ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΚΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Επικοινωνιακά κόλπα μέχρι το τέλος

Υπονομεύοντας τη μεθαυριανή πανεργατική απεργία η ΓΣΕΕ ζητά ...επιλεκτικές εξαιρέσεις

Καθώς σήμερα αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το τερατούργημα της κυβέρνησης, που καταστρέφει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, χτες συνεχίστηκαν για άλλη μια φορά τα επικοινωνιακά παιχνίδια από διάφορες πλευρές, περί «βελτιώσεων» και επιμέρους ρυθμίσεων, που δήθεν θα απαλύνουν το μέγεθος του εγκλήματος. Ταυτόχρονα σειρά για τη Βουλή έχει και το νομοσχέδιο για το Δημόσιο με το οποίο ενταφιάζονται και για τους δημόσιους υπαλλήλους τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τον τόνο έδωσε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, ο οποίος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), «υποσχέθηκε» πως θα υπάρξει ρύθμιση για τις εγγυήσεις του κράτους όσον αφορά τις συντάξεις.

«Εγγυήσεις» ζητάει και η ΟΚΕ, η οποία ενώ ως όργανο του «κοινωνικού εταιρισμού» στήριξε και στηρίζει τις βασικές επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και όλες τις ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων, με τη «γνώμη» της για το ν/σ επιδιώκει να παρουσιαστεί όψιμα ως «Γιάννης Αγιάννης» ...των αδυνάτων. Μόνο που στην αθλιότητα στην οποία έχουν καταδικαστεί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ΟΚΕ. Αλλωστε δεν κρύβει ότι η πραγματική της ανησυχία είναι πως τα μέτρα αυτά μπορεί να «κλονίσουν την κοινωνική ειρήνη», δηλαδή το καθεστώς εκείνο το οποίο εξασφαλίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου χωρίς κοινωνικές εκρήξεις. Στο ίδιο πνεύμα είναι και η αξιολόγηση που κάνει και για τις διατάξεις που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις καθώς όπως σημειώνει «οι εν λόγω διατάξεις δεν θα έπρεπε να προταθούν σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία στην οποία οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πλήττονται...». Προφανώς δε θα είχε αντίρρηση να εφαρμοστούν σε μια άλλη πιο ήσυχη συγκυρία που τα αντεργατικά μέτρα θα πέρναγαν χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην «κοινωνική συνοχή».

Στο μεταξύ, σε επιμέρους παρατηρήσεις που έδωσε χτες η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής σημειώνεται ότι για τις επικουρικές συντάξεις το κράτος έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων και σε περίπτωση ελλειμμάτων να τα καλύπτει με ένα μέρος των γενικών εσόδων του προϋπολογισμού. Στην έκθεση αναφέρεται ότι το Σύνταγμα επιβάλλει τη γενική υποχρέωση εγγύησης του ασφαλιστικού συστήματος και «η παράλειψη του εργοδότη να παρακρατήσει τις ασφαλιστικές εισφορές ή η αδυναμία να τις αποδώσει στον ασφαλιστικό φορέα δε δύναται να αποβεί εις βάρος του ασφαλισμένου».

Για την απασχόληση των νέων κάτω των 25 με αμοιβές χαμηλότερες από αυτές της ΕΓΣΣΕ, εκτιμά ότι «ο εργοδότης θα μπορεί καταρχήν μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας να συνάψει νέα αντίστοιχη σύμβαση προσλαμβάνοντας άλλον νεοεισερχόμενο και πάλι για ένα χρονικό διάστημα με τις αναλογικά χαμηλότερες αποδοχές».

Σχετικά με την περικοπή των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, αναφέρει ότι αυτή είναι ανεκτή μόνο για λόγους «δημοσίας ωφελείας που πρέπει να προβάλλονται και να αιτιολογούνται ειδικώς». Η Επιστημονική Επιτροπή τονίζει ότι τα ποσά των συντάξεων δεν πρέπει να καθορίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά μόνο με «ειδικό νόμο».

Τον καιροσκοπισμό όλων των παραπάνω και τις πραγματικές στοχεύσεις των κομμάτων, κυβερνήσεων και άλλων επιτελείων του κεφαλαίου έρχεται να δώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση με μια έκθεση-καταπέλτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε χτες και προδιαγράφει την εκ νέου αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πρωτοστατεί στον αποπροσανατολισμό και η ΓΣΕΕ

Το παιχνίδι των «βελτιώσεων» και των ρυθμίσεων της τελευταίας στιγμής έσπευσε για άλλη μια φορά να συντηρήσει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας ζητάει να διατηρηθούν οι προϋπάρχοντες όροι συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που ασφαλίστηκαν πριν το 1983, όπως υπάρχει και για τα άλλα Ταμεία. Χαρακτηρίζει μάλιστα αυτή την πρόβλεψη για τα ειδικά ταμεία, που έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη και δικαίωμα, ως «θετική μέριμνα» του υπουργείου! Αυτά, δύο μέρες πριν την απεργία, με την οποία οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ (υποτίθεται) καλούν τους εργαζόμενους να εναντιωθούν στα αντιασφαλιστικά σχέδια.

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Νέα κινητοποίηση σήμερα

Συλλαλητήριο στην είσοδο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τρίτη στη 1 μ.μ. οι εργαζόμενοι στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, όπως αποφάσισε η χτεσινή Γενική Συνέλευση μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων. Οι εργαζόμενοι καλούν στο πλευρό τους τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής καθώς, όπως τονίστηκε στη συνέλευση, το θέμα της Υγείας αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Υπέρ μνημονίου και κερδοφορίας

Κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης και των εντεταλμένων της για να δικαιολογήσουν τις ριζικές ανατροπές που επιβάλλονται στο Ασφαλιστικό είναι ο ισχυρισμός τους για το μεγάλο

«κόστος των συντάξεων». Προβάλλοντας μάλιστα αυτόν τον ισχυρισμό στο μέλλον, κινδυνολογούν, ότι μετά από μισόν αιώνα, «Ολη η χώρα θα εργαζόταν να πληρώνει συντάξεις»!

Δε γνωρίζουμε αν τα στελέχη της κυβέρνησης διαθέτουν ικανότητες για να εκτιμούν τις εξελίξεις της οικονομίας μετά από μισόν αιώνα, γνωρίζουμε όμως ότι - σύμφωνα με τα λεγόμενά τους - πριν από τις εκλογές εκτιμούσαν ότι «λεφτά υπάρχουν», αλλά τώρα επισείουν «τον κίνδυνο να μην μπορούν τα Ταμεία να πληρώσουν συντάξεις...». Μάλιστα, όπως γράφουν και στα «non paper» που διακινεί το υπουργείο Εργασίας, αυτός είναι ο λόγος που εξαναγκάζονται τώρα να προχωρήσουν σε «ευρεία και ριζική αλλαγή» του Ασφαλιστικού.

Στους ισχυρισμούς αυτούς δεν υπάρχει ούτε κόκκος αλήθειας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού του 2009, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές των Ταμείων που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όχι μόνο δεν είναι βάρος για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά δίνουν και πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, για το έτος 2008 - το οποίο η κυβέρνηση παίρνει ως βάση για να υπολογίσει τα μελλοντικά ελλείμματα - τα έσοδα των Ταμείων από τις εισφορές, την κρατική επιχορήγηση και τις προσόδους περιουσίας, για τους κλάδους της Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης ανέρχονταν στα 35,5 δισ. ευρώ. Την ίδια χρονιά, το κόστος των συντάξεων ήταν 21,5 δισ. ευρώ. Αρα, το πλεόνασμα ήταν 14 δισ. ευρώ! Ακόμα και αν αφαιρέσουμε την κρατική επιχορήγηση των 9,7 δισ. ευρώ για τις συντάξεις, τα Ταμεία συνεχίζουν να είναι πλεονασματικά κατά 4,3 δισ. ευρώ. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι τα μέτρα λαμβάνονται όχι για να μπορεί ο προϋπολογισμός να πληρώνει για την Παιδεία και την Υγεία, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά για να μπορεί - κρατώντας τις συντάξεις κάτω και από τα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα, να χρηματοδοτείται το μεγάλο κεφάλαιο, να στηρίζεται με πλήθος φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, να εξασφαλίζεται η συνεχής κερδοφορία του.

Στο μύθο της οικονομικής αναγκαιότητας, η κυβέρνηση προσθέτει ακόμα έναν. Ισχυρίζεται ότι η μείωση των συντάξεων θα είναι μόλις 7% και αυτό μεσοσταθμικά. Οι μικρές συντάξεις θα έχουν δήθεν και άνοδο, ενώ τα πρώτα χρόνια (περίπου το 2020), που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, η μεσοσταθμική μείωση, σύμφωνα με τον Γ. Κουτρουμάνη, θα είναι μόλις 1,5%!

Εδώ το ψέμα βγάζει μάτι. Ηδη από φέτος, η κυβέρνηση επέβαλε την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Η κατάργηση δεν είναι προσωρινή, αλλά όπως σαφώς προκύπτει από το νομοσχέδιο είναι μόνιμη. Ετσι η μείωση ανέρχεται αμέσως στο 14,3%. Ακόμα και αν συνυπολογίσουμε την επιστροφή του επιδόματος των 800 ευρώ, η απώλεια παραμένει μεγάλη. Επιπλέον, στο νέο σύστημα οι εργαζόμενοι με 35 χρόνια Ασφάλισης, αντί για ολόκληρη τη σύνταξη που ισχύει σήμερα, θα λαμβάνουν τα 35/40 της σύνταξης που τους αναλογεί. Αθροιστικά μόνο απ' αυτές τις δύο ανατροπές, η μείωση θα φτάνει από το 20% έως το 27%. Αν, τώρα, σε αυτή τη μείωση συνυπολογίσουμε τη μείωση από το νέο τρόπο υπολογισμού, με συντελεστή αναπλήρωσης στην 35ετία το 34,19% αντί του 70% και τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού στο σύνολο του εργάσιμου βίου, τότε γίνεται φανερό ότι οι συντάξεις κόβονται στη μέση. Η άλλη μισή πηγαίνει υπέρ μνημονίου!


Γ. Ζαχ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καιάδας ανασφάλειας και φτώχειας για όλους τους εργαζόμενους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του, που δημοσιοποίησε το περασμένο Σάββατο, επισημαίνει:

«Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση οδηγεί και τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα και ειδικά τις γυναίκες και τις μητέρες στον ίδιο Καιάδα της ανασφάλειας και της φτώχειας που οδηγεί και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Η σύνταξη ουσιαστικά καταργείται και από το γεγονός ότι η συμπλήρωση της 40χρονης εργασίας σε συνθήκες ευέλικτης εργασίας είναι ανέφικτη, αλλά και από το γεγονός της κατακόρυφης απόλυτης μείωσης των μισθών και τώρα και προοπτικά μέσα από το σχεδιαζόμενο νέο μισθολόγιο - φτωχοκομείο των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πρέπει να τιμωρήσουν όλους αυτούς που τους έκρυβαν την αλήθεια, τους καθησύχαζαν και τους παραπλανούσαν όπως με την πολιτική των επιδομάτων. Να διδαχθούν από την πείρα τους και να βγάλουν συμπεράσματα.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη, με κοινό πανεργατικό, αγωνιστικό μέτωπο, να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή λαίλαπα που ξεθεμελιώνει και τις κατακτήσεις δεκαετιών στο Ασφαλιστικό και στις συντάξεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ