ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Τομ και ... ο Τομ

ΑΛΛΑΞΑΝ ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό χτες οι Αμερικανοί. Αντί για τον Τόμας Μίλερ, έφεραν έναν άλλο κύριο, ονόματι Τόμας Γουέστον, κι αυτός στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών. Είπαν, λοιπόν, να μας το κοινοποιήσουν και μας, ότι έφυγε, δηλαδή, ο ένας Τόμας και ήρθε ο άλλος...

Οσο βέβαια, άλλαξε, το μικρό όνομα του Αμερικανού επιτετραμμένου, άλλο τόσο θα αλλάξει και η αμερικανική πολιτική για το Κυπριακό, καθώς και τα σχέδια για διχοτόμηση του νησιού με αμερικανική παρουσία (σε όποια εκδοχή της). Με την ανακοίνωση του νέου επιτετραμμένου, είπανε οι Αμερικανοί και κάτι σάλτσες περί "βιώσιμης και δίκαιης λύσης", αλλά ...ποιος τα ακούει.

Είπαμε, αυτή η υπόθεση, αν θέλουμε να λήξει όπως πρέπει, δηλαδή με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που έχουν καταδικάσει την τουρκική κατοχή της Μεγαλονήσου, αυτό θα γίνει ...χωρίς Τόμας (και Μπιλ και Τζον και Ζακ ή οτιδήποτε άλλο παρεμφερές).

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, προχτές άλλαξε φρουρά και η ηγεσία του ΝΑΤΟ, έφυγε ο Σολάνα, αλλά δυστυχώς ...θα μας απασχολήσει ο εν λόγω ..."πρώην σοσιαλιστής" κι άλλες φορές!

Τον κάνανε αρμόδιο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της Ευρώπης. Αυτό που λέμε: "Το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση". Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλει μόνο πλέον να διαθέτει το αποκρουστικό πρόσωπο του πολέμου, αλλά ...να το δείχνει κιόλας στη "βιτρίνα" της.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ στην Ελλάδα, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, λένε τώρα οι ειδικοί επιστήμονες και μάλλον δε θα έχουν άδικο, αφού, χωρίς να ξέρει κανείς τι πραγματικά έγινε, δεν αμφιβάλλει ότι οι Αμερικανοί στους βομβαρδισμούς στο Κόσσοβο δε θα είχαν την υγεία των γύρω λαών σε ...πρώτη προτεραιότητα.

Το στοιχειώδες δικαίωμά μας, να ξέρουμε, τέλος πάντων, τι μας συνέβη, δεν το σέβονται ακόμα και τώρα, να είστε βέβαιοι. Οσο για την κυβέρνηση, το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να απαιτήσει να μάθει τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο, αν ήταν ενεργού ουρανίου κλπ...

Μέχρι τώρα, βέβαια, το ΝΑΤΟ έχει αρνηθεί να απαντήσει και, φυσικά, δεν πιστεύουμε ότι θα φοβηθεί ένα - κατά τα άλλα - κράτος - μέλος του, που ζητά να μάθει τι ακριβώς συνέβη στο έδαφός του.

Η πραγματικότητα και η "Αυγή"

Αναμφίβολα ενδιαφέρον το θέμα με το οποίο καταπιάνεται στο πρωτοσέλιδό της η χτεσινή "Αυγή", αν και με καθυστέρηση, αφού το θέμα είχε συζητηθεί στη Βουλή κι έγινε έκτοτε "νόμος του κράτους", στο τέλος του Ιούνη, πριν δηλαδή από ενάμιση μήνα. Ενδιαφέρον γιατί αφορά ένα σοβαρό ζήτημα, αυτό του ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων για την προστασία του καταναλωτή, το οποίο ο "Ρ" επίσης αναδείκνυε χτες με αφορμή το νέο πρόσφατο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και για το οποίο πραγματοποίησαν συνάντηση η Ενωση Ελλήνων Χημικών με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το ζήτημα όμως είναι ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα κάνει το ρεπορτάζ της κουτσουρεμένα, αφού αποσιωπά το γεγονός πως η απαράδεκτη και καταστροφική για την υγεία του λαού τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης και με την ψήφο όλων των κομμάτων της Βουλής, πλην του ΚΚΕ. Δηλαδή, μίλησαν και τοποθετήθηκαν για το θέμα και ψήφισαν τη συγκεκριμένη τροπολογία και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΝ. Μόνο ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας πήρε το λόγο και κατήγγειλε τη συγκεκριμένη τροπολογία δίνοντας αρνητική ψήφο, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα πρακτικά της Βουλής. Αυτά για την αποκατάσταση της πραγματικότητας και της αντικειμενικής καταγραφής των γεγονότων.

"Λύνει και δένει" η ΣΙΑ

Η περίπτωση της παράδοσης του Οτσαλάν πριν μερικούς μήνες μέσω Κένυας στους Τούρκους και με την αναμφισβήτητη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΥΠ, αλλά και με την "αόρατη" ή ορατή καθοδήγηση των Αμερικανών και της ΣΙΑ δεν είναι από ό,τι φαίνεται η μοναδική. Φυσικά δεν είναι και κάτι καινούριο ότι η ΣΙΑ "λύνει και δένει" στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή δεκαετίες τώρα. Ομως δεν παύουν να προκαλούνται συνεχώς ερωτηματικά από την ασυδοσία και τη στάση των Αμερικανών που θεωρούν τις διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και τη δική μας ως προτεκτοράτο, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνώντων. Ετσι, σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ, μόλις χτες διαβάσαμε ότι σε άρθρο της "Γουόλ Στριτ Τζόρναλ" αναφέρονται ως επιτυχίες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την πάταξη της τρομοκρατίας με την εξάρθρωση τρομοκρατικών πυρήνων το ότι στις 16 Ιούλη μετά από αμερικανικές πιέσεις η Αλβανία απέλασε δύο Σύριους και έναν Ιρακινό φορτώνοντάς τους σε πτήση για την Αθήνα και από την Αθήνα οδηγήθηκαν οι μεν Σύριοι στη Δαμασκό, ο δε Ιρακινός στη Βαγδάτη. Δεν αναφέρεται βέβαια στο τηλεγράφημα τίποτε άλλο συγκεκριμένο και μπορεί ίσως να σκεφτεί κάποιος ότι μπορεί να μην είναι τίποτε "άξιο λόγου". Ομως επειδή οι καιροί της "νέας τάξης" είναι πονηροί, επειδή οι Αμερικανοί και η ΣΙΑ δεν έχουν συνηθίσει τους λαούς σε "χρήσιμες" ενέργειες, καλό είναι οι Ελληνες κυβερνώντες να απαντήσουν κατά πόσο θεωρούν φυσιολογικό το να "αλωνίζουν" κυριολεκτικά μυστικές υπηρεσίες τη χώρα μας, χρησιμοποιώντας, όπως θέλουν και όποτε θέλουν τα ελληνικά αεροδρόμια...

Ο κατάλληλος άνθρωπος...

Παραμένει άγνωστο αν ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα διατηρήσει το προφίλ που είχε μέχρι χτες. Αυτό που είχε κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους, της Γιουγκοσλαβίας... ανεβασμένος σε άρματα μάχης, με σηκωμένα τα μανίκια στην ΠΓΔΜ, με λυρικό τόνο να δίνει το σύνθημα της επίθεσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Η το άλλο το πιο χαρακτηριστικό του ήθους και του σκοτσέζικου ύφους του, που θυμίζει το ανέκδοτο με το μαθητή που έδινε διαγώνισμα στη ζωολογία και το μόνο που ήξερε ήταν για τους ελέφαντες και όταν του έβαλαν για τα μυρμήγκια, έγραφε την πρώτη πρόταση γι' αυτά και αμέσως μετά... "που λέτε οι ελέφαντες"! Ε! ο Ρόμπερτσον, όταν έτρεχε στην κυριολεξία να βοηθήσει το Τζέιμι Σι να εξηγήσει στους δημοσιογράφους για τις "παράπλευρές απώλειες", όρα θανάτους αμάχων, έλεγε μονίμως για τον Μιλόσεβιτς. "Που λέτε ο Μιλόσεβιτς"...

Εξαιτίας της έντονα επιθετικής συμπεριφοράς του τόσο στο Κόσσοβο όσο και στις επιθέσεις των Αμερικανοβρετανών στο Κουβέιτ, είχε γίνει ο περίγελος του βρετανικού Τύπου, που του έκαναν μονίμως πλάκα για την "πολεμοχαρή συμπεριφορά του". Κάτι ήξεραν περισσότερο τα 19 κράτη - μέλη και παραμέρισαν τις διαφορές τους, αφού είχε βρεθεί... ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!

Στο πλευρό της Χίλαρι...

Κάποιος άθλιος Αμερικανός συγγραφέας έγραψε ότι και η Χίλαρι είχε εραστή και απατούσε τον Μπιλ. Δεν το πιστεύουμε. Μια γυναίκα υπόδειγμα ηθικής και συζυγικής εγκαρτέρησης, όπως η "πρώτη κυρία" των ΗΠΑ, δεν μπορεί να περιέπεσε στο αμάρτημα της μοιχείας. Η συκοφαντίες των δεξιών ρεπουμπλικάνων θα είναι που δε θέλουν να γίνει η Χίλαρι γερουσιαστής στη Νέα Υόρκη ή η Μόνικα θα "έβαλε την ουρά της" για να δικαιολογήσει τον αγαπημένο της Μπιλ, που τόσο υπέφερε εξαιτίας της και να εκδικηθεί τη νόμιμη σύζυγό του, η οποία με τη σώφρονα και υπομονετική στάση της, κατάφερε να τον κρατήσει κοντά της.

Αλλά δε θα τους περάσει των συκοφαντών. Η Χίλαρι είναι "καθαρή" και κανείς δεν μπορεί ν' ανακόψει την πορεία της στην πολιτική, που θα φτάσει, όχι μόνο στη γερουσία, αλλά και στον "Λευκό Οίκο". Κι αυτό συμφέρει και την Ελλάδα, γιατί μια γυναίκα Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να έχει περισσότερες και μεγαλύτερες ευαισθησίες για τα εθνικά μας δίκαια, όπως, άλλωστε δείχνει και η πολιτική συμπεριφορά της άλλης ηθικής Αμερικανίδας γυναίκας, της γλυκιάς Μαντλίν Ολμπράιτ, που ό,τι της λέει ο Γιωργάκης και είναι υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας το κάνει...

Ο "Οίστρος" απουσιάζει λόγω αδείας. Θα είναι πάλι μαζί μας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τα πάνω - κάτω...

Φοβερό εργαλείο, λοιπόν, αυτή η Στατιστική. Η αριθμητική απεικόνιση, δηλαδή, της πραγματικότητας εκφρασμένη σε... μέσους όρους.

Διαβάζουμε, λοιπόν, στο Μηνιαίο Δελτίο της Στατιστικής Υπηρεσίας, ότι το μήνα που μας πέρασε ακρίβυναν: Περί το 3% οι βενζίνες, τα ψάρια και τα γιαούρτια. Στα επίπεδα του 2,5% ήταν οι αυξήσεις στο γάλα, στο χοιρινό, στα κατεψυγμένα προϊόντα. Γύρω στο 2% ανατιμήθηκαν τα αρνάκια και κατσικάκια και κάπως λιγότερο το λεγόμενο "φαγητό εκτός οικίας". Ακόμα μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις είχαμε στα ενοίκια, στο ελαιόλαδο, στα αναψυκτικά, στον καφέ και τα ποτά, στις τιμές των ξενοδοχείων κλπ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ανατιμήσεων, που αφορούν κάθε μας βήμα και δραστηριότητα; Ο Γενικός Δείκτης Καταναλωτή, τον Ιούλη... μειώθηκε (!!!) κατά 1,9% κι αυτό επειδή άρχισε η περίοδος των εκπτώσεων, άσχετα αν κανείς δεν ψωνίζει...

Θανατηφόρος "έρωτας" γερακιών

Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται, λέει ο λαός μας. Ετσι όπως δεν κρύφτηκε κι ο έρωτας του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε να κρυφτεί και ο μεγάλος επίσης έρωτας του υπουργού Αμυνας της Βρετανίας Τζ. Ρόμπερτσον (από χτες Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ) και του Αμερικανού ομολόγου του Ου. Κοέν;

Ιδού, λοιπόν, τι γράφει ο ένας στον άλλον: "Καθώς αντιμετωπίζουμε κρίση στα Βαλκάνια και συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ", γράφει ο Βρεττανός Ρόμπερτσον στον Αμερικανό Κοέν, "είμαστε όλοι ειλικρινά ευγνώμονες για την ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ και το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ που προσφέρουν οι ΗΠΑ. Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να γνωρίζεις πόσο αξιολογώ την ετοιμότητά σου να μας προσφέρεις ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε, καθώς και τις ΣΟΦΕΣ σου ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό να γνωρίζω ότι στέκομαι δίπλα σε έναν πιστό φίλο και σύμμαχο στους δύσκολους αυτούς καιρούς". Και ανταπαντά ο Αμερικάνος Κοέν: "Είμαι ευγνώμων που αποδεικνύεται πως είσαι ανεξάντλητη πηγή βαθιάς διορατικότητας και συνετών συμβουλών"...

Εχετε καμιά απορία για το τι ετοιμάζουν ακόμα για τους λαούς τα εν λόγω κεντροαριστερά καθίκια;



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ