ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στους δρόμους διεκδικούν για να σταθούν στα πόδια τους μετά τις καταστροφές

Αμεσες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ τα αιτήματα που προβάλλουν στις κινητοποιήσεις τους

Από τη συγκέντρωση στην Εδεσσα
Από τη συγκέντρωση στην Εδεσσα
Με μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην Εδεσσα, το απόγευμα της Δευτέρας, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πέλλας πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους επιτρέπουν να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να ζουν τις οικογένειές τους, για μείωση του κόστους παραγωγής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσημερίου - Εδεσσας, Πέλλας «Ενότητα», Κρύας Βρύσης «Ομόνοια», Δήμου Σκύδρας και «ΑΓΡΟΣ». Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Εδεσσας - Αλμωπίας, της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος Πέλλας - Ημαθίας, της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα ν. Πέλλας και της Ομάδας Γυναικών Γιαννιτσών (ΟΓΕ).

Από νωρίς ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στα φανάρια Μεσημερίου - Εδεσσας κερασοπαραγωγοί με τα αγροτικά τους οχήματα και μηχανήματα και στη συνέχεια συγκροτημένα κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία της Εδεσσας, όπου ήδη ήταν συγκεντρωμένοι συνάδελφοί τους αγροτοκτηνοτρόφοι.

Στη συγκέντρωση, ο Τάσος Βλαδίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσημερίου - Εδεσσας, μετέφερε την απόγνωση και την αγωνία των κερασοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής μιας και η καταστροφή είναι ολοκληρωτική καθώς μετά τις έντονες και παρατεταμένες βροχές το σύνολο των κερασιών έσκασαν, καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα. Ζήτησε την άμεση καταγραφή των ζημιών, να στελεχωθεί ο ΕΛΓΑ με το αναγκαίο προσωπικό, τη δίκαιη και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι κερασοπαραγωγοί από τους περσινούς παγετούς και να σταματήσει η κοροϊδία σε σχέση με τα ανθικά στάδια που επικαλείται ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «Ενότητα», Χρήστος Κάμτσης, χαιρέτισε τους συναδέλφους που άφησαν τα χωράφια τους κατακαλόκαιρο και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συλλόγων για να δηλώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο και απάντηση σε όλους εκείνους που λένε ότι εθιμοτυπικά οι αγρότες κινητοποιούνται μόνο τον χειμώνα, «όταν δεν έχουν τι άλλο να κάνουν», αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση, η οποία τον Φλεβάρη στη διάρκεια των αγροτικών μπλόκων αποκαλούσε τους αγρότες «επαγγελματίες διαδηλωτές». Ανέφερε ότι όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουν οι αγρότες, τα προβλήματα είναι εδώ και «είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να παράγουμε με αυτές τις τιμές στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα γεωργικά εφόδια και στις ζωοτροφές. Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε όταν πουλάμε με τόσο χαμηλές τιμές, και την ίδια στιγμή η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης να καλπάζει».

Οι αγρότες απαιτούν να στελεχωθεί άμεσα το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή που έπληξε τον νομό και σε ενδεχόμενες μελλοντικές καταστροφές. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και νόσους στο 100% της ζημιάς με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και ζωοτροφές. Επίσης, τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να ζουν τις οικογένειές τους.

Στο Παγγαίο Καβάλας

«Θέλουμε αποζημιώσεις πραγματικές και όχι υποσχέσεις προεκλογικές», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι αγρότες του δήμου Παγγαίου Καβάλας, στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο διοικητήριο Καβάλας, διεκδικώντας μέτρα στήριξης μετά την ολική καταστροφή των καλλιεργειών τους από τις χαλαζοπτώσεις του Σαββάτου 25 Ιούνη. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες κυβερνητικών παραγόντων να τους καθησυχάσουν, οι πληγέντες αγρότες συνεχίζουν να διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, καθώς οι ζημιές από τις θεομηνίες, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, η Αγροτική Επιτροπή δήμου Παγγαίου κατέθεσε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Νέες μεγάλες ζημιές στην Αιτωλοακαρνανία

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, μετά και τις τελευταίες ζημιές που προκλήθηκαν σε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών ελιάς, καλαμποκιού, τριφυλλιών και καπνών, από χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας.

Οι ζημιές σημειώθηκαν στα χωριά Γραμματικού, Γαβαλού, Τριχώνιο και Αγιος Ανδρέας της Μακρύνειας, λόγος για τον οποίο με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου της περιοχής και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη στη Γραμματικού χτες Τρίτη με συμμετοχή παραγωγών απ' όλα τα χωριά που επλήγησαν.

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε τηλεφωνική παρέμβαση στον ΕΛΓΑ Αγρινίου, απαιτώντας άμεσους ελέγχους», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, συμπληρώνοντας: «Ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς εισόδημα εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες είναι μεγάλος, όταν το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί, η ακρίβεια κατατρώει τα πενιχρά εισοδήματά μας και την ίδια ώρα διαχρονικές είναι οι ευθύνες των έως και σήμερα κυβερνήσεων για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός στον νομό».

Οπως εξήγησε, στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, με μεγάλη αγροτική παραγωγή, υπάρχουν μόλις τρεις γεωπόνοι - εκτιμητές, αφού πριν από μήνες αποχώρησαν τέσσερις για άλλες περιοχές, ενώ από τις 130 προσλήψεις πανελλαδικά 8μηνιτών, για την Αιτωλοακαρνανία δεν προβλέπεται κανένας. «Δεν θα ανεχθούμε άλλο την κοροϊδία. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους συναδέλφους μας στην τύχη τους. Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα και απαιτούμε εδώ και τώρα να γίνουν εκτιμήσεις των ζημιών, αποζημιώσεις στο 100% αυτών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ», ανέφερε.

Σήμερα στην Ηλεία

Σε κινητοποίηση με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον Πύργο για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί με την άρδευση των χωραφιών τους σε πολλές περιοχές του νομού θα προχωρήσουν σήμερα, Τετάρτη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αλφειούσας, Πελοπίου & Περιχώρων και Επιταλίου. Επίσης, οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΕ Ηλείας και στον ΓΟΕΒ. Θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στις 8 π.μ. στις Καρούτες.

Παρέμβαση από την ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ

Την άμεση εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες σε χωριά της Καστοριάς απαιτεί σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της 28ης Ιούνη, οι χαλαζοπτώσεις στην Καστοριά προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε χωριά της περιοχής, όπως το Τοιχιό, το Κεφαλάρι, τα Λακκώματα και οι Λαχανόκηποι, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μήλων, φασολιών, κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Το χτύπημα αυτό της κακοκαιρίας έρχεται σε μια περίοδο που οι αγρότες αντιμετωπίζουν ήδη ένα εκτοξευμένο κόστος παραγωγής, από τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, του ρεύματος και των λιπασμάτων.

«Η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος», σημειώνει η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ, προβάλλοντας ταυτόχρονα όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απαιτούν την εφαρμογή της ΣΣΕ και άμεση πληρωμή δεδουλευμένων

Στο πλευρό τους το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, στις 4 μ.μ., στο Δημοτικό Συμβούλιο οι εργαζόμενοι του δήμου Πειραιά, που ταυτόχρονα απέχουν από την υπερωριακή εργασία και διεκδικούν την πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ, την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών από τον Οκτώβρη του 2021, τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, κατάλληλες συνθήκες εργασίας, το δικαίωμα των συμβασιούχων στη σταθερή δουλειά. Στο πλάι τους βρίσκεται το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που αναδεικνύει ότι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων η δημοτική αρχή απαντά με εκβιασμούς «ότι θα τους αλλάξει βάρδιες ή δρομολόγια, ότι θα τους κόψει το μεροκάματο» και απειλές σε συμβασιούχους «ότι δήθεν δεν θα προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασής τους». «Καμιά κυβέρνηση και κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές και την αξιοπρέπεια των συναδέλφων», τονίζει το Συνδικάτο. Εκφράζει την υποστήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων και καλεί τη δημοτική αρχή να σταματήσει τους εκβιασμούς και τις απειλές και να δώσει λύσεις στα αιτήματά τους.

Συνεχίζει τον εμπαιγμό η δημοτική αρχή Παλαιού Φαλήρου απέναντι στους συμβασιούχους

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο καταγγέλλει και τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής Παλαιού Φαλήρου απέναντι στους συμβασιούχους μέσω ΕΣΠΑ που εργάζονται για χρόνια στους παιδικούς σταθμούς. Οι συμβασιούχοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους, καθώς εργάζονται ακόμα και για περισσότερα από 10 χρόνια στους σταθμούς. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάη, με τη μαζική παρουσία των συμβασιούχων, η δημοτική αρχή αντί να τους στηρίξει βεβαιώνοντας ότι, όπως είναι προφανές από τα συνεχή έτη εργασίας, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είχε ισχυριστεί ότι δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τις νέες εγγραφές στους σταθμούς, παραπέμποντας σε νέα συνεδρίαση. Οπως όμως καταγγέλλει το Συνδικάτο, μέχρι και σήμερα, δηλαδή έναν ολόκληρο μήνα μετά, «ούτε στοιχεία έχει δώσει στους συναδέλφους μας ούτε στις δημοτικές παρατάξεις. Αντιθέτως προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους ξεγελάσει και παράλληλα να τους τρομοκρατήσει».

«Οι συνάδελφοι παιδαγωγοί, μάγειρες και καθαρίστριες δουλεύουν για 10 και 12 χρόνια στηρίζοντας τη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Ολα αυτά τα χρόνια κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις συγκεκριμένες δομές», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους «να μην κάνουν βήμα πίσω από το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά».

ΟΣΕΑΔΕ
Πρώτη και αυτοδύναμη αναδείχθηκε η ΔΑΣ

Πρώτη δύναμη, με απόλυτη πλειοψηφία και ποσοστό 59%, αναδείχθηκε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ). Στο 5ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας εκπροσωπήθηκαν 10 Σωματεία που δραστηριοποιούνται σε 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με 86 αντιπροσώπους, οι οποίοι εξελέγησαν από τους 1.690 εργαζόμενους που μετείχαν στις αρχαιρεσίες των πρωτοβάθμιων Συλλόγων (3.066 το 2019).

Από τους 83 αντιπροσώπους που ψήφισαν, η ΔΑΣ έλαβε 49 ψήφους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 59,03%, και κατέλαβε 10 έδρες (από 8) στη νέα διοίκηση. Επίσης, εξέλεξε 3 αντιπροσώπους (από 4) στην ΑΔΕΔΥ.

Η παράταξη «Ανεξάρτητη Συλλογική Δράση» (συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΜΕΤΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ) κατέλαβε 5 έδρες (από 4) και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (όσους είχε). Από 1 έδρα εξέλεξαν το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» ΑΔΜΘ Ανατ. Μακεδονία - Θράκη (από 2) και η «Ανεξάρτητη Κίνηση» ΑΔΜΘ Κεντρική Μακεδονία (διατήρησε την έδρα που είχε το 2019).

«Με την απόφασή τους αυτή οι εργαζόμενοι έστειλαν ισχυρό μήνυμα και επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να παραμείνουν στο τιμόνι της Ομοσπονδίας, για 5η συνεχόμενη θητεία, οι ταξικές δυνάμεις. Ανέδειξαν αποφασιστικά ότι πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης για τα δικά μας αιτήματα, για τις δικές μας ανάγκες, απέναντι σε όλες τις αντεργατικές πολιτικές και την προσπάθεια εκχώρησης στους επιχειρηματικούς ομίλους αρμοδιοτήτων του δημόσιου τομέα και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων», σημειώνει η ΔΑΣ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ