ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρώνει το έδαφος για σάρωμα στο Δημόσιο

Ο αγώνας των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε συμπόρευση με το ταξικό κίνημα, μπορεί να βάλει φρένο στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου
Ο αγώνας των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε συμπόρευση με το ταξικό κίνημα, μπορεί να βάλει φρένο στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου
Ολομέτωπη επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων εξαπολύει η κυβέρνηση «κραδαίνοντας» την απειλή των απολύσεων επιδιώκοντας να αποτρέψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων ενόψει της επιβολής της «εργασιακής εφεδρείας» και της παραπέρα περικοπής των μισθών στο δημόσιο τομέα.

Στην ενορχηστρωμένη επιχείρηση εκβιασμών και σπίλωσης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, πρωτοστατεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, ο οποίος χτες επανήλθε και με δηλώσεις του στο «Μέγκα» έκανε λόγο για δημόσιους υπαλλήλους που κάνουν «λευκή απεργία», «υπονομεύουν το δημοσιονομικό πρόγραμμα και δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού προχτές άνοιξε το θέμα μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δε θα «ανεχτεί αργομισθίες και λευκές απεργίες, επειδή κόπηκε ένα επίδομα», χτες συνεχίζοντας το μπαράζ των απειλών προανήγγειλε αλλαγή των «πειθαρχικών κανόνων» και αυστηρές «κυρώσεις στους παρανομούντες» δημοσίους υπαλλήλους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ισχυρίστηκε ότι «η ΑΔΕΔΥ ζητά από τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να μην ανταποκρίνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις». Η χώρα μας, ισχυρίστηκε ο Φ. Σαχινίδης, «βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα και η ΑΔΕΔΥ μου θυμίζει τη στάση που είχαν κάποιοι στον Α' και Β' παγκόσμιο πόλεμο, οι οποίοι καλούσαν τους εργαζόμενους, με το επιχείρημα του πασιφισμού».

Τα κυβερνητικά στελέχη έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ισχυριστούν ότι για τη μη είσπραξη των φόρων από τους μεγαλοφειλέτες το Δημοσίου ευθύνονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. «Δεν μπορεί κάποιοι να μην εισπράττουν, να μην ελέγχουν, να κλείνουν το μάτι στους φοροφυγάδες», υποστήριξε προκλητικά ο Ηλ. Μόσιαλος όταν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού επί δεκαετίες προχωρούν στη μία ρύθμιση μετά την άλλη προς όφελος των φοροφυγάδων.

Αντεργατικοί σχεδιασμοί

Η κυβερνητική προπαγάνδα των απειλών προς τους εργαζόμενους του Δημοσίου με τον ισχυρισμό μάλιστα ότι τα μέτρα λαμβάνονται για την «προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος», είναι τμήμα του αντιδραστικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για να προωθηθούν τα νέα αντιδραστικά μέτρα. Η κυβέρνηση από τη μια πλευρά επιδιώκει να αποτρέψει τις αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων και από την άλλη να ενεργοποιηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός» ώστε τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να στραφούν εναντίον των εργαζομένων του Δημοσίου. Βάσει του κυβερνητικού προγραμματισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για το δημόσιο τομέα, άμεσα προβλέπεται:

Πρώτο, τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών ετοιμάζεται μέσα στον Αύγουστο να ολοκληρώσουν το νομικό πλαίσιο για το «ενιαίο μισθολόγιο» των δημοσίων υπαλλήλων που θα επιφέρει δραστικές μειώσεις μισθών.

Δεύτερο, το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να καταθέσει το σχέδιο για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και ΔΕΚΟ που θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» και στη συνέχεια στο δρόμο της ανεργίας.

Η κυβέρνηση στοχεύει στη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και στην περιστολή του «μισθολογικού κόστους» και τους επόμενους μήνες ετοιμάζει μπαράζ περικοπών στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. «Αν πλεονάζει το προσωπικό, σαφέστατα είπαμε θα υπάρχουν διαδικασίες ΑΣΕΠ. Θα δούμε μορφές συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Θα δούμε μορφές συμβάσεων μερικής απασχόλησης. Θα δούμε την εργασιακή εφεδρεία», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φανερώνοντας ακριβώς τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξουν και απευθείας απολύσεις υπαλλήλων εφόσον εξαντληθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες...

Ειδικότερα για τα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Ηλ. Μόσιαλος τόνισε ότι θα υπάρξει «ευρεία αναδιοργάνωση», προανήγγειλε συγχωνεύσεις, μετατάξεις προσωπικού και υπαγωγή τους σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» ενώ με έμφαση σημείωσε ότι δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι στα κρατικά ΜΜΕ «μόνιμοι υπάλληλοι».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Κορόνες δίχως νόημα

Στα ...κεραμίδια βγήκε χτες η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ με αυξημένες τις «αγωνιστικές» της «διαθέσεις», μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλ. Μόσιαλου, ο οποίος, ούτε λίγο, ούτε πολύ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΑΔΕΔΥ Ηλία Ηλιόπουλου, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «9,84», δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η αδικία είναι κατάφωρη, η υπέρβαση των νόμων και του Συντάγματος αφορά τον ίδιο (σ.σ.: τον Η. Μόσιαλο) και την κυβέρνησή του. Γι' αυτό εμείς ξεκινάμε το δεύτερο κύκλο των μεγάλων κινητοποιήσεων το Σεπτέμβριο, στην έκθεση Θεσσαλονίκης και να ξέρετε ότι θα είναι αμετακίνητος, δυναμικός και θα φτάσει μέχρι το τέλος».

Πρόκειται για λόγια δίχως νόημα, αφού ακόμη και σήμερα, που η κυβερνητική πολιτική είναι κάτι παραπάνω από καταφανής, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ την αντιμετωπίζει ως μια πολιτική «που τρέχει από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, που γυρεύει απεγνωσμένα κάποια χαραμάδα εξόδου από την ολική - και δυστυχώς καταστροφική για τον τόπο - αποτυχία και κατάρρευση». Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός σχεδόν συμπάσχει με την κυβέρνηση και ως τέτοιος κρύβει από τους δημοσίους υπαλλήλους ότι οι αντεργατικές μεθοδεύσεις στο Δημόσιο Τομέα εξυπηρετούν στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου. Εξάλλου, είναι πάγια η τακτική της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ να υπονομεύει τις απεργίες στο Δημόσιο, να δηλώνει αιφνιδιασμένη από τις κυβερνητικές πολιτικές και να καλλιεργεί στάση αναμονής.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι την ώρα που η κυβέρνηση προωθούσε την αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο, από 2,5 έως και 10 ώρες, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει μια ...τρίωρη στάση εργασίας. Μάλιστα, στο «φουλ» της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στην ΑΔΕΔΥ έλεγε ότι «δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός», «να περιμένουμε να δούμε τι σημαίνει το τάδε ή το δείνα μέτρο» ή ακόμη και ότι «η βάση βρίσκεται σε ύπνωση». Αλλο παράδειγμα είναι οι εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ): Οταν οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κατάληψη, απαιτώντας να μην ιδιωτικοποιηθεί, εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ πρόβαλαν ως «λύση» τον καλό ...Ελληνα τραπεζίτη! 'Η στον ΟΠΑΠ όπου οι συνδικαλιστικές ηγεσίες υπέγραψαν ΣΣΕ με την οποία μειώνονται οι μισθοί κατά 14%! Ολα αυτά, συνοδεύονται με επίθεση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως στην περίπτωση της ΟΜΕ - ΟΤΕ, όπου, όταν στα τέλη Μάη συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού επιτέθηκαν στον εκπρόσωπο των ταξικών δυνάμεων ότι «θέλει να κάνει σοσιαλισμό», διότι μίλησε για την ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων.

Και όλα αυτά, είναι πρόσφατα. Γιατί αν πάμε πιο πίσω και θυμηθούμε τους κοινωνικούς διαλόγους, τις μετοχοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών κλπ., που ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός συνέπλεε με τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις, τότε καταλαβαίνουμε πόσο κενές περιεχομένου είναι οι παραπάνω κραυγές της ΑΔΕΔΥ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απεγκλωβισμός από τα κόμματα του κεφαλαίου

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις απολύσεις στο Δημόσιο και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επισημαίνεται:

«Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό, το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να πετάξουν στα σκουπίδια την κυβερνητική προπαγάνδα, τους εκβιασμούς και τις απειλές ότι τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο παίρνονται για το καλό του λαού, και σε ενιαίο μέτωπο να παρεμποδίσουν τις αντιδραστικές αυτές εξελίξεις.

Οσο προχωρούν η κατάργηση της μονιμότητας και οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα, όσο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις των δημοσίων υπάλληλων, όσο κλείνουν οργανισμοί και υπηρεσίες και προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις, όσο περιορίζονται τα κονδύλια για τις κοινωνικές ανάγκες, τόσο αυξάνεται και βαθαίνει ο αντιλαϊκός χαραχτήρας του κράτους και η Δημόσια Διοίκηση γίνεται όλο και πιο εχθρική για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να κάνουν το βήμα απεγκλωβισμού από τα κόμματα του κεφαλαίου, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να απαλλαγούν από το κράτος που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ