ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
Με τα μονοπώλια απέναντι

Συμβαίνει και στις καλύτερες των οικογενειών, όπως στην «China Rongsheng Industries», το αγαπημένο ναυπηγείο των Ελλήνων εφοπλιστών. Που αφού εκτέλεσε όσες παραγγελίες είχε, τώρα πετά στο δρόμο 8.000 εργάτες.

Το θέμα είναι να κυκλοφορεί το χρήμα. Το βεβαιώνουν 16.734 Γερμανοί πολυεκατομμυριούχοι, που είδαν την περιουσία τους να ξεπερνά το αμύθητο ποσό των δύο τρισ. δολαρίων. Επιβεβαιώνοντας ότι στην καπιταλιστική κρίση όχι μόνο δεν χάνουν όλοι, αλλά ορισμένοι βλέπουν και τα κέρδη τους να εκτινάσσονται.

Σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που - για να ξεπεράσουν την κρίση οι καπιταλιστές - πληρώνουν πολύ ακριβά το μάρμαρο. Οι απολύσεις είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη, ενώ και όσοι έχουν ακόμα μεροκάματο βλέπουν το επίπεδο διαβίωσης να ακουμπά πια τα όρια της επιβίωσης. Η σχετική ανησυχία που καταγράφεται σε άρθρα στον αστικό Τύπο δεν αφορά την ανθρώπινη διάσταση του πράγματος, αλλά την ορατή πιθανότητα μεγάλες μάζες εργαζομένων να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Η αγωνία για την «κοινωνική συνοχή» που χάνεται είναι υποκριτική. Αυτή δεν υπήρξε ποτέ. Πότε ήταν μαζί αφεντικά κι εργάτες; Αν κάτι χάνεται μέσα στην κρίση είναι οι αυταπάτες. Οσο κι αν ακόμα δεν γίνεται το βήμα ριζοσπαστικοποίησης των συνειδήσεων που απαιτείται, είναι ορατά τα σημάδια μιας νέας συνείδησης που διαμορφώνεται μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης (το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποσιωπά πως η κύρια αντίθεση είναι ταξική και μιλά για «εθνική σωτηρία», που μεταφράζεται σε «βάλτε πλάτη εργάτες να σωθούν τ' αφεντικά», δε σημαίνει πως και έτσι πρέπει να γίνει...).

***

Ο ορατός - για την αστική τάξη - κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης συνειδήσεων μέσα από την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων δεν οδηγεί, βέβαια, και σε αναστολή των αντεργατικών μέτρων που για τους καπιταλιστές θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ. Ετσι, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα παρθούν άλλα μέτρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι απολύσεις και στο δημόσιο τομέα θα συνεχιστούν ακάθεκτα. Εκεί, εξάλλου, η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει δεμένο το γάιδαρό της καθώς οι συμβιβασμένες ηγεσίες έχουν οδηγήσει σε απόλυτο εκφυλισμό μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις (το «γεια σας, θα τα ξαναπούμε το φθινόπωρο» που ακούστηκε από αυτές τις δυνάμεις στο συνέδριο της ΟΛΜΕ, αφού πρώτα είχαν πετάξει τις κορόνες τους περί «διαρκούς συνεδρίου όλο το καλοκαίρι», είναι το τελευταίο παράδειγμα). Είναι η ώρα που για τον κάθε εργαζόμενο προβάλλει έντονα η ανάγκη να αναλάβει και τη δική του ευθύνη να καθαρίσει την κοπριά που ζέχνει πλέον.

***

Καθώς η καπιταλιστική κρίση δεν ξεχωρίζει θύματα, ένα σημαντικό τμήμα εμπόρων ήδη καταγράφει ζημιές που δύσκολα θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν σε «ευτυχισμένες μέρες». Για πολλούς απ' όσους έχουν άμεσα συνδέσει το μέλλον τους με την τύχη του καπιταλισμού προσβλέποντας σε ανάταξη της κερδοφορίας μέσα από το ξεζούμισμα των εργατών, το τέλος είναι αναπόφευκτο. Για τους αυτοαπασχολούμενους είναι μπροστά τους η επιλογή της κοινωνικής συμμαχίας με τους αγωνιζόμενους εργάτες ώστε να ενισχυθεί το μέτωπο πάλης με τα μονοπώλια.

***

Περισσεύουν αυτόν τον καιρό οι κουβέντες για την ενημέρωση και μάλιστα τη «δημοκρατική ενημέρωση».

Από προχτές το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε μεγάλα συλλαλητήρια με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και καλεί αυτές οι συγκεντρώσεις να γίνουν εφαλτήριο για τους αγώνες που ακολουθούν με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Μούγκα παντού, σε όλα τα πεδία της «δημοκρατικής ενημέρωσης». Γιατί το ΠΑΜΕ καλεί σε αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και όχι να αλλάξει ο χαλίφης.

Γιατί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν απευθύνουν ένα κάλεσμα στον αέρα, αλλά οργανώνουν συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, οργανώνουν με κάθε τρόπο την πάλη των εργατών ώστε έμπρακτα να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί την κυβέρνηση, την τρόικα και τα μονοπώλια, αλλά και κάθε τους πολιτική έκφραση.

Δεν περιμένει, βέβαια, το ταξικό κίνημα να δει τις προκηρύξεις του στον αστικό Τύπο. Η μούγκα καταγράφεται μόνο σαν μια ακόμα απόδειξη ότι η ενημέρωση δεν είναι «δημοκρατική» ή όχι, αλλά ταξική, ταξικότατη.

Καθείς εφ' ω ετάχθη: Ο «Ριζοσπάστης» και τ' άλλα μέσα ενημέρωσης του ΚΚΕ, με το εργατικό κίνημα και μάλιστα σαν συστατικό στοιχείο αυτού του κινήματος. Οι άλλοι απέναντι (κι ας ενοχλούνται διάφοροι που τους βάζουμε σ' ένα τσουβάλι, εκεί ακριβώς είναι η θέση τους, το δηλώνουν εξάλλου καθημερινά στην πράξη).


ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ

ΒΑΣΑΝΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ: «Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ιδιωτικό ναυπηγείο της Κίνας, το China Rongsheng Industries, μετά τη δημοσίευση σχεδίων για περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας (...) Τα ναυπηγεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα (...) Το 2012 πάνω από το 50% του τζίρου τους προήλθε από ελληνικές και βραζιλιάνικες παραγγελίες» (στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΜΕ ΑΜΥΘΗΤΑ ΠΛΟΥΤΗ: «Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι (...) Ο αριθμός των πλουσίων σε Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία αυξήθηκε, με το σύνολο της περιουσίας τους να αυξάνεται στα 2,4 τρισ. δολάρια (...) Η μεγαλύτερη αύξηση πλούτου παρατηρήθηκε στη Γερμανία, με το σύνολο των περιουσιών τους να υπερβαίνει τα δύο τρισ. δολάρια (...) Πολλοί από τους μεγιστάνες του πλούτου είναι ιδιοκτήτες πολυεθνικών εταιρειών (...) Επωφελούνται της αύξησης των πωλήσεών τους σε Κίνα, ΗΠΑ» (στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΑΝΗΣΥΧΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ: «Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις πολίτες έχει χάσει τη δουλειά του μετά το 2009, ενώ οι απώλειες στα οικογενειακά εισοδήματα ξεπερνούν ακόμα και το 50% (...) Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις δαπάνες για την αγορά τροφίμων (...) Ενα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας κινδυνεύει να απομονωθεί πλήρως» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ: «Προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες (...) Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ: «Οι ασφαλιζόμενοι έμποροι-επιχειρηματίες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όχι μόνο απέναντι στον ασφαλιστικό τους φορέα, αλλά και προς τους προμηθευτές τους, την εφορία ακόμα και την ίδια την οικογένειά τους» (στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ κυβέρνηση - τρόικα - μονοπώλια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κυνηγοί κεφαλών τρόικα - κυβέρνηση

ΕΘΝΟΣ: Τελεσίγραφο για 12.500 «διαθέσιμους»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Λύση με πολιτική συμφωνία

Η ΕΛΛΑΔΑ: Κούρεμα χρέους και καταθέσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λουκέτο - εξπρές στις δημοτικές αστυνομίες

ΤΑ ΝΕΑ: Καλλικράτης και στην Αστυνομία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στην ΕΛ.ΑΣ. η δημοτική αστυνομία

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Χειροπέδες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μαγνήτης για «5» το ΤΤ

Η ΑΥΓΗ: 25 δισ. ευρώ για τον λαό και όχι στους τοκογλύφους

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Πρώτοι υδρογονάνθρακες με έσοδα 11 δισ. στην 25ετία

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Αέριο με καπέλο 200%

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η φτώχεια και τα πλούτη

«Μην ακούτε τα ψέματα των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, της κυβέρνησής τους και των ανθρώπων τους για την "ανάπτυξη". Αυτή τη στήνουν πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας. Δε θα πεινάσουν αυτοί, δε θα τους κατασχέσουν το σπίτι, δε θα πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας. Ζουν μέσα σε απίστευτα πλούτη και χλιδή και φέρνουν νέο κύμα βαρβαρότητας στη ζωή των εργαζομένων. Κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και ΔΝΤ μέσα στο κατακαλόκαιρο φέρνουν νέο νομοσχέδιο σκούπα για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Συζητούν για νέα μέτρα με κύριο στόχο να δώσουν νέο πλήγμα στους κλαδικούς μισθούς, στα επιδόματα, στις συντάξεις με στόχο να πέσουν στον κατώτερο μισθό και αυτός με τη σειρά του να πάει ακόμα παρακάτω. Συζητούν και προωθούν την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας, ελαστικό 10ωρο, την πλήρη εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και κατάργηση της πληρωμής των υπερωριών. Συζητούν για απελευθέρωση των απολύσεων ώστε να επιτρέπονται μαζικές απολύσεις, παραπέρα μείωση έως κατάργηση των αποζημιώσεων! Συζητούν για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας! Προετοιμάζουν νέα δεσμά στη συνδικαλιστική δράση, νέους νόμους για να τρομοκρατούν οι εργοδότες με λοκ άουτ, δηλαδή να απολύουν τους απεργούς χωρίς αποζημίωση, αφαιρώντας το δικαίωμα στην απεργία. Νέα νομοθεσία που να εμποδίζει ακόμα και τη λήψη απόφασης για απεργία.

Το επενδυτικό περιβάλλον

Αυτά δείχνουν όχι τη δυναμική και την υπεροχή τους αλλά το φόβο τους. Στους περιβόητους "επενδυτές" διαφημίζουν ότι όχι μόνο θα έχουν στη δούλεψή τους φθηνούς εργάτες αλλά αλυσοδεμένους και φιμωμένους. Αυτό εννοούν «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον». Αυτό σημαίνει η νέα Ελλάδα της συγκυβέρνησης, νέα Μανωλάδα για την εργατική τάξη και τα παιδιά της. Το νομοσχέδιο σκούπα έρχεται να προωθήσει χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στην εκπαίδευση, στους Δήμους και να νομιμοποιήσει το σχεδιασμό για κλείσιμο νοσοκομείων, κέντρων Υγείας, σχολείων, παιδικών σταθμών. Οι συντάξεις και η στοιχειώδης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο νέων περικοπών. Την ίδια στιγμή που μειώνουν την τιμή του ρεύματος στους βιομήχανους και τους δίνουν νέες φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα μέσω προγραμμάτων, κυνηγούν τους εργαζομένους με νέους φόρους και κατασχέσεις σπιτιών για ψίχουλα.

Σπάμε το φόβο

Με το συλλαλητήριο στέλνουμε μήνυμα οργάνωσης, προετοιμασίας, αλληλεγγύης, ταξικής απάντησης (...) εμείς είμαστε η τεράστια πλειοψηφία που υποφέρει και δεν είπαμε ακόμα την τελευταία μας κουβέντα. Σπάμε το φόβο, προετοιμαζόμαστε για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των αντιλαϊκών - αντεργατικών νόμων» (από την προκήρυξη του ΠΑΜΕ για τις διαδηλώσεις στις 11 Ιούλη / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ