεται και τη θέση της καταλαμβάνουν τα μολυσμένα και διοξινωμένα προϊόντα των βορείων χωρών της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και με τον ΠΟΕ (πρώην ΓΚΑΤΤ). Η εγχώρια παραγωγή συρρικνώνεται και θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο, στο όνομα της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, δηλαδή της κυριαρχίας των ασύδοτων μονοπωλιακών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Ο καθένας καταλαβαίνει, λοιπόν, τι είδους εγγυήσεις παρέχονται στα προϊόντα αυτά απ' τις πολυεθνικές επιχειρήσεις παραγωγής, επεξεργασίας, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων, που υπόκεινται αποκλειστικά στους "νόμους" του κέρδους και όχι στους νόμους της προστασίας του καταναλωτή. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που δεν ενδιαφέρθηκαν να αναπτύξουν μια πολιτική παραγωγής τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης στην Ελλάδα. Αντίθετα, αποδέχονται και προωθούν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη λογική του περιορισμού και της συρρίκνωσης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας.

Και υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που αποδεικνύουν τα παραπάνω.

  • Το 1980 η αυτάρκεια της χώρας στο χοιρινό κρέας ήταν 88% και με την επιβολή από την ΕΕ των Αρνητικών Νομισματικών Ποσών (ΝΕΠ) στα τέλη της δεκαετίας του '80, η αυτάρκεια έπεσε το 1990 στο 69% και το 1998 στο 55%.
  • Στο κρέας πουλερικών η αυτάρκεια το 1980 ήταν 103,5% και το 1998 έπεσε στο 76% και η πορεία συρρίκνωσης την πτηνοτροφίας θα συνεχιστεί με τα νέα καταστροφικά μέτρα, που απεργάζονται τα επιτελεία των Βρυξελλών.
  • Στα σιτηρά,στις αρχές τις δεκαετίας του '80 η μέση παραγωγή της Ελλάδας ήταν 4.500.000 τόνοι για να πέσει μετά την καταστροφική αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992 στο μισό και η χώρα, εκεί που έκανε εξαγωγές, άρχισε να κάνει εισαγωγές. Και το κακό δε σταματά εδώ, αφού πέρσι τα επιτελεία των Βρυξελλών με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης μείωσαν κατά 3.000.000 στρέμματα το πλαφόν στο σκληρό σιτάρι και φέτος οι παραγωγοί για πρώτη φορά στα χρονικά καλούνται να πληρώσουν βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας, επειδή ξεπεράστηκε το πλαφόν.
  • Στο αγελαδινό γάλα η ΕΕ επέβαλε το 1995 πλαφόν 525.000 τόνους για να γίνουν πέρσι 629.000 τόνοι και 699.000 από το 2001, ενώ η ανάγκες της χώρας ξεπερνούν το 1.100.000 τόνους. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, ενώ η χώρα μας εξαναγκάζεται σε εισαγωγές, οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν υψηλό ευρωπρόστιμο 2,5 δισ. δραχμές, επειδή την εμπορική περίοδο 1998/99 οι αγελάδες έβγαλαν 22.000 τόνους γάλα παραπάνω από το εξευτελιστικό πλαφόν!

Η πολιτική που ακολουθείται στη γεωργία είχε ως αποτέλεσμα το έλλειμμα το αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου να "ξεχειλώσει" και να ξεπεράσει το 1998 τα 318 δισ. δραχμές, ενώ με τις χώρες της ΕΕ φτάνει τα 370 δισ. δραχμές. Και να φανταστεί κανείς ότι το 1980 το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο με τις χώρες της ΕΟΚ ήταν πλεονασματικό κατά 6 δισ. δραχμές.

Κ. Δ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθαρά από διοξίνες τα ελληνικά προϊόντα

Εξαιρετικά χαμηλή είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ποσότητα διοξινών που ανιχνεύτηκε στα ελληνικά προϊόντα (γαλακτοκομικά, πουλερικά, κρέατα) στα οποία πραγματοποιήθηκε προληπτικός έλεγχος για την ανίχνευση τοξικών ουσιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από ελέγχους, προέκυψε ότι από τα 13 δείγματα που μετρήθηκαν (έχουν αποσταλεί 23) ο μέσος όρος περιεκτικότητας σε διοξίνη ανά γραμμάρια συνολικού βάρους βρέθηκε σε 0,138pg/gr (πίκογκραμ ανά γραμμάριο) και ο μέσος όρος ανά γραμμάριο λίπους σε 0,48pg.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, τα παραπάνω αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η περιεκτικότητα των ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης σε τοξικές ουσίες τύπου διοξίνης είναι εξαιρετικά χαμηλή συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου η μόλυνση του περιβάλλοντος από τοξικούς ρυπαντές τύπου διοξίνης είναι πολύ πιο αυξημένη, με συνέπεια "τα όρια βάσης" να προσεγγίζουν τη μονάδα και τα ανώτερα επιτρεπτά επίπεδα τα 3 - 5pg/gr. Ωστόσο, καμία αναφορά δε γίνεται αν θα ληφθούν κάποια μέτρα για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών από τα ευρωπαϊκά προϊόντα που αποδεδειγμένα εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά σε διοξίνες.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επίσης αναφέρει ότι θα συνεχίσει τους συστηματικούς ελέγχους, οι οποίοι θα επεκτείνονται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου της διατροφής, δηλαδή σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιχθυηρά, εισαγόμενα προϊόντα κλπ. Τέλος, σημειώνει το υπουργείο Ανάπτυξης ότι η εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων δεν υποβοηθά μόνο τη χώρα μας στις εξαγωγές και στην αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς, αλλά προσφέρει και ένα άριστο μέσο πίεσης σε κοινοτικό επίπεδο για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων υπέρ της ασφάλειας των τροφίμων και για τον εξορθολογισμό του συστήματος της διατροφικής αλυσίδας.

Η κυβέρνηση πάει... Σίφνο

Το χτεσινό ταξίδι της Β. Παπανδρέου στη Σίφνο - μετά το κάλεσμα που της απεύθυνε ο Κ. Σημίτης στον τόπο παραθερισμού του - έδωσε τροφή για σενάρια περί ανασχηματισμού, πρόωρων εκλογών, αλλά ακόμα και πιθανών εξελίξεων σε εθνικά θέματα... Από πλευράς κυβέρνησης οι απαντήσεις που δόθηκαν φρόντισαν να διασκεδάσουν τις παραπάνω ερμηνείες. Η ίδια η υπουργός επιστρέφοντας στην Αθήνα δήλωσε ότι "ο κ. Σημίτης είναι σε διακοπές, αλλά το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται" και πως ο πρωθυπουργός "με κάλεσε να συζητήσουμε κάποια θέματα σχετικά με το κυβερνητικό έργο". Οσο για τα σενάρια που αναφέρθηκαν, απάντησε ότι "δεν υπάρχει ούτε θέμα ανασχηματισμού, ούτε θέμα εκλογών, ούτε τίποτα. Βεβαίως και διαψεύδω τα σενάρια, διότι είναι φανταστικά".

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, παράλληλα, έλεγαν ότι η συνάντηση έγινε επειδή από σήμερα αναχωρεί για διακοπές και η Β. Παπανδρέου, η οποία θα έπρεπε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, πέραν των θεμάτων που αφορούν την κυβέρνηση, και για τις κομματικές συσκέψεις στις οποίες προήδρευσε, με θέμα την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Επίσης, συμπλήρωναν, ότι δεν αποκλείεται να κληθούν και άλλα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη για να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό, στη Σίφνο...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ