ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κινητοποίηση καθηγητών ενάντια στις απολύσεις

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο
Χωρίς δουλειά μένουν τα 2/3 των καθηγητών Μουσικής, το 1/3 των καθηγητών Οικιακής Οικονομίας στα Γυμνάσια και η συντριπτική πλειοψηφία των 2.500 καθηγητών Εικαστικών Μαθημάτων που δουλεύουν σε Γυμνάσια και Λύκεια, σύμφωνα με το προσχέδιο του σχολικού προγράμματος για τα Γυμνάσια όπως διέρρευσε μέσω non paper από το υπουργείο Παιδείας.

Μια πρώτη απάντηση έδωσαν χτες το πρωί στο υπουργείο Παιδείας δεκάδες εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές της Μουσικής, Εικαστικών κι άλλων μαθημάτων που όχι μόνο τους οδηγούν στην ανεργία, αλλά στερούν και «στα παιδιά μαθήματα διαμόρφωσης προσωπικότητας, που κάνουν έναν πλήρη άνθρωπο και είναι δημιουργικά, καλλιεργούν τη σκέψη, την παρατήρηση, την αντίληψη, την αισθητή νόηση, εκφράζουν συναισθήματα, επικοινωνία». Η Επιτροπή Αγώνα καθηγητών Μουσικής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, φορείς, σύλλογοι, προχώρησαν χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Αντιπροσωπεία των φορέων και η βουλευτής του Κόμματος συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος σε μια προσπάθεια εμπαιγμού των εκπαιδευτικών ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε το non paper, όμως όχι μόνο αρνήθηκε να αποσύρει τις διατάξεις του αλλά τις υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια. Ακολουθώντας την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις με στόχο να λειτουργήσουν πυροσβεστικά, υποστήριξε ότι όσοι χάνουν τις θέσεις τους θα απορροφηθούν στα Δημοτικά!!!

«Είναι ανεφάρμοστο και ψέμα ότι όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απορροφηθούν στα Δημοτικά. Το πρώτο βήμα είναι να μη δώσουν τα εκπαιδευτικά κενά οι διευθυντές των σχολείων στο υπουργείο», είπε στους συγκεντρωμένους η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά.

«Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στα λόγια της κυβέρνησης. Το κίνημα των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών να απευθυνθεί στην κοινωνία, στα εργατικά συνδικάτα, στις λαϊκές επιτροπές. Το εργατικό κίνημα να ασχοληθεί με το μέλλον των παιδιών του», δήλωσε ο Νίκος Δάρδαλης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Δ. Μανωλάκου δήλωσε: «Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι αγνοούσε το έγγραφο που ζητάει την κατάργηση των εικαστικών μαθημάτων και μουσικής και βέβαια την απόλυση των αντίστοιχων κλάδων, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί ότι θα το αποσύρει. Παίζει με την αγωνία και τον καημό των εκπαιδευτικών που είναι υπό απόλυση, με των παιδιών και των οικογενειών τους. Είναι πρόκληση, είναι απαράδεκτο. Η ουσία είναι ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο γιατί μέχρι τέλη Αυγούστου είναι η πρώτη φουρνιά που θα απολυθούν για να ακολουθήσουν οι χιλιάδες από το Σεπτέμβρη μέχρι το τέλος της χρονιάς για να υλοποιήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Εμείς καλούμε να πεισμώσουν ακόμη περισσότερο και οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι, να οργανώσουν τον αγώνα τους, να βάλουν φρένο σ' αυτή τη λαίλαπα που οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά όμως να βάλουν και τις βάσεις για μια άλλη εξουσία. Την εξουσία του λαού, που θα εγγυάται απόλυτα δημόσια και υψηλής ποιότητας Παιδεία αλλά και Υγεία και δουλειά για όλους».

Οι εκπαιδευτικοί προσανατολίζονται τις επόμενες μέρες να προχωρήσουν σε συνεδριάσεις των ΕΛΜΕ και νέες κινητοποιήσεις, ώστε το πρόγραμμα των μαθημάτων να μην υλοποιηθεί από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Με σχετική του ανακοίνωση το ΕΕΤΕ, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οι τέχνες εδώ και πολλά χρόνια εξοστρακίζονται χρόνο με το χρόνο από την εκπαίδευση, αφήνοντας έρμαια τα παιδιά στην άλωση από την υποκουλτούρα και τη βιομηχανία του θεάματος, μάλιστα στην πολύ τρυφερή ηλικία της εφηβείας όπου είναι ανολοκλήρωτη η διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, για να αντικατασταθούν στο πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας από μαθήματα "δεξιότητας" ή "περί" την τέχνη ενασχολήσεις αντί για την ίδια την καλλιτεχνική πράξη».

«Η επιλογή αυτή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας: έχει στόχο τη δημιουργία αυριανών πολιτών "καταναλωτών προϊόντων" και όχι δημιουργικών - δραστήριων ανθρώπων. Γιατί η Τέχνη είναι όπλο που διαμορφώνει συνειδήσεις, αφυπνίζει και δραστηριοποιεί και αυτό δεν το θέλει η Ευρωενωσιακή μας Πολιτεία...», υπογραμμίζει το ΕΕΤΕ και επισημαίνει την ανάγκη το μάθημα της τέχνης -τα εικαστικά- να είναι εργαστηριακό και δίωρο, να διαπερνά όλες τις τάξεις του ενιαίου δωδεκάχρονου, δημόσιου και υποχρεωτικού σχολείου.

39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Το ταξίδι του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζεται στην επαρχία, μέχρι την κορύφωσή του στις 19, 20, 21 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον.

Σήμερα, Τρίτη:

  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στη Θάσο διοργανώνει προφεστιβαλική εκδήλωση στο Λιμένα, στις 9 το βράδυ, με λαϊκό γλέντι, έκθεση βιβλίου, αφιερώματα και συζητήσεις. Κεντρική ομιλήτρια η Βάνα Διδίνη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.
  • Συνεχίζονται οι προβολές θερινού κινηματογράφου που συνδιοργανώνουν η Νομαρχιακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης και οι Κλαδικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Οι προβολές γίνονται στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, πίσω από το γήπεδο του Αγροτικού Αστέρα. Σήμερα, Τρίτη, θα προβληθεί η ταινία: «Μαθήματα Αμερικάνικης Ιστορίας».

Μεθαύριο, Πέμπτη

  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στη Θάσο διοργανώνει προφεστιβαλική εκδήλωση στην Καλλιράχη, στις 9 το βράδυ, με λαϊκό γλέντι, έκθεση βιβλίου, αφιερώματα και συζητήσεις. Κεντρικός ομιλητής ο Δήμος Ζαχαριάδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Στα πλαίσια του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» οι Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου και οι Οργανώσεις Ανατολικών της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης στις συνοικίες της Αθήνας και καλούν το λαό και τη νεολαία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους συλλέγοντας τρόφιμα, ρούχα και σχολικά είδη.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Λαμπρινή: 06/09 πλατεία Αγ. Ανδρέα

Ηλιούπολη (στην περιοχή «Τυπογραφικά»): 07/09 πλατεία Βεάκη

Πετράλωνα: 07/09 πλατεία Αγ. Αικατερίνης

Κυψέλη: 11/09 πλατεία Κυψέλης

Γκύζη: 13/09 πλατεία Γκύζη

Βύρωνας: 13/09 πλατεία Καραολή - Δημητρίου (απέναντι από το δημαρχείο)

Ιλίσια: 14/09 πλ. Τερζάκη

Κολωνός: 14/09 πλατεία Σωτ. Πέτρουλα (Αγ. Κωνσταντίνος)

Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν αφιερώματα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι, παραστάσεις Καραγκιόζη, θεατρικά σκετς, πολιτικές ομιλίες κ.ά.

Το πρόγραμμα Πανελληνίων για τους Ελληνες του εξωτερικού

Το πρόγραμμα εξέτασης των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους Ελληνες του εξωτερικού ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από 9 έως 13 Σεπτέμβρίου σε εξεταστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων:

Την Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη μάθημα Γενικής Παιδείας: Νεοελληνική Γλώσσα για όλους τους υποψήφιους. Μαθήματα κατεύθυνσης: Τρίτη 10 Σεπτέμβρη Θεωρητικής κατεύθυνσης στη Νεοελληνική λογοτεχνία και θετικής κατεύθυνσης στα μαθηματικά. Την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη θεωρητικής στα Αρχαία Ελληνικά και θετικής στη Βιολογία. Την Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη θεωρητικής στην Ιστορία και θετικής στη Φυσική. Την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη θεωρητικής στα Λατινικά και θετικής στη Χημεία.

Οι εξετάσεις θα ξεκινούν στις 3.30 το μεσημέρι και θα γίνουν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τη δήλωση του κάθε υποψηφίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ