ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επικίνδυνη κατάσταση και οι ανταγωνισμοί στην περιοχή επιβάλλουν την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τα 74 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Σε ανακοίνωση για τα 74 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Συμπληρώνονται φέτος 74 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το οποίο στέρησε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και σε χιλιάδες άλλους τα επόμενα χρόνια, λόγω των συνεπειών της ραδιενέργειας.

Η ρίψη των ατομικών βομβών το 1945, στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε με τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, είχε ως πραγματικό στόχο τον εκφοβισμό των λαών, αλλά και της Σοβιετικής Ενωσης, του ανερχόμενου τότε σοσιαλιστικού συστήματος και κομμουνιστικού κινήματος.

Σήμερα, 74 χρόνια μετά, η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατ. Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο και σε άλλες περιοχές, με τους οξυμένους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και μονοπώλια για τη μοιρασιά και τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, επιβάλλει την πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρωτοστατήσει στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με το ίδιο πρόσχημα, ότι αποτελούν ασπίδα προστασίας του λαού μας, εμπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και συγκρούσεις.

Η υιοθέτηση από το ΝΑΤΟ του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος", που μετατρέπει την Ευρώπη και τον κόσμο όλο σε ένα πυρηνικό πεδίο, αλλά και η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Απαγόρευσης των Πυρηνικών Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς μεγαλώνουν τους κινδύνους συνολικά για τους λαούς.

Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, δεν μπορεί να δώσει λύση στα βασικά λαϊκά προβλήματα ούτε να εξασφαλίσει ειρήνη για τους λαούς.

Η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, για απεμπλοκή από ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, είναι αναπόσπαστη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με τους λαούς κυρίαρχους και τη δική τους εξουσία, που θα μπορεί να διασφαλίζει την ειρήνη, τη φιλία και την αλληλεγγύη».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Ενισχύει τα επιτελεία στον τομέα Αμυνας και «ασφάλειας»

Προπαρασκευή για ενεργότερη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενόψει επικίνδυνων εξελίξεων για το λαό

Με «άρωμα» ΗΠΑ και προαναγγελία «διεύρυνσης» αντικειμένων, που παραπέμπουν σε μεγαλύτερη εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, αλλά και σε ένταση της καταστολής στο εσωτερικό, συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ τα επόμενα βήματα στους τομείς της Αμυνας και «ασφάλειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόσφατα ορισθέντα σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, αντιναύαρχο ε.α. Αλ. Διακόπουλο.

Οπως διαχέεται, η κυβέρνηση «έχει ως βασική προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ασφάλειας της χώρας, γι' αυτό και κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Το γραφείο Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας είναι αρμόδιο για την υποστήριξη του πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ για κάθε θέμα που άπτεται της εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και της διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων που σχετίζονται με αυτή».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ενισχύει τα επιτελεία της στον τομέα της «ασφάλειας» μέσα και έξω από τη χώρα, ενόψει επικίνδυνων εξελίξεων που σηματοδοτούν η όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, με αιχμή την Ενέργεια, και η εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που καθιστούν το λαό μαγνήτη σοβαρών απειλών και κινδύνων.

Αυτό προδίδει άλλωστε και το βιογραφικό του Αλ. Διακόπουλου, ο οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Εχει υπηρετήσει επίσης ως ναυτικός ακόλουθος στην Αγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν από την αποστρατεία του τον περασμένο Γενάρη ήταν διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμυνας. Εχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και στη Γαλλία και έχει περάσει Σχολείο Ασφάλειας Πτήσεων στις ΗΠΑ.

«Συντονισμός» υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών

Σχεδόν ταυτόχρονα χτες, γινόταν συνάντηση στο υπουργείο Αμυνας μεταξύ του υπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, παρουσία και του υφυπουργού Αμυνας Αλκ. Στεφανή.

Κατά τη συνάντηση υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων σε θέματα Αμυντικής Διπλωματίας και Εθνικής Αμυνας, καθώς και σε θέματα Διεθνών Σχέσεων αμυντικού ενδιαφέροντος. Επίσης, προβλέπεται η σύσταση του αυτοτελούς Γραφείου Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα στελεχώνεται από στρατιωτικό προσωπικό των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και από διπλωματικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών, και θα υπάγεται απευθείας στον ΥΠΕΞ.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι αυτή έγινε «προκειμένου να συσφίξουμε σε επίπεδο συνεργασίας και έντασης συνεργασίας τις σχέσεις των δύο υπουργείων, που άλλωστε αποτελούν τους βασικούς πυλώνες διαμόρφωσης και άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ είπε ότι το μνημόνιο υπεγράφη «ώστε να επιτύχουμε τον απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ των ενεργειών αλλά και των αντιλήψεων των δύο υπουργείων. Ο συγχρονισμός αυτός θα είναι συμβατός προς το ευρύτερο δόγμα της πατρίδος, μιας χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιθυμεί πάντα να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και μιας χώρας που επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποστολές που σπεύδει να λάβει η ντόπια αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή εντός ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ