ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αντίπαλός μας το κεφάλαιο

Συγκροτήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, Γραμματεία Μεταναστών του ΜΑΣ

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας Μεταναστών
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας Μεταναστών
«Αντίπαλός μας είναι ο ιμπεριαλισμός, το κεφάλαιο και οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί του υπηρέτες. Η στάση μας είναι στάση αρχών, οι θέσεις μας πηγάζουν από την αρχή που τονίζει ότι η εργατική τάξη είναι ενιαία, οι εργάτες, ανεξάρτητα από χρώμα, φύλο και θρήσκευμα, πρέπει να παλέψουν μαζί. Αυτό που τους ενώνει είναι η ταξική τους θέση μέσα στην κοινωνία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, πιο οργανωμένα, σχεδιασμένα και προγραμματισμένα, συγκροτήθηκε την περασμένη Παρασκευή η πενταμελής Γραμματεία Μεταναστών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), καθώς το ζήτημα των μεταναστών αποτελεί άλλον ένα σημαντικό κρίκο στην υπόθεση της λαϊκής συμμαχίας. Η συγκρότηση Γραμματείας γεννήθηκε από τη ζωή και τις ανάγκες του κινήματος και ο ρόλος και η δράση της είναι στην κατεύθυνση βοήθειας που χρειάζεται για την ένταξη των μεταναστών στις επιτροπές αγώνα και τους συλλόγους.

Στη σύσκεψη για τη συγκρότηση της Γραμματείας, που έγινε στην ΑΘήνα, ο Ανδρέας Καργόπουλος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε: «Ο μοναδικός δρόμος είναι ενιαία ταξική πάλη, Ελλήνων και μεταναστών. Το ΠΑΜΕ το έχει κατακτήσει στα γιαπιά, στα εργοστάσια, στα λιμάνια, στις μπουκαπόρτες. Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από κοινού λειτουργούν ομάδες, πέρα από τα κόμματα των καπιταλιστών, δήθεν αριστερές, οι οποίες στα λόγια στηρίζουν τους μετανάστες, έχουν μια ψευτοανθρωπιστική λογική, αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως κακομοίρηδες. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ταξική αλληλεγγύη. Η λογική και τα αιτήματά τους δεν είναι καν προς το συμφέρον των μεταναστών. Είναι αιτήματα που θέλουν να χαϊδέψουν αυτιά ή να συγκινήσουν κάποιους μικροαστούς Ελληνες και να τους κερδίσουν πρόσκαιρα. Δε θεωρούμε τους μετανάστες κακομοίρηδες, αλλά αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης και δε νοείται όξυνση της ταξικής πάλης χωρίς τους μετανάστες εργάτες».

«Σκοπός μας είναι η καλύτερη σύνδεση των μεταναστών φοιτητών και σπουδαστών με το ΜΑΣ και με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί είναι κοινά τα προβλήματα, κοινός ο εχθρός, κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας για να τα αντιμετωπίσουμε. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, Ελληνες και μετανάστες, πλάι στην εργατική τάξη, πρέπει να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στα μονοπώλια και την πολιτική τους που θέλει τους λαούς αλυσοδεμένους», τόνισε ο Δημήτρης Βιτάλης, εκ μέρους του ΜΑΣ, αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους μετανάστες, στην πολιτική της ΕΕ, στις βαριές ευθύνες κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι εμπειρίες, τα σοβαρά προβλήματα και εμπόδια στη μόρφωση, καθώς και τα αποπροσανατολιστικά ιδεολογήματα που μεθοδικά σπέρνονται στους κόλπους των μεταναστών, που μεταφέρθηκαν στη συζήτηση από μετανάστες φοιτητές και σπουδαστές.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Καταγγέλλει τρομοκρατικές απολύσεις μελών του

Τις τρομοκρατικές απολύσεις 4 εργαζόμενων φοιτητών που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, αλλά και τον αυταρχισμό και τις απειλές σε δεκάδες ακόμα άλλους εργαζόμενους φοιτητές, καταγγέλλει το ΜΑΣ. Πρόκειται για φοιτητές στα ΤΕΙ Αθήνας, στο Πάντειο, στην ΑΣΟΕΕ και τη Νομική που απολύθηκαν επειδή απήργησαν στη 48ωρη απεργία στις 28 και 29 Ιούνη. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ καλεί όλους τους σπουδαστές από εργατικές, λαϊκές οικογένειες, που σήμερα χτυπιούνται από την πολιτική του κεφαλαίου να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ και τα ταξικά συνδικάτα. Ζητά, επίσης, τα Διοικητικά Συμβούλια και οι σύλλογοι να πάρουν αποφάσεις αλληλεγγύης, καταδίκης και να ζητήσουν την ανάκληση των απολύσεων των φοιτητών και σπουδαστών.

Οπως τονίζει το ΜΑΣ, «οι απολύσεις που γίνονται από την εργοδοσία, πάνε χέρι χέρι με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που περνάει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό των μονοπωλίων, με τα οποία ο νέος θα αναγκάζεται να δουλέψει με 500 ευρώ ανασφάλιστος και σε συνθήκες γαλέρας. Η 48ωρη απεργία ήταν πετυχημένη, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι άφησαν στην άκρη την εργοδοτική τρομοκρατία, τη μοιρολατρία και την απογοήτευση και συγκρούστηκαν με την εργοδοσία, συμμετέχοντας στην απεργία, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ».

«Φάνηκε ποιος αγώνας είναι αυτός που τους ενοχλεί, που τους βάζει εμπόδια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει. Είναι αυτός ο αγώνας που αναδεικνύει τον υπεύθυνο, καλεί τους εργαζόμενους σε ουσιαστική σύγκρουση, βάζει το σύνολο των πραγματικών αναγκών, να παλέψουν όχι απλά για αλλαγή μιας αστικής κυβέρνησης αλλά για αλλαγή τάξης στην εξουσία.

Γι' αυτό η εργοδοσία, τα κόμματά της και τα "αριστερά" λιβανιστήρια τους, χειροκροτούν τις "πλατείες", αλλά ποτέ δε χειροκρότησαν τους απεργούς. Αντιθέτως, τρομοκρατούν με απολύσεις, με προβοκάτσιες, με καταστολή», σημειώνει το ΜΑΣ, καλώντας: «Κανένας μόνος του μπροστά στην κρίση και την εργοδοτική τρομοκρατία!»

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Λιγότερα τμήματα από το Σεπτέμβρη

Μείωση τμημάτων και εκπαιδευτικών, 24 μαθητές ανά τμήμα, μουσική εκπαίδευση για λίγους, είναι μερικές από τις αλλαγές που θα γίνουν από το Σεπτέμβρη στα Μουσικά Σχολεία στο όνομα της «ενίσχυσης και αναβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 80 τμήματα με 1.903 μαθητές αντί των 98 τμημάτων με 1.874 μαθητές που λειτούργησαν πέρσι, ενώ ο μέσος όρος αριθμός μαθητών ανά τάξη θα είναι 24 μαθητές. Το ωρολόγιο πρόγραμμα των μουσικών γυμνασίων και λυκείων θα μειωθεί στις 42 από τις 45 ώρες εβδομαδιαίως. Το υπουργείο τονίζει ότι οι δύο αυτές αλλαγές θα επιφέρουν «εξοικονόμηση» 6.900 ωρών εβδομαδιαίως, τόσο μουσικών όσο και γενικών μαθημάτων, που αντιστοιχούν περίπου σε 365 εκπαιδευτικούς.

Πέρα από τις παραπάνω παρεμβάσεις, το υπουργείο κάνει λόγο για γενικότερες αλλαγές στα μουσικά σχολεία, με σύνταξη προγραμμάτων σπουδών, αναμόρφωση ωρολόγιου προγράμματος, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, αναγνώριση της μουσικής κατάρτισης και επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους. Οπως επισημαίνει το υπουργείο, εστιάζει «στη γενική εκπαίδευση, στο μαθητή "ως δυνάμει φιλότεχνο" και στο μαθητή του μουσικού σχολείου ως "εν δυνάμει καλλιτέχνη"». Δηλαδή, την καλλιτεχνική παιδεία, την αισθητική αγωγή που είναι δικαίωμα όλων των παιδιών και θέση του ΚΚΕ είναι να παρέχεται από το ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, την περιορίζει σε ακόμα λιγότερους μαθητές, δημιουργώντας σχολεία με όρους «ελίτ».

Ταυτόχρονα, δε λέει κουβέντα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των μουσικών σχολείων: Προβλήματα στη μεταφορά και σίτιση των μαθητών στα - διαδημοτικά - καλλιτεχνικά σχολεία τα οποία προβλέπεται να ενταθούν, ανεπάρκεια σε υποδομές, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που φτάνουν στα μέσα της χρονιάς, πανάκριβα βιβλία και εξοπλισμός...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ