ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

Την Τρίτη η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ για τα 72 χρόνια από την ιμπεριαλιστική θηριωδία σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., και στην πορεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καλεί η ΕΕΔΥΕ, για την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος των ΗΠΑ με τη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και για να τιμηθούν τα θύματα της θηριωδίας, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, θα γίνει ομιλία από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα από μέρους του Πειραϊκού Φωνητικού Συνόλου LibroCoro, σε επιμέλεια Ανθής Γουρουντή.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις σε όλο τον πλανήτη, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, σε Ανατολική Μεσόγειο, Ουκρανία, Βαλκάνια, Περσικό Κόλπο. Προωθούνται στρατιωτικοπολιτικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών πόρων. Το ενδεχόμενο του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος", που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το επιβεβαίωσε η Σύνοδός του στη Βαρσοβία (Ιούλης 2016) και απειλεί τους λαούς (...)

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (και των άλλων αστικών κομμάτων) είναι μεγάλες, γιατί με την πολιτική της βαθαίνει παραπέρα την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Την ίδια στιγμή, σε περίοδο ανέχειας για το λαό μας, δαπανά τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, όπου συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Να καταργηθούν ΟΛΑ τα πυρηνικά όπλα και να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές».
Σε μαζική συμμετοχή καλεί το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Στο κάλεσμά του αναφέρει:

«Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ενός νέου, όλο και πιο επικίνδυνου γύρου αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας για τις πηγές Ενέργειας, τους δρόμους των αγωγών και τον έλεγχο των αγορών, που εκφράζεται με τις επεμβάσεις και τους πολέμους σε Συρία, Λιβύη, Ουκρανία και αλλού. Οι εξελίξεις μάς προειδοποιούν για τον κίνδυνο γενικευμένων συγκρούσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τη μία τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, βαραίνει το λαό με νέους φόρους και επιβάλλει νέες βάρβαρες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ από την άλλη αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες και εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αυτός είναι ο δρόμος των καπιταλιστών για να βγουν από την κρίση, να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία: Πιο βαθιά εκμετάλλευση των λαών τους και αιματηρό ξαναμοίρασμα των συνόρων, των δρόμων του εμπορίου, της Ενέργειας, των σφαιρών επιρροής, εκμετάλλευση και άλλων λαών.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δυναμώσουν τον αγώνα και τις πρωτοβουλίες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη προς τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες».

Κάλεσμα και από την ΟΓΕ

Σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση καλεί τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών και η ΟΓΕ, επισημαίνοντας: «Οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς όταν η περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι, όταν ο λαός μας μαστίζεται από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, που την ίδια στιγμή δαπανά τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ (...) Τιμάμε τα θύματα του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις ενώσεις του, για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Σε άλλες πόλεις

Τιμώντας τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η ΕΔΥΕΘ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φορείς και όλο το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρουν μαζικά μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που οργανώνει την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Εκδήλωση διοργανώνει την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη, και η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης.

Επίσης, η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας και τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενσωμάτωση» Ν. Καβάλας οργανώνουν συγκέντρωση - εκδήλωση την Τετάρτη 9 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην παραλία (στο ύψος του ΚΤΕΛ). Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, προβολή οπτικοακουστικού υλικού, ποιήματα, τραγούδια.

Πατριδογνωμόνιο
Σωτήρια μνημοσύνη

Η μάνα λένε, είναι ιερή. Γι' αυτό και μπορείς να γράψεις τ' όνομά της στο πλευρό του αεροπλάνου που έριξε τη βόμβα στη Χιροσίμα εγκαθιστώντας το δόγμα του Τρόμου. Σα να γράφεις το φόνο στον ομφάλιο λώρο του ανθρώπου πριν γεννηθεί.

Το μικρό αγόρι, το παιδάκι στη γλώσσα μας, είναι λένε, επίσης ιερό. Απ' τη Μήδεια ως το πετροβόλημα στην Παλαιστίνη, το παιδί το σκοτωμένο, το ξεβρασμένο ως προσφυγόπουλο στην παραλία, εγείρει σ' όλους τους πολιτισμούς, τη συνειδησιακή απώθηση του απόλυτου κακού. Κι όμως έτσι βαφτίστηκε η ίδια η ατομική βόμβα. Για να εξοβελιστεί η αθωότητα στο πυρ το εξώτερο.

Κάθε Αύγουστο, από τότε που έμαθα γράμματα, και κατάλαβα τι πάει να πει Χιροσίμα, ορκίστηκα να θυμάμαι και να γράφω. Τις ατέλειωτες εκφάνσεις του Απόλυτου Κακού, της πιο μαύρης προπαγάνδας που περιτύλιξε, συνόδεψε, και μέχρι σήμερα προσπαθεί να απενοχοποιήσει τον ιμπεριαλισμό για το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Το αποτρόπαιο σημάδι στο σώμα της γης, αυτή η ...μαύρη τρύπα στο ανθρώπινο πνεύμα, το τραύμα στο συλλογικό νου του είδους μας, που με κάνει να ψάχνω υπερθετικά της φρίκης, της ντροπής, της οργής, της λύπης, του πόνου, της αηδίας, και δεν τα βρίσκω όσο κι αν κανιβαλίσω την ίδια μου τη γλώσσα, μοιάζει σαν ερμηνευτικό κι αποδεικτικό συνάμα στοιχείο της Υβρεως, όπως μας την κληροδότησε η αρχέγονη σύλληψή της. Γιατί είναι η Υβρις η ίδια που μιλάει με τη φωνή του Τρούμαν όταν λέει «Ευχαριστούμεν τον Θεόν, διότι είμεθα εμείς και όχι ο εχθρός, που τη φέρομεν. Και παρακαλούμεν τον Θεόν, να μας φωτίση εις την χρήσιν του οργάνου αυτού συμφώνως προς τα βουλήσεις του»! Τσιράκι, τσιλιαδόρος, ηθικός αυτουργός, και δράστης - φορέας αυτού καθαυτού του Αποτρόπαιου, ο θεός αυτός λοιπόν αυτοκτόνησε στη Χιροσίμα...

Το ελληνικό παράδοξο θέλει στις 6 του Αυγούστου του Θεριστή, να είναι και του Σωτήρος, της μεταμόρφωσής του σε φως λαμπρότερο του ήλιου. Σαν την εκτυφλωτική λάμψη τη στιγμή της έκρηξης της πρώτης ατομικής βόμβας που αντίκρισαν οι επιβαίνοντες στο «Ενόλα Γκέι», φορώντας χοντρά γυαλιά οξυγονοκολλητών για να μην τυφλωθούν. Κι η μέρα θέλει ψαροφαγία και προσφορά των πρώτων σταφυλιών και λαδιού, κατά το πανάρχαιο έθιμο της αναίμακτης προσφοράς θυσίας στους ναούς, για καλή κι ευλογημένη σοδειά απ' την οποία εξαρτάται η επιβίωση της κοινότητας των ανθρώπων. Αναίμακτης...

Δεν κατάφερα ποτέ να συγκεράσω σ' αυτήν την ημερομηνία τη Σωτηρία με τη Χιροσίμα. Λατρεύω τα ψάρια κι ανήμερα τα σιχαίνομαι. Δεν ξέρω αν και γιαπωνέζοι τουρίστες στη χώρα μας τέτοια μέρα αναζητούν σούσι στα ευφάνταστα εστιατόρια των πολυτελών θερέτρων που έμαθαν να ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών τους. Αυτές δε τις μέρες που γίνεται παγκοσμίως μια συζήτηση επιπέδου σάπιου πολιτικού σούσι για τη βορειοκορεάτικη πυρηνική απειλή επιπέδου μαζικών χημικών ιρακινών όπλων, αναρωτιέμαι πως στέκεται η λέξη Μουσείο και δη ανοιχτό στο κοινό, για αυτό της «Λόκχιντ», στην πόλη Κολούμπια στις ΗΠΑ, όπου υπερηφάνως στάζεται καλογυαλισμένο το αεροσκάφος «Ενόλα Γκέι». Μου ηχεί σαν αποτεφρωτήριο των λέξεων σε όλες τις γλώσσες, σα φυλακή που έστησαν οι ιμπεριαλιστές για να απειλούν πως θα εγκλεισθεί εκεί με ισόβια ποινή, κάθε δύναμη λαού που δεν ελέγχουν. Κι είναι βαθύτερου αντιστασιακού συμβολισμού η επιλογή από την ΕΕΔΥΕ και το ΠΑΜΕ, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, 8 του μήνα, για να μην αλλοιωθεί η μνήμη της Χιροσίμα ως απόδειξη της θηριωδίας του Ιμπεριαλισμού και της φύσης του. Σωτήρια έμπρακτη μνημοσύνη.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ