ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Κινδύνεψαν άνθρωποι και κάηκαν σπίτια στο Μαραθώνα

Σημαντικές καταστροφές προκάλεσε η χτεσινή φωτιά

Eurokinissi

Σημαντικές καταστροφές προκάλεσε η χτεσινή φωτιά
Ανθρωποι κινδύνεψαν, ένα σπίτι καταστράφηκε, πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές και μεγάλο τμήμα δασικής περιοχής κάηκε, σε νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, αυτή τη φορά στην περιοχή Αύρα Μαραθώνα.

Η φωτιά ξεκίνησε πριν τις 11.30 το πρωί σε δασική περιοχή στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκλήθηκε από τροχαίο με όχημα του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο ανεφλέγη. Λόγω του ισχυρού αέρα, γρήγορα οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς τον οικισμό Αύρα, ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά. Η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε πέντε κατοικίες, αφού πέρασε μέσα από κατοικημένη περιοχή. Ζημιές προκλήθηκε και σε όχημα της Πυροσβεστικής όταν κυκλώθηκε από τις φλόγες. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιδημάρχου Μαραθώνα, καταστράφηκαν 10 σπίτια.

Συνολικά στον τόπο επιχείρησαν 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα, τέσσερα ελικόπτερα, τέσσερα αεροσκάφη, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων και 15 υδροφόρες ΟΤΑ. Η φωτιά ήταν σε ύφεση το βράδυ.

Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 9 το πρωί στην περιοχή Σερνικάκι Φωκίδας σε ελαιώνα. Στον τόπο βρίσκονταν 24 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο, δύο αεροσκάφη και δύο πετζετέλ. Η φωτιά ήταν σε εξέλιξη νωρίς το βράδυ.

Εξάλλου, υπό έλεγχο ήταν χτες η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη θέση Πανόραμα, στον Κάβο Ισθμίων, καίγοντας πευκοδάσος και ελιές, ενώ οι φλόγες κινήθηκαν ανάμεσα σε σπίτια. Τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα (δύο αεροσκάφη καναντέρ και ένα ελικόπτερο) αποσύρθηκαν περίπου στις 8.30 το βράδυ ενώ οι επίγειες δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα, βυτιοφόρα δήμων της περιοχής και ομάδες εθελοντών πολιτών.


Eurokinissi

Σύμφωνα με έρευνα για τις πυρκαγιές τον Αύγουστο τα έτη (2000 - 2012), του Α. Γκουρμπάτση, απόστρατου αντιστράτηγου του ΠΣ, οι μήνες με τις περισσότερες πυρκαγιές το έτος, είναι ο Ιούλης και ο Αύγουστος. Τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα για τα έτη (2000 - 2012), έχουν εκδηλωθεί στη χώρα, 24.038 συνολικά φωτιές, από τις οποίες έχουν καταστραφεί 3.536.261,5 συνολικά στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Ο μέσος αριθμός πυρκαγιών τον Αύγουστο είναι 1.849 πυρκαγιές, δηλαδή ο μέσος αριθμός ημερησίως είναι 62 πυρκαγιές, δηλ. εκδηλώνονται περίπου 3 πυρκαγιές κάθε μία ώρα. Ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων τον ίδιο μήνα είναι 272.020 στρέμματα.

Στο συνολικό αριθμό των 137.912 συνολικά αγροτοδασικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στη χώρα το ίδιο ως άνω διάστημα των 13 ετών, και στα 6.994.013,4 συνολικά καμένα στρέμματα εξαιτίας των πυρκαγιών αυτών, κατά το μήνα Αύγουστο εκδηλώθηκε το 17,4% του συνολικού αριθμού πυρκαγιών ανά έτος. Η δριμύτητα των πυρκαγιών τον ίδιο μήνα είναι 147,1 καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά.

Εξάλλου αργά χτες το βράδυ, σε εξέλιξη ήταν πυρκαγιά σε δάσος στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, όπου επιχειρούσαν 55 πυροσβέστες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ακυρη η οικοδομική άδεια του «Mall», αλλά...

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή της έκρινε μεν άκυρη την οικοδομική άδεια ανέγερσης του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens» στο Μαρούσι Αττικής, αλλά, παράλληλα, προβλέπεται νομική... θεραπεία για το πρόβλημα (σ.σ. π.χ. κατεδάφιση του μεγαλύτερου αυθαίρετου της Ευρώπης) από δικαστικούς κύκλους που επικαλούνται σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής διαμάχης (μετά από προσφυγή κατοίκων του Αμαρουσίου) για το περίφημο εμπορικό κέντρο, το μεγαλύτερο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε με μεγάλη πλειοψηφία άκυρη την οικοδομική άδεια ανέγερσης. Εκρινε ότι ο Ν. 3207/2003 που επέτρεψε την κατασκευή, δεν είναι νόμιμος, αφού δεν προηγήθηκε η έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης. Να υπογραμμιστεί ότι με τον επίμαχο νόμο χορηγήθηκε οικοδομική άδεια ανέγερσης του «The Mall», ιδιοκτησίας της εταιρείας «Lamda Development», του ομίλου Λάτση. Να υπογραμμιστεί, επίσης, ότι ο σχετικός νόμος του τότε υπουργού Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου, που χορήγησε την ειδική οικοδομική άδεια για την ανέγερση, μαζί με κτίριο γραφείων 17.000 τ.μ., εντασσόταν στο πλαίσιο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων...

Για την «ιστορία» αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με τις πλάτες του ΟΕΚ, της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και της δημοτικής αρχής του Αμαρουσίου, αλλά και την πλήρη νομοθετική και υλική στήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προωθήθηκε η δημιουργία του εμπορικού κέντρου 58,5 στρεμμάτων (συν 90 στρέμματα υπόγειοι χώροι) σε 43 στρέμματα που ανήκουν στον ΟΕΚ, με το πρόσχημα της φιλοξενίας περίπου 1.000 ξένων δημοσιογράφων. Ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, με το νόμο 2947/2001 κατοχύρωσε την κατασκευή υποδομών που θα φιλοξενούσαν όλες τις βοηθητικές υπηρεσίες (εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, τράπεζες κ.λπ.). Αυτές οι βοηθητικές υπηρεσίες είναι το «Mall», που ολοκληρώθηκε, όμως, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (επί Κ. Σημίτη) για να παρακάμψει την «αντισυνταγματικότητα του "Mall"» όρισε ότι ο νόμος «επέχει θέση» αδείας για να μην μπορεί να γίνει προσφυγή...

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρέμβαση για την κατάσταση στο δήμο Αγιάς

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου Αγιάς, στη Λάρισα, αναφερόμενη, σε ανακοίνωσή της, στην επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος Αντ. Γκουντάρας, (ΠΑΣΟΚ), προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, στην οποία κάνει λόγο για αδυναμία εκτέλεσης προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2013 και δηλώνει ότι αν δε γίνουν δεκτές οι λύσεις που αυτός προτείνει «τέλη Αυγούστου σταματά η λειτουργία του δήμου Αγιάς», επισημαίνει ότι ο δήμαρχος προσπαθεί ν' αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες για το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα του δήμου, ενώ οι προτάσεις του προς τους υπουργούς είναι καθαρά διαχειριστικές και καλεί το λαό της περιοχής να παλέψει για ουσιαστικές διεκδικήσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστό ότι ο δήμος Αγιάς βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση, ήταν από τους πρώτους δήμους της χώρας που εντάχθηκε στο "μνημόνιο" για τους δήμους. Πρέπει να θυμίσουμε ότι η τότε ένταξή του στο "μνημόνιο" χαιρετίστηκε από τον δήμαρχο Αγιάς ως νέο ξεκίνημα και ευκαιρία για ανάπτυξη του δήμου. Οι προτάσεις που καταθέτει ο δήμαρχος στην επιστολή του στους υπουργούς είναι καθαρά διαχειριστικές, δεν απαντούν στο ουσιαστικό πρόβλημα, που είναι η ελλιπής έως ανύπαρκτη χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις και δε λύνουν το πρόβλημα. Μπορεί ο προϋπολογισμός να καταρτιστεί, όμως θα είναι ταξικός, καθώς καλούνται οι λαϊκές οικογένειες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και το χρέος θα αυξάνει καθώς ο δήμος δανείζεται συνεχώς.

Η επιστολή αποκρύπτει τις πολιτικές ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. Την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τις ευθύνες των δημάρχων, ανάμεσα σε αυτούς και του νυν δημάρχου Αγιάς, καθώς και των δημάρχων των πρώην Καποδιστριακών δήμων που συνενώθηκαν. Οι 4 πρώην καποδιστριακοί δήμοι έφεραν ως "προίκα" στο σημερινό δήμο Αγιάς ένα υπέρογκο χρέος. Είναι η δεύτερη φορά που ο δήμαρχος Αγιάς μιλάει για κλείσιμο του δήμου από τον Σεπτέμβρη σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών του και γνωρίζοντας πολύ καλά πως το μέλλον του δήμου προβλέπεται δυσοίωνο».

Εκδήλωση για την ειρήνη

Ο Σύλλογος Γυναικών και η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων διοργανώνουν εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 68 ετών από τη ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την Τετάρτη 7 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στα Πευκάκια της Ν. Χώρας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την προβολή αντιπολεμικής ταινίας και δραστηριότητες για παιδιά με θέμα «Ζωγραφίζουμε την Ειρήνη».

Επιχείρηση της Αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέων, πραγματοποιήθηκε νωρίς χτες το πρωί στην Πάτρα, για την απομάκρυνση καταληψιών από τρία κτίρια. Ειδικότερα, η επιχείρηση έγινε στο κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, που βρίσκεται στην οδό Κορίνθου, στο κέντρο της Πάτρας, στο «Μαραγκοπούλειο» κτίριο που βρίσκεται στην οδό Γούναρη και σε κτίριο του ΤΕΙ της Πάτρας. Τα τρία αυτά κτίρια είχαν καταληφθεί εδώ και καιρό, κυρίως από ομάδες λεγόμενων αντιεξουσιαστών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Αστυνομίας, προσήχθησαν 16 άτομα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org