ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
«Επεσε περονόσπορος»!

Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ ζητούν οι πληγέντες παραγωγοί

Σε πολλές περιπτώσεις, η ζημιά από τον περονόσπορο είναι ολοκληρωτική, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί να μείνουν χωρίς την παραμικρή σοδειά και δίχως εισόδημα

Eurokinissi

Σε πολλές περιπτώσεις, η ζημιά από τον περονόσπορο είναι ολοκληρωτική, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί να μείνουν χωρίς την παραμικρή σοδειά και δίχως εισόδημα
Λίγες μέρες πριν τον τρύγο και χιλιάδες σταφυλοπαραγωγοί, σε ολόκληρη τη χώρα, βλέπουν ότι φέτος δεν πρόκειται να τρυγήσουν, καθώς στα κούτσουρα των αμπελιών τους τα τσαμπιά που κρέμονται είναι εντελώς στεγνά και όλες οι ρώγες «τζούφιες».

Αιτία, ο περονόσπορος, η γνωστή «κακιά αρρώστια» των αμπελιών, που φέτος έχει πλήξει με πολλή ένταση και σε μεγάλη έκταση τους αμπελώνες της χώρας μας - κάποιοι κάνουν λόγο για «ενδείξεις επιδημικής μορφής καταστροφικού χαρακτήρα» - προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην παραγωγή σταφυλιών, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι φέτος μειωμένη κατά 40-50% σε σχέση με πέρσι. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η ζημιά είναι ολοκληρωτική, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί να μείνουν χωρίς την παραμικρή σοδειά και δίχως εισόδημα.

Μπροστά σ' αυτή την εκτεταμένη καταστροφή στ' αμπέλια, που προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στους σταφυλοπαραγωγούς, η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζεν». Κρυβόμενη πίσω από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν καλύπτει τις ζημιές στα σταφύλια από τη συγκεκριμένη αρρώστια, δεν προχωράει τις διαδικασίες για την εκτίμηση των καταστροφών και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, αρκούμενη σε εκφράσεις ...κατανόησης για το πρόβλημά τους και ... συμπόνοιας για τα βάσανά τους.

Οι σταφυλοπαραγωγοί που, όπως και όλοι οι αγρότες, έχουν πληρώσει το «χαράτσι» των μεγάλων αυξήσεων στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, το οποίο επέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο για τις γεωργικές ασφαλίσεις, απαιτούν να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις των ζημιών στα χωράφια τους και να τους δοθούν έγκαιρα αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους. Ζητούν, επίσης, να προστατευθεί η ντόπια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές σταφυλιών και κρασιού, καθώς και από τις λεγόμενες «ελληνοποιήσεις» του οίνου και να σταματήσουν οι εισαγωγές σταφυλιών.

Συνολικό διεκδικητικό πλαίσιο

Να θυμίσουμε ότι η θέση του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, είναι για ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.

Στο πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων που προβάλλει η ΠΑΣΥ και αφορούν στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών, περιλαμβάνονται:

-- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

-- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.

-- Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.

-- Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» και σε «ενεργούς» και «ανενεργούς».

-- Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.

Υπάρχει άλλος δρόμος

Μπροστά στα συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που σχετίζονται με την ΚΑΠ και γενικότερα την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και παίρνουν τραγικές διαστάσεις με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, που βιώνει και η χώρα μας, η ΠΑΣΥ σημειώνει ότι υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει φιλολαϊκή λύση.

Είναι ο δρόμος της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την ΕΕ για λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Σ' αυτή την προοπτική βρίσκεται η σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ξεκλήρισμα και η εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Η ΠΑΣΥ τονίζει ότι μπορεί στη χώρα μας να υπάρξει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής και τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών.

Στο πλαίσιο αυτό μπορούν οι μικρομεσαίοι αγρότες να διασφαλίσουν σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα, παράγοντας φτηνά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Στην κοροϊδία του πλαφόν καταφεύγει η κυβέρνηση

Την κοροϊδία του πλαφόν στην αμόλυβδη βενζίνη «μέχρι νεοτέρας» επιστρατεύει και πάλι η κυβέρνηση ένα μήνα μετά την άρση του προηγούμενου σε 13 νομούς, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων από τις ευθύνες για την κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων στο χώρο των καυσίμων που καταληστεύουν τα λαϊκά εισοδήματα. Ετσι, χτες ανακοίνωσε ότι από σήμερα επιβάλλονται ανώτατες τιμές στη λιανική τιμή της αμόλυβδης σε τρεις νομούς, και στους δύο από αυτούς επιβάλλεται ανώτατη τιμή και στη χονδρική καθώς σ' αυτές τις περιοχές οι τιμές κρίθηκαν «αδικαιολόγητα υψηλές». Πρόκειται για τους νομούς Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Χίου, ενώ στα Δωδεκάνησα και στη Χίο θα ισχύσει και πλαφόν στη χονδρική. Συγκεκριμένα, στα Δωδεκάνησα όπου τις προηγούμενες μέρες η αμόλυβδη πωλούνταν μέχρι 1,9 ευρώ το λίτρο (με το ΦΠΑ του 16%) επιβάλλεται πλαφόν στην τιμή λιανικής στα 1,704 ευρώ το λίτρο και στην τιμή χονδρικής στα 1,634 ευρώ. Στις Κυκλάδες όπου έφτασε τα 1,89 ευρώ, το πλαφόν λιανικής διαμορφώνεται στα 1,705 ευρώ το λίτρο. Στη Χίο όπου πωλούνταν τις προηγούμενες μέρες μέχρι 1,849 ευρώ η αμόλυβδη, επιβάλλεται πλαφόν λιανικής 1,719 ευρώ το λίτρο και χονδρικής 1,649 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια στιγμή... δικαιολογημένα υψηλές φαίνεται ότι βρίσκει η κυβέρνηση τις τιμές σε όλη την υπόλοιπη χώρα όπου οι εργαζόμενοι ακριβοπληρώνουν τη ληστρική δράση των μονοπωλίων ελέω της κυβερνητικής πολιτικής στήριξης των κερδών τους. Ενδεικτικά στην Αθήνα η αμόλυβδη πωλείται μέχρι το 1,835 ευρώ το λίτρο, στον Πειραιά μέχρι 1,889, στην Εύβοια μέχρι 1,85 ευρώ το λίτρο.

ΕΣΑΚ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
Να ανακληθούν οι άδειες απόπλου στα διεθνή ύδατα

Η ΕΣΑΚ Ιχθυολόγων σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τους περιφερειάρχες που χορήγησαν άδειες απόπλου σε μηχανότρατες για να αλιεύσουν στα διεθνή ύδατα, τονίζοντας πως αυτό έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στα ιχθυοαποθέματα.

Στην ανακοίνωση καταδικάζεται η κυβερνητική πολιτική στην αλιεία, που μετακυλίει τις ευθύνες για τις άδειες απόπλου στα διεθνή ύδατα στους περιφερειάρχες, ενώ την ίδια στιγμή απαγορεύτηκε το ψάρεμα στις βιντζότρατες, που αποδεδειγμένα δεν προκαλούν προβλήματα στα ιχθυοαποθέματα. Επίσης, αναφέρεται πως «μερίδιο των ευθυνών έχουν και οι εκπρόσωποι των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων στο ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου, οι οποίοι υπεραμύνονται των αδειοδοτήσεων απόπλου στα διεθνή ύδατα με σκοπό την αλιεία επικαλούμενοι το φτηνό λαϊκίστικο επιχείρημα "να τα πιάσουν τα ψάρια οι ντόπιοι ψαράδες πριν τα πιάσουν οι Τούρκοι!!!"». Σημειώνεται ακόμα πως οι περιφερειάρχες με τις αδειοδοτήσεις που χορηγούν στους πλοιοκτήτες των μηχανότρατων επιχειρούν να ισχυροποιήσουν την κομματική τους πελατεία αδιαφορώντας ότι οι ενέργειές τους αποτελούν εφαλτήριο για την υπεραλίευση, που θα έχει επιπτώσεις στα αποθέματα και κατ' επέκταση στο εισόδημα των μικρομεσαίων ψαράδων.

Η ΕΣΑΚ Ιχθυολόγων θεωρεί ότι είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής αξιοποιώντας το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών και απαιτεί την άμεση ανάκληση των αδειών απόπλου για διενέργεια αλιείας στα διεθνή ύδατα και αξιοποίηση του δικαιώματος κατοχύρωσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ