ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
Διαδοχικά αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» και αναδιαρθρώσεις για τη «δυναμική ανάκαμψη» του κεφαλαίου

Eurokinissi

Στην έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου με την Ευρωζώνη και βέβαια στην επικύρωση της λίστας με τα δεκάδες νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που προβλέπονται για την επόμενη περίοδο, προχώρησε χτες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Η συγκυβέρνηση από την πλευρά της, εντός των ημερών, αποστέλλει στο ΔΝΤ την «επιστολή προθέσεων» αναφορικά με τις «δεσμεύσεις» της σχετικά με τα αντιλαϊκά ορόσημα της συμφωνίας και του νέου μνημονίου με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, που βέβαια θα έρθει να «κουμπώσει» με αυτό της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του ESM σχετικά με την εκταμίευση της δόσης ύψους 7,7 δισ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος, η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει την άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών ζητημάτων της δεύτερης «αξιολόγησης». Σε αυτό το επίπεδο, η κυβέρνηση προωθεί άμεσα την απόφαση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο λιανεμπόριο, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά οι περιοχές - «φιλέτα» ουσιαστικά σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, καθώς και σε περιοχές που δραστηριοποιούνται οι μεγάλες αλυσίδες, σε τουριστικά μέρη, κυρίως στο δήμο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά, στο δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Παράλληλα, στα «σκαριά» βρίσκεται η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με τις παραπέρα «απελευθερώσεις» στα επαγγέλματα των μηχανικών, καθώς και σε εκκρεμότητες για το ζήτημα του «εξωδικαστικού συμβιβασμού», που αφορά σε ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων και ταυτόχρονα «βιώσιμων» επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, δήλωσε απόλυτα βέβαιος για την έγκριση της εκταμίευσης από τον ΕSM. Παράλληλα, υποστήριξε ότι σε επόμενη φάση θα λυθεί το ζήτημα των διαβεβαιώσεων από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σχετικά με τη «συνταγματικότητα» των διατάξεων για την κατακρεούργηση των συντάξεων από το 2019 και για τα επόμενα χρόνια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Πρέπει να δούμε και πρέπει να εγγυηθούμε ότι αυτή η ανάκαμψη θα έχει δυναμικό χαρακτήρα», συμπληρώνοντας πως το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε τρεις άξονες: «Ο πρώτος είναι να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις, έτσι ώστε στο χρηματοδοτικό κομμάτι να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι τον Αύγουστο του 2018 θα είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα. Το δεύτερο, που σχετίζεται πάρα πολύ στενά με το πρώτο, είναι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανάπτυξης, για να εγγυηθούμε, δηλαδή, ότι η ανάκαμψη που είδαμε τους τελευταίους μήνες - το πρώτο τρίμηνο, για παράδειγμα, ήταν 0,4% - θα είναι ακόμη πιο δυναμική, μετά τη συμφωνία. Το τρίτο αφορά κοινωνικές παρεμβάσεις».

«Αβεβαιότητες» για το κρατικό χρέος

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, επισήμανε χτες πως «υπήρξαν κάποιες σκέψεις από τους υπουργούς (της Ευρωζώνης) για το τι θα ήταν πιθανόν διατεθειμένοι να κάνουν το επόμενο έτος όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, αλλά δεν είναι πολύ συγκεκριμένες».

Να σημειωθεί ότι προϋπόθεση για την ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» αποτελεί η ανάληψη ισχυρών δεσμεύσεων από την Ευρωζώνη, και βέβαια σε συνδυασμό με την εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος. Σύμφωνα με τον Μπ. Κερέ, κατά την άποψη της ΕΚΤ, οι αποφάσεις για το ελληνικό κρατικό χρέος στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ «δεν είναι αρκετές προκειμένου να να μειώσουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

ΣΕΒ: Με το βλέμμα στο ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής «πίτας»

«Η ανάγκη αποφασιστικής υποστήριξης της ανάκαμψης, ώστε αυτή να μπορέσει να εδραιωθεί» αποτελεί το βασικό συμπέρασμα της ετήσιας έρευνας που διενεργήθηκε από τον ΣΕΒ σε στατιστικό δείγμα εγχώριων επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι βιομήχανοι θέτουν στο αντιλαϊκό τραπέζι την ατζέντα με τις «μεταρρυθμίσεις» που αφορούν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το φόντο, ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, παρουσιάζοντας έρευνα των εγχώριων βιομηχάνων σχετικά με το «επιχειρηματικό περιβάλλον», ουσιαστικά απέδωσε εύσημα στη συγκυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και ειδικά τα μέλη του Συνδέσμου «δεν έχουν πρόβλημα στα εργασιακά τους», στη βάση βέβαια των αντεργατικών ανατροπών που ήδη νομοθετήθηκαν και ενόψει των νέων μέτρων που έρχονται στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης».

Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι δηλώσεις και οι εκτιμήσεις περί ευρύτερων συγκλίσεων σε πολιτικό επίπεδο γύρω από τη στρατηγική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου. Ετσι, όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «ο πολιτικός κόσμος», δηλαδή κυβέρνηση και κόμματα της αστικής διαχείρισης, έχουν πλέον «μονοσήμαντο προορισμό», αυτόν της παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην έκθεση, «το μικρό μέγεθος της μέσης ελληνικής επιχείρησης αποτελεί βασική διαρθρωτική αδυναμία της χώρας, η οποία συνδέεται άμεσα με την αδυναμία της να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά της στα χρόνια της ταχείας και έντονης εσωτερικής υποτίμησης». Η έρευνα, που εντοπίζει επιχειρήσεις «πολλαπλών και διαφορετικών ταχυτήτων», αναδεικνύει για μια ακόμη φορά ως νευραλγικό ζήτημα της «ανταγωνιστικότητας» αυτό της μεγαλύτερης συγκέντρωσης της επιχειρηματικής «πίτας» και των κερδών.

Βέβαια, στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων που αξιώνουν βρίσκεται το ζήτημα των νέων «κινήτρων» για την προσέλκυση επενδύσεων. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα «ισχυρά οριζόντια φορολογικά κίνητρα και φορο-απαλλαγές», η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα, η επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η εξεύρεση τρόπων εξωτραπεζικής χρηματοδότησης.

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις που προτείνονται από τον ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, αφορούν: Μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις, παράταση του χρόνου συμψηφισμού τυχόν ζημιών με τα μελλοντικά κέρδη, αποκατάσταση της «κανονικότητας» των φορολογικών ελέγχων σε ό,τι αφορά τους χρόνους παραγραφής, διευθέτηση του ζητήματος των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» κ.ά.

Η ατζέντα του προσεχούς Γιούρογκρουπ

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Γιούρογκρουπ, με κεντρικά ζητήματα τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων σε εθνικό επίπεδο, τις διεργασίες σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) στην Ευρωζώνη, με βάση και τα πρόσφατα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τα ζητήματα της δημοσιονομικής πολιτικής στα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Να σημειωθεί ότι στην επίσημη ατζέντα δεν προβλέπεται συζήτηση σχετικά με το αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ο Μπ. Κερέ, παρουσιάζοντας την έκθεση της ΕΚΤ σχετικά με τον «διεθνή ρόλο του ευρώ», σημείωσε ότι «δεν αμφισβητείται ως το δεύτερο (μετά το δολάριο ΗΠΑ) περισσότερο χρησιμοποιούμενο διεθνές νόμισμα, σε ένα περιβάλλον όπου σταδιακά αυξάνεται το ποσοστό των μη παραδοσιακών αποθεματικών νομισμάτων».


Επικίνδυνοι εναγκαλισμοί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ

Εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων και της αστικής τάξης συγκεντρώθηκαν και φωτογραφήθηκαν με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα, στη δεξίωση που διοργάνωσε.

Παραβρέθηκαν σχεδόν όλη η κυβέρνηση, εκπρόσωποι από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός Σαμαράς, καθώς και οι πρόεδροι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ο πρεσβευτής δήλωσε προκλητικά ότι «οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτύχει ο ελληνικός λαός τους στόχους του». Εννοεί φυσικά τους στόχους της κυβέρνησης και της αστικής τάξης.

Ο λαός μας μέχρι σήμερα έχει ματώσει, με τα δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα και τη φοροληστεία, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και τις κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Το αντάμωμα όλων αυτών κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στο λαό μας. Η δήθεν βοήθεια από τις ΗΠΑ τίποτε καλό δεν προοιωνίζεται. Αλλωστε, ο λαός μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά μέχρι σήμερα τη «βοήθεια» από τις ΗΠΑ. Στήριξαν με όλους τους τρόπους το αστικό μετεμφυλιακό καθεστώς, βοήθησαν τη στρατιωτική χούντα, την επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο.

Στη συνέντευξή του, επίσης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας και ΗΠΑ είναι ισχυροί και πως οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε κοινές αξίες και στο κοινό στρατηγικό ενδιαφέρον. Εχει κάθε λόγο να αναφέρεται σε κοινές αξίες και κοινό στρατηγικό ενδιαφέρον στο βαθμό που οι κυβερνήσεις έχουν εκχωρήσει «γην και ύδωρ» στις ΗΠΑ. Τα στρατεύματά τους, τα αεροσκάφη τους, οι ναυτικές δυνάμεις διέρχονται ανενόχλητα από τον ελλαδικό χώρο, χρησιμοποιούν βάσεις για να εφορμούν σε επεμβάσεις και πολεμικές συγκρούσεις. Αλωνίζουν στις στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα, το Ακτιο κ.α. Συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις της πατρίδας μας σε πολυεθνικές ιμπεριαλιστικές αποστολές, μακριά από τα σύνορα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την άμυνα και το λαό μας.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο Αμερικανός πρεσβευτής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε ότι «ο Τσίπρας έχει αλλάξει πολύ». Τόνισε τη σημασία για τις ΗΠΑ, της βάσης της Σούδας, λέγοντας: «Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής.

Ο λαός μας τίποτε καλό δεν μπορεί να περιμένει από τους επικίνδυνους εναγκαλισμούς της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ βροντοφωνάζοντας: ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!


Λ. Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ