ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εκαψε» τους συνταξιούχους και τώρα υπόσχεται «ισοδύναμα»!

Με αοριστολογίες για επιδότηση των λογαριασμών της ΔΕΗ και του ΕΝΦΙΑ προσπαθεί να διαχειριστεί την οργή όσων χάνουν το ΕΚΑΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
To παραμύθι των «ισοδύναμων» ανασύρει ξανά από τις ντουλάπες της εξαπάτησης η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεφύγει από την αγανάκτηση των χαμηλοσυνταξιούχων, που με την κατάργηση του ΕΚΑΣ καταδικάζονται να ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση. Ετσι, χτες, μια βδομάδα σχεδόν από την έναρξη της ρύθμισης για σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, δήλωσε σε συνέντευξη ότι το υπουργείο εξετάζει την επιδότηση των λογαριασμών της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ ή του ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δεν πρωτοτυπούν. Αφού πρώτα έκοψαν το ΕΚΑΣ, αφού για μήνες διακινούσαν τους ισχυρισμούς ότι το εισόδημα των συνταξιούχων δεν θα μειωθεί, ότι οι όποιες μειώσεις θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν στα υψηλά εισοδήματα, τώρα, μετά το νέο χαράτσι, το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται ότι αναζητά «ισοδύναμα» για να ανακουφίσει τάχα τα θύματα της πολιτικής της.

Ετσι, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό («Αlpha 9.89»), ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, πως «από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που θέλαμε να προστατεύσουμε. Ψάχνουμε με τον πρωθυπουργό και τον Γ. Χουλιαράκη αντισταθμιστικά μέτρα, να δώσουμε κάτι για να τους ελαφρύνουμε. Εξετάζουμε την επιδότηση των λογαριασμών ΔΕΚΟ ή του ΕΝΦΙΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο για την κατάργηση του ΕΚΑΣ...».

Επικοινωνιακή διαχείριση

Στην πραγματικότητα, αυτό που αναζητά η κυβέρνηση είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος, η προσπάθεια να ανακόψει το κύμα της αγανάκτησης που προκαλεί στους συνταξιούχους η βάρβαρη κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αλλωστε, ο λαός έχει πείρα και από τα περίφημα «ισοδύναμα» που υποσχόταν η κυβέρνηση μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου, τα οποία αποδείχτηκαν βέβαια επικοινωνιακή φούσκα, που είχε στόχο να βάλει τα λαϊκά στρώματα σε στάση αναμονής.

Και επειδή η πολιτική εξαπάτηση είναι «δεύτερη φύση» για την κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας συνέχισε προκλητικά να αντιστρέφει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την πρόσφατη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε να εξετάσει πώς θα βρίσκαμε αντισταθμιστικά μέτρα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ και αυτό ήταν η εθνική σύνταξη, η οποία προστατεύει τους συνταξιούχους από τη φτώχεια καλύτερα από το ΕΚΑΣ. Το ΕΚΑΣ ήταν προνοιακή παροχή που δινόταν μετά από έλεγχο εισοδημάτων, η εθνική σύνταξη δίνεται σε όλους».

Δηλαδή, επιμένει και σήμερα ότι με την «εθνική σύνταξη» οι χαμηλοσυνταξιούχοι προστατεύονται καλύτερα, την ώρα που βλέπουν το εισόδημά τους να κατακρεουργείται και όταν γίνεται πασιφανές ότι η «εθνική» δεν αντικαθιστά ούτε ένα ευρώ από το ΕΚΑΣ, το οποίο χάνεται οριστικά. Το αντίθετο θα συμβεί, καθώς από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί η «εθνική σύνταξη», θα γίνει μηχανισμός μείωσης και όλων των συντάξεων, παλιών και νέων.

Θολώνει τα νερά στα Εργασιακά

Εξίσου παραπλανητικός εμφανίστηκε ο υπουργός και για τα Εργασιακά, ισχυριζόμενος πως «ό,τι γράφεται, ότι θα κοπούν τριετίες και επιδόματα, είναι έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης...». Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπουργείου Εργασίας να «βγάλει λάδι» τις εργοδοτικές οργανώσεις, η πραγματικότητα είναι πως τόσο μέσα στις επιχειρήσεις όσο και σε υπομνήματα των εργοδοτικών οργανώσεων προς τον ΟΜΕΔ, θέτουν ανοιχτά ζήτημα κατάργησης όλων των επιδομάτων, μεταξύ αυτών και των τριετιών.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά σε ό,τι αφορά τα αντεργατικά μέρα που ετοιμάζει για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας.

Ετοιμάζουν «κοινωνικό διάλογο» για τις ανατροπές στα Εργασιακά

Τη διαμόρφωση «εθνικής στάσης» ζητάει ο Γ. Κατρούγκαλος από εργαζόμενους, εργοδότες και κόμματα

Την εκκίνηση των διαδικασιών μέσα στην ερχόμενη βδομάδα για την έναρξη «κοινωνικού διαλόγου» με θέμα τα Εργασιακά, προανήγγειλε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Οπως ανέφερε, «άμεσα την ερχόμενη βδομάδα πρόκειται να απευθυνθώ στους κοινωνικούς συνομιλητές, σε αυτούς που υπογράφουν δηλαδή την ΕΓΣΣΕ, για να επαναβεβαιώσω την εθνική στάση στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου».

Ο υπουργός παρουσίασε ως «εθνική στάση» «την πλήρη απόρριψη των θεμάτων των ομαδικών απολύσεων - ούτε οι εργοδοτικές οργανώσεις προβάλλουν παρόμοια αναγκαιότητα -, την απόρριψη της ανταπεργίας, τη συνυπογραφή του αιτήματος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι αμέσως μετά, θα «ζητήσουμε ως κυβέρνηση την συνυπογραφή αυτής της θέσης και από τα άλλα κόμματα της Βουλής, ακριβώς γιατί η υπεράσπιση του κοινωνικού μοντέλου είναι θέμα που υπερβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παρατάξεις αυτής της αίθουσας».

Με τέτοια τερτίπια, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει τους εργαζόμενους ότι διαπραγματεύεται για τα δικά τους τάχα συμφέροντα και πως αυτά ταυτίζονται με τα συμφέροντα των εργοδοτών, κάτω από την ομπρέλα της «εθνικής στάσης» στη διαπραγμάτευση, όταν είναι γνωστό ότι όλα τα αντιλαϊκά και αντιασφαλιστικά μέτρα είναι πρώτα απ' όλα αιτήματα της μεγαλοεργοδοσίας, που εφαρμόζονται ή δρομολογούνται μέσα κι έξω από την υλοποίηση των μνημονίων.

Κατά τα άλλα, ο Γ. Κατρούγκαλος παρουσίασε στις Επιτροπές τον «ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», ο οποίος έχει γίνει ήδη από τον Μάρτη αντικείμενο διαβούλευσης και θα συζητηθεί στη συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, στις 10 και 11 Ιούλη.

Ο «ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων» είναι πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μες στην οποία προδιαγράφεται η επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας, καθώς και το παραπέρα χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με στόχο «μια βαθύτερη και δικαιότερη οικονομική και νομισματική ένωση». Με αυτήν την πρόταση συμφώνησαν οι εκπρόσωποι όλων των αστικών κομμάτων, ενώ συνέβαλαν με προτάσεις, όπως η άμεση εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος ή η «ρήτρα απασχόλησης» για τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων, που πρότεινε η Ε. Χριστοφιλοπούλου κ.λπ.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε σαφές ότι ΕΕ και κοινωνικά δικαιώματα δεν μπορούν να συνυπάρξουν, «γιατί είναι οικονομικός πολιτικός χώρος συνένωσης των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων οικονομικών ομίλων της Ευρώπης για να καταληστεύουν τους λαούς».

Σημείωσε ότι η πρόταση του Γιούνκερ είναι στα πλαίσια της εμβάθυνσης της ΟΝΕ, «που περνάει πάνω από τα συντρίμμια εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, από νέες μορφές βαθύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων». «Το ζητούμενο της πρότασης - πρόσθεσε - είναι πώς θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και πώς θα διαχειριστούν την ακραία φτώχεια και εξαθλίωση που αντικειμενικά γεννάει αυτή η πολιτική».

Τόνισε, τέλος, ότι «όλα αυτά είναι προεργασία για τα μέτρα για τα Εργασιακά που έρχονται», όσο και αν διατείνεται η κυβέρνηση και ο υπουργός ότι δεν θα συμπεριλαμβάνουν νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ομαδικές απολύσεις κ.ά.

Συσκέψεις σωματείων και φορέων
  • Σε σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων γυναικών καλεί τις αυτοαπασχολούμενες και γενικά τις γυναίκες που συμβάλλουν στη λειτουργία μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).
  • Ανοιχτή σύσκεψη, για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και την επίθεση της εργοδοσίας στα εργατικά δικαιώματα, διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης, σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο πάρκο Κρύας Βρύσης.
  • Ενημέρωση - συζήτηση με θέμα «Οργάνωση της πάλης ενάντια στις κατασχέσεις κατοικιών» οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Κέντρου - Ανω Πόλης, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο πάρκο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Νέες κινητοποιήσεις στον «Καρυπίδη»

Με επίσχεση εργασίας και αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα για τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»). Σήμερα στις 9 το πρωί, προγραμματίζουν μαζική κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης, για το επίδομα επίσχεσης, που δεν έχει καταβληθεί ακόμη σε όλους τους εργαζόμενους. Αύριο Πέμπτη, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο κατάστημα της επιχείρησης στο Σταυρό, προκειμένου να καταγγείλουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να το λειτουργήσει με απεργοσπαστικό μηχανισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ