ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ - ΦΩΚΙΔΑ - ΑΤΤΙΚΗ
Εγκληματικές ελλείψεις στην προστασία του περιβάλλοντος και του λαού

Οι πρώτες δασικές πυρκαγιές και καταστροφές αποδεικνύουν ότι η πρόληψη έμεινε και πάλι στα αζήτητα λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής

Κατεστραμμένες περιουσίες στην Αμφισσα
Κατεστραμμένες περιουσίες στην Αμφισσα
Οι εγκληματικές ελλείψεις σε έργα δασοπροστασίας και μέτρα πρόληψης έρχονται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, με τις δασικές πυρκαγιές που απλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν οφείλονται στον «στρατηγό άνεμο», ούτε στα «αφύσικα για την εποχή» φυσικά φαινόμενα των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά στη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική που βλέπει ως «κόστος» την πρόληψη και την προστασία του φυσικού πλούτου, της περιουσίας και της ίδιας της ζωής του λαού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι τελευταίες καταστροφές σε Ηλεία, Φωκίδα και Αττική.

Στην Ηλεία κάηκε αναγεννώμενο δάσος από το 2007! Μόνο τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν σειρά πυρκαγιές, με κυριότερη αυτή που ξεκίνησε στις Πόρτες Αχαΐας την Κυριακή και έκαιγε μέχρι το βράδυ Δευτέρας προς Τρίτη σε περιοχές της Ηλείας, απειλώντας το χωριό Λάτα και τους οικισμούς Βάλμη, Κότρωνα, Καραγιαννέικα και Δαλαμπουρέικα, όπου για όλα ζητήθηκε εκκένωση. Από τη φωτιά κάηκαν δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καλλιέργειες (κυρίως ελιές), ποιμνιοστάσια, ενώ ζημιές υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος στις Πόρτες.

Συμβάντα σημειώθηκαν επίσης σε Χαρμπιλέικα, Αραξο, Τέμενη, Σαγέικα Αχαΐας, Χάβαρι Ηλείας και Καμπί Ζακύνθου, με ζημιές που ακόμα δεν έχουν εκτιμηθεί.

«Ανύπαρκτη η αντιπυρική θωράκιση»

Από τη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

INTIME NEWS

Από τη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό
«Οποια πυρκαγιά και να ξεσπάει δημιουργεί μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων», σημειώνει ο Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, και προσθέτει:

«Ευθύνη της πολιτείας, της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα αλλά και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, δεν είναι να εκκενώνουν τα χωριά και μετά να μιλάνε για επενδύσεις πάνω στα καμένα, ξεκληρίζοντας τους αγρότες της περιοχής. Εχουν διαχρονικές ευθύνες για τα ανύπαρκτα μέτρα αντιπυρικής θωράκισης και για τα έργα που κάθε Σεπτέμβρη λέμε ότι πρέπει να γίνονται, όμως τον Ιούνη δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Ιδιαίτερα πέρυσι και φέτος είδαμε τα μηνύματα στα κινητά μας να εγκαταλείψουμε τα χωριά που καίγονται, χωρίς να παίρνεται κανένα μέτρο για το τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι - ηλικιωμένοι, άρρωστοι, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες - μέσα στη νύχτα, χωρίς φαγητό και νερό, σε περιοχές οι οποίες είναι μια ανάσα από τις πυρκαγιές».

Καλεί τον λαό να οργανώσει την πάλη του, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, και για τα παραπάνω ζητήματα, και προσθέτει: «Σήμερα υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για να προβλεφθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση των πυρκαγιών, αλλά μπαίνει εμπόδιο στην κατάρτιση ενός τέτοιου ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, που θα βασίζεται σε ένα εκπαιδευμένο και στελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία, η λογική "κόστους - οφέλους" της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που βάζει στο ζύγι την αντιπυρική θωράκιση της χώρας».

«Οταν είναι για το κεφάλαιο... τρέχει»

Στις διαχρονικές ευθύνες και των περιφερειακών αρχών αναφέρεται η Αναστασία Αγγελοπούλου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οπως επισημαίνει, αυτό φάνηκε και «από το άγχος που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας μην τυχόν περάσει η φωτιά στο επόμενο χωριό, καθώς δεν υπήρχε καμία αντιπυρική ζώνη».

Στέκεται στην «παντελή έλλειψη μηχανημάτων της Περιφέρειας που έχει τεθεί επανειλημμένως από τη "Λαϊκή Συσπείρωση", με αποτέλεσμα πέρυσι, τόσο στις φωτιές όσο και στις πλημμύρες που ακολούθησαν, να μην υπάρχουν οχήματα να ανοίξουν δρόμους, να καθαρίσουν κ.λπ., και όπου υπήρχαν, να είναι με μισθώσεις και απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες». Και προσθέτει: «Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν παίρνουν για την προστασία του λαού, της ζωής του και της περιουσίας του. Οπου το μεγάλο κεφάλαιο θέλει δρόμους, στο "πιτς φιτίλι" τους ανοίγει, π.χ. για να περάσει τις τεράστιες ανεμογεννήτριες και να τις εγκαταστήσει σε όλες τις βουνοκορφές της περιοχής μας. Για δρόμους και αντιπυρική προστασία του λαού ...κωλύεται».

Χιλιάδες λιόδεντρα καμμένα στην Αμφισσα

Πάνω από 15.000 στρέμματα μετατράπηκαν σε στάχτη από τη φωτιά που έκαιγε ανεξέλεγκτη ανάμεσα στην Αμφισσα και στην Ιτέα Φωκίδας, ανάμεσά τους και χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών στον ιστορικό ελαιώνα της Αμφισσας. Εφιαλτικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι της Ιτέας.

Μόνοι τους για άλλη μια φορά οι κάτοικοι, μαζί με τις λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις, έδωσαν άνιση μάχη με τις φλόγες για σχεδόν δύο μέρες προκειμένου να σώσουν το βιος τους. Τεράστιες οι ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, στο φυσικό περιβάλλον και σε εγκαταστάσεις, ενώ κάηκαν ζώα και μελίσσια και χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα βοσκότοποι. Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες ελαιοκαλλιεργητές, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και άλλοι βιοπαλαιστές εργαζόμενοι.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας μέσα στον ελαιώνα της Αμφισσας και κοντά στο χωριό Σερνικάκι δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να κινηθεί προς διάφορα μέτωπα.

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ της Τρίτης, καθώς υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις, αρκετές απ' αυτές σε δύσβατα σημεία, ενώ συνεχείς ήταν οι ρίψεις από εναέρια μέσα στα μέτωπα της φωτιάς που κινούνταν προς Γαλαξίδι, Δελφούς και Σερνικάκι.

Παρά την καταστροφή του 2013 και άλλες μικρότερες φωτιές που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στον ελαιώνα της Αμφισσας και στη γύρω περιοχή, που αποτελεί τμήμα του Δελφικού τοπίου, δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας και δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο, οι δε ελλείψεις σε πυροσβεστικό εξοπλισμό και προσωπικό είναι τεράστιες.

ΤΟ Φωκίδας του ΚΚΕ: Προτεραιότητα η πλήρης κατάσβεση και οι αποζημιώσεις των πληγέντων

Το ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του λαού της περιοχής. Στελέχη, μέλη και φίλοι του Κόμματος ήταν όλο αυτό το διάστημα στα μέτωπα της φωτιάς, συμβάλλοντας στην κατάσβεσή της και απαιτώντας ενίσχυση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε παρέμβαση στον αρμόδιο υπουργό Χρ. Στυλιανίδη.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Φωκίδας του ΚΚΕ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Τη ζημιά που προκλήθηκε οφείλει η κυβέρνηση και το κράτος να την αποζημιώσει στο 100%. Να αποζημιωθούν όλοι για όλες τις ζημιές, χωρίς να κολλήσουν στους κανόνες του ΕΛΓΑ ή άλλους». Και καλεί τον λαό της περιοχής σε αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στους «όρους» και τις «προϋποθέσεις» που βάζουν οι κυβερνήσεις, για να κόβουν ακόμα και τα ψίχουλα των αποζημιώσεων από τους πληγέντες.

Καλεί επίσης τον λαό της Φωκίδας να βγάλει συμπεράσματα από αυτήν την τραγωδία, «να γυρίσει την πλάτη σε όσους τον αφήνουν απροστάτευτο και επιδιώκουν εμπόριο ελπίδας, να εμπιστευτεί το ΚΚΕ».

Μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

Χτες το μεσημέρι εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό, σε διπλανή ουσιαστικά περιοχή από εκεί που είχε εκδηλωθεί η μεγάλη φωτιά στην Αττική πέρυσι τον Αύγουστο. Οπως και σε όλη τη χώρα, κανένα μέτρο πρόληψης και το δάσος αφημένο στην τύχη του. Το μοτίβο γνωστό: «Τρέξτε να σωθείτε», με το γνωστό μήνυμα του 112 στα κινητά τηλέφωνα.

Στο σημείο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Κώνστα, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αττικής του Κόμματος. Το κλιμάκιο βρέθηκε και στο Κρύο Πηγάδι, όπου είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι της περιοχής. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών.

Τη μάχη με τη φωτιά, που λόγω των ισχυρών ανέμων κατευθυνόταν προς την Ψάθα, έδιναν 130 πυροσβέστες, μεταξύ τους και Ρουμάνοι, που έχουν έρθει και αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ένα σπίτι, εξοχική κατοικία, έχει καεί ολοσχερώς, ενώ ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει μία προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό.

Αλλη εστία πυρκαγιάς υπήρξε χτες το μεσημέρι στην Κόρινθο, ταυτόχρονα σχεδόν με αυτή στο Πόρτο Γερμενό. Συγκεκριμένα, στον Αη Γιάννη Κορινθίας. Επίσης ξέσπασε φωτιά σε χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι, κοντά στην Αττική Οδό, λίγο μετά τη 1 μ.μ., αλλά δεν επεκτάθηκε, με την παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Στο σημείο της φωτιάς βρέθηκε κλιμάκιο της Τομεακής Οργάνωσης Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, βοηθώντας στην κατάσβεση.


Προκαλεί η απόφαση αποφυλάκισης του δολοφόνου του Ζακ

Την οργή της Ελένης Κωστοπούλου, μητέρας του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου, 33 χρόνων, ο οποίος λιντσαρίστηκε άγρια μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Γλάδστωνος, τον Σεπτέμβρη του 2018, προκάλεσε η απόφαση της Δικαιοσύνης να αποφυλακίσει υπό περιοριστικούς όρους τον έναν από τους δολοφόνους του, τον μεσίτη Α. Χορταριά, δύο μόλις μήνες από την καταδίκη του σε 10 χρόνια κάθειρξης.

Θυμίζουμε ότι τότε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας είχε ρίξει στα μαλακά τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη Σ. Δημόπουλο, ο οποίος μάλιστα λόγω ηλικίας (77 ετών) εκτίει την ποινή του κατ' οίκον, ενώ προκλητικά είχε αθωώσει τους 4 αστυνομικούς που συμμετείχαν επίσης στο θανατηφόρο λιντσάρισμα του 33χρονου, όπως καταγράφεται σε συγκεκριμένα βίντεο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ελένη Κωστοπούλου δήλωσε ότι «είναι μια άδικη απόφαση, ποτισμένη με σταγόνες αίματος» και συμπλήρωσε: «Νιώθουμε ότι δεν δικαιώθηκε η μνήμη του παιδιού μας. Δεν είμαστε ανθρωποφάγοι, δεν θέλαμε να τους κλείσουν στη φυλακή για πάντα. Ανεχτήκαμε τα 10 χρόνια κάθειρξης, δεν θελήσαμε να μείνουν για πάντα στη φυλακή, αλλά η αποφυλάκισή του μας εξοργίζει. Είναι σαν να μας φτύνουν στο πρόσωπο».

Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον δολοφόνο μεσίτη είναι απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της κατοικίας του.


ΠΑΤΡΑ
Σήμερα η κινητοποίηση για την υπογειοποίηση του τρένου

Να προχωρήσει η υπογειοποίηση της διέλευσης του τρένου από την Πάτρα απαιτεί η αγωνιστική δημοτική αρχή, που προχωρά σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ., στον σταθμό του προαστιακού στο Ρίο, σε συγκέντρωση - κινητοποίηση, από κοινού με την Επιτροπή Αγώνα Συλλόγων κατοίκων της περιοχής.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση, στηρίζοντάς την, όπως και το αίτημα του πατραϊκού λαού για υπογειοποίηση του τρένου, έχει απευθύνει η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ