ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Τα αδιέξοδα του συστήματος στο προσκήνιο

Οι τριγμοί στην Ευρωζώνη με την κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία και το χρέος στις ΗΠΑ φέρνουν «πονοκέφαλο» στους διαχειριστές του συστήματος

Οι ναοί του τζόγου είχαν και χτες την τιμητική τους στον μεγάλο πόλεμο όλων με όλους που φουντώνει ανάμεσα στα μονοπώλια
Οι ναοί του τζόγου είχαν και χτες την τιμητική τους στον μεγάλο πόλεμο όλων με όλους που φουντώνει ανάμεσα στα μονοπώλια
Τα τεράστια αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, καθώς εντείνεται η ανησυχία σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, που έχουν επίδραση στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερα με την αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας και τα «παιχνίδια» στις χρηματαγορές (δηλαδή, τα ίδια τα «μαγαζιά» των μεγαλοκαπιταλιστών που εξυπηρετούν οι κυβερνήσεις σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο) αποδεικνύεται το πόσο εύθραυστος και προσωρινός ήταν ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στις 21 Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη διαδικασία για τη χρηματοδότηση του λεγόμενου Μηχανισμού Στήριξης. Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί, η φαγωμάρα για το ποια αστική τάξη, ποια μονοπώλια θα βγουν με λιγότερες ζημιές από το αντικειμενικό γεγονός της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, δημιουργούν όλη αυτή την «αστάθεια» και αναγκάζουν αξιωματούχους και κυβερνώντες να προσπαθούν να «μαζέψουν» τα πράγματα. Οποια όμως και αν είναι η κατάληξη το σίγουρο είναι ότι όλοι μαζί ενωμένοι ετοιμάζουν νέα μνημόνια διαρκείας κατά των εργαζομένων σε όλες τις χώρες.

Οπως είχε προβλέψει το ΚΚΕ, η κρίση βαθαίνει και στην Ευρωζώνη και στα άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα. Οι ανταγωνισμοί οξύνονται και γενικεύεται ο πόλεμος όλων με όλους. Οι λαοί μπορούν να απαλλαγούν από την καπιταλιστική βαρβαρότητα μόνο με την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, και αυτό σημαίνει λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ.

Πρεμούρα στην Ευρωζώνη

Και χτες υπήρξε σειρά παρεμβάσεων που προσπαθούσαν να πείσουν ότι υπάρχουν δυνατότητες διευθέτησης της κατάστασης ώστε να «καθησυχαστούν οι αγορές και οι κερδοσκόποι που επιτίθενται στον πυρήνα της Ευρωζώνης, την Ιταλία, Ισπανία ή τη Γαλλία», καθώς υπήρξε μεγάλη πτώση στους ναούς του τζόγου.

Σε συνέντευξη Τύπου με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ο Ολι Ρεν, επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, σημείωσε με έμφαση ότι «δεν πρέπει να υποτιμάται η πολιτική βούληση της Ευρώπης να υπερασπιστεί το ευρώ» και εκτίμησε ότι η Ιταλία και η Ισπανία δεν πρόκειται να ζητήσουν να υπαχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό δανεισμού, επισημαίνοντας ότι «τα "βασικά" στοιχεία των οικονομιών τους δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε ότι «ειδικοί των κρατών - μελών, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των υπηρεσιών μου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εργάζονται μέρα και νύχτα για να δώσουν μορφή στη συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί την 21η Ιουλίου στην έκτακτη σύνοδο των ηγεσιών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης», και σημείωσε ότι είναι θέμα βδομάδων η ολοκλήρωση του νέου σχεδίου σταθεροποίησης. Κάλεσε τις χρηματαγορές να επιδείξουν «υπομονή» τονίζοντας ότι τα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης χρέους θα είναι οριστικοποιημένα στις αρχές του Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι σε όλες τις χώρες παίρνονται μέτρα (εννοεί τα αντιλαϊκά πακέτα ισοπέδωσης των δικαιωμάτων) και χαρακτήρισε την αναστάτωση στις αγορές «ακατανόητη», αφού «τα θεμελιώδη στοιχεία των οικονομιών της Ιταλίας και της Ισπανίας δεν άλλαξαν μέσα σε μια νύχτα», αλλά το εξήγησε με τον εξής απίστευτο τρόπο: «Αυτό είναι το αναγκαίο και θεμιτό τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε καθώς ζούμε σε δημοκρατίες»!

Ο Ο. Ρεν τόνισε επίσης - ουσιαστικά ομολογώντας το βάθεμα της παγκόσμιας κρίσης - ότι «η σημερινή κρίση δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αλλά έχει (παγκόσμια) διάσταση και παγκόσμιες συνέπειες. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να αναζητηθεί μια λύση παγκόσμιας κλίμακας και ο διεθνής συντονισμός μέσω του G7 και του G20 είναι κεφαλαιώδης».

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας εξήρε όλη την αντιλαϊκή πολιτική λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια». Την απαρέγκλιτη εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής είχε ζητήσει προχτές και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες, όπου έσπευσε να απαντήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Πάντως, η περίπτωση της Ιταλίας και της Ισπανίας να καταφύγουν στο μηχανισμό στήριξης φαντάζει εφιαλτική καθώς ο μηχανισμός, που σήμερα διαθέτει 440 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί σε μέγεθος για να καλύψει τις ανάγκες.

Ωστόσο, ο Ο. Ρεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να εξεταστεί η εφαρμοσιμότητα της έκδοσης ευρωομολόγου (πρόταση που απευθύνουν μερίδες του κεφαλαίου αλλά και πολιτικές δυνάμεις όλου του αστικού και οπορτουνιστικού φάσματος).

Η Γερμανία και η Γαλλία μέχρι σήμερα αντιτίθενται στην έκδοση κοινών ομολόγων από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θα αναιρούσαν έναν από τους βασικούς λόγους τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Χτες επίσης έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις.

Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε έκτακτο διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι είχε επαφές με τους ομολόγους του των επτά πλουσιότερων χωρών (εκτός της Ρωσίας που εδώ και χρόνια συμμετέχει στο G8) και θα υπάρξει εντός των επόμενων ημερών συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 για να συζητήσουν για την κρίση.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι προωθείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιβάλλει στην κυβέρνηση να παρουσιάζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και η κυβέρνηση στοχεύει να το πράξει από τον προϋπολογισμό του 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Κοροϊδία στην Πορτογαλία για τα θύματα της λιτότητας

Πάντως, τα προγράμματα λιτότητας καλά κρατούν σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα σε αυτές που εφαρμόζονται μνημόνια, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. Χτες η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έκανε μια κίνηση αντιπερισπασμού δήθεν για να αμβλυνθούν τα βάρβαρα μέτρα. Παρουσίασε ένα «πρόγραμμα αντιμετώπισης επειγουσών κοινωνικών αναγκών», που εκτείνεται σε μια τριετία, με σκοπό, λέει, τον περιορισμό των επιπτώσεων από τα μέτρα λιτότητας, τα οποία υλοποιούνται με αντάλλαγμα το δανεισμό της χώρας με 78 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αφού πρώτα σφαγιάστηκαν τα εργατικά δικαιώματα έρχονται τώρα να «αλείψουν με λάδι τους καμένους». Ετσι ανακοινώθηκαν για οικογένειες με πενιχρά εισοδήματα «ενισχύσεις» με στεγαστικό επίδομα και μικρές καταναλωτικές πιστώσεις, στα ζευγάρια με παιδιά που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι αυξάνεται το επίδομα ανεργίας κατά 10%, ενώ προωθείται, όπως και στη χώρα μας, η λεγόμενη «κοινωνική εργασία εθελοντικού χαρακτήρα».

Αντιδράσεις από Κίνα - Ιαπωνία

Στα πλαίσια του σκληρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που κλιμακώνεται, έκκληση διεθνούς συνεργασίας απηύθυναν η Κίνα και η Ιαπωνία με στόχο, όπως λένε, «την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές». Η έκκληση αυτή γίνεται υπό το φως της ευθείας πτώσης τιμών που σημειώθηκε την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια και συνεχίστηκε χτες, Παρασκευή, στα ασιατικά.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Τζιετσί, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματα των κρίσεων χρέους των χωρών της Ευρώπης ακόμα εξελίσσονται, ενώ ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών λόγω του χρέους των ΗΠΑ κλιμακώνεται (...) Ολες οι χώρες πρέπει να αυξήσουν κι άλλο την επικοινωνία και το συντονισμό τους, να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση της παγκόσμιας οικονομίας». Πρόσθεσε επίσης ότι «έχουμε αγοράσει πολλά (κρατικά) ομόλογα σε ευρώ τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ευρώπη και το ευρώ όπως πάντα στο μέλλον». Οσο για τις ΗΠΑ, των οποίων η Κίνα κατέχει μεγάλο μέρος χρεόγραφων σε δολάρια, σημείωσε ότι πιστεύει ότι «θα ξεπεράσουν τα προβλήματα γιατί η σταθερή αξία του δολαρίου των ΗΠΑ, ενός μεγάλου αποθεματικού νομίσματος, είναι πολύ σημαντική όσον αφορά στις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες».

Επίσης, στην Κίνα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς», του καπιταλισμού, δηλαδή, που αναπτύσσεται ραγδαία, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει προκαταρκτικό σχέδιο που θα επιτρέπει στις τοπικές κυβερνήσεις να μπορούν να πωλήσουν ομόλογα που εκδίδουν σε επενδυτές αρχικά για δοκιμαστική περίοδο.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιασιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι η «πολιτική ηγεσία, διεθνώς, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας» και χρειάζεται συνεργασία.

Κινήσεις καθησυχασμού στις ΗΠΑ

Μετά το σάλο για τη στάση πληρωμών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τελικά Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί συμφώνησαν για την έγκριση νέου προϋπολογισμού της Υπηρεσίας. Παρ' όλα αυτά προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 16,5 εκατ. δολαρίων. Ετσι, 4.000 υπάλληλοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους - τους είχε δοθεί αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών - ενώ η Υπηρεσία θα αρχίσει και πάλι να εισπράττει τα τέλη αεροδρoμίων. Να σημειωθεί ότι 70.000 εργαζόμενοι σε κατασκευαστικά έργα στα αεροδρόμια σταμάτησαν να δουλεύουν, ενώ οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κλήθηκαν να εργαστούν αμισθί, για όσο διάστημα θα χρειαζόταν.

Η κίνηση αυτή αποβλέπει στο να καταλαγιάσει τις ανησυχίες για το τεράστιο κρατικό χρέος των ΗΠΑ, που τελικά συμφωνήθηκε να ξεπεράσει τα 14,5 τρισ. δολάρια, δηλαδή πάνω από το 100% του ΑΕΠ, σημάδι και αυτό της βαθιάς κρίσης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανησυχία για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των άγριων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά και την «πρεμούρα» της για την ενεργοποίηση του «πακέτου στήριξης» της ΕΕ για την «ελληνική οικονομία», ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα προς το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους μονοπωλιακούς ομίλους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με χτεσινή επιστολή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο.

Η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον τεχνοκράτη της ιμπεριαλιστικής ένωσης έρχεται σε συνέχεια της επιστολής Μπαρόζο, με την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προωθήσει τα μέτρα του «μεσοπρόθεσμου» και των εφαρμοστικών νόμων.

Με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει στους κόλπους του ευρωοικοδομήματος, την ίδια ώρα που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να εκφράσει για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας τις «ανησυχίες» για την εκταμίευση του νέου δανείου.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία, που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη, έθεσε σε εγρήγορση τα κυβερνητικά στελέχη που χτες έσπευσαν να σημειώσουν ότι η χώρα θα είναι «συνεπής στις υποχρεώσεις της», δηλαδή στη σφαγή και τη μόνιμη χρεοκοπία του ελληνικού λαού βάσει και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, για το νέο πρόγραμμα διαχείρισης του χρέους.

Η επιστολή Παπανδρέου

Σ' αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην επιστολή του προς τον Μ. Μπαρόζο σημειώνει: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για τη σημασία των αποφάσεων που ελήφθησαν στη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουλίου. Εφόσον οι εν λόγω αποφάσεις εφαρμοστούν κατά έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο, θα μας εξοπλίσουν με όλα αυτά τα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία, που είναι απαραίτητα για την ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης».

Ο πρωθυπουργός με έκδηλη την αγωνία να κατευθυνθούν άμεσα τα χρήματα των δανείων προς το τραπεζικό κεφάλαιο της χώρας, στην επιστολή του τονίζει την «ανάγκη» οι «αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τους ηγέτες θα πρέπει να προχωρήσουν στην πράξη από τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, καθώς και από τα κράτη - μέλη και, προπαντός, από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου αυτό είναι απαραίτητο».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις και στο «πρόβλημα δανεισμού» της Ιταλίας και της Ισπανίας, υποστηρίζοντας ότι «αντανακλούν κατά κύριο λόγο έναν αυξανόμενο σκεπτικισμό σε ό,τι αφορά τη συστημική ικανότητα της ζώνης του ευρώ να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κρίση».

Ο πρωθυπουργός, στην προσπάθεια να εμφανίσει τη βαθιά καπιταλιστική κρίση σαν «κρίση χρέους», τόνισε προς τον Μπαρόζο ότι «θα χρειαστεί συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω θεσμική αναβάθμιση, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω από αυτές». Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες, ο πρωθυπουργός αν και στην επιστολή του δεν αναφέρθηκε στην έκδοση «ευρωομολόγου», την υπονόησε, όπως υποστήριζαν στενοί του συνεργάτες, αφού εξάλλου, όπως σημείωναν, αποτελεί «πάγια θέση της κυβέρνησης».

Το ευρωομόλογο, που επικαλείται κατά καιρούς η κυβέρνηση, εάν αποφασιστεί, δεν πρόκειται ούτε να σώσει ούτε να ανακουφίσει το λαό, όπως δεν τον ανακούφισε ούτε και ο μηχανισμός στήριξης. Το ευρωομόλογο θα προστατεύσει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των τοκογλύφων και αν ποτέ εκδοθεί από τη «λυκοσυμμαχία» της ΕΕ θα έχει ως εχέγγυο την επιβολή βάρβαρων μέτρων που θα βυθίσουν τα λαϊκά στρώματα ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια.

Στην ίδια ρότα ο Σαμαράς

Στην ίδια ρότα του ευρωμονόδρομου, με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αν. Σαμαράς, ο οποίος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, σημείωσε: «Αυτή την ώρα, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως ταχύτητα. Και αν τελικά δεν επιλέξουν το ευρωομόλογο, που για μας - το φωνάζουμε καιρό - είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση, τότε τουλάχιστον θα πρέπει να ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, ώστε να καταλάβουν οι κερδοσκόποι ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη, ότι έχει τα πολεμοφόδια να τους αντιμετωπίσει».

ΒΟΥΛΗ
Νομοσχέδια με διαδικασίες «εξπρές»

Θα συνεχιστεί η προώθηση αντιλαϊκών νόμων και μέσα στον Αύγουστο

Με ταχύτατους ρυθμούς θα προωθήσει η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο τις αντιλαϊκές πολιτικές που εκπορεύονται από την ΕΕ και τις κατευθύνσεις του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος», παρά τη 15ήμερη διακοπή του νομοθετικού έργου στη Βουλή. Υπενθυμίζουμε ότι φέτος δεν θα υπάρξουν τα λεγόμενα «θερινά τμήματα» στο Κοινοβούλιο, παρέχοντας περισσότερες διαδικαστικές ελευθερίες για την προώθηση νομοθετημάτων.

Ετσι τη Δευτέρα 22 Αυγούστου (ημέρα που υπό κανονικές συνθήκες δεν πραγματοποιείται συζήτηση νομοσχεδίων στη Βουλή) θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», που παραδίδει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις ανάγκες του κεφαλαίου, ενώ υποβαθμίζει το επίπεδο σπουδών και ακαδημαϊκών τίτλων, προσθέτοντας νέα οικονομικά βάρη στη λαϊκή οικογένεια. Η συζήτηση του νομοσχεδίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 24 Αυγούστου. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα έρχεται για κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής, το «πακέτο» ενός μνημονίου κατανόησης και δύο τεχνικών συμβάσεων που αφορούν στη βαθύτερη πρόσδεση της χώρας στις ανάγκες της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Το μνημόνιο κατανόησης (που υπερψηφίστηκε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) προβλέπει την ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, στου οποίου τη λειτουργία αλλά και τις επιχειρήσεις δεσμεύεται να συμμετέχει η Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης για την «κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα», το οποίο επιχειρεί να «κουκουλώσει» το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, με ψευδεπίγραφες «παροχές» προς τους ανέργους, προκειμένου να αναπτύξουν... επιχειρηματική δραστηριότητα σε μια σειρά τομείς.

Τέλος, όσον αφορά την υπόθεση της «Siemens», την Πέμπτη 25 Αυγούστου αναμένεται και τυπικά να ολοκληρωθεί το κουκούλωμα της υπόθεσης, αφού επανέρχεται στη Βουλή το θέμα της παραπομπής ή όχι σε ειδικό δικαστήριο των πρώην υπουργών Χρήστου Μαρκογιαννάκη και Γ. Αλογοσκούφη. Υπενθυμίζουμε ότι πριν περίπου 2 εβδομάδες η Βουλή καταψήφισε την παραπομπή της υπόθεσης στο δικαστικό συμβούλιο προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το θέμα.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Αντεπίθεση για να μην περάσουν τα νέα κατασταλτικά μέτρα

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» με ανακοίνωση της Συντονιστικής της Γραμματείας καταγγέλλει τη δρομολόγηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σειράς προαποφασισμένων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων, όπως του περιορισμού των διαδηλώσεων, της εγκατάστασης κινητών και της επέκτασης των σταθερών καμερών παρακολούθησης, του ελέγχου του διαδικτύου και άλλων, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών της.

Σε αυτή σημειώνει: «Τα μέτρα αυτά, που προετοιμάζονται από καιρό και είχαν εξαγγελθεί και από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στους δρόμους και της εγκληματικότητας, όπως υποκριτικά διακηρύσσει η κυβέρνηση, ούτε φυσικά στην αποκάλυψη των διαφόρων προβοκατόρικων ομάδων, που και η ίδια, αποδεδειγμένα πλέον, χρησιμοποιεί για το χτύπημα κάθε σημαντικής λαϊκής κινητοποίησης.

Στρέφονται ευθέως κατά του εργατικού και λαϊκού κινήματος και αποτελούν ένα νέο σοβαρό κρίκο στην αλυσίδα της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, με την οποία επιχειρούν να δέσουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Επιβεβαιώνουν ότι η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική για να εφαρμοστεί έχει ανάγκη από το στραγγαλισμό των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ακόμη και λαϊκών κατακτήσεων που έχουν συνταγματικά κατοχυρωθεί, όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Η εξουσία των μονοπωλίων και του πολιτικού προσωπικού της, φανερώνει ακόμη πιο καθαρά το δικτατορικό, ταξικό χαρακτήρα της.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" καλεί σε οργανωμένο αγώνα, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, τα αντιμονοπωλιακά κινήματα, των αυτοαπασχολούμενων, των λαϊκών στρωμάτων, τις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις των νέων και των γυναικών, για να μην περάσουν τα νέα κατασταλτικά μέτρα. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λαϊκή αντεπίθεση που θα σαρώσει συνολικά την αντιλαϊκή - κατασταλτική πολιτική και τους φορείς της».

ΛΑ.Ο.Σ.
Φταίει ο Βορράς και η Γερμανία...

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., Κ. Αϊβαλιώτης, σε δήλωσή του για την κρίση στην ευρωζώνη, τοποθετεί το όλο ζήτημα στο πλαίσιο της λογικής ότι όλα οφείλονται στον αυταρχισμό της Γερμανίας. «Είναι - λέει - ο αυταρχισμός και η επικυριαρχία που προσπαθεί να επιβάλλει η Γερμανία, ανοίγοντας το ψαλίδι της ανισομέρειας μεταξύ Βορρά και Νότου. Αν θέλει άμεση λύση η ΕΕ, τότε θα πρέπει η αναλογία ευρώ - δολαρίου να πέσει στο 1 προς 1». Δίνοντας έτσι τον τόνο της σύγκλισης και με τα γνωστά αταξικά σοσιαλδημοκρατικά ιδεολογήματα περί αντίθεσης Βορρά - Νότου.

ΣΥΝ
Αγχωμένος με τον ευρωμονόδρομο

Το άγχος του ΣΥΝ για να μη θιγεί το σύνολο του ευρωενωσιακού οικοδομήματος αποτυπώνεται στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Επαναλαμβάνοντας τα γνωστά φληναφήματα ότι πρόκειται για «συστημική κρίση της Ευρωζώνης και όχι μια κρίση χρέους στην Ελλάδα», θέλοντας έτσι να μην αγγίξει τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος και την ουσία της ύπαρξης και του ρόλου της ΕΕ.

Στη συνέχεια επιδίδεται σε προτάσεις φτιασιδώματος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που τις απευθύνει στην κυβέρνηση και στην Κομισιόν, επαναφέροντας τα περί «ανάγκης έκδοσης ευρωομολόγου». Για να γίνει πιο καθαρό πως δεν αμφισβητεί το σύστημα, προσθέτει πως «σήμερα αυτό (το ευρωομόλογο) καθίσταται αναγκαίο ως ένα πρώτο βήμα ενταγμένο σε μια συνολική δέσμη μέτρων και δομικών αλλαγών που θα υπερβαίνουν το νεοφιλελεύθερο δογματισμό που καθορίζει τις μέχρι τώρα αποφάσεις της ΕΕ».

Συνεπώς, το πρόβλημα είναι ο «νεοφιλελεύθερος δογματισμός», δηλαδή ο τύπος της διαχείρισης του συστήματος και γι' αυτό ο ΣΥΝ συνεχίζει και με άλλες ...εποικοδομητικές προτάσεις: «Είναι αναγκαία η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους, η ανάληψη ενός άλλου μέρους του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (με μετακύλιση του κόστους στις τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και με ταυτόχρονη προστασία των ασφαλιστικών ταμείων), η αναδιανομή του εισοδήματος, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων». Ολα αυτά, οι προτάσεις διαχείρισης στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής, συνθέτουν την αποκαλούμενη «αριστερή πρόταση» που διατυμπανίζει η ηγεσία του ΣΥΝ και βέβαια ανάλογες προτάσεις κάνουν μερίδες του κεφαλαίου και αστικά κόμματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ