ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2019 - Κυριακή 7 Ιούλη 2019
Σελ. /32
Πουλέν

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αποχαιρετά τον Τσίπρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και για πολλά χρόνια επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Β. Σόιμπλε, αποδίδοντάς του τα εύσημα για τη συνολική συνεισφορά του στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε αφιέρωμα γερμανικής εφημερίδας για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε αναγνωρίζει στον Τσίπρα χαρακτηριστικά σημαντικής «πολιτικής ηγετικής ικανότητας», κρεμώντας άλλο ένα παράσημο στο πέτο του για τα μνημόνια και τις επιδόσεις του στην υπηρέτηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή. Οποιος μάλιστα νομίζει ότι τέτοιες δηλώσεις συνιστούν «τιμητική αποστράτευση», στα πρόθυρα της κυβερνητικής εναλλαγής, κάνει μεγάλο λάθος. Ο Σόιμπλε στην πραγματικότητα παραδίδει στον Τσίπρα «συστατικές επιστολές» για το μέλλον, ξέροντας καλά ότι τέτοια «πουλέν» είναι πολύτιμα για την αστική τάξη και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνουν αναξιοποίητα για τα συμφέροντά της...

Συγχρονισμένη

Να λοιπόν που λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές μάς προέκυψε και ζήτημα ...4ου μνημονίου! Αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, «αποκωδικοποιώντας» την πρόταση υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ για επαναφορά του σεναρίου της «προληπτικής γραμμής στήριξης» από την ΕΕ, προκειμένου να αποδεσμευτούν τα 37 δισ. ευρώ που κρατάει η κυβέρνηση ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τυχόν δυσκολία πρόσβασης στις αγορές. Οσο κι αν η ΝΔ ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο καβγάς τους δεν παύει να είναι προκλητικός και αποπροσανατολιστικός για το λαό. Πρώτον, επειδή η συζήτηση γίνεται για ένα «απόθεμα» που φτιάχτηκε με δικές του μεγάλες θυσίες, αλλά κρατιέται φυλαγμένο για τις ανάγκες των τραπεζών και του κεφαλαίου. Σ' αυτό συμφωνούν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, επειδή η συζήτηση γίνεται για ένα υποθετικό τέταρτο μνημόνιο, σαν να μην είναι εδώ τα άλλα τρία, σαν να μην εφαρμόζονται και από τους δύο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την επομένη των εκλογών, η οποία θα επιβεβαιώσει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα τερτίπια τους αυτές τις τελευταίες ώρες πρέπει να εξοργίσουν το λαό. Και να πάει πεισμωμένος στην κάλπη, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι, δίνοντας απάντηση και στη ...συγχρονισμένη κοροϊδία που επιχειρούν σε βάρος του ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

Ολοι αντάμα

Από τη μία ήταν η παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην πρεσβεία των ΗΠΑ την περασμένη Πέμπτη, κάνοντας ουρά για να ασπαστούν τον πρέσβη. Δίπλα δίπλα βρέθηκαν ο Γ. Κατρούγκαλος με τον Αδ. Γεωργιάδη, ο Ευ. Αποστολάκης με την Ολ. Κεφαλογιάννη, από κοντά και μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας... Και από την άλλη είναι το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας, όπου ετοιμάζεται ο «λογαριασμός» της επόμενης μέρας για το λαό, με βάση το κοινό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τις «μεταμνημονιακές εκκρεμότητες», στις οποίες και οι δύο δεσμεύονται. Με κάθε ευκαιρία, τα αστικά επιτελεία και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί δείχνουν πόσο λίγο τους νοιάζει για το ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος στις εκλογές, όπως και για το πόση θα είναι η διαφορά μεταξύ τους. Οι δύο «πόλοι», ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, συνωστίζονται είτε στην πρεσβεία είτε στα σαλόνια της ΕΕ, δηλώνοντας διαθέσιμοι να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο από την ερχόμενη Δευτέρα, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον. Αν δεν ενδιαφέρονται μια φορά αυτοί που τσακίζουν το λαό για το ποιος θα τους βγάζει τη «βρώμικη δουλειά», ακόμα περισσότερο πρέπει να τους μαυρίσει και τους δύο ο λαός. Να ενισχύσει το ΚΚΕ, που θα είναι στο πλάι του την επόμενη μέρα!

Τζακ ποτ

Τα «στοιχήματα» της επόμενης μέρας βάζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιποί, σύμφωνα με τον Τύπο. Ο ένας το 'χει στανταράκι ότι θα έχει ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο, από τις 8 κιόλας του Ιούλη. Ο άλλος βάζει στοίχημα ότι μετά από τέσσερα χρόνια που ψήφισε το τρίτο μνημόνιο και εφάρμοσε τα άλλα δύο, φορτώνοντας μέτρα στις πλάτες του λαού μέχρι το 2060, θα έχει «μικρές απώλειες» και θα είναι ο βασικός πόλος της σοσιαλδημοκρατίας στο δικομματικό παιχνιδάκι. Οι τρίτοι παίζουν τα «ρέστα» τους για να είναι η «χρήσιμη δύναμη» στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση. Και τα κόμματα μίας χρήσης ότι θα είναι ο μπαλαντέρ στο μανίκι του συστήματος. Τζακ ποτ δηλαδή για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ετοιμάζονται και στη γύρα αυτή με «φουλ καρέ» να τινάξουν και πάλι την μπάνκα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στον αέρα. Το στημένο αυτό παιχνίδι όμως μπορεί να τους το χαλάσει ο λαός την Κυριακή: Με ένα δυνατό ΚΚΕ, για να κρατήσει ο ίδιος την τύχη στα χέρια του από την επόμενη μέρα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 6 Ιούλη

1827 Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, που προέβλεπε αυτονομία για τους επαναστατημένους Ελληνες και την επίδοση φόρου υποτέλειας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1854 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Γκεόργκ Ζίμον Ομ, ο οποίος διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων.

1885 Ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ εμβολιάζει για πρώτη φορά έναν ασθενή κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε επιτυχία.

1907 Γεννιέται η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

1921 Ο Κόκκινος Στρατός και ο μογγολικός επαναστατικός στρατός μπαίνουν νικηφόρα στην Ούργκα, πρωτεύουσα της Μογγολίας. Στις 10 του μήνα σχηματίζεται επαναστατική κυβέρνηση στη Μογγολία.

1923 Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1943 Υπογράφεται Σύμφωνο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπάγεται στρατιωτικά στο Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ). Το Σύμφωνο αυτό, καθώς και οι άλλες Συμφωνίες που ακολούθησαν (του Λιβάνου και της Καζέρτας), αποτελούσαν τμήμα της αστικής πολιτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα, με σκοπό την ενσωμάτωση, την εξουδετέρωση και εν τέλει την ήττα του.

1971 Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας καταδικάζει με τον Α.Ν.509 τους Στρατή Τσαμπή (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ) και Κώστα Λίτσα (στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜ) σε κάθειρξη 10 και 5 ετών αντίστοιχα.

1974 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει το προετοιμαζόμενο από τη χούντα πραξικόπημα στην Κύπρο και καλεί τον ελληνικό λαό και τους φαντάρους να ματαιώσουν τα σχέδια της χούντας και των ιμπεριαλιστών.

1988 Ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Αλφα» στον βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 167 εργαζομένων.

Κυριακή 7 Ιούλη

1822 Αρχίζει να εφαρμόζεται το σχέδιο του Κολοκοτρώνη, με στόχο να παρεμποδιστεί ο Δράμαλης να φτάσει στην Κόρινθο. Ακολουθώντας την τακτική της «καμένης γης» του Ρώσου αρχιστράτηγου Κουτούζοφ, διατάζει να καούν όλη η σοδειά του αργολικού κάμπου και οι αποθήκες τροφίμων. Ο εχθρός αντιμετώπιζε πλέον σοβαρό πρόβλημα επισιτισμού.

1893 Γεννιέται ο Σοβιετικός ποιητής και καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1908.

1908 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Δημήτρης Βικέλας.

1936 Γεννιέται ο Νίκος Ξυλούρης, ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής, ο καλλιτέχνης και αγωνιστής, που σφράγισε με τη φωνή του κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού.

1937 Ξεκινά ο Β' Ιαπωνοκινεζικός Πόλεμος. Ο πόλεμος έληξε ουσιαστικά με την ήττα της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, 8 χρόνια αργότερα.

1941 Αρχίζει το ένοπλο αντάρτικο στη Σερβία κατά των φασιστικών δυνάμεων κατοχής.

1943 Συνέρχεται η Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη ανταρτών, στην οποία πήραν μέρος αντιπρόσωποι του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, καθώς και αντιπρόσωποι των αντάρτικων κινημάτων της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας.

1981 Την εγκατάσταση πυραύλων «Κρουζ» στη Σικελία αποφασίζει η ιταλική κυβέρνηση.

2005 Τρομοκρατική επίθεση με 52 νεκρούς και πάνω από 700 τραυματίες συγκλονίζει το Λονδίνο και αποτελεί την αφορμή για περαιτέρω ένταση της «αντιτρομοκρατικής» καταστολής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ