ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σε «τεντωμένο σχοινί» με το λαό εγκλωβισμένο στην αστική διαχείριση

Ο στρατός καταγγέλλεται ότι άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών υποστηρικτών του προηγούμενου Προέδρου

Αντίπαλοι και οπαδοί του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι βγήκαν και πάλι χτες στους δρόμους
Αντίπαλοι και οπαδοί του ανατραπέντος Προέδρου Μούρσι βγήκαν και πάλι χτες στους δρόμους
ΚΑΪΡΟ.--

Σε τεντωμένο σχοινί παραμένει η κατάσταση στην Αίγυπτο δύο μέρες μετά την επέμβαση του στρατού, που ανέτρεψε από την εξουσία τον Πρόεδρο Μούρσι και τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε όλες σχεδόν τις πόλεις καθώς τα επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μούρσι και των άλλων κυρίως αστικών δυνάμεων συνεχίζονται. Η ενδοαστική διαπάλη για την εξουσία συνεχίζεται ενώ ο λαός, που υποφέρει από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, φαίνεται και πάλι εγκλωβισμένος στην επιλογή διαχειριστή.

Χτες, από νωρίς το μεσημέρι, σε επιφυλακή είχαν τεθεί οι στρατιωτικές δυνάμεις στο Κάιρο καθώς σε εξέλιξη βρίσκονταν συγκεντρώσεις υποστηρικτών των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και αντιπάλων. Οι πρώτες συγκρούσεις σημειώθηκαν όταν οι υποστηρικτές του Μούρσι προσέγγισαν την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο. Η στρατιωτική φρουρά κατηγορείται για χρήση αληθινών πυρών, αφού προσπάθησε πρώτα να τους απωθήσει με δακρυγόνα, κάτι που ο στρατός διαψεύδει. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Αλεξάνδρεια.

Αργά το βράδυ, στο πλήθος των υποστηρικτών του Μούρσι στο Κάιρο απευθύνθηκε ο θρησκευτικός ηγέτης των «Αδελφών Μουσουλμάνων», Μουχάμαντ Μπάιντι, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδέποτε συνελήφθη και ότι οι οπαδοί των «Αδελφών Μουσουλμάνων» θα μείνουν στο δρόμο μέχρι ν' αποκατασταθεί ο Πρόεδρος. Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές το πλήθος κατευθυνόταν προς την Ταχρίρ, όπου είχαν συγκεντρωθεί, πάλι, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ενώ ο στρατός προσπαθούσε ν' αποκλείσει τους δρόμους.

Το υπουργείο Υγείας, μετά από ώρες, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν 6 νεκροί διαδηλωτές χωρίς να επιβεβαιώνει και το λόγο.

Στη χερσόνησο του Σινά και στη διώρυγα του Σουέζ επιβλήθηκε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Στην πρώτη έγινε μετά από επίθεση άγνωστων ενόπλων κατά σημείων ελέγχου του στρατού και της αστυνομίας κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του αλ Αριτς, όπου σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν τρεις άλλοι. Επίθεση σημειώθηκε και σε σημείο ελέγχου κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έκλεισε και το μεθοριακό πέρασμα, ενώ αργά χτες νέα επίθεση ενόπλων σημειώθηκε σε φυλάκιο στο αλ Αριτς, όπου πιθανότατα σκοτώθηκαν δύο ακόμη αστυνομικοί. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δράστες καθώς στην περιοχή του Σινά δρουν ένοπλες συμμορίες.

«Συνταγματική διακήρυξη» από τον Μανσούρ

Μέσα από μια σύντομη τηλεοπτική παρέμβαση ο εκτελών χρέη Προέδρου, επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντλι Μαχμούντ Μανσούρ, έθεσε ορισμένους βασικούς άξονες για το τι μέλλει γενέσθαι. Ανακοίνωσε τη διάλυση της Ανω Βουλής που κυριαρχούνταν από ισλαμιστές μετά τις παραιτήσεις αντιφρονούντων, και την οποία αντισυνταγματικώς ο Μούρσι χρησιμοποιούσε ως νομοθετικό σώμα διά μέσου διατάγματος. Επίσης, διόρισε νέο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται επίσης να ανακοινώσει προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση και το σχηματισμό επιτροπής ειδικών για επανεξέταση του Συντάγματος για να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές.

Εκλογές το πολύ σε ένα χρόνο «βλέπει» από την άλλη ο Μουχάμαντ αλ Μπάραντεϊ, που ορίστηκε από το λεγόμενο Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας (ευρύς συνασπισμός κυρίως φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, όπου συμμετέχει και το Αιγυπτιακό ΚΚ) ως εκπρόσωπός του στις επαφές με το στρατό. Ο Μπάραντεϊ χαρακτήρισε «οδυνηρή» την επέμβαση του στρατού κρίνοντάς την όμως αναγκαία γιατί η χώρα «κατρακυλούσε σε εμφύλιο» και εκτίμησε ότι ο Μούρσι «υπέσκαψε μόνος του τη νομιμότητά του». Ζήτησε ν' απελευθερωθούν όλα τα ηγετικά στελέχη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και ο Μούρσι να τύχει συμπεριφοράς ανάλογης με αυτήν που του πρέπει ως πρώην Προέδρου.

Αναλόγου περιεχομένου φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι και οι αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει ο Αιγύπτιος υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Μουχάμαντ Κάμελ Αμρ, με Αμερικανούς κυρίως αξιωματούχους, και τον ομόλογό του Τζον Κέρι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον πιέζει για «αποκατάσταση το γρηγορότερο δυνατό της συνταγματικής τάξης και για επιστροφή σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση», απειλώντας με επανεξέταση της ετήσιας βοήθειας ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Αίγυπτο, αποφεύγοντας, όμως, επισήμως, να χρησιμοποιήσει τον όρο πραξικόπημα.

Αντίθετα, τον όρο αυτό χρησιμοποίησε η Αφρικανική Ενωση, η οποία, όπως αναμενόταν, μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας που έχει, ανέστειλε τη συμμετοχή της Αιγύπτου στις δραστηριότητές της. Τέλος, την πρόθεσή του να παραιτηθεί από γενικός εισαγγελέας, λίγες μέρες μόνο μετά τη δικαστική του δικαίωση και την επαναφορά του στο αξίωμα, από όπου τον είχε εκδιώξει ο Μούρσι το Νοέμβρη, εξέφρασε ο Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ, λέγοντας ότι λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί στην οποιαδήποτε διαδικασία υπάρξει με επίκεντρο τον πρώην Πρόεδρο και τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» για να μη θεωρηθεί η οποιαδήποτε ενέργειά του «αποτέλεσμα προσωπικής αντιπάθειας».

ΣΥΡΙΑ
Τακτικές «αντιθέσεις» στους αντικαθεστωτικούς

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συνεχίστηκε, για δεύτερη μέρα χτες στην Κωνσταντινούπολη, η σύνοδος των διαφόρων συνιστωσών των Σύρων αντικαθεστωτικών (όσων έχουν ενταχθεί στη λεγόμενη «Εθνική Συριακή Συμμαχία») με σκοπό να εκλέξουν νέο επικεφαλής, μετά την παραίτηση, τον περασμένο Μάρτη, του Μουάζ αλ Κχάτιμπ, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων λόγω της άποψης που διατύπωσε για διάλογο με τη συριακή κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί πολιτική λύση, χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία. Η σύνοδος πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της τουρκικής ηγεσίας και υπό το άγρυπνο βλέμμα των υποστηρικτών των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι πιέζουν ασφυκτικά για να μην καταρρεύσει, όπως η προηγούμενη πριν από περίπου ένα μήνα, εξαιτίας των διαφωνιών των συνιστωσών των Σύρων αντικαθεστωτικών, οι οποίες, όμως, αντανακλούν και τα συγκρουόμενα συμφέροντα και στόχους που προωθούν, αξιοποιώντας διαφορετικές «ομάδες» μεταξύ των αντικαθεστωτικών, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, την ηγεσία διεκδικούν, εκπροσωπώντας τις διαφορετικές πλευρές, πέντε άτομα. Μεταξύ αυτών ο προσωρινός νυν επικεφαλής της Συμμαχίας, Ζορζ Σάμπρα, εκπροσωπώντας ως ένα βαθμό τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», ο Αχμάντ Ασι Τζάρμπα, που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος μη ισλαμιστικών πολιτικών δυνάμεων αλλά φέρεται να εκπροσωπεί ένα μπλοκ που στηρίζει η Σ. Αραβία - και πιθανότατα εμμέσως οι ΗΠΑ -, ο νυν γγ της Συμμαχίας, Μουστάφα αλ Σάμπαγ, που φέρεται να εκπροσωπεί ένα μπλοκ δυνάμεων που προωθεί το Κατάρ. Επίσης διεκδικούν την ηγεσία οι Αχμάντ Τούμεχ αλ Κχάντερ και Λουάι Σάφεμ που εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι».

Παράλληλα, οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις για στενότερο συντονισμό της «Συμμαχίας» με το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που έχει στηθεί εντός Συρίας κυρίως από λιποτάκτες του στρατού, εντείνονται. Σύμφωνα με διαρροές, οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διά της Σ. Αραβίας πιέζουν για ενίσχυση του Συμβουλίου και απομόνωση των ακραίων ισλαμιστικών δυνάμεων που δρουν εντός συριακού εδάφους και απαρτίζονται σε μεγάλο βαθμό από μη Σύρους μισθοφόρους ισλαμιστές.

Κυρίως ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία φέρεται να επιδιώκουν να αναδειχθεί μια τέτοια ηγεσία στη «Συμμαχία», η οποία θα επιταχύνει και θα διευκολύνει κάποιου είδους εξοπλισμό προς τους αντικαθεστωτικούς, με προτεραιότητα όσους πολεμούν στην περιοχή του Χαλεπιού, έτσι ώστε ν' ανακοπεί η σαρωτική αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει ο συριακός στρατός.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΑΝΤ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ
Συμβολισμοί μεν, συμφωνίες δε

TΥΝΙΔΑ.--

Με ομιλία στην τυνησιακή Βουλή, κατά την οποία είχε θέσει ως στόχο να μεταφέρει ένα «ενθαρρυντικό μήνυμα» συνέχισης της «πορείας της Τυνησίας προς τη δημοκρατία», επρόκειτο να ολοκληρωθεί η διήμερη επίσκεψή του στην Τυνησία, η πρώτη Γάλλου Προέδρου από την ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Αλι το Γενάρη του 2011, ο Φρανσουά Ολάντ. Της ομιλίας αυτής, προηγήθηκαν συναντήσεις του Ολάντ με τον πρωθυπουργό Αλί Λαραγιέντ, ο οποίος προέρχεται από το ισλαμικό κόμμα «Ενάχντα», με εκπροσώπους των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων, τουλάχιστον επισήμως, βρέθηκε η διαδικασία στην οποία εντάχθηκε η χώρα μετά την ανατροπή Μπεν Αλι, η οποία προχωρά μετ' εμποδίων καθώς ήδη η διαδικασία εκπόνησης νέου Συντάγματος έχει καθυστερήσει ένα χρόνο. Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το προσκήνιο. Με αφορμή αυτές, ο Πρόεδρος της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι, με τον οποίο ο Ολάντ συναντήθηκε την Πέμπτη, εμφανιζόταν βέβαιος ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανάληψης στην Τυνησία όσων γίνονται σήμερα στην Αίγυπτο γιατί στην Τυνησία, παρά τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ισλαμιστικές και μη πολιτικές δυνάμεις, συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες, ο διάλογος και η προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου είναι διαρκής.

Σε μια κίνηση βαθιά συμβολική, λόγω και του αποικιοκρατικού παρελθόντος της Γαλλίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της γαλλικής αστικής τάξης να «χτίσει» γέφυρες είχε προγραμματίσει ο Ολάντ να επισκεφτεί την οικογένεια του Φαρχάτ Χασίντ, συνδικαλιστή που είχε δολοφονηθεί το 1952, σε ηλίκια 38χρονών, από τους Γάλλους.

Εκτός των συμβολισμών και της διπλωματίας, πάντως, η επίσκεψη Ολάντ στην Τυνησία είχε και απτό συμφέρον. Τον Ολάντ συνόδευσαν στην Τύνιδα 10 υπουργοί και περισσότεροι από 40 διευθύνοντες σύμβουλοι γαλλικών επιχειρήσεων. Εκτός από την επανεπιβεβαίωση της σταθερότητας στη χρηματοδότηση της Τυνησίας με 500 εκατομμύρια ευρώ και το 2014, θα υπογραφούν περίπου 20 συμφωνίες στους τομείς της αναβάθμισης των σιδηροδρομικών μεταφορών στην περιοχή της Τύνιδας, της επαγγελματικής κατάρτισης των νέων κυβερνητικών στελεχών, του περιβάλλοντος, της αγροτικής συνεργασίας, της πρόσβασης στο νερό, της παιδείας. Παράλληλα, επρόκειτο να γίνει συζήτηση για έναρξη διαδικασίας ανταλλαγής του τυνησιακού χρέους (ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ) διά μέσου χρηματοδότησης επενδύσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ