ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΚΑΛΠΑΖΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Πάνω από 30.000 τα νέα κρούσματα, αύξηση 20,23% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Σε δεινή θέση παραμένουν όλες οι υγειονομικές μονάδες, με λιγοστό προσωπικό και χωρίς υποδομές

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν αφήνει η νέα έξαρση της πανδημίας, αφού οι δείκτες, παρά την απουσία ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης, φανερώνουν ότι ο λαός είναι αντιμέτωπος με ένα ακόμα πανδημικό κύμα.

Χτες, 19 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους και προστέθηκαν στον τραγικό απολογισμό από την έναρξη της επιδημίας που μετρά συνολικά 30.349 νεκρούς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98, και πλέον το 62,24% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Κατά 20,23% αυξήθηκαν οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, φτάνοντας τις 309. Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 292 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκαν 30.588 νέα κρούσματα του ιού, τα 5.022 αφορούν επαναλοιμώξεις, τα 15.155 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.289 στη Θεσσαλονίκη, 943 στο Ηράκλειο, 916 στη Λάρισα, 797 στην Αχαΐα, πάνω από 500 κρούσματα σε Κέρκυρα, Εύβοια, Χανιά, πάνω από 400 σε Γιάννενα και Ρόδο.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.755.074, των επαναλοιμώξεων σε 187.202 (4,7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Τη βδομάδα 27 Ιούνη - 3 Ιούλη παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε 9 από τις 11 περιοχές που ελέγχθηκαν: Αλεξανδρούπολη (+148%), Ξάνθη (+99%), Λάρισα και Αττική (+91%), Ιωάννινα (+79%), Θεσσαλονίκη (+68%), Κέρκυρα (+62%), Βόλος (+54%), Ηράκλειο (+42%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Χανιά (-5%), ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-26%).

Πάνω από 250 παιδιά στην εφημερία του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα θωράκισης της υγείας του λαού και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αδιαχώρητο επικράτησε στην εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», την περασμένη Κυριακή, οπότε πάνω από 250 παιδιά πήγαν με συμπτώματα Covid, εκ των οποίων τα μισά βγήκαν θετικά και κάποια απ' αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με τους εργαζόμενους να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Στο Βενιζέλειο νοσηλεύεται με Covid ένα νεογνό, ενώ στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού της Παιδιατρικής του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 5 παιδιά, ηλικίας 1 μήνα, 1, 2, 3 και 16 ετών. Και τα παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπα με τη δραματική υποστελέχωση, την υπολειτουργία κρίσιμων τμημάτων και κλινικών.

Ακύρωση μεταμόσχευσης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου

Κι ενώ η κυβέρνηση κρύβεται εδώ και τρία χρόνια πίσω από χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών (όταν τα οργανικά κενά στους νοσηλευτές ξεπερνούν τις 20.000), δεκάδες χιλιάδες χειρουργεία έχουν ανασταλεί, ενώ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει μια από τις παλαιότερες και αποτελεσματικότερες κλινικές μεταμοσχεύσεων της χώρας, ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος, καθώς δεν υπήρχαν αναισθησιολόγοι για την επέμβαση. Το ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο, προοριζόταν να μεταμοσχευθεί το περασμένο Σάββατο σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη, αλλά η μεταμόσχευση δεν έγινε, επειδή δεν υπήρχε αναισθησιολόγος. Τελικά το πολύτιμο μόσχευμα δόθηκε σε άλλο ασθενή που ήταν εξίσου σε πολύμηνη αναμονή, στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Η ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.

4 παθολόγοι για όλα τα πόστα στην «Παμμακάριστο»

Η ψευδεπίγραφη «ενίσχυση» του δημόσιου συστήματος Υγείας αποτυπώνεται και στο Νοσοκομείο «Παμμακάριστος», ιδιαίτερα στο Παθολογικό τμήμα. Από τις 9 οργανικές θέσεις παθολόγων, οι 5 είναι κενές, και από την 1η Ιούλη οι 4 εναπομείναντες παθολόγοι καλούνται να καλύπτουν το Παθολογικό τμήμα, το Τμήμα Covid, τις κλίνες ΜΑΦ, το Τακτικό Παθολογικό Ιατρείο, το Διαβητολογικό Ιατρείο, τα ΤΕΠ στις γενικές εφημερίες καθώς επίσης εξακολουθεί και η μεταφορά ασθενών από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στο Παθολογικό τμήμα της «Παμμακάριστου» για συνέχιση της νοσηλείας τους. Το θέμα καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, επισημαίνοντας ότι είναι ενήμεροι όλοι οι αρμόδιοι φορείς και απαιτεί να προκηρυχτούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις παθολόγων για να δοθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης. Επίσης, να ολοκληρωθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες η κρίση και η πρόσληψη παθολόγου Επιμελητή Β' που εκκρεμεί για το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

Ούτε αντιδραστήρια στο ΚΥ Κορωπίου

Σε όλο και λιγότερες υπηρεσίες από τις δημόσιες μονάδες Υγείας αποτυπώνεται η «ενίσχυση» της ΠΦΥ και με το νέο νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικά, στην Ανατολική Αττική, όπου εν έτει 2022 δεν διαθέτει καν νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Κορωπίου δεν μπορεί να κάνει τεστ, γιατί δεν έχει αντιδραστήρια.

Το γεγονός αναδεικνύει η ΤΟ Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι στο συγκεκριμένο ΚΥ με εντολή της διεύθυνσης δεν πραγματοποιούνται ούτε τα επαναληπτικά τεστ στους νοσούντες, με παρότρυνση να πάνε σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο.

«Η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Αττική και τα παραπάνω παραδείγματα ούτε τυχαία είναι ούτε μεμονωμένο περιστατικό είναι. Αυτή είναι η "κανονικότητα" εδώ και πολλά χρόνια που επικρατεί στις δομές πρωτοβάθμιας Υγείας στην Ανατολική Αττική. "Κανονικότητα" που θεμελιώθηκε και γιγαντώθηκε από την πολιτική της υποβάθμισης, της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Κέντρων Υγείας με όλους τους υπουργούς Υγείας και όλες τις κυβερνήσεις. "Κανονικότητα" που βάζει την υγεία του λαού στη ζυγαριά κόστους - οφέλους.

Η Ανατολική Αττική ούτε με την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα αλλά ούτε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε γενικό δημόσιο νοσοκομείο. Ούτε με κυβέρνηση ΝΔ ούτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίστηκαν πραγματικά τα Κέντρα Υγείας της περιοχής», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής απαιτεί από το υπουργείο Υγείας να δοθεί άμεση λύση στο θέμα των αντιδραστηρίων για την ομαλή διεξαγωγή των διαγνωστικών ελέγχων από τα Κέντρα Υγείας στον πληθυσμό. Καλεί τον λαό της περιοχής να συσπειρωθεί στα σωματεία, στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς και να διεκδικήσουν τη δημιουργία και λειτουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην περιοχή, την άμεση στελέχωση με υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό, με υλικοτεχνική υποδομή των Κέντρων Υγείας.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα ενάντια στον αυταρχισμό της διοίκησης

Σε νέα στάση εργασίας (από την έναρξη της πρωινής βάρδιας μέχρι τις 10 π.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 π.μ. στα Επείγοντα προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), απαντώντας στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία κυβέρνησης και διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι στον «Ευαγγελισμό» ένας συνδικαλιστής γιατρός (Νικόλας Σκούφογλου) απολύεται «χωρίς γιατί και διότι... ενώ υπάρχουν δυσαναπλήρωτα κενά και προφανείς ανάγκες, τη στιγμή που υπάρχουν θετικές εισηγήσεις από τους διευθυντές». Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «είναι η πρώτη περίπτωση παρατασιακού γιατρού στο νοσοκομείο μας που δεν ανανεώνεται η σύμβαση. Πρόκειται για εκδικητική απόλυση που έρχεται ως συνέχεια της περυσινής επιβολής προστίμου στον ίδιο, με πρόσχημα "απρεπούς συμπεριφοράς", ενώ στην πραγματικότητα ο συνάδελφος μίλησε για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο».

Ενώ μια συνδικαλίστρια, ΠΕ διοικητικός, εκλεγμένη σε ΣΕΝΕ & ΠΟΕΔΗΝ (Τατιάνα Ευαγγελοπούλου), παρότι υπηρετεί επί χρόνια σε ένα σημαντικό και περίπλοκο πόστο με μετρήσιμα αποτελέσματα, αναίτια και χωρίς καν να έχει εκπαιδευτεί αντικαταστάτης, μετακινείται κάτω από τον μανδύα της «αναβάθμισης» σε θέση προϊσταμένης - με στόχο να απομονωθεί και να εκτεθεί - θέση που αρνείται απόλυτα αιτιολογημένα και σύννομα. «Σε πρόσφατη συνάντηση του ΣΕΝΕ με τον διοικητή, αυτός έφτασε στο σημείο να πει ότι θα μετακινήσει - ως προϊσταμένη πάλι! - τη συνάδελφο, αποδεικνύοντας ότι μοναδικός στόχος τους είναι η πάση θυσία απομάκρυνσή της από ένα πόστο που συναναστρέφεται με εκατοντάδες συναδέλφους και χειρίζεται τα θέματά τους πάντα με φιλεργατική διάθεση και κριτήριο», καταγγέλλει το Σωματείο, επισημαίνοντας ότι «δεκάδες άλλοι συνάδελφοι μετακινούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, θέλοντας και μη, με αδιαφανείς κι ατεκμηρίωτες διαδικασίες με αποτέλεσμα να αποδομούνται συστηματικά και με ευθύνη της διοίκησης οι κρίσιμες υπηρεσίες του νοσοκομείου. Δεκάδες άλλοι συνάδελφοί μας, που προφανώς δεν περισσεύουν, παραμένουν ακόμη σε αναστολή ως ανεμβολίαστοι (απλήρωτοι και απελπισμένοι), ενώ κάλλιστα μπορούν να εργάζονται με αρνητικό rapid test. Εκατοντάδες κλήσεις σε απολογία και ποινές από τη διοίκηση σε συναδέλφους όλο το προηγούμενο διάστημα».

Το ΣΕΝΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να συσπειρωθούν στο Σωματείο, καλεί τη διοίκηση και τους εποπτεύοντες φορείς να ανακαλέσουν άμεσα τις απαράδεκτες αυτές αποφάσεις που στρέφονται ευθέως κατά των εργαζομένων, των ασθενών και της εύρυθμης λειτουργίας του μεγαλύτερου δημόσιου νοσοκομείου της χώρας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org