ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικομματικός καυγάς για την ψηφιακή τηλεόραση

Σε άλλον έναν ανούσιο καυγά επιδόθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη χορήγηση αδειών ψηφιακής μετάδοσης σήματος από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν προωθεί το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, ειδικά όσο τα ΜΜΕ ελέγχονται από μεγαλοεπιχειρηματίες και λειτουργούν με τους κανόνες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, χτες, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα το λεγόμενο πέρασμα στην «ψηφιακή εποχή». Οπως δήλωσε κατόπιν ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, η κυβέρνηση κατοχύρωσε 2.500 συχνότητες, εκ των οποίων οι 357 είναι ψηφιακές και οι υπόλοιπες είναι αναλογικές που μπορούν να μετατραπούν σε ψηφιακές. Συγκροτήθηκαν «χάρτες» συχνοτήτων για την αναλογική τηλεόραση και την ψηφιακή, τα ραδιόφωνα, κλπ. Πρόσθεσε ότι η ψηφιακή μετάδοση στην Ελλάδα θα ξεκινήσει την 1η του Νοέμβρη. Ακολούθως, θα μπορεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να προχωρήσει στην προκήρυξη αδειών τόσο για τις τηλεοράσεις της ψηφιακής εποχής, όσο και για τα ραδιόφωνα.

Απαντώντας ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Επικρατείας, Τηλέμαχος Χυτήρης, είπε ότι «χρειάστηκαν πέντε χρόνια μετά το φιάσκο του βασικού μετόχου για να ανακοινωθεί με πανηγυρικό τρόπο και εν μέσω θέρους ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων. Ηταν μια πρόφαση, ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ, για να παρουσιαστεί δήθεν έργο και να ξεφύγουν από την κριτική που ασκείται ακόμη και από στελέχη και βουλευτές της ΝΔ». Ακόμα ότι «καμία ψηφιακή πλατφόρμα δεν μπορεί να κρύψει την ανυπαρξία τους και το πολιτικό τους αδιέξοδο».

Ανταπαντώντας ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών, κατηγορώντας με τη σειρά του το ΠΑΣΟΚ ότι ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τις τεχνολογικές εξελίξεις.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προαναγγέλλει όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης

Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους «αντάρτες»

Την όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, μέσα από την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, προανήγγειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση προχωρά με βάση τις δεσμεύσεις που έχει λάβει στις εκλογές του 2007».

Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών σχεδιασμών για το επόμενο διάστημα, όπου προετοιμάζονται νέα, η «τρίτη», φορολογική επιδρομή, κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων και ξεπούλημα των τελευταίων κρατικών επιχειρήσεων, οι υπουργοί της ΝΔ θέλησαν παράλληλα, μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, να στείλουν σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση - και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στις διαφοροποιήσεις και διαφωνίες των βουλευτών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά σε νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή για ψήφιση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καλύπτοντας πλήρως τους υπουργούς, που το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο βουλευτών της ΝΔ, υποστήριξε ότι «ο κάθε υπουργός προχωρά στο έργο του τομέα του με βάση αυτές τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει εγκρίνει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών».

Ο Θ. Ρουσόπουλος, βέβαια, γνωρίζοντας πως οι «διαφωνίες» των «ανταρτών» βουλευτών δε θίγουν τον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ, έσπευσε απλά να τους υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση έχει «ψήφο εμπιστοσύνης απ' όλη την κοινοβουλευτική ομάδα».

Πάντως, και χτες ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μιχαλολιάκος άσκησε κριτική στον Γ. Αλογοσκούφη με αφορμή την απομάκρυνση του Γιώργου Ζορμπά, ενώ ...επιτέθηκε και στον υπουργό Τουρισμού, Αρ. Σπηλιωτόπουλο, όσον αφορά στη θέση που διατύπωσε για «κυβερνήσεις συνεργασίας» σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ.

Στις επιθέσεις απάντησε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ανέφερε: «Ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχω ευθύνη να εφαρμόζω την κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Αυτό έκανα, αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι «οι πολιτικοί δίνουν λογαριασμό πρώτα απ' όλα στους πολίτες και μετά στην παράταξή τους. Κρίνονται από το έργο τους και το δημόσιο λόγο τους».

Δίνοντας την πραγματική διάσταση των ...διαφωνιών μέσα στη ΝΔ, η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Κ. Παπακώστα με συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ δήλωσε: «Η κοινή λογική λέει ότι από την ώρα που επιλέγεις να υπερψηφίζεις τα νομοσχέδια στα οποία η κυβέρνηση έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία και τα φέρνει στη Βουλή, σημαίνει ότι συμφωνείς». Και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι επί της αρχής δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία»...

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Συνεχίζεται η προσπάθεια «αθώωσης»

Συνεχίζεται η προσπάθεια «αθώωσης» των πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού «Ζήμενς».

Μετά τους ισχυρισμούς του άλλοτε γενικού διευθυντή της «Ζήμενς Ελλάς» Πρ. Μαυρίδη, ο οποίος επιχείρησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως εκτελεστικό όργανο της μητρικής «Ζήμενς», που διακινούσε χρήματα μέσα από λογαριασμούς του «για το σκοπό της υποστήριξης των επιχειρηματικών της συμφερόντων», χτεσινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την εμπλοκή δύο νέων προσώπων, μη πολιτικών, στο σκάνδαλο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα δύο νέα αυτά πρόσωπα, που ήταν άγνωστα μέχρι πρότινος στις ελληνικές δικαστικές αρχές και εμπλέκονται στη διαδρομή των «μαύρων ταμείων» της «Ζήμενς», πρόκειται να κληθούν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου από τον τέταρτο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, προς τον οποίο έχει διαβιβαστεί η ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. Η εμπλοκή των δύο νέων προσώπων - σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα - προέκυψε από τις απαντήσεις των αρχών της Βρετανίας στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχε υποβάλει ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου, ο οποίος είχε διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης. Τα στοιχεία που απέστειλε η Βρετανία αφορούν σε επτά εμβάσματα συνολικού ποσού 1.100.000 ευρώ, τα οποία έχουν σταλεί την περίοδο 14 Ιούνη 2004 έως 2 Νοέμβρη 2004, με εντολή της υπεράκτιας εταιρείας «Placid Blue Corporation», που φέρεται να ελέγχεται από τον τέως διευθύνοντα σύμβουλο της «Ζήμενς Ελλάς», σε λογαριασμό της εταιρείας «Pimpernel Shipholding LTD». Δικαιούχοι του λογαριασμού της τελευταίας εταιρείας, ο οποίος είχε ανοιχτεί σε υποκατάστημα τράπεζας στο Λονδίνο, είναι τα δύο νέα αυτά πρόσωπα.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε χτες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), δικαστικές αρχές της Γερμανίας και της Ελβετίας, με έγγραφο που απέστειλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητούν συνάντηση με τον τέταρτο ειδικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, με σκοπό να γίνει ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών. Επίσης, κατά το ΑΠΕ, η Εισαγγελία του Μονάχου, με έγγραφό της, θέτει στη διάθεση του Ελληνα ανακριτή το πρώην στέλεχος της «Ζήμενς» Ρ. Σίκατσεκ και ζητεί να της γνωστοποιηθεί πότε και υπό ποιες συνθήκες ο δικαστικός λειτουργός επιθυμεί να τον εξετάσει.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ. η ΚΟΒ Αμφίκλειας διοργανώνει συγκέντρωση για τις ευρωεκλογές. Θα μιλήσει ο Ν. Χαλιώτης μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

-- Την Κυριακή 10/8 στις 8.30 μ.μ. η ΚΟΒ Ελάτειας του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη για τον «Καποδίστρια Β΄» με ομιλητή τον Ν. Χαλιώτη.

-- Την Τρίτη 12/8, στη Λίμνη Ευβοίας θα πραγματοποιηθεί πολιτική συγκέντρωση, στις 8.30 μ.μ., στην παραλία. Θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Κανένα όφελος για το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις Ρουσόπουλου

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας τονίζεται:

«Από το πέρασμα στην "ψηφιακή εποχή" των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, που προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου", δεν πρόκειται να προκύψει κανένα όφελος για το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, καθώς αυτό γίνεται με τους όρους που επιθυμούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν τα ΜΜΕ και τους κανόνες της ΕΕ. Τα νοσηρά φαινόμενα που επικρατούν στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ σε βάρος του δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση καθώς και η απαράδεκτη κατάσταση για τους εργαζόμενους σε αυτά θα θεριέψουν ακόμα περισσότερο, εφόσον τα ψηφιακά ραδιοτηλεοπτικά μέσα θα ελέγχονται ασφυκτικότερα από το μεγάλο κεφάλαιο και η ψηφιακή ΕΡΤ θα είναι ιδιωτική».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ