ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί με νέο διπολισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», αναδημοσιεύει ο «Ριζοσπάστης».

***

-- Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αναλύσεις του ΚΚΕ ειδικά για το επικίνδυνο μείγμα που έκρυβαν οι πλατείες στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων ήταν εύστοχες και δικαιώθηκαν με πανηγυρικό τρόπο από την άνοδο των άκρων. Ωστόσο, δεν σας έχει προβληματίσει το γεγονός ότι όσο το ΚΚΕ παίζει με καθαρά χαρτιά σε επίπεδο στρατηγικής και θέσεων δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου;

-- Το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κόμμα καιροσκοπικό, τυχοδιωκτικό, άλλα να λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ. Αυτά χαρακτηρίζουν κόμματα που η μόνη τους έγνοια είναι πώς θα καθίσουν στο σβέρκο του λαού, με απατηλά συνθήματα. Σήμερα, πλέον, υπάρχει αρκετή αρνητική πείρα από κόμματα που οδήγησαν με την πολιτική τους τη χώρα στην κρίση, από τον παλιό δικομματισμό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε εναλλάξ και σήμερα παρέα.

Η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί με το νέο διπολισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να μετρήσουμε κι άλλα χαμένα χρόνια. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να λέει μόνο αλήθειες στο λαό, να καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση σε όφελός του. Οι άλλες προτάσεις οδηγούν σε έξοδο υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων και τσακίζουν το λαό. Είναι ευθύνη του ελληνικού λαού να αποφασίσει. Το ΚΚΕ με όποιο κόστος θα συνεχίζει να είναι η φωνή της συνείδησης του λαού μας.

-- Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, πιστεύετε ότι τον απολυμένο οικογενειάρχη ή τον νέο άνεργο τον συγκινεί η Λαϊκή Συμμαχία που προτάσσει το ΚΚΕ ως αναγκαία προϋπόθεση για την ανατροπή της υφιστάμενης πολιτικής;

-- Εάν οι άνεργοι, οι απολυμένοι δεν παλέψουν χέρι - χέρι, μαζί με όσους σήμερα έχουν ακόμα δουλειά, βγάζουν μεροκάματο, εάν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν παλέψουν μαζί με αυτούς του δημοσίου, εάν οι αυτοαπασχολούμενοι δε βρεθούν μαζί με τους αγρότες και τους εργάτες ενάντια στο σύστημα, ενάντια στα μονοπώλια που τους συνθλίβουν, τότε δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα. Εχθρός του άνεργου δεν είναι ο διπλανός του που έχει ακόμα δουλειά, αλλά το σύστημα που γεννά ανεργία, φτώχεια, δυστυχία, είναι τα μονοπώλια που για την κερδοφορία τους πατάνε επί πτωμάτων, χρησιμοποιούν τους άνεργους ως εφεδρική στρατιά για να ρίχνουν τα μεροκάματα και τους μισθούς, να ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά σάς έχει απευθύνει ουκ ολίγες προσκλήσεις για συνεργασία ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ενδέχεται να το ξανακάνει εφόσον είναι πρώτη δύναμη στις εθνικές εκλογές. Γιατί δεν αποδέχεστε αυτή την πρόσκληση;

-- Θα επρόκειτο για κωμωδία εάν δεν έπαιρνε τα χαρακτηριστικά τραγωδίας η οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας και μάλιστα κυβερνητικής με κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που τους δίνει επαίνους ο κ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, που τη μια μέρα λένε «κατάργηση» μνημονίων, την άλλη «αναστολή» μνημονίων και την επόμενη «επαναδιαπραγμάτευση» δανειακών συμβάσεων. Με κόμματα που χρησιμοποιούν από «επαναστατικές φράσεις» της κακιάς συμφοράς, μέχρι συνεδριακές αποφάσεις τους που τους κάνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ, με γοργή σοσιαλδημοκρατικοποίησή τους, της πολιτικής δηλαδή που έφερε τη χώρα έως τη βαθιά κρίση. Με κόμματα που υπηρετούν τμήματα της αστικής τάξης, προτείνοντας άλλο μείγμα διαχείρισης, όχι μόνο δεν πρόκειται να λυθούν προβλήματα του λαού και της νεολαίας στοιχειωδώς, αλλά θα οδηγήσουν σε πιο βαθιά και παρατεταμένη κρίση, ακόμα κι αν προηγηθεί μια αναιμική, πρόσκαιρη ανάπτυξη.

-- Από την άλλη όμως, εσείς ως ΚΚΕ δεν έχετε αξιοποιήσει το γεγονός ότι και εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις, όπως η Αριστερή Πλατφόρμα, που δεν εκφράζονται απολύτως από τις θέσεις της σημερινής ηγεσίας, αλλά ουδέποτε τις καλέσατε να εγκαταλείψουν την Κουμουνδούρου και να στρατευτούν με το κόμμα σας....

-- Οποιος, από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να τον εγκαταλείψει, μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή, δεν εξαρτάται από τα καλέσματα του ΚΚΕ ή οποιουδήποτε άλλου. Εάν διαφωνείς με τη στρατηγική του κόμματος που είσαι, παίρνεις το καπελάκι σου και φεύγεις, πας εκεί όπου μπορείς να βρεις κοινή γλώσσα δράσης, εντάσσεται στη μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία, αλλάζεις ρότα, όχι μόνο περπατησιά.

Δε νομίζω όμως ότι κάποιος σοβαρά πιστεύει ότι κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη «αριστερή πλατφόρμα» που αναφέρατε, εμπίπτει στην πιο πάνω κατηγορία. Και για την πολιτική που πρεσβεύει, αλλά και για το γεγονός, ότι απλά διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην κατανομή εδρών, καρεκλών κ.λπ., όσο και στη διαμόρφωση της πολιτικής του. Επί της ουσίας, γίνεται χρόνια τώρα το άλλοθι της «αριστεροσύνης» του ΣΥΡΙΖΑ. Και με τα κάθε είδους «άλλοθι» και όσους έχουν επιλέξει να παίζουν αυτό το ρόλο, οι τίμιοι αγωνιστές καλό θα είναι να είναι διπλά κουμπωμένοι και τριπλά πονηρεμένοι.

-- Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να ξαναζεί την ιστορία της μέσα από εμφυλίους πολέμους. Διατρέχει, πιστεύετε, τέτοιον κίνδυνο από την άνοδο των άκρων;

-- Η θεωρία των «άκρων» εφευρίσκεται για να καλύψει τη σαπίλα του συστήματος, για να καλύψει το ρόλο που παίζει το μοναδικό «άκρο» ο ναζισμός - φασισμός, ως γέννημα και θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος και όχι ως κάτι ξένο προς αυτό. Αυτό το σύστημα τον γεννά, τον αξιοποιεί, μέχρι να στραφεί βέβαια και ενάντια σε όσους σήμερα το στηρίζουν, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν. Οι καταπιεσμένοι και εκμεταλλευόμενοι θέλουν μόνο να ζήσουν με ευημερία, ευτυχισμένοι στο «βασίλειο της πανανθρώπινης ειρήνης και φιλίας».

Η ταξική πάλη θα είναι πανταχού παρούσα όσο υπάρχουν τάξεις, διαφορετικά ταξικά συμφέροντα. Η αστική τάξη θέλει πάση θυσία να κρατήσει την εξουσία της και είναι αμείλικτη ενάντια στο λαό που εξεγείρεται δικαιολογημένα. Ο ναζισμός και ο φασισμός θα θαφτούν οριστικά μαζί με την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας.

-- Στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχει περίπτωση του ΚΚΕ να στηρίξει μη κομματικούς υποψηφίους;

-- Βασικό κριτήριο σε όλες τις εκλογικές μάχες -από τις εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες, τις εκλογές σε σωματεία και συλλόγους, τις ευρωεκλογές έως και τις βουλευτικές εκλογές- πρέπει να είναι το περιεχόμενο του προγράμματος, των θέσεων, η στάση των υποψηφίων που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, συνολικά η στάση απέναντι στο κίνημα, στην καθημερινή πάλη του λαού και της νεολαίας, απέναντι στο διεφθαρμένο αστικό πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του που ψηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα, απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις λυκοσυμμαχίες, τύπου ΕΕ και ΝΑΤΟ κ.λπ. Οι συνεργαζόμενοι υποψήφιοι με το ΚΚΕ θα πρέπει να πληρούν ακριβώς τέτοιες προϋποθέσεις.

-- Η αίσθηση που υπάρχει για τις ηγεσίες του ΚΚΕ είναι ότι οι προσωπικότητες που βρίσκονται στην ανώτατη θέση της ιεραρχίας είναι περιορισμένης ευθύνης και μειωμένης επικοινωνιακής ευελιξίας, καθώς δεσμεύονται αυστηρά από τις συλλογικές αποφάσεις. Είναι έτσι;

-- Η εξουσία του «ενός», η αγνόηση των δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, το όργιο παρασκηνίου και ίντριγκας, είναι χαρακτηριστικά των αστικών κομμάτων, των αρχηγικών κομμάτων, δεν είναι χαρακτηριστικά του ΚΚΕ. Η κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα αναδεικνύει τις όποιες ιδιαίτερες ικανότητες μπορεί να έχει, πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέσα από στη συλλογικότητα, την αναλυτική συζήτηση, την αξιοποίηση της γνώσης και των ικανοτήτων των πολλών, κι όχι με τον αρχηγικό βεντετισμό, την εγωιστική ατομικότητα, την ευελιξία του «ετσιθελισμού», χαρακτηριστικά που συναντάμε σε άλλα κόμματα.

-- Κατά καιρούς, ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά για τις σχέσεις με την Αλέκα Παπαρήγα. Τελικά τι ισχύει;

-- Η Αλέκα Παπαρήγα είναι παρούσα, συμβάλλει στην καθημερινή δουλειά της Κεντρικής Επιτροπής, όπως σημαντικά συνέβαλε με απαράμιλλη αφοσίωση, πολύπλευρη ικανότητα και συνεισφορά τόσα χρόνια τώρα. Είναι παράδειγμα ήθους, αγωνιστικής και μαχητικής στάσης, παρά το βρώμικο πόλεμο που της γίνεται για πολλά χρόνια.

-- Για εσάς θα είναι αποτυχία εάν στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΚΚΕ δεν ανεβάσει τα εκλογικά του ποσοστά;

-- Το ΚΚΕ αξιοποιεί την εκλογική δύναμη που του δίνει ο λαός και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, στο κίνημα, για να μπορεί να επιδρά στην αντίκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, για να βάζει εμπόδια στην υλοποίηση αντεργατικών νόμων, για να ανακουφιστεί ο λαός, κυρίως όμως για να ενισχυθεί η πάλη του λαού και της νεολαίας, η λαϊκή συμμαχία, για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική - λαϊκή εξουσία, όπου ο λαός θα είναι πραγματικά αφεντικό και νοικοκύρης στον τόπο του και στον πλούτο που ο ίδιος παράγει. Οσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που θα μας δώσει ο λαός, τόσο μεγαλύτερη θα μπορέσει να γίνει και η συμβολή μας σε αυτούς τους στόχους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org