ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Οργανωμένο σχέδιο διείσδυσης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην Κούβα

Παρέμβαση για ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Παρέμβαση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη «συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας ΕΕ - Κούβας» έκανε ο ευρωβουλευτής το ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Το απαράδεκτο ψήφισμα που προωθούν η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί οργανωμένο σχέδιο διείσδυσης ευρωενωσιακών μονοπωλίων, συγκρότησης αντιδραστικών μηχανισμών, ΜΚΟ στην Κούβα. Τόσο το εμπάργκο των ΗΠΑ, όσο και οι επεμβάσεις της ΕΕ στρέφονται κατά του κουβανικού λαού.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, των 20 εκατομμυρίων επίσημα ανέργων, των δεκάδων εκατομμυρίων που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας, "κουνούν το δάχτυλο" περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κουβανικό λαό, που για δεκαετίες εξάλειψε την ανεργία, που εξέφρασε την αναγκαιότητα της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Σε μια χώρα που παρά τις κυρώσεις είχε επιτεύγματα άπιαστα για τις καπιταλιστικές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Καταδικάζουμε τον πολύχρονο αποκλεισμό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και τις επεμβάσεις της ΕΕ κατά της Κούβας. Στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό του κουβανικού λαού κι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Κουβανική Επανάσταση».

Το ψήφισμα καταψήφισε η ομάδα του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 567 ψήφοι υπέρ, 65 κατά και 31 αποχές.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επίθεση κουκουλοφόρων στο Κοινοβούλιο

Επίθεση κουκουλοφόρων στη Βουλή της Βενεζουέλας που ελέγχει η αντιδραστική αντιπολίτευση, την ώρα της συνεδρίασης για τη Μέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας, προκάλεσε την άμεση καταδίκη του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που ζήτησε τη διερεύνηση του περιστατικού από το βήμα εκδήλωσης για τα 206 χρόνια της ανεξαρτησίας από τους Ισπανούς.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρόκειται για ομάδα υποστηρικτών της κυβέρνησης Μαδούρο που επιτέθηκε με ρόπαλα και κροτίδες και αναφέρει τραυματίες 5 βουλευτές και 7 εργαζόμενους της Βουλής.

Το όλο περιστατικό έρχεται σε μια στιγμή σφοδρής αντιπαράθεσης της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο, που έχει προτείνει τη διενέργεια εκλογών για Συντακτική Συνέλευση στις 30 Ιούλη, και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που έχει τη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και επιδιώκει την ανατροπή του. Ο λαϊκός κόσμος αντιμετωπίζει ελλείψεις βασικών αγαθών ως αποτέλεσμα της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, που παρά τα μεγάλα λόγια περί «σοσιαλισμού» δεν συγκρούεται με το κεφάλαιο, που έχει την πραγματική εξουσία.

Επίσης, χτες, με βίντεο που ανέβασαν αμέσως όλα τα αστικά ΜΜΕ, ο αστυνομικός - ηθοποιός Οσκαρ Πέρες, που είχε σηκώσει ελικόπτερο στις 27 Ιούνη και έριξε πυρά και χειροβομβίδες κατά κυβερνητικών κτιρίων, επανήλθε με «κάλεσμα του λαού ενάντια στην τυραννία Μαδούρο». Ο αστυνομικός, που αναζητείται από τις Αρχές, δήλωσε ότι έχει επιστρέψει στο Καράκας και μαζί με άλλους ετοιμάζει «τη δεύτερη και τελική φάση ανατροπής του Μαδούρο». Και σε ένα παραλήρημα κάλεσε σε αποφασιστική συνέχιση των κινητοποιήσεων, με διαδηλώσεις παντού, «για να σταματήσει η χώρα να είναι στα χέρια των Κουβανών».

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Αναγγελίες νέων κυρώσεων σε βάρος του Κατάρ

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ - Σίσι και περιοδεία Γκάμπριελ στον Κόλπο

Από τη χτεσινή συνάντηση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα
Από τη χτεσινή συνάντηση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα
ΛΟΝΔΙΝΟ.- ΝΤΟΧΑ.- ΚΑΪΡΟ.--

Νέα μέτρα θα ληφθούν σε βάρος του Κατάρ «την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε χτες ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας Αμπντέλ αλ Τζουμπέιρ από το Κάιρο, λίγο μετά την ολοκλήρωση συνάντησής του με τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν.

Είχε προηγηθεί, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η αρνητική απάντηση του Κατάρ στο τελεσίγραφο των τεσσάρων αυτών και άλλων αραβικών χωρών, με το οποίο του ζητούσαν περιορισμό των σχέσεων με το Ιράν, κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί κτλ., προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός σε βάρος του.

Η αρνητική απάντηση του Κατάρ δείχνει ότι απέτυχε «να συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε από τη μεριά του ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, ενώ το γενικό μήνυμα της τετραμερούς συνάντησης ήταν πως οι πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Κατάρ θα συνεχιστούν μέχρι να «βελτιωθεί» η πολιτική που ακολουθεί.

Πάντως, από το Λονδίνο όπου μίλησε σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Γκάθαμ Χάουζ», ο Καταριανός ΥΠΕΞ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να προστατεύσει τα μονοπωλιακά συμφέροντα που εκπροσωπεί, υποστηρίζοντας ότι η Ντόχα «καλωσορίζει κάθε σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση των διαφωνιών με τους γείτονές μας».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε νέα παρέμβαση για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στον Κόλπο, αυτή τη φορά σε συνομιλία του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στη διάρκεια της οποίας επισήμανε την ανάγκη - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - όλες οι χώρες «να σταματήσουν να χρηματοδοτούν την τρομοκρατία και να στραφούν ενάντια στην εξτρεμιστική ιδεολογία».

Ενδιαφέρεται και το Βερολίνο

«Ψάχνοντας για ισορροπία» ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πραγματοποίησε τριήμερη περιοδεία στον Κόλπο και συγκεκριμένα σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ αλλά και Κατάρ. Σε αρκετές διμερείς συνομιλίες με κυβερνητικούς εκπροσώπους τάχθηκε «υπέρ μιας αποκλιμάκωσης της έντασης», καθώς «η σύγκρουση αφορά κι εμάς», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Πριν το ταξίδι του ο Γκάμπριελ δήλωνε: «Δεν είμαστε ούτε με τη μία, ούτε με την άλλη πλευρά. Δεν παίρνουμε θέση. Ομως: Η σύγκρουση στον Κόλπο δεν αφορά μόνο αυτούς που βρίσκονται σε διχόνοια μεταξύ τους, αλλά κι εμάς και τα συμφέροντά μας. Δηλαδή τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, τη σταθερότητα στην περιοχή, η οποία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις του μέλλοντος».

Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει εντείνει τις σχέσεις της με το Κατάρ και το ΥΠΕΞ μιλούσε για μια «εξωτερική πολιτική δεσμευμένη με έναν σημαντικό εταίρο». Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα (π.χ. «Sueddeutsche Zeitung»), ήδη δυτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στο Κατάρ, ενώ γερμανικές επιχειρήσεις συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή έργων και υποδομών στο Κατάρ. Επιπλέον είναι μια σημαντική αγορά για τα γερμανικά αυτοκίνητα πολυτελείας, καθώς σε καμία άλλη χώρα στον Κόλπο δεν πωλούνται περισσότερες «Πόρσε». Οι εξαγωγές προς το Κατάρ ανήλθαν σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε 14,5 δισ. ευρώ και στη Σαουδική Αραβία σε 7,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2016. Επιπλέον, το Κατάρ είναι σημαντικός επενδυτής στη «Volkswagen» και στη «Deutsche Bank».

Ο γερμανικός Τύπος σημειώνει πως πολλές γερμανικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στα Εμιράτα μετέφεραν τα «εμπορεύματά» τους στις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου μέσω της τοπικής Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου «Τζεμπέλ Αλί», και τώρα αυτή η διαδρομή είναι αποκλεισμένη. Ανησυχίες εκφράζονται ακόμη για τα κατασκευαστικά έργα για το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου το 2022 στο Κατάρ.

  • Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του κρατικού ενεργειακού κολοσσού «Qatar Petroleum» (που θεωρείται κορυφαίος, αν όχι ο πρώτος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου διεθνώς), Σεντ Σιέριντα Αλ- Καμπί, είπε ότι το Κατάρ θα αυξήσει κι άλλο την παραγωγή φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια και μάλιστα κατά 30%.
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Κοινές πυραυλικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Ενώ η Ουάσιγκτον καλεί σε «παγκόσμια δράση» μετά τη νέα πρόσφατη βαλλιστική δοκιμή της ΛΔ Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΣΕΟΥΛ.--

Σε νέες κοινές αντιπυραυλικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας προχώρησαν χτες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα, στα ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου, μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ΛΔ Κορέας ότι προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου.

Οι δύο πλευρές δοκίμασαν αντίστοιχα το αμερικανικό σύστημα «Army Tactical Missile System» (ATACMS) και το νοτιοκορεατικό «Hyunmoo II».

Μάλιστα, σε συνεδρίαση της νοτιοκορεατικής Βουλής, ο υπουργός Αμυνας Ζαν Μιν-κου δήλωσε ότι οι δύο σύμμαχοι για πρώτη φορά διεξάγουν πυραυλική άσκηση «ως απάντηση στις απειλές του Βορρά».

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον επέκρινε την προχτεσινή νέα βαλλιστική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, μιλώντας για «κλιμάκωση της απειλής» και τονίζοντας: «Απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσουμε μια παγκόσμια απειλή». Την ίδια στιγμή, επέκρινε όσους στηρίζουν τη ΛΔ Κορέας, προσθέτοντας πως «κάθε χώρα που φιλοξενεί Βορειοκορεάτες επισκέπτες, παρέχει οποιαδήποτε οικονομικά ή στρατιωτικά οφέλη, ή αποτυγχάνει να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βοηθάει και ενθαρρύνει ένα επικίνδυνο καθεστώς» και υπογράμμισε ότι «όλες οι χώρες πρέπει να δείξουν δημόσια στη Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες για τις προσπάθειές της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Χαρακτηριστική είναι και η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω διαδικτύου, επειδή «το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Βόρειας Κορέας αυξήθηκε σχεδόν κατά 40% το πρώτο τρίμηνο (του 2017)». «Και μετά» συνέχισε «λέμε ότι η Κίνα συνεργάζεται μαζί μας. Αλλά έπρεπε να το προσπαθήσουμε».

Παρέμβαση για την κατάσταση σε Ασία - Ειρηνικό έκανε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Χαρακτήρισε τη νέα πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ «ποιοτικά διαφορετική απειλή για τη (διεθνή) ειρήνη και σταθερότητα» και τόνισε πως «η Γερμανία, μαζί με τους εταίρους της, θα επιμείνει οι κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα και συνέπεια», καταλήγοντας πάντως ότι «η Βόρεια Κορέα πρέπει αμέσως να στραφεί στη διεθνή κοινότητα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οσον αφορά την Ιαπωνία, ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της, Σίνζο Αμπε, που μεταξύ άλλων είπε: «Θα ήθελα με κάθε τρόπο να ζητήσω την συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, αλλά και να παροτρύνω τους Προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, Σι Τσινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσουν στην υλοποίηση πιο εποικοδομητικών μέτρων».

Στο μεταξύ, χτες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα των ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ