ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε εφαρμογή οι επικίνδυνες αποφάσεις για τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Υπογράφηκαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία

Από τη χθεσινή υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Από τη χθεσινή υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Με τις χτεσινές υπογραφές στις Βρυξέλλες στα πρωτόκολλα προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που θέτουν σε εφαρμογή τις νέες επικίνδυνες αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, με νέες αυξήσεις στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, όπως αυτή που ανακοίνωσε χτες η Ισπανία, και με τη Μόσχα την ίδια ώρα να δρομολογεί ειδικά μέτρα «πολεμικής οικονομίας» για τη στήριξη της πολεμικής βιομηχανίας της και να εντείνει κινήσεις για την εδραίωση του ελέγχου της στα εδάφη της Ουκρανίας που έχει καταλάβει, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως και η προετοιμασία για γενίκευσή της.

Σε αυτό το πλαίσιο, το πεδίο των στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία μεταφέρεται πλέον στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ενώ το ευρωατλαντικό μπλοκ ανακοινώνει νέες αποστολές όπλων στο Κίεβο και δρομολογεί προσαρμοσμένους σχεδιασμούς για την «ανοικοδόμηση» και τις «μεταρρυθμίσεις» στην Ουκρανία, προς όφελος των δυτικών μονοπωλίων και της ενίσχυσης της Δύσης στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Η ΝΑΤΟική διεύρυνση ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά»

Στην έδρα του ΝΑΤΟ υπογράφηκαν χτες τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη λυκοσυμμαχία.


Πλέον, οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει επισήμως το καθεστώς των χωρών που έχουν προσκληθεί να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία τα μέλη της λυκοσυμμαχίας θα επικυρώσουν το επόμενο διάστημα τα πρωτόκολλα, στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω των κοινοβουλίων των κρατών - μελών.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τελετή, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, αφού ευχαρίστησε την Τουρκία για την «εποικοδομητική της προσέγγιση» και την τριμερή συμφωνία που υπέγραψε με Σουηδία και Φινλανδία στη Μαδρίτη, κάλεσε τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ σε «ταχεία επικύρωση της προσχώρησης».

Την ώρα που η νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά», ο Στόλτενμπεργκ μίλησε για «ιστορική στιγμή» και ανέφερε ότι «με 32 έθνη γύρω από το τραπέζι, θα είμαστε ακόμα πιο ισχυροί και οι λαοί μας θα είναι ακόμα πιο ασφαλείς, καθώς αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση στην ασφάλεια εδώ και δεκαετίες».

Υπενθυμίζοντας εξάλλου σχεδιασμούς για νέες διευρύνσεις του ΝΑΤΟ, επεσήμανε ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες που είναι έτοιμες και επιθυμούν να συνδράμουν στην κοινή μας ασφάλεια».

Σε ό,τι αφορά την «ασφάλεια» της Φινλανδίας και της Σουηδίας, «συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επικύρωσης», ο γγ του ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι πολλοί «σύμμαχοι» έχουν ήδη δεσμευτεί για την ασφάλεια των δύο χωρών και το ΝΑΤΟ έχει ήδη ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω και επιπλέον ασκήσεων.

Από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Π. Χααβίστο, ανέφερε ότι «η Φινλανδία θα συμβάλει στο να γίνει το ΝΑΤΟ ακόμα πιο ισχυρό, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά», ενώ και η Σουηδή ΥΠΕΞ, Αν Λίντε, είπε ότι «ως μελλοντικό μέλος της συμμαχίας, η Σουηδία θα συμβάλει στην ασφάλεια όλων των Συμμάχων».

Από τη μεριά της Ρωσίας ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ και η αντιμετώπιση της Ρωσίας ως εχθρού «αποσταθεροποιούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ κλείνει τα σύνορά μας, στρατιωτικές δυνάμεις και μέσα ενισχύονται με ένταση στην ανατολική πτέρυγα. Λήφθηκαν αποφάσεις για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία. Δημιουργήθηκε ένα νέο στρατιωτικό μπλοκ, η AUKUS», ανέφερε ο Πατρούσεφ, δίνοντας ένα «πανόραμα» του εντεινόμενου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας. «Οι αποφάσεις και οι ενέργειες αυτές οδηγούν στην κλιμάκωση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας», προειδοποίησε.

«Εμπλοκή» σε Συνθήκη θαλάσσιας οριοθέτησης Ρωσίας - Νορβηγίας

Την ίδια μέρα που υπεγράφη το πρωτόκολλο προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της ρωσικής Bουλής Β. Βολόντιν ζήτησε από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του κοινοβουλίου να εξετάσει το ζήτημα της καταγγελίας της Συνθήκης μεταξύ Ρωσίας και Νορβηγίας για θαλάσσια οριοθέτηση και συνεργασία στη Θάλασσα του Μπάρεντς και στον Αρκτικό Ωκεανό. Η Συνθήκη υπεγράφη το 2010, αφότου οι δύο χώρες κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό για τις μεταξύ τους διαφορές σε αυτήν τη θαλάσσια περιοχή.

Ο Βολόντιν κατέθεσε αυτό το αίτημα ως απάντηση στην άρνηση της Νορβηγίας να επιτρέψει ρωσικές αποστολές τροφίμων σε ρωσικούς οικισμούς στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, στην Αρκτική. Το αρχιπέλαγος βρίσκεται υπό την πλήρη κυριαρχία της Νορβηγίας, ωστόσο η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα της εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, βάσει Συνθήκης του 1920, και μερικές εκατοντάδες Ρώσοι ζουν και εργάζονται στο νησί Spitsbergen. Η Νορβηγία, παρ' όλα αυτά, επικαλούμενη τις ευρωατλαντικές κυρώσεις, αποφάσισε να μπλοκάρει τις ρωσικές αποστολές, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας.

Εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε ότι η Συνθήκη με τη Ρωσία «δεν έχει καμία πρόβλεψη για την καταγγελία της» και ότι Συνθήκες τέτοιου είδους «συνήθως ισχύουν επ' αόριστον».

Ρωσία: Προσαρμογές στην παραγωγή για την πολεμική βιομηχανία

Την ίδια ώρα η Ρωσία εντείνει μέτρα προσαρμογής της παραγωγικής της δραστηριότητας για την παραπέρα ενίσχυση της πολεμικής της βιομηχανίας και του εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και συνολικότερα στο πλαίσιο της όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με το ευρωατλαντικό μπλοκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», η ρωσική κρατική Δούμα ενέκρινε χτες δύο νομοσχέδια που παρέχουν στο Κρεμλίνο την εξουσία να υποχρεώνει επιχειρήσεις της χώρας να προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό και τους υπαλλήλους τους να εργάζονται υπερωριακά.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Γ. Μπορίσοφ, μιλώντας στο κοινοβούλιο δήλωσε ότι οι κινήσεις αυτές σχετίζονται με την ανάγκη στήριξης του στρατού σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει «κολοσσιαίες πιέσεις λόγω των κυρώσεων».

«Ο φόρτος για την αμυντική βιομηχανία έχει αυξηθεί σημαντικά. Προκειμένου να διασφαλιστεί η προμήθεια όπλων και πυρομαχικών, είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η δραστηριότητα του στρατιωτικο-βιομηχανικού μηχανισμού και των επιχειρήσεων που αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα συνεργασίας», πρόσθεσε ο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το «Reuters».

Το ένα από τα δύο νομοσχέδια - το οποίο εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από την κρατική Δούμα - αναφέρει ότι το κράτος μπορεί να επιβάλλει «ειδικά οικονομικά μέτρα» κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, απαιτώντας από τις επιχειρήσεις να προμηθεύουν με αγαθά και υπηρεσίες τον στρατό κατ' απαίτηση της κυβέρνησης. Επεξηγηματικό σημείωμα που επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο αναφέρει ότι ο στρατός έχει ανάγκη υλικών και επισκευής όπλων προκειμένου να συνεχίσει την εκστρατεία του στην Ουκρανία.

«Η ανάγκη άμεσης εκπλήρωσης αυτών των απαιτήσεων (...) απαιτεί από εμάς να εστιάσουμε προσωρινά τις προσπάθειές μας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας (...) και να οργανώσουμε την παροχή πόρων προς την κρατική άμυνα», επισημαίνει το σημείωμα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο επίσης εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση, προβλέπει τροποποιήσεις στην εργατική νομοθεσία οι οποίες παρέχουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα να «ρυθμίζει» το ωράριο εργασίας και τα ρεπό των εργαζομένων σε συγκεκριμένες εταιρείες, που προμηθεύουν τον ρωσικό στρατό.

Παράλληλα, καθώς όλες οι πλευρές της αντιπαράθεσης επιχειρούν να εκσυγχρονίσουν τα οπλοστάσιά τους, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα ολοκληρωθούν οι δοκιμές και θα παραδοθούν στις μονάδες οι πρώτες παρτίδες των νέων πυραύλων αέρος - αέρος για τα μαχητικά αεροσκάφη Su-57, οι οποίοι θα είναι ικανοί να πλήττουν στόχους μικρού μεγέθους που βασίζονται σε τεχνολογία stealth.

Επιπλέον, καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται και σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά οπλοστάσια, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το «Κύριο Κέντρο Γεωπολιτικής Παρακολούθησης», που εγκαινιάστηκε την 1η Ιούνη, θα παρακολουθεί σε 24ωρη βάση «γεωφυσικές διαταραχές» που προκαλούνται από ανθρώπινες παρεμβάσεις και πυρηνικές δοκιμές.

Εντείνονται σχεδιασμοί ενσωμάτωσης των περιοχών υπό ρωσικό έλεγχο

Στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την κατάληψη της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, ο Σοϊγκού ανέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρωθούν πλήρως τα καθήκοντα που έχουν τεθεί» από τον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας δεν έδωσε κάποια πιο συγκεκριμένη περιγραφή για τους επόμενους στόχους των στρατευμάτων της χώρας του, ωστόσο ήδη καταγράφεται ότι εστιάζουν πλέον στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

«Η Δύση, ελπίζοντας να παρατείνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, συνεχίζει μαζικές αποστολές όπλων στο καθεστώς του Κιέβου», πρόσθεσε ο Σοϊγκού, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «πάνω από 28.000 τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν ήδη παραδοθεί» στην Ουκρανία.

Επανέλαβε δε την κατηγορία ότι ήδη ορισμένα από τα δυτικά όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία εξαπλώνονται στη Μέση Ανατολή, καθώς και στη μαύρη αγορά.

Σε ό,τι αφορά τους ξένους μισθοφόρους, ο Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 10 μέρες σκοτώθηκαν 170 και άλλοι 99 έφυγαν από την Ουκρανία. Ανέφερε ακόμα ότι ο αριθμός των μισθοφόρων μειώνεται ως αποτέλεσμα της επιτυχούς προέλασης των ρωσικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, δίνοντας ένα στίγμα για στρατιωτικές επιχειρήσεις και πέρα από το Ντονμπάς, ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής Δούμας Β. Βολόντιν ανέφερε ότι η Ουκρανία με τους βομβαρδισμούς σε ρωσικές περιοχές κάνει ό,τι μπορεί για να καταστήσει αδύνατο για τον ρωσικό στρατό να σταματήσει στα σύνορα του Ντονμπάς. «Αυτό που κάνουν», είπε, «είναι να αναγκάζουν τα στρατεύματά μας να μη σταματήσουν στα σύνορα του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, γιατί τα χτυπήματα έρχονται από τις περιοχές του Χαρκόβου και άλλες περιοχές της Ουκρανίας».

Στην περιοχή της Χερσώνας, ο αναπληρωτής επικεφαλής της φιλορωσικής πολιτικο-στρατιωτικής διοίκησης, Κ. Στρεμούσοφ, ανέφερε ότι η νέα τοπική κυβέρνηση που αναγγέλθηκε θα ξεκινούσε άμεσα από χτες τη λειτουργία της, παράλληλα με την πολιτικο-στρατιωτική διοίκηση.

«Ενας από τους βασικούς μας στόχους είναι να διαμορφώσουμε τοπικές αρχές με βάση τους ρωσικούς νόμους, να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη και να κινηθούμε προς τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι η τοπική κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει όχι μόνο κατοίκους της Χερσώνας αλλά και στελέχη από τη Ρωσία, πρόσθεσε, «δείχνει την κατεύθυνση του μέλλοντος της περιοχής της Χερσώνας. Αυτή η κατεύθυνση είναι προς τη Ρωσία. Η Ουκρανία είναι το παρελθόν για την περιοχή της Χερσώνας. Η Ρωσία είναι εδώ για πάντα».

Αντίστοιχα, ο Γ. Μπαλίτσκι, επικεφαλής της φιλορωσικής πολιτικο-στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής Ζαπορίζια - των περιοχών που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο - ανέφερε σε συνέντευξή του στο TASS ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιστροφή στην Ουκρανία τώρα. Οι ρωσικές σημαίες ήδη κυματίζουν εδώ, υπάρχουν ρωσικά διαβατήρια, οι ρωσικές ιδέες και η φιλοσοφία μας».

Πρόσθεσε δε ότι «τώρα σκοπεύουμε να εργαστούμε στις απελευθερωμένες περιοχές ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν σε μια ειρηνική ζωή δεν θα μείνουν εδώ, γιατί αυτοί που εμμένουν στη ναζιστική ιδεολογία είναι ευπρόσδεκτοι να μετακομίσουν στη Δύση».

Ο Γ. Μπαλίτσκι ανέφερε επίσης ότι ένα δημοψήφισμα για την ένταξη της περιοχής στη Ρωσία ενδέχεται να γίνει μέσα στο φθινόπωρο.

Νέες αποστολές ΝΑΤΟικών εξοπλισμών και αυξήσεις στρατιωτικών προϋπολογισμών

Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον επανέλαβε σε χτεσινή συνομιλία του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι την πεποίθησή του ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να ανακτήσει τις περιοχές που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο Τζόνσον ενημέρωσε επίσης για τις νέες αποστολές βρετανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, όπου περιλαμβάνονται 10 αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, τα οποία θα φτάσουν τις επόμενες μέρες και βδομάδες.

Την ίδια ώρα η ισπανική κυβέρνηση αποδέσμευσε πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ, με βάση τις δεσμεύσεις της στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκεθ, η Μαδρίτη έδωσε χτες στη δημοσιότητα έναν φάκελο 999,7 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει «όλα τα έκτακτα έξοδα» που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο φάκελος εμπίπτει στο πλαίσιο της «δέσμευσης» του πρωθυπουργού Π. Σάντσεθ προς το ΝΑΤΟ.

Επιχειρώντας να συσκοτίσουν τη συμμετοχή και στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση, που είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Ευρώπη, στελέχη των «Unidas Podemos» εμφανίστηκαν να ...«διαμαρτύρονται» για το ότι έμαθαν σχετικά με τη νέα κίνηση Σάντσεθ από τον Τύπο και για το ότι «ικανοποιούνται οι απαιτήσεις μιας ξένης δύναμης»...

«Ανοικοδόμηση» και «μεταρρυθμίσεις»

Παράλληλα με τις αποστολές ΝΑΤΟικών εξοπλισμών προχωρούν και τα δυτικά σχέδια για την «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας και τους όρους της.

Αντιπρόσωποι από περίπου 40 χώρες και οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο ΟΟΣΑ προσυπέγραψαν τη λεγόμενη Διακήρυξη του Λουγκάνο, κατά τη διήμερη «Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας» που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία.

Σημειωτέον, η εν λόγω διάσκεψη έχει παρελθόν. Τα προηγούμενα χρόνια λεγόταν «Διάσκεψη για τη Μεταρρύθμιση της Ουκρανίας», ενώ η φετινή 5η Διάσκεψη προσαρμόστηκε στις πολεμικές εξελίξεις.

Οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία, καλωσόρισαν δεσμεύσεις για παροχή πολιτικής, οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης και παρουσίασαν τις «Αρχές του Λουγκάνο» για την ανοικοδόμηση, για την οποία το Κίεβο δήλωσε ότι μπορεί να κοστίσει μέχρι και 750 δισ. δολάρια. Στις Αρχές περιλαμβάνεται η επικέντρωση σε «εσωτερικές μεταρρυθμίσεις», με βάση τα «στάνταρ» της ΕΕ και τους όρους των δυτικών μονοπωλίων.

«Αποτελεσματική και διαφανής διακυβέρνηση από την Ουκρανία, και αποτελεσματικός και ευέλικτος συντονισμός ανάμεσα σε δωρητές και με την κυβέρνηση, είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη», δήλωσε στη διάσκεψη ο Αλφρεντ Κάμερ, διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ