ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
3+1 ψέματα στη συνέντευξη Τύπου του κ. Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ...

Σε «οργασμό» αντιλαϊκών - αντιεκπαιδευτικών μέτρων βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας, εν μέσω καλοκαιριού, επιβεβαιώνοντας και έτσι ότι είναι επείγον για το κεφάλαιο να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Την Τετάρτη που μας πέρασε, ο υπουργός Παιδείας έκανε μια εφ' όλης της ύλης παρουσίαση του κυβερνητικού έργου, με τις γνωστές τυμπανοκρουσίες που χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν θέλει να βαφτίσει το κρέας ψάρι... Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβρόγλου βάλθηκε - στο πλαίσιο πάντα και του δικομματικού καβγά που εκτυλίσσεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το ποιος υπηρετεί πιο άρτια τους εργοδότες - να αποδείξει ότι η εικόνα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ άλλαξε ριζικά μέσα στον τελευταίο χρόνο. Οσοι βέβαια ζουν καθημερινά μέσα σε αυτούς τους χώρους, οι φοιτητές και οι διδάσκοντες, οι εργαζόμενοι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι και η ακαδημαϊκή χρονιά που πέρασε ακολούθησε το «νήμα» της χειροτέρευσης των όρων σπουδών, του ασφυκτικού περιορισμού των κρατικών δαπανών για τα ΑΕΙ, της καταπάτησης κάθε έννοιας φοιτητικής μέριμνας, των όρων εργασίας διοικητικών, ερευνητών και διδασκόντων.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη συνέντευξη, που αποδεικνύει και το μέγεθος της κοροϊδίας, είναι η περίπτωση των μεταπτυχιακών. Ο υπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι νίκη της κυβέρνησης η αύξηση των δωρεάν μεταπτυχιακών. Απέκρυψε όμως ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο, με ψηφισμένο τον περίφημο νόμο Γαβρόγλου, που απαιτούσε «επαναξιολόγηση» όλων των μεταπτυχιακών με κριτήρια για την αποκαλούμενη «βιωσιμότητά» τους, τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αυξήθηκαν από 524 σε 665. Αυτό είναι το πραγματικό «κατόρθωμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που, όπως και άλλα, χειροκροτήθηκε από τη ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα.


Αποτελεί επιπλέον ωμή κοροϊδία προς τους φοιτητές και σπουδαστές που μένουν μετέωροι, δεν ξέρουν αν θα ολοκληρώσουν τις σπουδές και τι πτυχίο θα πάρουν, να λέγεται από την κυβέρνηση ότι «κατάφερε»... να ολοκληρωθούν ομαλά οι πρυτανικές εκλογές. Πραγματικά, μεγάλη προσφορά στα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν σήμερα τα ΑΕΙ και τους φοιτητές τους...

Αλλά ακόμα και πίσω από αυτά, αποκρύπτεται σκόπιμα ότι τα νέα διοικητικά όργανα, όπως άλλωστε και τα Συμβούλια Ιδρύματος που προέβλεπε ο νόμος Διαμαντοπούλου, με τα Περιφερειακά Συμβούλια που θα συσταθούν το επόμενο διάστημα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά όργανα - φορείς της στρατηγικής του κεφαλαίου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ανεξάρτητα από τη σύστασή τους, τον τρόπο εκλογής τους (που κι αυτά μόνο επίφαση δημοκρατίας είναι, οι φοιτητές άλλωστε δεν συμμετέχουν πλέον στην εκλογή τους), ο ρόλος τους είναι προδιαγεγραμμένος: Να στηρίξουν με νύχια και με δόντια την περαιτέρω σύνδεση των ΑΕΙ με την επιχειρηματικότητα, να ανοίξουν δρόμους σε νέες μορφές σύμπραξης ΑΕΙ και επιχειρήσεων. Αυτά τα όργανα παρουσιάζουν ως μεγάλη κυβερνητική επιτυχία, την ίδια στιγμή που το φοιτητικό κίνημα και οι δομές του είναι εξοβελισμένα από κάθε συνεδρίαση οργάνου, δεν καλούνται σκόπιμα, τους βάζουν συνεχώς εμπόδια για να συμμετέχουν και να εκφράζουν τη γνώμη των φοιτητικών συλλόγων.

Σε σχέση τώρα με τον προϋπολογισμό για την Ανώτατη Εκπαίδευση: Αυτό που πάλι παρουσιάζεται ως «κατόρθωμα» της κυβέρνησης είναι άλλη μια αντεστραμμένη όψη της πραγματικότητας. Η κυβέρνηση εμφανίζει ως αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης τα δάνεια που έχει εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία θα επιστραφούν με τους προβλεπόμενους τόκους, βάζοντας μία επιπλέον θηλιά στο λαιμό της λαϊκής οικογένειας.

Μιλώντας με στοιχεία, από το 2011 υπήρχε μια δραματική μείωση των ήδη περιορισμένων δαπανών για την Εκπαίδευση κατά 34%! Η αύξηση κατά 2,88%, που προβλέπεται για το 2018, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με την τεράστια αφαίμαξη που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Και η αύξηση αυτή, όμως, είναι καμουφλαρισμένη... Πρόκειται για τα 184 εκατ. ευρώ δάνειο από την ΕΚΤ που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, τα οποία μάλιστα τα έχει εξαγγείλει μέχρι σήμερα πάνω από 10 φορές, παρουσιάζοντάς τα ως «σανίδα σωτηρίας» για τα ΑΕΙ. Είναι μάλιστα ένα δάνειο που δίδεται με όρους και τόκους, όπως κάθε μνημόνιο, και αφορά την «ενίσχυση υποδομών», δηλαδή άλλη μια φορά ζεστό χρήμα σε μεγαλοεργολάβους και κατασκευαστικούς ομίλους.

Τέταρτο μεγάλο ψέμα, η επιδότηση - υποτροφίες προς τους ερευνητές. Πρόκειται για ανακύκλωση ενός προγράμματος για 1.500 ερευνητές, το οποίο «τρέχει» εδώ και δυο χρόνια, ενώ όσοι έχουν υποβάλει προτάσεις και ήδη δουλεύουν σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε ευρώ... Αυτό το πρόγραμμα, λοιπόν, εξαγγέλλεται ως άλλη μια νίκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Τέλος, η κυβέρνηση κομπάζει για τις λεγόμενες «συνέργειες» Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όπως βαφτίζεται το προχώρημα του λεγόμενου Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πρόκειται για τα μέτρα που λαμβάνονται προκειμένου να αντικατασταθούν τα πτυχία με προσοντολόγια, να βαθύνει η κατηγοριοποίηση Τμημάτων, πτυχίων και αποφοίτων, να εξασφαλιστεί φτηνό δυναμικό στις επιχειρήσεις μέσω πρακτικής άσκησης, μαθητείας και διετών προγραμμάτων κατάρτισης. Αυτό ονομάζουν «επιτυχία» και γι' αυτό ζητούν τα συχαρίκια από το λαό...

Να μην τους τα δώσουμε. Αντίθετα, να τους επιστρέψουμε την επίθεση, να οργανωθεί η πάλη φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων, τόσο για την αποκάλυψη της κοροϊδίας όσο και για να ορίσει το φοιτητικό κίνημα τις δικές του «κόκκινες γραμμές», να μετρήσει τις δικές του επιτυχίες στην υπεράσπιση των μορφωτικών και σπουδαστικών δικαιωμάτων των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.


Της
Κέλλυς ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ*
*Η Κέλλυ Παπαϊωάννου είναι μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ


Απολογιστικό συνέδριο της ΑΣΓΜΕ

Ο οδηγός για τη λειτουργία των οργανώσεων των γονέων που μοιράστηκε στο συνέδριο
Ο οδηγός για τη λειτουργία των οργανώσεων των γονέων που μοιράστηκε στο συνέδριο
Το δικαίωμα όλων των παιδιών στην ολόπλευρη ποιοτική μόρφωση, η πάλη για ένα σχολείο που θα αναπτύσσει όλες τις πλευρές τις προσωπικότητάς τους, αλλά και όλες οι πλευρές της ζωής που διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην ετήσια τακτική απολογιστική συνέλευση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων - Μαθητών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Ιούλη. Μπροστά και σε μία χρονιά εκλογών στις οργανώσεις γονέων, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη οι φορείς των γονιών να οργανώσουν τη διεκδικητική, αθλητική, μορφωτική, πολιτιστική παρέμβαση, να υπερασπίζονται σε κάθε στιγμή τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης.

Οπως αναδείχθηκε στο συνέδριο, στη σύγχρονη εποχή ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης και εργαλείων, η γνώση δίνεται «με το σταγονόμετρο», πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας αποκλείονται, η λαϊκή οικογένεια πληρώνει τεράστια ποσά για να στηρίξει τα παιδιά με διάφορες μαθησιακές δυσκολίες και ιδιαίτερες ανάγκες κ.ο.κ. Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στις θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με ΠΔ, νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις που μεταξύ άλλων παγιώνουν τα 25άρια τμήματα, προωθούν διαδικασίες «αξιολόγησης» στην Εκπαίδευση, καταργούν μια σειρά από δομές, δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής παντού και σωστά, ενώ προωθούνται αλλαγές «προς ένα σκληρό και ανταγωνιστικό σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και αντίστοιχα προς ένα Λύκειο που θα είναι πολύ στενότερα προσανατολισμένο στη διαδικασία της πρόσβασης». Στο συνέδριο συζητήθηκαν επίσης τα δικαιώματα γονιών και μαθητών στον ελεύθερο χρόνο, η ανάγκη για αισθητική και φυσική αγωγή, η σταθερή θέση της ΑΣΓΜΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο ενάντια σε κάθε εξάρτηση.

Παράλληλα, έγινε απολογισμός της δράσης του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ και αποφασίστηκε να αναδειχθούν το επόμενο διάστημα ζητήματα όπως η σχολική στέγη και οι σχολικές εκδρομές μέσα από ημερίδες και εκδηλώσεις, να ενταθεί η δράση με κινήματα ειρήνης και πρωτοβουλίες για τις πραγματικές αιτίες, τις συνέπειες και τις επιπτώσεις των πολέμων και να ενισχυθεί το μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Τέλος, ενόψει των εκλογών για τις οργανώσεις γονέων, ξεκινώντας από τους Συλλόγους, η ΑΣΓΜΕ τονίζει την ανάγκη να επιτευχθούν η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και η ενίσχυση της δράσης ως τα μόνα στοιχεία που μπορούν να εγγυηθούν και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση των διεκδικήσεων των δίκαιων αιτημάτων. «Εχουμε ανάγκη από Συλλόγους Γονέων, Ενώσεις, Ομοσπονδίες, ΑΣΓΜΕ που θα διεκδικούν την αναπλήρωση των απωλειών, που δεν θα συμβιβάζονται με τα ψίχουλα, που θα βάζουν στο κέντρο της προσοχής τις διευρυμένες σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας», τονίστηκε μεταξύ άλλων. Μάλιστα, στη συνέλευση τυπώθηκε και μοιράστηκε στους γονείς ένα «Αλφαβητάρι», που αποτελεί οδηγό για τις διαδικασίες και τη λειτουργία των οργανώσεων των γονέων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ