ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Πρωτοβουλίες συντονισμού και αγωνιστικής δράσης για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

Από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων στην Αργολίδα
Από τη σύσκεψη σωματείων και φορέων στην Αργολίδα
Σωματεία υγειονομικών, εργατικά συνδικάτα άλλων κλάδων και μαζικοί φορείς σε μια σειρά περιοχές της χώρας αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συντονισμού και αγωνιστικής δράσης για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η Υγεία αφορά συνολικά το λαό, οργανώνουν συσκέψεις συντονισμού και καταρτίζουν πρόγραμμα πολύμορφων αγωνιστικών παρεμβάσεων και πλατιάς ενημέρωσης, απέναντι στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στην Υγεία και την προπαγάνδα που την συνοδεύει.

Σύσκεψη σωματείων και κινητοποιήσεις στην Ηπειρο

Κινητοποίηση με τη συμμετοχή 14 πρωτοβάθμιων σωματείων της Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε χτες στην κεντρική αγορά της πόλης, έξω από τη Θεοφάνειο. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Σωτηρία Κωλέτση, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, ενώ στην κινητοποίηση χαιρέτισαν πολλοί εκπρόσωποι σωματείων, στηλιτεύοντας την πολιτική της κυβέρνησης που υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει τα δημόσια νοσοκομεία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πρέβεζας, λόγω έλλειψης παθολόγων. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη βδομάδα πανηπειρωτική σύσκεψη πρωτοβάθμιων Σωματείων Νοσοκομείων, που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μετά από αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων των νοσοκομείων Πρέβεζας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Φιλιατών, Αρτας, «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ιατρών Πρωτοβάθμιας Υγείας. Συμμετείχε επίσης η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (λόγω άρνησης του ΔΣ του σωματείου) και εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου. Τη συμπαράστασή του εξέφρασε και το Σωματείο Προνοιακών Ιδρυμάτων Ιωαννίνων.

Η πρόταση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, την οποία συμφώνησαν οι συμμετέχοντες να μεταφέρουν στα Σωματεία τους ώστε να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, εκτός από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πρέβεζα, περιλαμβάνει την πραγματοποίηση πανηπειρωτικής μέρας δράσης την Τρίτη 17 Ιούλη, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε Υγεία - Πρόνοια, με πολύμορφες παρεμβάσεις - συγκεντρώσεις σε κάθε νοσοκομείο - ίδρυμα.

Γιάννενα: Προβλήματα ακόμη και στη σίτιση των ασθενών στο «Χατζηκώστα»

Σε συμπόρευση με την κοινή δράση, όπως αυτή αποφασίστηκε στην πανηπειρωτική σύσκεψη, καλεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τα σοβαρά προβλήματα που αναδεικνύονται ακόμη και στην τραπεζαρία και την κουζίνα του Νοσοκομείου.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:

«Η διοίκηση του Νοσοκομείου είχε δηλώσει δημόσια πως δεν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο (...) Η πραγματικότητα όμως που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην κουζίνα και στην τραπεζαρία του Νοσοκομείου τούς διαψεύδει. Ακόμα χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα και σε άλλες ειδικότητες, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην απόλυση το επόμενο διάστημα δεκάδων εργαζομένων, επικουρικών, με μπλοκάκι μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα: Μετά τις τρεις το μεσημέρι, καθώς και τα Σαββατοκύριακα, η τραπεζαρία κλείνει. Πέρα από την εντατικοποίηση, συνέπειες υπάρχουν και στη διατροφή των ασθενών, η οποία αποτελεί έναν κρίκο στη θεραπεία και αποκατάστασή τους. Τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκε στο μισό η δαπάνη φαγητού για κάθε ασθενή. Συνεχίζεται το απαράδεκτο γεγονός στις δομές όπου φιλοξενούνται ασθενείς με ψυχικά προβλήματα, η διανομή φαγητού να γίνεται μια φορά τη μέρα. Στους εργαζόμενους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και άδειες τα οποία αυξάνονται, ενώ ρεπό οφείλονται και στους επικουρικούς που έφτασαν στο σημείο να κάνουν διπλοβάρδια! Οι τελευταίες πολυδιαφημισμένες προσλήψεις είναι 3 βοηθοί μαγείρων με 6ωρο, 3 τραπεζοκόμοι με 8ωρο και 5 τραπεζοκόμοι με 4ωρο. Ολοι τους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μισά δικαιώματα, που δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η εντατικοποίηση της εργασίας αυξάνεται, τους τσακίζει σωματικά και πνευματικά!».

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί: Να μη γίνει καμιά νέα περικοπή στα ρεπό των εργαζομένων στην τραπεζαρία. Να δοθούν τα οφειλόμενα ρεπό και οι άδειες. Να μετατραπούν άμεσα οι συμβάσεις των συναδέλφων από 4ωρο και 6ωρο σε 8ωρο. Ολες οι συμβάσεις των συναδέλφων με ελαστικές σχέσεις να γίνουν αορίστου χρόνου. Να συσταθούν οι θέσεις που αφορούν την εστίαση στον οργανισμό του Νοσοκομείου με βάση τις πραγματικές ανάγκες και να γίνουν προσλήψεις του προσωπικού.

Σύσκεψη σωματείων και φορέων στην Αργολίδα

Πλαίσιο δράσεων αποφασίστηκε και στην Αργολίδα, κατά τη διάρκεια της μαζικής κοινής σύσκεψης σωματείων και φορέων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Εργατικό Κέντρο στο Αργος.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας και συμμετείχαν επίσης το Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων Αργολίδας, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του σωματείου Καφεζυθεστιατορίων - Ξενοδοχείων Ναυπλίου - Αργολίδας, ο Σύνδεσμος Ξυλουργών Αργολίδας και οι Ομάδες Γυναικών Αργους και Ναυπλίου (μέλη της ΟΓΕ), καθώς και εργαζόμενοι από τα δύο νοσοκομεία του νομού και από άλλα σωματεία της Αργολίδας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δύο νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Εξαιτίας της μείωσης του κρατικού προϋπολογισμού στην Υγεία, έχουν δημιουργήσει τεράστιες και σοβαρές ελλείψεις, τόσο σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Το αποτέλεσμα είναι όταν νοσήσουν κάτοικοι της Αργολίδας, να αναγκάζονται είτε να πληρώνουν σε ιδιωτικά κέντρα, λόγω των ελλείψεων ακόμα και σε βασικές ειδικότητες γιατρών, είτε να διανύουν χιλιόμετρα σε διπλανούς νομούς ακόμα και για μια απλή εξέταση.

Τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν ένα ενιαίο, Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας, που θα βρίσκεται ανάμεσα σε Αργος και Ναύπλιο, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες σε υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμιο επίπεδο. Επίσης, διεκδικούν δύο αστικού τύπου Κέντρα Υγείας σε Αργος και Ναύπλιο, πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα ώστε - μαζί με τα υπάρχοντα ΚΥ και αγροτικά ιατρεία - να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σε υψηλής ποιότητας πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας. Εως την υλοποίηση των παραπάνω, ζητούν τη διατήρηση και ενίσχυση και των δυο υπαρχόντων νοσοκομείων ώστε να βελτιωθεί προσωρινά η κατάσταση.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι του νομού Αργολίδας αποφάσισαν δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας: Την Τετάρτη 11/7, στις 10 π.μ. στο νοσοκομείο του Ναυπλίου. Την Παρασκευή 13/7, στις 10 π.μ. στο νοσοκομείο του Αργους.

Για τη συνέχεια προγραμματίζεται κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των σωματείων και των μαζικών φορέων για να αποφασιστούν περαιτέρω αγωνιστικές δράσεις.

Συγκέντρωση - συναυλία στην Κρήτη

Τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ, «Βενιζέλειου», Αγ. Νικολάου, Χανίων, Ρεθύμνου, του Ψυχιατρείου Χανίων και της 7ης ΥΠΕ συνδιοργανώνουν συγκέντρωση - συναυλία την Τρίτη 10/7, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασης, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ απευθύνει πρόσκληση προς τα ΔΣ σωματείων άλλων κλάδων στο νησί, για συναντήσεις ενημέρωσης και συντονισμού.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Αποφάσισαν... κλιμάκωση των διακοπών τους

Συνεδρίασε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, με την πλειοψηφία να κηρύσσει ουσιαστικά... την έναρξη των θερινών διακοπών.

Η ΔΑΣ, αντίθετα, ανέδειξε μέσα από τις παρεμβάσεις της την αναγκαιότητα το συνδικαλιστικό κίνημα να βρεθεί σε ετοιμότητα απέναντι στο σύνολο των εξελίξεων και της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία εντείνεται με αμείωτο ρυθμό. Τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας σε όλους τους κλάδους του Δημοσίου για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στις απολύσεις, στους ΟΤΑ, την Υγεία, την Εκπαίδευση. Να συνεχιστεί η προσπάθεια οργάνωσης της αποχής από κάθε «αξιολόγηση» από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία.

Φυσικά, η πείρα των εργαζομένων επιβεβαιώνει ότι όλα αυτά δεν μπορούν να οργανωθούν από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, η οποία μαζί με τη ΓΣΕΕ ασπάζεται τη λογική της «ανταγωνιστικότητας», κάνει πλάτες στο πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αποδείχτηκε και στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση στις 30 Μάη.

Ιδιαίτερα προκλητικοί ήταν μάλιστα οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκπρόσωπος στο προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου, εκλεγμένος με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «στα τρία χρόνια του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκοψε ούτε ένα ευρώ από τους δημόσιους υπαλλήλους»! Οι ίδιοι συνδικαλιστές εν χορώ υπερασπίστηκαν την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης για το ονοματολογικό των Σκοπίων, υπερασπίστηκαν μαζί με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Εφτασαν στην αθλιότητα να ταυτίσουν την κυβερνητική πολιτική... σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ με τους ηρωικούς αγώνες του ΕΑΜ και του λαού!

Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ), ως γνήσιοι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού, επικέντρωσαν την κριτική τους στην κυβέρνηση σε ζητήματα διαχείρισης και «επιβολής κομματοκρατίας» στο Δημόσιο, προσπαθώντας να κρύψουν τη βασική τους συμφωνία με το σύνολο των συνολικότερων επιλογών της κυβέρνησης.

Παρέμβαση ενάντια στους εκβιασμούς για την αντιδραστική «αξιολόγηση»

Την απαράδεκτη πρακτική του αναπληρωτή διοικητή του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (έχει κοινό Διοικητικό Συμβούλιο) να εκβιάσει τη συμμετοχή εργαζόμενης στην αντιδραστική «αξιολόγηση», επιστρατεύοντας μάλιστα και την αστυνομία, έθεσε η ΔΑΣ στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στην ΑΔΕΔΥ. Το Γενικό Συμβούλιο κατήγγειλε το περιστατικό, ενώ αντιπροσωπεία του, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, έκαναν παρεμβάσεις στη διοίκηση του Νοσοκομείου και του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν να εκβιάζονται και να τρομοκρατούνται εργαζόμενοι. Με δεδομένο ότι ο αναπληρωτής διοικητής απουσίαζε, προγραμματίζουν ανάλογη παρέμβαση τις επόμενες μέρες, προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα και στον ίδιο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org