ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέες τουρκικές πιέσεις για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων

Ομιλία Τσαβούσογλου στην 11η Διάσκεψη των πρέσβεων, όπου ανέλυσε και την «πρωτοβουλία για μια νέα Ασία» με αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει να επιχειρεί στα ανοιχτά της Κύπρου
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει να επιχειρεί στα ανοιχτά της Κύπρου
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Δεν θα επιτρέψουμε κινήσεις που παραβλέπουν τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα των Τούρκων ή των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αυτή τη φορά από το βήμα της 11ης Διάσκεψης πρέσβεων στην Αγκυρα, που ξεκίνησε το Σάββατο με τίτλο «Ρωμαλέα διπλωματία: Ενεργοί στο έδαφος (σ.σ. των επιχειρήσεων) αλλά και στο τραπέζι (σ.σ. των διαπραγματεύσεων)».

Μεταφέροντας την ετοιμότητα του τουρκικού κεφαλαίου να διαπραγματευτεί αποφασιστικά και με όλα τα μέσα για τα συμφέροντά του στην περιοχή, ο Τσαβούσογλου παρουσίασε ξανά χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου όπου αμφισβητούνται προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η τουρκική υφαλοκρηπίδα εμφανίζεται να φτάνει νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ξεκαθάρισε και ότι η Αγκυρα μελετά κάθε αλισβερίσι ή συμβιβασμό που θα της αποδώσει πλεονεκτήματα, στο φόντο ευρύτερων αναδιατάξεων που προχωρούν. Αναδεικνύοντας έτσι ότι οι επιδιώξεις στο Κυπριακό είναι μοχλός ευρύτερων διεργασιών και ανταγωνισμών, είπε ξανά ότι «για μας το θέμα της Κύπρου είναι εθνικό ζήτημα (...) Η Αγκυρα στηρίζει μια λύση που θα διασφαλίσει τον δίκαιο διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρεθείτε μαζί μας στη βάση της συνεργασίας και όλοι μπορούν να κερδίσουν».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εμείς θέλουμε να δούμε την Ελλάδα εταίρο στη βάση του αμοιβαίου οφέλους σε όλα τα ζητήματα στην περιοχή» και ότι «σε αυτή τη βάση εμείς δεν αποκλείουμε καμία λύση» στο Κυπριακό, ωστόσο «η έναρξη νέου γύρου συνομιλιών μόνο για τα προσχήματα, δεν έχει αξία».

«Πρωτοβουλία για μια νέα Ασία»

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την έναρξη μιας «νέας πρωτοβουλίας» της τουρκικής διπλωματίας, με τίτλο «Μια νέα Ασία», υποστηρίζοντας ότι «ο στόχος μας δεν είναι να επιλέξουμε άξονα. Η Τουρκία η οποία ενώνει την Ασία με την Ευρώπη, είναι ο ίδιος ο άξονας».

Είπε σχετικά: «Η Ασία γίνεται το οικονομικό κέντρο του κόσμου. Η διεθνής κοινότητα επιδιώκει μεγαλύτερη εμπλοκή στην Ασία. Η Τουρκία έχει βαθιές ρίζες σε αυτή τη δυναμικότερη περιοχή του κόσμου». Αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης μιας νέας πολιτικής προσέγγισης για την Ασία που θα λαμβάνει υπόψη τις διαφορές στην ήπειρο σε ένα συνολικό πλαίσιο, και ισχυρίστηκε ότι αυτή η προσέγγιση εκφράζει πιο σωστά την εξωτερική πολιτική της χώρας και στο επιχειρηματικό πεδίο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ανέφερε ότι όσον αφορά την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ «εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε την ενταξιακή μας πορεία, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται (...) Δεν θα εστιάσουμε στα ελαττώματα της ΕΕ αλλά στους στόχους που θέσαμε μαζί, πριν από δεκαετίες».

Τέλος, ο Τσαβούσογλου απευθύνθηκε ειδικά προς την Ουάσιγκτον, με την οποία το παζάρι φουντώνει διαρκώς το τελευταίο διάστημα. Επανέλαβε τις προσδοκίες - αξιώσεις της Αγκυρας για τερματισμό της συνεργασίας των ΗΠΑ με τις κουρδικές οργανώσεις PKK/YPG, η δράση των οποίων στη Συρία προκαλεί ευρύτερη ανησυχία στην Τουρκία για την εδαφική της ακεραιότητα. Ενόψει δε νέας κλιμάκωσης των «αντιτρομοκρατικών» διεργασιών (βλέπε και εξελίξεις στον Περσικό), δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι και η Τουρκία «αναμένει από τους εταίρους της στήριξη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ενα το κρατούμενο» οι συγκλίσεις με «καπέλο» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα ώθηση στα διχοτομικά παζάρια αναμένεται να δώσει η άτυπη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 9 Αυγούστου ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μ. Ακιντζί.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος συναντήθηκε με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους πρώην Προέδρους της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου χαρακτήρισε «δημιουργική» τη συζήτηση που έγινε και είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν γενικότερα οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου αυτές σταμάτησαν το 2017.

Θυμίζουμε ότι οι συνομιλίες στην Ελβετία έβαλαν στο τραπέζι την ενίσχυση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στο «σύστημα ασφαλείας» του νησιού, μετά την αποχώρηση των ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων, δίνοντας και το περίγραμμα της «λύσης» που προκρίνουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί για το Κυπριακό, στον ανταγωνισμό τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβ. Νεοφύτου, σε ανάρτησή του στο «Twitter» ανέφερε ότι «προτεραιότητά μας παραμένει η επανέναρξη του διαλόγου», ενώ ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες θα δημιουργήσουν το κλίμα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να απολαύσουν τα οφέλη από τη διαχείριση των υδρογονανθράκων μετά τη λύση του Κυπριακού και πως «θα πρέπει η Τουρκία να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει με καλή θέληση και καλή πίστη». Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλος είπε ότι στη συνάντηση πρέπει να ρωτηθεί η άλλη πλευρά σχετικά με το εύρος του φυσικού αερίου που ζητά να τεθεί σε συνδιαχείριση.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι χρειάζεται σωστή προετοιμασία για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, και η πρόεδρος της «Αλληλεγγύης» Ελ. Θεοχάρους είπε ότι αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν συνδιαχείριση πρέπει να επανενταχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο επικεφαλής της νεοσύστατης Δημοκρατικής Παράταξης, Μ. Καρογιάν, είπε πως πρέπει να δοθεί το στίγμα «ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να μπει σε σωστό διάλογο για το Κυπριακό», ενώ για το θέμα των Βαρωσίων, όπου το ψευδοκράτος «τρέχει» διαδικασίες «αξιοποίησής» τους, είπε ότι «η στασιμότητα δεν βοηθά». Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο πρόεδρος του φασιστικού ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Δηλώσεις Οζερσάι

Στο μεταξύ, μιλώντας στην «Ντόιτσε Βέλε», ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι επανέλαβε ότι «δεν είναι ρεαλιστική λύση» μια ομοσπονδία στην Κύπρο και ότι πρέπει «να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε έναν άλλο τύπο συνεργασίας. Ας αρχίσουμε μια πρώιμη συνεργασία σε κάποια περιορισμένα θέματα, όπως έκανε η ΕΕ με τον άνθρακα και τον χάλυβα».

Πάντως, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα των κατοχικών αρχών - και φυσικά της Τουρκίας - να επιταχύνουν σχεδιασμούς με ευρύτερες προεκτάσεις, σε σχέση με τα Βαρώσια κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι τόσα χρόνια δεν έχει χρησιμοποιηθεί η «αξιοποίησή» τους ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, εξαιτίας της δικής της στάσης. Τώρα «δεν μπορούμε να μπούμε στον ίδιο φαύλο κύκλο», πρόσθεσε, και τόνισε ότι «ως κυβέρνηση στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου αποκλείεται να σταματήσουμε τη διαδικασία που ξεκινήσαμε» για την «αξιοποίηση» του «φιλέτου» αυτού...

ΣΥΡΙΑ
Η Αγκυρα επανέρχεται με σχέδια επέμβασης

Ο Ερντογάν επιθεωρεί τουρκικά στρατεύματα στη μεθόριο με τη Συρία

Associated Press

Ο Ερντογάν επιθεωρεί τουρκικά στρατεύματα στη μεθόριο με τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οξύνεται η ένταση στη βόρεια Συρία, ιδιαίτερα κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο, μετά την επαναφορά απειλών από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν για νέα «επικείμενη» επέμβαση του τουρκικού στρατού «ανατολικά του ποταμού Ευφράτη». Οι απειλές της τουρκικής κυβέρνησης για επιχείρηση σε βάρος Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG και SDF (που συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ) επανέρχονται σε μια περίοδο όξυνσης στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας και στις τουρκοσυριακές σχέσεις. Ο Ερντογάν επανέφερε τις απειλές, υποστηρίζοντας ότι ενημέρωσε σχετικά τους ομολόγους του σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Αυτά ενώ χτες το απόγευμα ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι επαναλαμβάνει τις επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ σε βάρος τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και αντικαθεστωτικών που υποστηρίζονται από τον τουρκικό στρατό, κατηγορώντας ανοιχτά την Τουρκία ως υπεύθυνη για την παραβίαση της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε την 1η Αυγούστου στη βορειοδυτική συριακή επαρχία. «Η επιμονή του τουρκικού καθεστώτος να επιτρέπει στα πιόνια τρομοκρατίας να πραγματοποιούν επιθέσεις αποδεικνύει ότι η Αγκυρα διατηρεί την καταστροφική προσέγγιση και αγνοεί τις δεσμεύσεις που πήρε στη συμφωνία του Σότσι» με τη Ρωσία, ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση του συριακού στρατού. Προηγήθηκαν επιθέσεις τζιχαντιστών κοντά στη ρωσική αεροπορική βάση στη Λαττάκεια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αμάχων.

Παραβιάσεις και εμπλοκές στο Αιγαίο

Δύο εμπλοκές καταγράφηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση 10 τουρκικών «F-16» (τα 6 οπλισμένα) και 2 κατασκοπευτικών «CN-235», που προχώρησαν σε 53 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ